caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Opinii



 

Când și unde se duce Dragnea când se va duce?

de (18-9-2018)
12 ecouri

 
Întrebarea nu mai e dacă Dragnea va fi înlăturat din fruntea PSD, ci când și cum. Dar mai ales cine i-ar putea lua locul, în așa fel încât partidul să nu piardă guvernarea.

La începutul lunii septembrie, zidul din jurul lui Dragnea părea fără fisură, Firea a obținut un singur vot în CEx-ul în care a propus ca ministrul Dan să fie demisă. Ce s-a întâmplat de atunci încoace de s-a ajuns la situația incredibilă ca aproape 30 de baroni, dintre care câțiva cu mare greutate, să-i ceară acestuia să se retragă? În principal, e vorba de un cumul de nemulțumiri, de o saturație și de violențele din 10 august, care au constituit un punct de inflexiune.

Baronii sunt revoltați de camarila de care s-a înconjurat Dragnea, vorba lui Firea: „Ia deciziile în doar câțiva oameni, se sfătuiește cu câțiva apropiați“. Printre aceștia: Vâlcov, Carmen Dan, Olguța și Teodorovici. Ceilalți, adică exact cei care l-au susținut în momentele de restriște, în frunte cu Stănescu, Neacșu și Ciolacu, ca să dau doar aceste exemple, au devenit anexe, sunt înlăturați de la deciziile mari ale guvernării. Află de ele de la TV. În plus, văd și ei că lupta obsesivă cu justiția se concentrează pe interesul personal al lui Dragnea, care vrea să-și scape pielea indiferent de preț. Iar prețul începe să fie cam mare: partidul e pe tobogan. Unul dintre răsculați a pus degetul pe rană: „Liviule, ne-ai nenorocit“. Motivul? Din promisiunile programului de guvernare s-a ales praful, nu tu autostrăzi, spitale regionale, școli, fonduri europene, nimic palpabil, cu excepția majorărilor simbolice de salarii și pensii înghițite deja de inflația galopantă. Până și Corina Crețu și-a pierdut răbdarea și a început să critice Guvernul Dragnea-Dăncilă. Normal, în timp ce întreaga guvernare s-a axat pe debarcarea lui Kövesi, distrugerea DNA, a legilor justiției, codurilor penale și pe interminabila poveste a protocoalelor, țara a fost devastată de pesta porcină, iar investițiile au devenit amintire. Baronii, și nu doar ei, au mai avut o revelație: ordonanța de grațiere și amnistie e ca și moartă în coteț. Dăncilă nu cutează s-o semneze, cel puțin până nu trece (dacă trece) valul cu audierea în Parlamentul European, rezoluția și Articolul 7. Iar pe Toader nu-l lasă Tăriceanu, care vrea să se lupte cu statul paralel, dar nu în așa măsură încât să-l scape pe Dragnea de pușcărie. Or, fără ordonanță, Dragnea e inutil pentru partid, iar cu ordonanță PSD cade gazat la alegeri.

Întruniți în weekend, 13 lideri de filiale din Ardeal i-au cerut lui Dragnea să convoace de urgență CEx pentru a „clarifica nemulțumirile unor colegi“ și a discuta despre „viitorul partidului“. Un viitor care e în ceață, PSD a căzut sub 30% în sondaje, nu are candidat la prezidențiale, Bucureștiul este pierdut după violențele din 10 august, bugetul este la ananghie, iar liderul suprem se zbate ca peștele pe uscat să scape de pușcărie. Dragnea a deschis războaie pe toate fronturile: cu justiția și serviciile secrete, cu președintele și cu Uniunea Europeană, cu firmele străine și cu angajații din privat, iar mai nou și cu propriul electorat, căruia i-a venit de petrecanie cu pesta porcină.

Dar mai ales a reușit să reactiveze, ba chiar să radicalizeze electoratul non-PSD. Brutalitățile din 10 august au fost bomboana pe colivă, iar modul în care Dragnea și cei câțiva din jurul lui au gestionat ulterior situația a complicat și mai mult lucrurile. Acuzele de „lovitură de stat“, finanțare din străinătate, exagerate și amplificate prostește de goarnele sale mediatice, încununate de plângerea făcută de Jandarmerie și Carmen Dan la DIICOT, n-au făcut decât să pună gaz pe foc, să întărâte. Lucrurile nu arată bine pentru el: ancheta procurorilor de la Parchetul General, sub bagheta lui Lazăr, merge înainte, însuși Dragnea în calitatea sa de lider politic a fost chemat la audieri, semn că lațul se strânge. Ce să mai spunem că SRI i-a întors fără rest teoria „loviturii de stat“. De la lliescu încoace, niciun alt lider PSD nu a generat atâta ostilitate în societate, nu a fost urât ca Dragnea. Nici măcar propriul electorat nu-l agreează, dovadă că e cotat în sondaje la o treime din scorul partidului. PSD e conștient că tot ce a făcut Dragnea și va mai face dacă nu e ținut în frâu sau dat jos îi va exploda în față la alegeri.

Nu e clar dacă există o masă critică pentru debarcarea lui Dragnea în viitorul imediat, să nu subestimăm puterea acestuia de negociere și de control. Dar e clar că, pentru prima oară în ultimii doi ani, autoritatea lui e contestată la scenă deschisă și grupul nemulțumiților începe să se coaguleze și să capete consistență. Întrebarea nu mai e dacă Dragnea va fi înlăturat din fruntea PSD, ci când și cum. Dar mai ales cine i-ar putea lua locul, în așa fel încât partidul să nu piardă guvernarea.

Nu e deloc simplu. Din rândul baronilor e greu să se impună cineva, luptele dintre grupări ar nenoroci definitiv partidul, iar o persoană din rândul doi care să fie acceptată de aceștia e și mai greu de găsit. Probabil că acesta și este motivul pentru care „puciștii“ înclină spre formula Dăncilă interimar până la un congres, sau spre o conducere colectivă, formulă de criză, neuzuală pentru PSD. Când această persoană va fi convenită, în sensul că va avea sprijinul majorității liderilor de filiale și va constitui o garanție pentru păstrarea puterii, Dragnea va fi pe făraș. Cu sau fără amnistie și grațiere. Asistăm la confruntarea a două tabere, care își tatonează reciproc forțele. E un imens pas înainte, dar, știm deja, Dragnea e greu de „asasinat”. Pe de altă parte, chiar dacă există posibilitatea ca epoca Dragnea să apună, PSD rămâne tot PSD.

Mai în glumă, mai în serios: unde se va duce Dragnea când se va duce? Dar PSD?

Andreea Pora, 18 septembrie 2018

Acest articol a fost preluat cu permisiunea redacţiei de pe situl Revistei 22

Ecouri

  • Victor Manta: (18-9-2018 la 23:47)

    > Întrebarea nu mai e dacă Dragnea va fi înlăturat din fruntea PSD, ci când și cum.

    Fiecare fie cu grijile lui şi a celor apropiaţi, fie cu ale altora. D-na Pora face parte din a doua categorie, deoarece pe prima nu vede cum să o împingă în faţă.

    > Ce s-a întâmplat de atunci încoace de s-a ajuns la situația incredibilă ca aproape 30 de baroni, dintre care câțiva cu mare greutate, să-i ceară acestuia să se retragă?

    E oare mult 30 de „baroni” la un partid atât de mare? Am o mare îndoială. Unii vorbesc foarte nesiguri de 20, dar nici urmă de vreo dovadă. Oricum ar fi, nu contează.

    > Brutalitățile din 10 august au fost bomboana pe colivă, (…).

    Ar fi bine ca autoarea să precizeze ale cui brutalităţi. Nu a apărut nimic oficial, în afară de plângerea Jandarmeriei Române la DIICOT.

    > Un viitor care e în ceață, PSD a căzut sub 30% în sondaje, (…).

    Oare, sau s-a stricat binoclul? Să vedem ce zice Mediafax.

    Un sondaj realizat de Sociopol arată că, în cazul în care ar fi duminica viitoare (25 august – vm) alegeri parlamentare, PSD ar avea un scor de 35%, PNL de 19%, ALDE – 10% iar USR – 8%. Sursa.

    > Asistăm la confruntarea a două tabere, care își tatonează reciproc forțele. E un imens pas înainte (…).

    Este. Doar cu puţin înainte exista doar o forţă, care se numea fostul preşedinte Băsescu, una care nu tatona, ci acţiona direct şi fără mănuşi. Acum se poate vorbi de o „diversificare”.

    > Mai în glumă, mai în serios: unde se va duce Dragnea când se va duce? Dar PSD?

    Într-adevăr „distractiv”. Întrebarea e valabilă nu numai pentru „Dragnea”, fie că ne place sau nu. Unde s-au dus şi ce-au ajuns I. Iliescu, T. Băsescu, E. Udrea, A. Năstase, V. Ponta, C. Antonescu, M. Gioană şi mulţi, mulţi alţii? Şi cui îi mai pasă de ei?

    Actualizare 19 septembrie. Astăzi au apărut elemente concrete cu privire la nemulţumirile din PSD. Deoarece va apărea cu siguranţă pe ACUM un larg articol pe această temă, scris de aceeaşi protagonişti, mă voi exprima eventual în cadrul comentariilor acestuia.

    Să vedem cine va fi publicat primul (pariurile sunt deschise), între doamnele Pora, Armanca, Fati şi Vulcan sau dl. Gheorghe. Mult succes tuturor competitorilor şi fie ca cel mai bun să câştige!

  • Pincu Sfartz: (20-9-2018 la 04:46)

    Interesant comentariul Domnului Manta Victor !

    Cei care nu prea se uită la televizor ar trage concluzia că la Antena 3, și la RTV, nu au fost prezentate imaginile brutalităților jandarmeriei la mitingul din 10 August. Altfel nu scria Domnul Manta: „Ar fi bine ca autoarea să precizeze ale cui brutalităţi” !!!

    Și ce autocritică neașteptată ! Din conceptul filosofic emis în același comentariu, aflăm că: „Fiecare fie cu grijile lui şi a celor apropiaţi, fie cu ale altora. D-na Pora face parte din a doua categorie, deoarece pe prima nu vede cum să o împingă în faţă.”

    Cică Doamna Pora face parte din „a doua”!!, o etichetează prompt Domnul Manta!
    Dar cumulând pozițiile și orientările politice exprimate de-a lungul timpului de Domnul Manta Victor, apare evident că Dumnealui și nu D-na Pora este din „a doua” !!

    Altfel articolul este o excelenta sinteza a momentului, moment care va face „istorie in istoria” Romaniei.

  • Victor Manta: (20-9-2018 la 15:10)

    @Pincu Sfartz

    Cred că autoarea nu vorbea despre brutalităţile pe care le-am văzut eu.

    Nu aţi înţeles „conceptul filosofic”. Mă îndoiesc că prima preocupare a d-nei Pora este: „Dar mai ales cine i-ar putea lua locul (d-lui Dragnea – vm) în așa fel încât partidul să nu piardă guvernarea”.

    Cred că la ce visează dânsa este ca alianţa PSD – ALDE să fie înlăturată de la guvernarea României şi să ne întoarcem la trecutul trinomial, pus în scenă, fundamentat şi întruchipat de fostul preşedinte Băsescu & Co.

    > Altfel articolul este o excelenta sinteza a momentului, moment care va face „istorie in istoria” Romaniei.

    Precis că va face şi aceasta începând cu „construcţia” titlului.

  • Victor Manta: (21-9-2018 la 22:20)

    D-na Pora se întreba „Când și unde se duce Dragnea când se va duce?”.

    Cel puţin deocamdată nu se va duce nicăieri. Iată rezultatul încercării de înlăturare a acestuia, pornită de d-na Firea, primarul pesedist al capitalei, şi de câţiva ortaci de-ai dânsei:

    UPDATE 20:30: S-a votat. Majoritatea membrilor CEx au votat pentru susținerea lui Liviu Dragnea. Au fost 64 de membri cu drept de vot dintre care 56 au votat pentru Dragnea, 8 împotriva lui și o abținere. Sursa.

    De fapt pentru Dragnea au votat „doar” 55 de participanţi. 😉

  • Pincu Sfartz: (22-9-2018 la 04:14)

    Et șî?? Conform teoriei „oboselii materialului”-in cazul unei piese importante de la un avion, spre exemplu, este suficientă o zgârietură plasată într-un punct unde eforturile sunt concentrate, ca avionul să cadă !! Par example, la șuruburile care fixează aripile la fuselaj!

    Aceste 8 voturi au în spate câteva zeci de voturi în Parlament, un număr suficient pentru compromiterea politicii dictatoriale a lui Dragnea.

    Și dacă referendumul lui Dragnea-pentru „familia sa curat ortodoxa”-cu Irina,(?!)-nu reușește, și a doua zi Dragnea primește în dar cătușele (la procesul cu 5 judecători), cei 55 de susținători vor fi alături de el ??

  • Alexandru Leibovici: (22-9-2018 la 06:10)

    Cf. DIGI24: „Numărarea voturilor pentru susţinerea lui Liviu Dragnea le-a dat bătăi de cap social-democraţilor… Votul a fost deschis, cu ridicare de mână. La finalul şedinţei Comitetului Executiv fiecare tabără a ieşit cu un alt rezultat:

    Ioan Mang, preşedintele PSD Bihor: „A fost un vot pe tema scrisorii. 60 împotrivă şi 8 pentru”.

    Gabriela Firea: „Au fost 10 voturi să facă un pas lateral, 39 să continue şi o abţinere.”

    Codrin Ştefănescu, secretar general al PSD: „Au fost prezenţi 64 de membri CEx, au fost 8 voturi împotrivă, o abţinere, 55 pentru. Ăsta a fost votul”.

    Liviu Dragnea: „Doar o precizare aritmetică. Au fost 64 membri prezenţi cu drept de vot. 56 pentru susţinerea continuării mandatului de către mine, 8 împotrivă şi o abţinere, a lui Petrea. Deci 56, nu, ba da, sau 55 cu 8 cu 1””

  • Teodor Burghelea: (22-9-2018 la 09:54)

    Daca nu ma înșel, Dragnea este deja condamnat penal. A încercat sa fenteze legea, el si ai lui s-au jucat cu ordonanțe de urgentă. In final, unde va merge Dl Dragnea? Acolo unde zice legea. La pușcărie. Întrebarea nu este pentru mine “unde” ci “când”. Personal, sper cât de curând.

  • Victor Manta: (22-9-2018 la 14:00)

    @Pincu Sfartz

    > Conform teoriei „oboselii materialului”-in cazul unei piese importante de la un avion, spre exemplu, este suficientă o zgârietură plasată într-un punct unde eforturile sunt concentrate, ca avionul să cadă !! Par example, la șuruburile care fixează aripile la fuselaj!

    S-a întâmplat oare aşa ceva în transportul civil, cu consecinţe cu adevărat grave? Nu de altceva, dar ar da o impresie mizerabilă despre inginerii care proiectează avioanele, care cu toate acestea sunt printre mijloacele cele mai sigure de transport. Nu este exclus doar ca o pasăre să lovească un „punct unde eforturile sunt concentrate”…

    > Aceste 8 voturi au în spate câteva zeci de voturi în Parlament, un număr suficient pentru compromiterea politicii dictatoriale a lui Dragnea.

    Constat că marea majoritate a votanţilor de la CEx a preferat ceea ce numiţi „politica dictatorială a lui Dragnea”, deşi era uşor să se debaraseze de el…

    Să vedem dacă acele „zeci de voturi în Parlament” se vor manifesta cu adevărat, deoarece se apropie o votare în Parlament asupra unei noi moţiuni de cenzură a Guvernului Dăncilă, iniţiată de PNL. Nu pare să existe o dependenţă directă a parlamentarilor pesedişti de membrii CEx.

    Eu cred că Guvernul va rezista şi la această încercare, aşa cum a rezistat şi la celelalte (şi aşa cum rezistă, de altfel, şi avioanele la „teoria oboselii”, pentru ca să folosesc aceeaşi analogie).

    Apropo de afirmaţia din articol a d-nei ziarist Andreea Pora: „Ce s-a întâmplat de atunci încoace de s-a ajuns la situația incredibilă ca aproape 30 de baroni, dintre care câțiva cu mare greutate, să-i ceară acestuia să se retragă?”:

    Ştia dânsa ce ştia, şi încă înainte, doar că cei „aproape 30 de baroni” s-au dovedit a fi doar 8, dintre care oare câţi pot fi calificaţi drept „baroni”, începând cu conducătoarea revoltei anti-Dragnea, primara Bucureştilor d-na Firea?

  • Alexandru Leibovici: (22-9-2018 la 18:20)

    @Teodor Burghelea

    > Daca nu ma înșel, Dragnea este deja condamnat penal.

    Iată situaţia lui Dragnea:

    Dosarul Referendumului:
    Este vorba de referendumul din 2012 de destituire a lui Băsescu, destituire sprijinită de PSD, printre alte partide. Condamnarea lui Dragnea şi a altor (zeci de?) co-acuzaţi este pentru fraudă electorală la acel referendum. Dragnea a fost condamnat definitiv în 2016 la 2 ani, cu suspendarea executării pedepsei.

    Dosarul angajărilor fictive (Dosarul „Bombonica”):
    În dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman Liviu Dragnea este acuzat de instigare la abuz în serviciu pentru că în perioada iulie 2006 – decembrie 2012, în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman, respectiv de președinte al organizației județene a unui partid politic, cu intenție, a determinat-o pe inculpata Alesu Floarea, la acea vreme director executiv al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman să își încalce atribuțiile de serviciu prin menținerea în funcție și implicit plata drepturilor salariale pentru două angajate ale aceleiași instituții.

    În acest dosar Dragnea a primit deja de la Tribunalul Suprem o condamnare de 3 ani şi 6 luni, dar un recurs urmează să se judece in următoarele luni. În caz că este condamnat, se iau în calcul şi cei doi ani din 2016.

    În afară de dosarele menţionate mai sus, Liviu Dragnea este urmărit penal şi în dosarul Tel Drum (fraudă contra fondurilor structurale ale EU) pentru constituirea unui grup infracţional, abuz în serviciu şi infracţiuni privind deturnarea de fonduri europene, în legătură cu favorizarea companiei TelDrum în privinţa acordării de contracte.

    Nu ştiu dacă n-or mai fi şi altele…

  • Victor Manta: (23-9-2018 la 01:26)

    Dl. Teodor Burghelea a scris: „A încercat sa fenteze legea (dl. Dragnea – vm), el si ai lui s-au jucat cu ordonanțe de urgentă”.

    Poate este bine să ne amintim de ce-a fost înainte:

    În total, potrivit datelor din Monitorul Oficial, Emil Boc a dat 381 de ordonanţe de urgenţă, în perioada 22 decembrie 2008 – 9 februarie 2012, cât a fost prim-ministru. Asta însemnă că a emis o OUG, în medie, odată la trei zile, în timp ce Victor Ponta, în cele 452 de zile de premierat, a emis 161 de ordonanţe de urgenţă, adică una la 2,8 zile. Sursa.

    Să aşteptăm împlinirea a măcar unui an al guvernului Dăncilă (în ianuarie 2019) pentru a vedea cine este campionul OUG-urilor. Să constatăm deja că legile cele mai grele, cele ale justiţiei, au fost trecute de acest guvern prin Parlament.

  • Teodor Burghelea: (23-9-2018 la 07:30)

    @V. Manta

    Nu am afirmat nicăieri ca Dragnea si ai lui ar fi fost campioni la joaca cu ordonanțele de guvern. Din păcate, guvernele anterioare s-au jucat cu acest instrument in mod cu totul iresponsabil si, după cunoștințele mele, fără echivalent in lumea civilizata. “Noutatea” in cazul de fata este ca Dragnea si echipa lui au încercat sa umble la codul penal folosind acest instrument prevazut de Constituție pentru situații cu adevărat “de urgentă” (calamități naturale, violarea granițelor statului sau coine știe ce alta situație cum totul ieșită din comun ce nu suporta amânare pana la trecerea prin Parlament). In cazul de fata, urgentă a fost ca Dl. Dragnea era condamnat penal cu executare (ii mulțumesc Dlui Leibovici pentru precizări) si isi dorea in mod “urgent” … sa nu mai fie. Oricum o întoarcem, Dle Manta, Dragnea nu poate fi scos basma curată. Va trebui sa va obișnuiți cu aceasta idee si, de fiecare data când vreo Tristețe sau nostalgie legată de acest subiect va încearcă, sa repetați de trei ori in gând cuvintele: “condamnat penal cu executare”.

  • Victor Manta: (23-9-2018 la 16:51)

    @T. Burghelea

    > Nu am afirmat nicăieri ca Dragnea si ai lui ar fi fost campioni la joaca cu ordonanțele de guvern.

    Aşa este, aţi afirmat doar că „(…) el si ai lui s-au jucat cu ordonanțe de urgentă”, ceea ce este o acuzaţie chiar mai gravă.

    > “Noutatea” in cazul de fata este ca Dragnea si echipa lui au încercat sa umble la codul penal folosind acest instrument prevazut de Constituție pentru situații cu adevărat “de urgentă” (calamități naturale, violarea granițelor statului sau coine știe ce alta situație cum totul ieșită din comun ce nu suporta amânare pana la trecerea prin Parlament).

    De aici ar rezulta ceva ce pare absurd, şi anume că între 2008 – 2012 „calamități naturale, violarea granițelor statului sau coine știe ce alta situație cum totul ieșită din comun” au apărut odată la trei zile, iar în perioada următoare chiar odată la 2,8 zile.

    > (…) urgentă a fost ca Dl. Dragnea era condamnat penal cu executare (…) si isi dorea in mod “urgent” … sa nu mai fie.

    Şi care au fost atunci cele 542 de urgenţe sub guvernele Boc şi Ponta? Nu există oare o explicaţie mai simplă şi anume că legea o permite şi că este mai uşor de realizat astfel ceea ce se doreşte?

    Mai rămâne de demonstrat că schimbările propuse/votate chiar îi pot folosi d-lui Dragnea. Eu m-am uitat peste unele dintre ele, nu am rămas convins şi am comentat pe ACUM, dar poate că dv. ştiţi mai multe şi mai bine.

    > Oricum o întoarcem, Dle Manta, Dragnea nu poate fi scos basma curată.

    Oricum o sucim şi o învârtim, d-le Burghelea, nu noi hotărâm aceste lucruri, ci tribunalele.

    > Va trebui sa va obișnuiți cu aceasta idee si, de fiecare data când vreo Tristețe sau nostalgie legată de acest subiect va încearcă, sa repetați de trei ori in gând cuvintele: “condamnat penal cu executare”.

    Eu aş zice că atunci când afară plouă şi vă copleşesc tentaţiile de justiţiar, 🙂 să evaluaţi cu atenţie care este situaţia reală, aşa cum a descris-o pentru dv. Alexandru, cel căruia îi mulţumiţi. Din spusele lui se desprinde fără tăgadă că singura condamnare definitivă a d-lui Dragnea este „cu suspendarea executării pedepsei”.

    Restul sunt nişte lucruri de viitor, cu un deznodământ final necunoscut. Acestea îi permit de altfel d-lui Dragnea să ocupe înaltele poziţii pe care le cunoaşteţi, timp în care duşmanii săi tot speră să fie încătuşat, iar prietenii şi simpatizanţii săi (printre care eu nu mă număr!) să fie achitat.

    De altfel constat că există un leitmotiv deviant în explicarea de către comentatori a poziţiilor mele luate pe ACUM, manifestate fie printr-o imaginară tristeţe şi nostalgie legată de Dragnea, fie printr-un presupus conflict penal avut cu justiţia românească, sau printr-o puternică înclinare pro-comunistă.

    Nimeni nu vrea să admită că acest guvern, bun sau rău cum este, a fost singurul care a dezvăluit fărădelegile trinomiale din perioada băsistă şi în parte din cea care i-a urmat. Este trist că numai socialiştii sunt cei care merg pe această cale de reconsiderare a trecutului recent al cătuşelor la vedere şi protocoalelor ascunse, nesiguri de ei şi bâjbâind, urmând o critică iniţiată de liberalul C. Antonescu din dispăruta Uniune Social Liberală, linie trădată apoi de pisoiul socialist V. Ponta pedelistului autoritar T. Băsescu.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Popas culinar în Fort Wayne, Indiana (I)

De cele mai multe ori turistii isi amintesc de orasele vizitate si prin savoarea mancarurilor.

Închide
35.168.113.41