caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Romania



 

Internele și Jandarmeria au falsificat informații ca să justifice intervenția din 10 august. Ordinul, emis ilegal

de (21-9-2018)
28 ecouri

 
Ordinul de intervenţie pentru evacuarea Pieţei Victoriei, emis de Laurenţiu Cazan, directorul general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, a fost dat cu încălcarea dispoziţiilor legale, spun procurorii militari care investighează dosarul violențelor Jandarmeriei din 10 august.

Abuz în serviciu, purtare abuzivă, fals intelectual – sunt doar câteva dintre acuzațiile pe care procurorii militari de la Parchetul General le aduc unor șefi din Jandarmerie și Ministerul de Interne, în dosarul violențelor de la protestul diasporei din 10 august, transmite Parchetul General.

Ordonanța procurorilor militari – prin care sunt puși sub urmărire penală șefii din Jandarmerie, Cucoș, Sindile și Cazan, și Dan Mihai Chirică, secretarul de stat din Ministerul de Interne, subordonatul ministrului de Interne Carmen Dan – arată fără dubiu că s-au falsificat date pentru a justifica intervenția în forță a Jandarmeriei și că ordinul de intervenție a fost emis ilegal. Acuzații multe și foarte grave care confirmă atât falsul comis pentru a justifica o intervenție de o violență nejustificată, complicitatea între conducerea Ministerului de Interne cu autorul falsificării ordinului de intervenție, cât și abuzul în sine comis prin intervenția violentă asupra oamenilor care protestau pașnic, unii dintre ei cu copiii alături, detaliu consemnat și de procurorii militari.

Acuzații și acuzațiile

Maiorul Laurențiu Cazan – în prezent șef al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti este acuzat de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals.

Comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică – secretar de stat pentru relaţia cu instituţiile prefectului din cadrul Ministerului Afacerilor Interne este acuzat de complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată.

Colonelul Gheorghe Sebastian Cucoș – în prezent prim adjunct al șefului Jandarmeriei Române este acuzat de complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă în formă continuată, iar colonelul Ionuț-Cătălin Sindile, în prezent împuternicit inspector general al Jandarmeriei Române, este acuzat de complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă în formă continuată, potrivit un comunicat al Parchetului General.

Colonelul Ionuț-Cătălin Sindile – în prezent șef al Jandarmeriei Române este acuzat de complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă în formă continuată.

Faptele

În ordonanța procurorilor militari, de punere sub urmărire penală, se arată că maiorul Cazan Laurențiu Valentin<, în data de 10.08.2018, în calitate de comandant al acţiunii de menţinere a ordinii publice în cadrul manifestaţiei desfăşurate în Piaţa Victoriei, a creat aparenţa unei acţiuni legale de restabilire a ordinii publice şi a ordonat intervenţia în forţă pentru evacuarea participanţilor la protest, cauzând astfel o vătămare a drepturilor legitime ale protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire prevăzute de Constituţia României, Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.

Ordinul de intervenţie pentru evacuarea pieţei a fost emis cu încălcarea dispoziţiilor art. 19 din Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi a art. 33, 34, 36 şi 37 din Legea nr. 550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române.

De asemenea a ordonat folosirea mijloacelor din dotare pentru evacuarea protestatarilor, cu consecinţa exercitării de către militarii din subordine a unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, acte îndreptate inclusiv împotriva copiilor, altfel decât în mod gradual și fără a înceta după realizarea scopului misiunii, producându-se vătămarea unui număr mare de participanţi la protest.

În noaptea de 10/11.08.2018 suspectul a determinat autorul scriptural al Jurnalului Acţiunilor Operative, întocmit la nivelul Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, să consemneze în mod nereal ora 23:11 ca fiind cea la care prefectul municipiului Bucureşti a aprobat intervenţia în forţă pentru restabilirea ordinii publice în Piaţa Victoriei și ulterior a determinat folosirea Jurnalului Acţiunilor Operative ca dovadă a modului legal în care s-ar fi desfăşurat intervenţia în forţă.

Conducerea de la Interne, complice cu Cazan

Secretarul de stat Chirica Mihai Dan, comisarul șef de poliție, în noaptea de 10/11.08.2018, a uzat de autoritatea conferită de funcţia deţinută pentru a-l ajuta pe maior Cazan Laurenţiu să creeze aparenţa de legalitate a acţiunii de evacuare a protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei, exercitând presiuni asupra prefectului municipiului Bucureşti pentru a aproba formal ordinul de intervenţie în forţă, atât anterior, cât și ulterior orei la care acesta a fost emis de conducătorul forțelor de ordine, cauzându-se astfel o vătămare a drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire. Aparența de legalitate creată a permis forţelor de ordine din cadrul Jandarmeriei Române să folosească mijloacele din dotare pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei, cu consecinţa exercitării unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, folosirea forței nefiind una graduală, uzând de mijloacele din dotare inclusiv împotriva copiilor, producându-se vătămarea unui număr mare de participanţi la protest.

Colonelul Cucoș Gheorghe Sebastian și colonelul Sindile Ionuț Cătălin, în noaptea de 10/11.08.2018, în lipsa unui ordin sau dispoziții fragmentare care să consemneze preluarea comenzii de la maior Cazan Laurențiu, prin ordinele date direct forțelor de ordine, au participat nelegal la conducerea operațiunilor și l-au ajutat pe acesta din urmă să pună în aplicare ordinul nelegal de intervenţie în forţă pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei, cauzând astfel o vătămare a drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire, cu consecinţa exercitării de către forţele de ordine din cadrul Jandarmeriei Române a unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, folosirea forței nefiind făcută în mod gradual și având loc inclusiv împotriva copiilor, producându-se astfel vătămarea unui număr mare de participanţi la protest.

Dora Vulcan, 21 septembrie 2018

Acest articol a fost preluat cu permisiunea redacţiei de pe situl Revistei 22

Comunicatul Parchetului Militar de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la Dosarul incidente violente 10-11 august 2018 – IUP in personam-SPM-PÎCCJ poate fi consultat aici.

(IUP = începerea urmăririi penale, SPM = Secţia parchetelor militare)

Ecouri

  • Victor Manta: (21-9-2018 la 17:14)

    Articolul este compus din informaţii oficiale şi comentariile autoarei. Citez din articol partea de comentarii, pentru a avea în faţă ce ne spune d-na ziaristă Dora Vulcan de la Revista 22:

    Ordonanța procurorilor militari – prin care sunt puși sub urmărire penală șefii din Jandarmerie, (…) – arată fără dubiu (! – vm) că s-au falsificat date pentru a justifica intervenția în forță a Jandarmeriei și că ordinul de intervenție a fost emis ilegal. Acuzații multe și foarte grave care confirmă (!) atât falsul comis pentru a justifica o intervenție de o violență nejustificată, complicitatea între conducerea Ministerului de Interne cu autorul falsificării ordinului de intervenție, cât și abuzul în sine comis prin intervenția violentă asupra oamenilor care protestau pașnic, (…).

    Nu pot să-mi imaginez că doamna Vulcan, ziaristă cu state vechi de servicii (cum am aflat de pe ACUM), nu ştie diferenţa dintre acuzaţiile aduse de nişte procurori şi deciziile luate de judecători, în urma unor procese echitabile, în care acuzaţii (deocamdată doar suspecţi) beneficiază şi de apărarea unor avocaţi.

    Şi cum mi pare evident că d-na Vulcan ştie bine aceste lucruri, atunci cum se explică comentariile ei precum „arată fără dubiu că s-au falsificat date” şi „Acuzații multe și foarte grave care confirmă atât (…), cât şi (…)”, „ordinul de intervenție a fost emis ilegal” ?

    Dânsa poate avea desigur ce păreri doreşte şi să le facă cunoscute, dar atunci mă aştept să le prezinte ca păreri proprii şi nu ca lucruri evidente ce ar rezulta din documentele unor procurori.

    Într-un proces viitor nimic nu este dinainte fără dubii şi nu confirmă sau infirmă orice ar fi, fiind sarcina judecătorilor să stabilească aceste lucruri, şi nu a procurorilor sau a ziariştilor.

    Amintesc ce a declarat dl. maior Laurenţiu Cazan: „Am calitatea de suspect pentru infracţiunile pe care deja dumneavoastră le cunoaşteţi (…) Îmi asum toată acţiunea, pentru că a fost bazată pe lege”. Sursa.

    În consecinţă găsesc că pe ansamblu stufosul articol al d-nei Vulcan este o încercare de inducere în eroare, care merge pe ideea că la cine ţine – ţine, sau mulţi ştiu – puţini cunosc.

  • Alexandru Leibovici: (21-9-2018 la 20:45)

    Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat vineri seara: „Jandarmii au acționat legal. Această acțiune a Parchetului General are ca obiectiv timorarea forțelor de ordine din Romania”.

    PS: Văd că Dragnea Liviu Nicolae, președintele uneia din camerele Legislativului (a Legislativului !!!), nu ştie că numai tribunalele pot decide dacă jandarmii au acţionat sau nu legal.

    Mai observ că numitul are şi talentul de a citi gândurile procurorilor, stabilind astfel care a fost de fapt obiectivul acestora (de fapt obiectivul infernalului Stat Paralel cu diabolicele sale Protocoale Secrete) – timorarea forţelor de ordine.

  • Victor Manta: (21-9-2018 la 21:40)

    Apropo de cititul gândurilor, mă întreb dacă dl. Dragnea nu a citit dinainte gândurile d-nei Vulcan. 🙂

  • Victor Manta: (22-9-2018 la 14:58)

    Alexandru a scris: „Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat vineri seara: „Jandarmii au acționat legal (…)” „.

    După aceasta Alexandru a adăugat: „PS: Văd că Dragnea Liviu Nicolae, președintele uneia din camerele Legislativului (a Legislativului !!!), nu ştie că numai tribunalele pot decide dacă jandarmii au acţionat sau nu legal”.

    Citatul corect şi complet este însă: „„Convingerea mea (! – vm) este că jandarmii au acţionat legal. După părerea mea, (…)” Sursa. Dânsul a exprimat cele de mai sus la CEx, adică o întrunire a delegaţilor partidului PSD pe care îl conduce.

    Nefiind un membru al vreunui complet de judecători care judecă pricina, dl. Dragnea poate să-şi exprime liber convingerile personale, exact ca şi oricine altcineva. De aceea critica adusă dânsului de Alexandru, şi încă pe baza unui citat aparent trunchiat, nu mi se pare justificată.

  • Dora Vulcan: (23-9-2018 la 10:01)

    @Victor Manta

    Stimate domn,

    Daca aveti impresia ca sunteti amuzat cu insinuarile Dvs, sa stiti ca nu.

    Va rog sa va retrageti mizeria cu „ziarista cu state vechi de servicii”, asa cum GRESIT ati inteles de pe Acum.tv. Altfel imi rezerv dreptul de a va actiona in justitie, pe dvs si platforma unde vi s-a permis sa ejectati o asemenea mizerabila insinuare.

    Ceea ce va spunea fostul meu profesor de Relatii Publice, Stefan Niculescu Maier, si incerca sa va explice este faptul ca sunt unul dintre jurnalistii din presa romana postdecembrista care nu au facut compromisuri, care au platit foarte scump asta.

    Daca ati avea o minima cultura a domeniului – nu ma refer la cea care incepe cu accesarea Google, unde, vai, nu m-ati gasit – ati sti ca ma puteti gasi la pagina de istorie a presei in care tocmai ca mi-am afirmat, cu preturi crunte, coloana de jurnalist autentic si nu de soldat in slujba vreunor servicii, oricare ar fi acelea, dar mai ales cele pe care la care insinuant va referiti dvs., fie si prin dubiul pe care-l lasati sa pluteasca.

    Uitati-va pe genericul filmului „De ce eu?” ca sa incepeti o buna si onesta documentare despre mine.

    Stimate domn, mai dati o cautare pe Acum. Nu aceea e data la care am inceput colaborarea cu platforma fostului meu profesor de PR. E important, tocmai pentru ca primul meu articol ACUM si aici este exact despre principii si necompromisuri in presa, despre cat de scump se platesc ele si despre cat de mult a daunat presei ca au fost facute de unii…

    Din cauza mizeriei pe care ati insinuat-o mai sus voi rupe, din acest moment, orice colaborare cu ACUM, pentru ca accepta sa gazduiasca asemenea mizerii aberante despre mine doar pentru ca am fost de acord sa-mi fie preluate niste biete stiri. Nimeni cu are dreptul sa arunce cu laturi in mine – nici macar pe platforma domnului Maier – dupa ce am platit preturi cumplite pentru a-mi mentine coloana dreapta.

    Nu stiu cine sunteti si ce hram purtati dar va spun cat se poate de direct: sunteti absolut penibil prin disperarea cu care sariti sa articulati tot ceea ce credeti ca ar prezenta vreun pericol la adresa sfintelor idealuri comuniste.

  • Alexandru Leibovici: (23-9-2018 la 10:56)

    L-am înştiinţat pe Ştefan de acest incident.

  • Victor Manta: (23-9-2018 la 13:18)

    @Dora Vulcan

    În postarea datată (21-9-2018 la 17:14) am scris, comentând articolul d-nei ziariste Vulcan de la Revista 22:

    VM. Nu pot să-mi imaginez că doamna Vulcan, ziaristă cu state vechi de servicii (cum am aflat de pe ACUM), nu ştie diferenţa dintre acuzaţiile aduse de nişte procurori şi deciziile luate de judecători, în urma unor procese echitabile, în care acuzaţii (deocamdată doar suspecţi) beneficiază şi de apărarea unor avocaţi.

    Dau mai jos extrase din comentariile cel puţin stranii ale dânsei, faţă de care iau poziţie după cum urmează:

    > Va rog sa va retrageti mizeria cu „ziarista cu state vechi de servicii”, asa cum GRESIT ati inteles de pe Acum.tv. Altfel imi rezerv dreptul de a va actiona in justitie, pe dvs si platforma unde vi s-a permis sa ejectati o asemenea mizerabila insinuare.

    Prin „ziarista cu vechi state de servicii” nu am înţeles decât că este o ziaristă cu vechi state de servicii în jurnalistică, ceea ce am aflat într-adevăr pe ACUM. Acest lucru rezultă direct şi din contextul celor scrise de mine. Nu puteam nici măcar bănui că d-na Vulcan va interpreta altfel decât am intenţionat eu spusele mele, nu mă interesează motivele de ce a reacţionat astfel, nici ce drepturi îşi rezervă şi nici nu am de ce să-i cer scuze.

    > Din cauza mizeriei pe care ati insinuat-o mai sus voi rupe, din acest moment, orice colaborare cu ACUM, pentru ca accepta sa gazduiasca asemenea mizerii aberante despre mine doar pentru ca am fost de acord sa-mi fie preluate niste biete stiri.

    Este regretabil ceea ce a reuşit să înţeleagă şi să reţină d-na Vulcan din comentariile mele. Nu sunt la curent că dânsa ar avea o înţelegere personală de colaborare cu ACUM, ci că Revista 22 permite publicarea articolelor apărute în ea, la alegerea lui ACUM.

    Observ că d-na Vulcan nu a spus un cuvânt despre ceea ce am scris eu în articol, şi anume despre diferenţa între acuzaţiile procurorilor şi deciziile judecătorilor, pe care le-a ignorat de altfel şi în articolul publicat pe ACUM mai sus.

    > Nu stiu cine sunteti si ce hram purtati dar va spun cat se poate de direct: sunteti absolut penibil prin disperarea cu care sariti sa articulati tot ceea ce credeti ca ar prezenta vreun pericol la adresa sfintelor idealuri comuniste.

    Este foarte uşor de aflat ce cred eu despre comunism, citind comentariile şi articolele mele de pe ACUM. Lista articolelor este aici. Invit cititorii să viziteze site-ul meu filatelic intitulat „Communism on Postal Stamps”, aflat la adresa de aici. De altfel comunismul este motivul pentru care am părăsit definitiv România în plină perioadă Ceauşescu.

    Din nou nu pot decât să le recomand comentatorilor de pe ACUM, indiferent de experienţa lor jurnalistică, să citească şi să înţeleagă bine ceea ce comentează, abţinându-se oricum de la atacuri la persoană.

    @Alexandru

    > L-am înştiinţat pe Ştefan de acest incident.

    Deşi nu cred că este necesar, te invit să-l anunţi şi despre publicarea acestui răspuns dat de mine d-nei Vulcan.

  • Pincu Sfartz: (24-9-2018 la 09:59)

    Stimată Doamnă, în numele cititorilor revistei Acum.tv (am consultat câțiva prieteni care citesc și Acum) și al meu personal, Vă asigur că articolele Dvs. sunt citite și bine primite – în oglindirea obiectiva a adevărului și a realității politice din România.

    Excepția paradoxală pe care o constituie Domnul Manta, care susține că a suferit din cauza comunismului și acum a devenit un apărător sistematic al grupului de urmași ai comuniștilor (PSD-iștilor) se explica, cred eu, prin lipsa contactului cu schimbarile politice radicale din Romania, informatiile sale provenind doar de la posturile tv, care emit in strainatate.

    Pe zi ce trece se developeaza in Romania un grup de politicieni-infractori de tip mafiot, cu interese particulare, fără nici un interes pentru interesele naționale românești, un grup care curbează Justiția în conformitate cu nevoia lor de a scăpa de pedepsele lor penale – pronuntate, in pronuntare sau potentiale, care le tulbura somnul.

    In galeria de FOSTI mari ziariști – Chirieac,Cristoiu și Pippidi, care au ajuns trompetele posturilor de TV – Antenele lui Voiculescu și RTV-ul – posturi, aservite propagandei mincinoase a mafioților din politica oficială, se plaseaza si ziaristi amatori, „slabi de ingeri”, in general cei care au avut sau vor avea deaface cu justitia

    Cred ca nu este cazul, ca Dvs. un ziarist de mare calibru,s a dati atentie unor vorbe pronuntate din „necunostiinta de cauza”, cu atat mai mult sa Va complicati cu un proces lipsit de glorie cu un necunoscut, plasat departe de ziaristica adevarata !

    Vă asigurăm că sunteți foarte apreciată de cititorii de la Acum.

    Cu multa stima si consideratie pentru personalitatea Dvs.!

  • Victor Manta: (24-9-2018 la 14:30)

    Comentariile se publică pe ACUM în nume personal, deci partea de luare colectivă de poziţie în postarea d-lui Sfartz este produsul imaginaţiei binecunoscute a acestui comentator.

    Orice informaţii pe care le dă dl. Sfartz despre mine sunt, la rândul lor, produsul aceleaşi imaginaţii debordante şi nu au nici o legătură cu persoana mea, care de altfel nu este un subiect de discuţie pe ACUM, aşa cum nu sunt nici alţi autori/comentatori.

    Aprecierile emise de dl. Sfartz trebuie considerate şi ele ca nişte efluvii personale de-ale domniei sale şi care nu angajează pe nimeni în afară de dânsul.

    Partea cu „(…) se plaseaza si ziaristi amatori, „slabi de ingeri”, in general cei care au avut sau vor avea deaface cu justitia” îmi aminteşte de un cunoscut banc sovietic cu următorul conţinut:

    În URSS există doar trei categorii de cetăţeni:

    1. Cei care au fost în închisori
    2. Cei care sunt în închisori
    3. Cei care vor fi în închisori

    Cum zice francezul, ceci explique cela, adică trăitul îndelungat sub comunism (şi post-comunism) poate dăuna grav sănătăţii…

    Apropo de decizia anunţată de d-na Vulcan în comentariul de mai sus (23-9-2018 la 10:01): „Din cauza mizeriei pe care ati insinuat-o mai sus voi rupe, din acest moment, orice colaborare cu ACUM”, desigur că trebuie ţinut seama de această decizie.

    Aceasta nu mă poate împiedica însă să semnalez câte un articol de-al d-nei Vulcan, sau să citez scurt din el. În consecinţă semnalez articolul cu titlul „Dragnea, după victoria din CEx: Nu pot accepta ca PSD să redevină o unealtă a unui sistem odios”, apărut pe 21.09.2018.

    Eu văd această afirmaţie a d-lui Dragnea şi ca pe o scuză pentru colaborarea pe care a avut-o pe ascuns fostul prim-ministru socialist V. Ponta cu fostul preşedinte T. Băsescu, şi invers.

  • Pincu Sfartz: (24-9-2018 la 15:56)

    @ Manta Victor

    Oricare cititor de la Acum cunoscător al situației (îmi vine greu să folosesc cuvântul „politice”) din România, citind comentariile Dvs. nu mai are nevoie să vadă ce spun Antenele și RTV-ul !

    Azi Domnul Dragnea a răspuns corespondenților de presă, și printre altele la întrebarea ce va face cu dezidenții, a declarat ca în Partid: „trebuie să fie liniște !”

    Unde este Iosif Visarionovici, să se bucure (acolo unde totuși este), de un demn continuator al liniei sale de combatere a „deviaționismului” (de dreapta, de stânga, din spate, ideologic, etc. ??

    Mai lipsește mitraliera ca Dragnea să fie conform cu „linia politică” a lui Iosif Visarionovici. Aaa, pardon! Este și mitraliera, în gura lui Cătălin Rădulescu – „deputatul mitraliera” (cel care a cerut o mitraliere a protestatarilor), dispus oricând s-o folosească împotriva dușmanilor șefului său.

    Dar Dragnea, totuși, este mai uman decât Iosif Visarionovici, el preferă să-și pedepsească „deviatorii” nu cu gloanțe, ci cu „funcții” !

    Priviți chipul unui om politic -încolțit de justiție,doborât de problemele din Partid.
    https://adevărul.ro/news/politica/deputatul-mitralieră-răfuiala-adversarii-dragnea-psd-puciști-frăție-nu-i-ajută-față-caracterul-1_5ba49c76df52022f75ade22c/index.html

    Asta este fața unui om „politic” încolțit din toate părțile. Să mai așteptăm puțin ca să vedem „pe unde-își scoate cămașa”!

    Iar Domnul Manta cu o imaginație cel puțin la fel de mare ca și a mea (!!-Dumnealui așa atacă la „persoană”, v. mai sus), s-a lipit cu trup și suflet de tagma-turnătoare de gogoașe, de la „sursele” Domniei sale: Antenele și RTV.

  • Victor Manta: (24-9-2018 la 21:27)

    @Pincu Sfartz

    > Oricare cititor de la Acum cunoscător al situației (îmi vine greu să folosesc cuvântul „politice”) din România, citind comentariile Dvs. nu mai are nevoie să vadă ce spun Antenele și RTV-ul !

    Şi nici să audă ce arată. Cuvântul „politice” nu este unul de ruşine, politica fiind un capitol al filosofiei. Nu ştiam că la Antene și RTV se fac vechi glume anti-sovietice, ca în comentariile mele, altfel mă uitam mai des.

    > Unde este Iosif Visarionovici, (…)?

    Pus la zidul Kremlinului, alături de Brejnev! Pare un loc sigur, de unde nu cred că-i va răpi cineva. Apropo, o altă glumă:

    Două schelete se întâlnesc pe o stradă din Kiev:

    -Hei, spune un schelet, tu când ai murit?

    -În 1932, în Marea Foamete, răspunde celălalt. Și tu?

    -Ah, eu sunt încă viu, mulțumesc lui Dumnezeu!

    -Șșșșș! Nu știi că în ziua de azi nu ai voie să-i mulțumești lui Dumnezeu, ci trebuie să-i mulțumești tovarășului Stalin?

    -Și când va muri el, ce o să fac?

    -Atunci poți să-i mulțumești lui Dumnezeu.

    > Priviți chipul unui om politic (…)

    Pe chipul lui invizibil şi impenetrabil scrie mare „Oops! That page can’t be found”.

    > Asta este fața unui om „politic” încolțit din toate părțile. Să mai așteptăm puțin ca să vedem „pe unde-își scoate cămașa”!

    Numai cu prietena pentru care îl invidiaţi, motiv pentru care nu cred că vă va invita să-l vedeţi când îşi scoate cămaşa.

    > Iar Domnul Manta cu o imaginație cel puțin la fel de mare ca și a mea (…).

    Nimeni nu vă întrece! Bancurile mele sunt prăfuite, pe când fanteziile dv. arată ca scoase din pălărie.

  • Pincu Sfartz: (25-9-2018 la 04:58)

    Bune bancurile „sovietice” !

    Dar prea „analizați” ad-literam Dvs., ca la școală, lucruri evidente și știute. Toată lumea știe că „politica”-înseamnă și gândire și aplicare-spre binele obștesc.

    Dar a spune că un tantălău semieducat (sau o tantaloică !), cu o cultură nici la nivelul ubui elev bun din școala primară – poate fi Prim=Ministru (în România desigur), și este și „politician”, seamănă bine cu o înjurătură la adresa unui politician adevărat !!

    Ori Dvs. asta faceți, le dați „apă la moară” celor care țin locul politicienilor veritabili, care din pacate sunt prea putini in țară.

    Bifele negative cititorii le pun, nu pentru partea „filosofică” și analizele personale, dar conforme cu Antenele, ci pentru necunoașterea realităților urâte din România, realități văzute pe „dos”-așa cum le prezintă propaganda mincinoasă a televiziunilor Dvs. preferate.

  • Victor Manta: (25-9-2018 la 12:20)

    @Pincu Sfartz

    > Bune bancurile „sovietice” !

    Mă bucur că sunt şi pe gustul dv.

    > Dar prea „analizați” ad-literam Dvs., ca la școală, lucruri evidente și știute.

    Puteţi da trei exemple, însoţite de context? Mă îndoiesc…

    > Dar a spune că un tantălău semieducat (sau o tantaloică !), cu o cultură nici la nivelul ubui elev bun din școala primară – poate fi Prim=Ministru (în România desigur), și este și „politician”, seamănă bine cu o înjurătură la adresa unui politician adevărat !!

    Trec peste limbajul urât pe care îl folosiţi şi dau (cred că din nou) nişte date din Wikipedia legate de d-na Viorica Dăncilă:

    „A absolvit Facultatea Forajul Sondelor și Exploatarea Zăcămintelor de Hidrocarburi, din cadrul Institutului de Petrol și Gaze Ploiești, în 1988. În 2006, a obținut masterul Spațiul Public European, în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București”.

    Am urmărit-o de mai multe ori şi nu m-a frapat nimic din felul dânsei de a gândi sau a vorbi. Combinat cu datele biografice de mai sus cred că aceste atacuri sunt o expresie de misoginism (pentru unii e greu să accepte o primă femeie în funcţia de prim ministru), exploatat de adversarii ei politici. Cu dv. constat le-a mers din plin!

    > Bifele negative cititorii le pun (…) pentru (…).

    Mă lasă rece, ca şi cele pe care vi le pun dv.

  • Pincu Sfartz: (25-9-2018 la 14:23)

    Toate comentariile Domniei Voastre, sunt exemple de „lucruri știute”, ba chiar bine știute, pentrucă au la bază informațiile de pe Antene și RTV< și aproape toată lumea le știe de mincinoase ! Deci mai mult decât, doar trei exemple cerute.
    Dacă știți cumva, ce "mare brânză" a făcut Doamnă Dăncilă-în producție, câte sonde a exploatat, câte le-a pus în funcțiune, câte sonde a forat,Va rugăm să nu Vă sfiiți-comunicați-ne.
    Ați văzut imagimile de aseară de pe RALITATEA TV.(desigur-nu prindeți acest post !), unde se vedea imaginea unei marionete perfecte a lui Dragnea ? Când a vrut săraca să debiteze un răspuns la o întrebare, Dragnea i-a luat microfonul din mână, și apucând-o de mâna stângă, a tras-o după el. Sincer- mi-a fost milă de ea !
    S-au prezentat împreună la o mică tribună,alături. El s-a uitat la ceas-ea s-a uitat la cea. El a început să vorbească, ea-(nu pot prezenta imaginea ei mai bine,decât cu o expresie rusească: "хлопала глазами")-clipea nevinovată din pleoape, cu o fată plăcută de gospodina așezată ! După care, s-a întâmplat scena, în care Dragnea n-a lăsat-o să vorbească !
    Aștept cu nerăbdare momentul,când PSD-ul Dvs. o să se prăbușească, ca să văd cum o s-o întoarceți, "ca la Ploiești"!!
    PS. Sunt cel puțin la fel de politicos ca și Dvs.-nu vorbesc "urat"-cum pretindeți, pentru a face caz de"sensibilitatea" Dvs., eu scriu-ca și cum am sta de vorbă-între noi, față in față!

  • Victor Manta: (25-9-2018 la 20:48)

    @Pincu Sfartz

    Aţi scris:

    > Toate comentariile Domniei Voastre, sunt exemple de „lucruri știute”, ba chiar bine știute, pentrucă au la bază informațiile de pe Antene și RTV și aproape toată lumea le știe de mincinoase !

    De aici rezultă un lucru pe care nu-l cred şi anume că în România „aproape toată lumea” urmăreşte aceste canale TV. Ştiindu-le mincinoase, rezultă un fel de masochism al telespectatorilor, şi el fapt greu de crezut.

    Aţi afirmat înainte: „Dar prea „analizați” ad-literam Dvs., ca la școală, lucruri evidente și știute” şi v-am cerut exemple. Să vedem ce exemple aţi găsit:

    1. „Dacă știți cumva, ce „mare brânză” a făcut Doamnă Dăncilă-în producție, câte sonde a exploatat”, etc.

    Dv., în loc să arătaţi banalitatea celor afirmate de mine, îmi puneţi mie întrebări? Ce este evident şi ştiut în numărul de sonde exploatate de d-na Dăncilă? Dacă aţi fi arătat că de fapt d-na Dăncilă nu a urmat cursurile facultăţilor de la care a primit diploma şi masteratul, sau că a cumpărat acolo examenele, ar fi fost altceva… Dar dânsa are o pregătire superioară dovedită, care este preferabilă pentru ca să ocupe funcţiile înalte ce i-au fost încredinţate, iar acest lucru pare să vă supere sau să vă nemulţumească în permanenţă.

    2. „Când a vrut săraca (Dăncilă – vm) să debiteze un răspuns la o întrebare, Dragnea i-a luat microfonul din mână, și apucând-o de mâna stângă, a tras-o după el. Sincer- mi-a fost milă de ea !”.

    Nu am văzut emisiunea, ca şi majoritatea altora, dar să vedem ce are ceea ce relataţi dv. cu „lucruri evidente și știute”.

    Să presupun că dl. Dragnea i-a tras d-nei Dăncilă microfonul cu mână cu tot spre el, împiedecând-o pe d-na Dăncilă să răspundă la întrebare. De aici ar rezulta lipsă de politeţe şi de tact a d-lui Dragnea şi, important, stăpânirea de sine a d-nei Dăncilă.

    Nu se vede vreo legătură directă cu întrebarea pe care v-am pus-o, deoarece urma să arătaţi că d-na Dăncilă este cam redusă la minte, ceea ce susţineţi, şi/sau că eu vorbesc despre lucruri banale.

    Cât priveşte „o fată plăcută de gospodina așezată”, să vă amintesc că această „gospodină aşezată” a refuzat de 5 ori să demisioneze la cererile dure şi insistente ale preşedintelui Iohannis, a refuzat acest lucru şi la CEx şi că s-a arătat hotărâtă şi în alte ocazii.

    Amintesc că acum la Bruxelles dânsa apără cauzele guvernului pe care îl conduce, fără să-l aibe alături pe dl. Dragnea, aşa cum nu l-a avut nici în tot timpul celor două mandate în care a reprezentat acolo România ca europarlamentară.

    > (…) eu scriu-ca și cum am sta de vorbă-între noi, față in față!

    Dacă aţi vorbi astfel, discuţia s-ar încheia după doar câteva secunde, iar aici întindeţi coarda până când vă mai dă peste mână (un fel de a spune) moderatorul.

    PS. Mersi lui Alexandru care a rezolvat problema de formatare a textului!

  • Alexandru Grosu: (27-9-2018 la 19:16)

    Din comentariile de mai sus am inteles ca mult respectatul domn Victor Manta este un mare amator al folclorului sovietic! Ii dau un link la Garik Sukaciov, o legenda vie a sfarsitului URSS-ului.

    https://www.youtube.com/watch?v=ZQOmTuYrvIg

    Sunt 100% convins ca domnul Manta are nevoie de asa ceva!!!

  • Victor Manta: (28-9-2018 la 01:22)

    @Alexandru Grosu

    Am detestat şi detest un asemenea gen de „folclor” şi de comportare. Căutaţi pe un altul, cu gusturi mai asemănătoare cu ale dv.!

  • Pincu Sfartz: (28-9-2018 la 13:29)

    Fără „acest” gen de folclor, nu se năștea nici cultura „mare” !
    Dacă nu Vă place, de ce ați început,(și nu pentru prima oară), chiar Dvs. cu folclorul sovietic ?
    Nici nu ați urmărit tot linkul indicat de Domnul Grosu, și ați și sărit la …(alegeți Dvs. Domnule Manta-aveți la dispoziție 6 sensuri și 6 rotații), iar unul din cântecele care urmau pe acel link, este o perlă a folclorului idiș,-„koiftmăn,koiftmăn papirosăn” ! (Cumpărați, cumpărați țigări !).

  • Alexandru Leibovici: (28-9-2018 la 13:37)

    Garik Sukaciov, trăsătură la portret:

    Гарик Сукачев заявил, что поддерживает Путина: https://ink.inforesist.org/putin-ni-razu-menya-ne-podvel-skandalunyiy-sukachev-spel-difirambyi-prezidentu-rf/

  • Victor Manta: (28-9-2018 la 14:05)

    @Pincu Sfartz

    > Fără „acest” gen de folclor, nu se năștea nici cultura „mare” !

    Este echivalent cu a afirma că fără măscări nu apărea poezia lui Eminescu! Curat murdar.

    > Dacă nu Vă place, de ce ați început,(și nu pentru prima oară), chiar Dvs. cu folclorul sovietic ?

    DEX: folclor sn (…) Totalitate a creațiilor artistice, literare, muzicale, plastice etc., a obiceiurilor și a tradițiilor populare ale unei țări sau ale unei regiuni.

    Nu văd ca bancurile să se încadreze în această definiţie. De exemplu bancurile cu Radio Erevan nu fac parte din folclorul armean. Eventual mai încercaţi, dar cu argumente mai bune.

    > (…) Nici nu ați urmărit tot linkul indicat de Domnul Grosu, (…)

    Cât l-am urmărit mi-a ajuns… Cine (de)gustă n-are decât, dar pe mine nu mă mai prinde nimeni în aşa ceva dezgustător.

  • Alexandru Grosu: (29-9-2018 la 07:44)

    Domnului Victor Manta

    „Am detestat şi detest un asemenea gen de „folclor” şi de comportare. Căutaţi pe un altul, cu gusturi mai asemănătoare cu ale dv.!”

    Eu nu sunt un amator al acestui folclor. Insa trebuie sa tinem cont ca dupa moartea lui Stalin si dezvaluirile facute de Nikita Hrusciov, au inceput sa se intoarca acasa din GULAG fostii detinuti politici. Profesori, artisti, savanti, ingineri (politiceskie), toti, care au facut lagarul de concentrare alaturi de proxeneti, hoti, ucigasi (blatnie). Asa ca pe la sfarsitul anilor 50, in URSS multi intelectuali sovietici vorbeau „po fene”. A vorbi „po fene” inseamna a vorbi un argou al criminalilor, neinteles de restul oamenilor. la baza acestei „limbi”, nascute in Odesa, se aflau limbele idish, rusa si ucraineana. De la idish vine si cuvantul „blatnoi”, de la „Blatt”. Sukaciov joaca rolul unui om intors din inchisoare in colhozul natal, nimic mai mult. Folclor tipic sovietic!
    Am citit, domnule Manta, bancul despre Holodomor, propus de Dvs. La inceput am fost nedumerit, parca nu-mi venea sa cred ca pe paginile „acum” sunt permise istorii hazlii despre genocid. M-am intrebat: dar ar accepta acum.tv vreo „istorie hazlie” despre Holocaust?

    „Cât l-am urmărit mi-a ajuns… Cine (de)gustă n-are decât, dar pe mine nu mă mai prinde nimeni în aşa ceva dezgustător.”

    Da, este dezgustator. Este foarte dezgustator. In filmul istoric „Spartacus”, senatorul Agrippa i se adreaseaza tanarului Flavius, vorbindu-i despre mirosul de corpuri arse, corpuri ale gladiatorilor rasculati, ucisi de catre Marcus Crasus: Respira adanc, tinere Flavius, nu stramba din nas. Acesta este mirosul unei „ordini noi”, instalate de catre Crasus!
    Stalinismul a existat, domnule Manta, a existat cu lagare de concentrare, moarte, lacrimi, folclor de inchisoare. Daca v-ati decis sa va declarati un cunoscator al acestui folclor, trebuie sa-l acceptati in toate formele lui, cat de dezgustator nu ar fi.

    PS
    Acest cantec nu prea are vreo legatura cu stalinismul, a fost „gasit” prin anii 60 de catre Vladimir Visotski, undeva prin Occident si inclus in repertoriul sau. Sukaciov, l-a interpretat intr-o maniera a anilor 50, a anilor cand detinutii se intorceau masiv acasa din GULAG.
    Va doresc ozi buna.

  • Alexandru Grosu: (29-9-2018 la 17:34)

    Domnului Victor Manta
    Ca sa intelegeti ce am vrut sa spun in comentariul precedent, va rog sa priviti acest video de la minutul 19 pana la minutul 39. Sper ca nu cer de la Dvs prea multe. Este vorba de intoarcerea din GULAG a scriitorului Varlam Shalamov. El se intalneste cu sotia si fiica sa, pe care nu le-a vazut mai mult de un deceniu.

    https://www.youtube.com/watch?v=CzXLKR4633A

    Best regards/ Mit freundlichen Grüßen/ Do svidania, poka.
    Alexandru Grosu

  • Victor Manta: (29-9-2018 la 19:37)

    @Alexandru Grosu

    > Insa trebuie sa tinem cont ca dupa moartea lui Stalin si dezvaluirile facute de Nikita Hrusciov, au inceput sa se intoarca acasa din GULAG fostii detinuti politici.

    Nici aceasta, nici ce a urmat în comentariul dv. nu reprezintă nimic nou pentru mine. Voi adăuga însă nişte elemente care permit mai bine înţelegerea secvenţei cu care „m-aţi delectat”.

    Procentul de veritabili deţinuţi politici era minim în GULAG. Majoritatea celor deţinuţi au fost săltaţi şi condamnaţi pe bază de denunţuri, încurajate de autorităţi, deoarece era nevoie de sclavi pentru realizarea marilor obiective socialiste. Oamenii mai liberi trebuiau să fie plătiţi de 2 – 3 ori mai mult pentru a lucra în acele condiţii oribile. Aceste fonduri enorme lipseau, din motive de care nu mă voi ocupa.

    Mai erau în lagăre o mulţime de deţinuţi de drept comun, de regulă bine organizaţi în bande, care erau folosiţi de conducerea lagărelor pentru a-i teroriza suplimentar pe ceilalţi deţinuţi.

    O a treia categorie de deţinuţi erau soldaţii sovietici „eliberatori” de alte ţări care s-au „infectat” acolo văzând viaţa diferită (mai îndestulată) a celor „eliberaţi” şi au fost apoi „dezinfectaţi” în lagăre.

    Nu ştim din ce categorie făcea parte eroul secvenţei prezentate de dv., dar simpatic nu arăta deloc şi se comporta cu o soţie pe care nu a văzut-o de mulţi ani precum cu o sclavă, ceea ce a fost el înainte, dar nu din cauza ei. Se ştie că condamnările pe 10 ani erau curente atunci şi că deseori termenele se prelungeau.

    Pentru cei care nu înţeleg limba rusă, o scurtă relatare a celor văzute pe ecran.

    ———

    „Eroul” vine la masa pusă şi întreabă pe cine aştepta femeia, care îi răspunde că îl aştepta pe el, fiind data de 16, aşa cum i-a scris el. Pe spate el poartă numărul 981, pentru ca noi spectatorii să înţelegem de unde vine. Desigur că nu l-ar fi lăsat autorităţile să umble prin URSS (cea mai liberă ţară din lume!) în uniforma de lagăr şi cu numărul pe ea, dar aceasta face parte din convenţiile „artei”.

    El bea un pahar de vodcă şi începe să o tragă pe femeie spre el, iar ea încearcă să amâne inevitabilul punându-i o farfurie de mâncare în faţă. El îi toarnă vodcă în pahar, de care femeia o miroase cu dezgust. El desigur că nu se privează.

    Ea încearcă să fie drăguţă cu el, iar el continuă să fie scârbos şi cu un zâmbet sardonic ce i s-a lipit pe faţă. Apoi el o acuză că i-ar fi fost necredincioasă, ceea ce femeia neagă.

    Cu acelaşi zâmbet îngheţat el îi cere acordeonul prăfuit şi-i trage un cântec de vreo 4 minute, timp în care ea bea necăjită, după care eroul o trage din cameră cu intenţii care nu lasă nici o urmă de îndoială. Totul durează vreo 7 minute.

    ——–

    Întrebarea pe care mi-am pus-o imediat a fost care ar fi mesajul acestui film. Nu văd altceva în secvenţă decât reacţia unei femei nevolnice în faţa unui violator lipsit de scrupule şi înţelegere. De aceea subscriu la reacţia mea iniţială: „„Am detestat şi detest un asemenea gen de „folclor” şi de comportare”.

    Am cunoscut şi reacţii diferite de a mea la lucruri asemănătoare, care întăresc reacţia mea. Eram elev de liceu în Bucureşti şi vorbeam, nu mai ştiu unde şi de ce, cu un domn de vreo 50 de ani. El mi-a relatat despre femeile violate de soldaţii sovietici în Bucureşti şi le găsea scuza soldaţilor că sunt de multă vreme în război şi au cerinţe urgente. Alţi siluitori, tot de acolo, şi oameni „înţelegători şi miloşi”, neimplicaţi direct…

    > Am citit, domnule Manta, bancul despre Holodomor, propus de Dvs. La inceput am fost nedumerit, parca nu-mi venea sa cred ca pe paginile „acum” sunt permise istorii hazlii despre genocid.

    Cred (sper!) că sunteţi singurul care a găsit că a fost vorba despre ceva „hazliu” în acea anecdotă. Pe ansamblu, cu experienţa acumulată, cred că ar fi bine să vă ţineţi departe de „umor”, deoarece vă joacă feste urâte.

    > Daca v-ati decis sa va declarati un cunoscator al acestui folclor, trebuie sa-l acceptati in toate formele lui, cat de dezgustator nu ar fi.

    Nu trebuie câtuşi de puţin, aşa că păstraţi-vă pe viitor „arta”, sfaturile şi lecţiile pentru dv.!

  • Alexandru Grosu: (29-9-2018 la 20:36)

    „Cred (sper!) că sunteţi singurul care a găsit că a fost vorba despre ceva „hazliu” în acea anecdotă. Pe ansamblu, cu experienţa acumulată, cred că ar fi bine să vă ţineţi departe de „umor”, deoarece vă joacă feste urâte.”

    Aberatie de om atins greu in amorul propriu. Nu umorul joaca feste urate ci prostia omeneasca, extrapolata pana la „infinit”.

    „Nu trebuie câtuşi de puţin, aşa că păstraţi-vă pe viitor „arta”, sfaturile şi lecţiile pentru dv.!”

    Ba, domnule Manta. Dvs sunteti pe aici „metodist po sportu”, aveti „painea si cutitul” si va credeti „buricul pamantului” Eu sunt un fel de „dikari”, plecat la odihna pe cont propriu. „Dikari” erau numiti in URSS acei, care plecau la „odihna” la Marea Neagra fara vreo „foaie de drum”- puteovka, care se „odihneau” pe banii si mijloacele proprii. Asa ca am dreptul sa va dau o lectie de conduita, asa cum sunteti: groaznic, umflat in pene, „metodist po sportu”, vorba aia!!!

    „Am cunoscut şi reacţii diferite de a mea la lucruri asemănătoare, care întăresc reacţia mea. Eram elev de liceu în Bucureşti şi vorbeam, nu mai ştiu unde şi de ce, cu un domn de vreo 50 de ani. El mi-a relatat despre femeile violate de soldaţii sovietici în Bucureşti şi le găsea scuza soldaţilor că sunt de multă vreme în război şi au cerinţe urgente. Alţi siluitori, tot de acolo, şi oameni „înţelegători şi miloşi”, neimplicaţi direct…”

    Stiu, stiu. majoritatea „patriotarzilor romani” imi scuipa in fata, cand le vorbesc de Pushkin, ca un adevarau „ruman” trebuie sa fie in primul rand „rusofob” si in al doilea rand antisemit. Ma plictiseste nespus aceasta regula. Este la „genunchiul broastei”, destul de scarboasa regula, as zice.

    „Ea încearcă să fie drăguţă cu el, iar el continuă să fie scârbos şi cu un zâmbet sardonic ce i s-a lipit pe faţă. Apoi el o acuză că i-ar fi fost necredincioasă, ceea ce femeia neagă.

    Cu acelaşi zâmbet îngheţat el îi cere acordeonul prăfuit şi-i trage un cântec de vreo 4 minute, timp în care ea bea necăjită, după care eroul o trage din cameră cu intenţii care nu lasă nici o urmă de îndoială. Totul durează vreo 7 minute.”

    „Draguta” Dvs este renumita interpreta Lada Dance, asa ca nu o bociti, domnule Manta.

    Sunteti un om, care intelege totul stramb, un fel de „Stramba Tastatura” sau „Sfarma Maus”.
    Am inteles ca degeaba am incercat sa va vorbesc despre Varlam Shalamov, nu intelegeti. Ca in „Eroul timpurilor noastre” de Lermontov, nu va gasiti rostul in nimic, sunteti un fel de Peciorin. Pierdere de timp, desartaciune a desertaciunii si goana dupa vant! Dixi.

  • Victor Manta: (29-9-2018 la 22:11)

    Constat că dl. Grosu nu a reuşit să aducă nici un argument în favoarea „capodoperei” pe care a prezentat-o.

    Dânsul derapează şi în alte direcţii, perorând, ca de exemplu în: „Stiu, stiu. majoritatea „patriotarzilor romani” imi scuipa in fata, cand le vorbesc de Pushkin, ca un adevarau „ruman” trebuie sa fie in primul rand „rusofob” si in al doilea rand antisemit. Ma plictiseste nespus aceasta regula”.

    „„Draguta” Dvs este renumita interpreta Lada Dance, asa ca nu o bociti, domnule Manta” trebuie înţeles probabil că dacă este o renumită interpretă, atunci personajul pe care îl joacă nu merită compătimirea. E mereu pe aceeaşi linie macho dl. Grosu…

    „Am inteles ca degeaba am incercat sa va vorbesc despre Varlam Shalamov, nu intelegeti”.
    O memorie de elefant. Habar nu am despre ce vorbeşte dl. Grosu. Varlam Shalamov este autorul cutremurătoarelor „Povestiri din Kolâma”.

    „(…) nu va gasiti rostul in nimic, sunteti un fel de Peciorin. Pierdere de timp, desartaciune (…). Dixi.

    Nu mă cunoaşte, nu ştie nimic despre mine, dar o tot dixeşte pe teme ad hominem

  • Alexandru Grosu: (1-10-2018 la 11:29)

    Domnului Victor Manta
    Ba, domnule Manta, va cunosc de cativa ani, din 2015, cand am scris un comentariu despre furtul secolului in Republica Moldova. V-ati batut joc de comentariul meu. Ati pus la indoiala onestitatea mea, desi nu ati fost informat despre situatia din R.Moldova. Sunteti un tip care „scormoneste” pe wikipedia si „se umfla in pene” cu „informatia” supta din deget. Si eu as avea mereu „dreptate” daca as avea butonul censorului si m-as acoperi cu „politica” ziarului.
    Nu cred ca nu intelegeti despre ce vorbesc. V-am trimis un video, despre intoarcerea lui Varlam Shalamov acasa, v-am rugat sa cheltuiti 20 de minute si sa priviti. Nu ati facut acest lucru, asa ca v-a ramas doar sa spuneti ca nu „intelegeti”.
    Va cunosc prea bine si va pot spune cu certitudine ca sunteti o rusine pentru ziarul electronic acum.tv. Un om mai arogant ca Dvs este foarte greu sa gasesti. Ati fost si ati ramas „metodist po sportu”, nu aveti „scanteia dumnezeieasca” in Dvs. Va repet, nu intelegeti nimic despre ce va vorbesc. Cititi articolele domnului Pincu Sfartz despre copilaria Domniei sale, despre „Anabasis-ul” dansului prin Marele Imperiu Euro-Asiatic, despre viata sa in Asia. Este vorba de Viata si de Moarte. Dvs nu intelegeti aceste lucruri. Si nici nu doriti sa le intelegeti, v-ati concentrat mai mult pe colectarea timbrelor. Domnul Pincu Sfartz a trecut prin iadul deportarilor staliniste, domnul Leibovici a fost nascut in Rusia, unde, dupa parerea mea i-au fost deportati parintii. Domnul Maier a facut inchisoare la Ceausescu. Despre Dvs nu am auzit nimic, in afara ca injositi oamenii, care sunt creduli si va scriu, asteptand intelegere.
    Un praz verde va doresc, domnule Victor Manta!

  • Alexandru Grosu: (1-10-2018 la 12:29)

    Domnului Victor Manta,
    Domnule Manta, vreau sa va spun ca argumentele: „Esti un rusnac care nu cunoaste limba romana, platit de Tiraspol cu copeici, nu vor fi acceptate. Au trecut timpurile cand „rumanul” cu sparancenele stufoase, ma faceau sa rosesc. Socot aceste trucuri foarte ieftine, nu dau pe ele nici 2 bani!

  • Victor Manta: (1-10-2018 la 14:05)

    Alexandru Grosu

    > Domnule Manta, vreau sa va spun ca argumentele: „Esti un rusnac care nu cunoaste limba romana, platit de Tiraspol cu copeici, nu vor fi acceptate. Au trecut timpurile cand „rumanul” cu sparancenele stufoase, ma faceau sa rosesc. Socot aceste trucuri foarte ieftine, nu dau pe ele nici 2 bani!

    Nu văd de ce-mi scrieţi mie despre „aceste trucuri foarte ieftine”. Fabulaţi d-le Grosu, fabulaţi!



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Dragnea, primul termen pe 8 oct. Eforturile disperate pe care le face să scape de condamnare

Completul de 5 judecători de la Înalta Curte a stabilit pentru dată de 8 octombrie primul termen al procesului Angajărilor...

Închide
34.229.223.223