caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Arhiva rubricii

Arhiva pentru ianuarie, 2004

 

Mai multa atentie la „Multinationale”?

de (30-1-2004)

Recenta afacere Parmalat si conflictele de interes ridicate de aceasta intre intreprinderile multinationale, banci de investitii, auditori si organe fiscale – un argument pentru guvernele tarilor in curs de dezvoltare de a nu mai curta aceste intreprinderi?


Recenta lipsa de profesionalism dovedita de auditorii de liga mondiala de la Grant Thornton, cu ocazia auditarii conturilor filialei italiene a companiei Parmalat, care, intr-o lipsa notabila de discernamant, parafrazand pe acum falimentara firma de audit Arthur Andersen, au scapat analiza istorica de trend a unui presupus cont bancar de ordinul a miliarde de dolari, multumindu-se numai sa se uite la o scrisoare falsificata de confirmare de la banca depozitara la data inchiderii conturilor, cu atat mai mult cu cat nici macar aceasta din urma nu a fost primita independent de catre auditori conform normelor de rigoare, creeaza semne importante de intrebare cu privire la credibilitatea conturilor multinationalelor ramase cu obrazul curat dupa recentul scandal.


Se vede treaba ca cine s-a fript cu ciorba sufla si in iaurt, pentru ca in urma evenimentului, sucursala italiana a firmei Grant Thornton a fost imediat exclusa din franchiza de Grant Thornton International, pentru a preveni un faliment rapid al grupului, reminiscent cu cazul Andersen de acum cativa ani.


Cu ocazia inspectiilor facute de comisarii de conturi italieni in urma sesizarii lor de catre Security and Exchange Comission (echivalentul american al Comisiei de Supraveghere a Valorilor Mobiliare), s-a constatat existenta unor nenumarate sucursale mascate, deschise de catre Parmalat cu scopul ca prin anumite tranzactii greu de monitorizat intre sucursale si compania mama sa se creeze fortari in structura bilantului contabil a companiei mama cu scopul final de a crea iluzia in randul analistilor financiari si a investitorilor ca actiunile si obligatiunile companiei respective sunt apetisante si numai bune de cumparat. De precizat ca obligatiunile grupului au pierdut recent 85% din valoarea de rambursare, investitorii ramanand cu pierderi.


E notabil ca si marile nume ale bancilor de investitii (de exemplu Deutsche Bank si Credit Suisse) au asistat Parmalat sa raporteze companiilor de credit rating (Moodys si Standard and Poors) o imagine favorabila dar nereala a ratelor de indatorare, urmarind sa inregistreze venituri substantiale din noi emisiuni de obligatiuni ale intreprinderii respective, aceasta continuand sa fie vazuta favorabil de analisti ca urmare a consultantei primite de aceasta de la expertii bancilor respective.


Problema a capatat si un aspect de evaziune fiscala asa-zis legala prin faptul ca din transferuri de costuri si venituri intre sucursalele aflate in tari diferite, sau prin inregistrarea de tranzactii derivate de tip swap intre diferite sucursale, si acestea din urma inginerite tot de aceleasi banci de investitii, s-a creat posibilitatea de a se reduce taxele datorate de grupul Parmalat unor tari cu cote fiscale ridicate, care de fapt ar fi meritat aceste taxe dat fiindca vanzarile erau efectuate in aceste tari. Consemnarea majoritatii veniturilor grupului a fost bineinteles facuta in paradisuri fiscale unde vanzarile grupului sunt minime.


Arestul de catre procuratura italiana a directorilor financiari ai grupului cat si a unor fosti angajati ai bancii de investitii Credit Suisse, care fusesera recent angajati de Parmalat pentru a se beneficia de expertiza lor in tranzactiile structurate mentionate mai sus, denota o paralela internationala cu recentele cazuri Yukos din Rusia si Enron din SUA.


Este bine stiut faptul ca marile concernuri multinationale sunt curtate de oficialitati ale tarilor in curs de dezvoltare si nu numai, pentru a facilita investitii directe, transferuri de tehnologii inalte si angajari in tarile respective. Recentele evenimente consemnate mai sus se cer ca un contraargument de a mai continua pe aceasta linie.


Ar fi totodata interesant de stiut daca in urma recentelor evenimente, Garda Financiara din Romania a demarat vreo ancheta la Parmalat Romania, cu scopul de a examina in detaliu activitatile desfasurate in Romania de grup cat si pentru a analiza mai minutios raportarile fiscale cat si taxele platite de acest grup in Romania.







 
 
3.14.128.200