caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ultima Ora



 

Aretha Franklin, regina muzicii soul a plecat dintre noi la un concert cu îngerii

de (16-8-2018)
1 ecou

 
După o jumătate de secol de dominație strălucitoare în muzica Americii, în lume, Aretha Franklin rămâne pentru posterioritate un fondator al unui stil unic muzical inițiat la sfârșitul anilor ’50.

Aretha Franklin s-a născut în Memphis, pe 25 martie 1942 într-o familie dedicată unei biserici baptiste, dar și muzicii gospel. Tatăl ei, fost predicator era numit “omul cu vocea de milioane, toată familia era angrenata în corul congregației baptiste, un detaliu firesc pentru începutul oricărui mare cântăreț de culoare din S.U.A., în perioada de segregație. Debutul lor devenea o modalitate de expresie a afro-americanilor obligați să nu bea cu albii din aceeași fântână.

Renumita cântăreață a debutat cu un prim disc la vârsta de 14 ani.

La vârsta de 16 ani se alătură liderului pentru drepturi civile, Martin Luther King, la ale cărei funeralii avea să cânte în memoria acestuia.

În scurt timp muzica ei se identifică printr-o fuziune ritm și blues, gospel, soul, jazz, disco ce completează o linie pop, nouă și recompensată din plin cu supremația în nenumărate rânduri în catalogul Billboard.

Aretha Franklin continuă prin cântecele ei și prin luările sale de poziție lupta împotriva rasismului și a abuzurilor femeii de culoare.

Arta-manifest onorează totodată contribuțiile lui Sam Cooke, ilustru inovator și deschizător de drumuri în muzica pop – decedat tragic în condiții încă neelucidate la vârstă de 33 de ani.

În anul 1967 Aretha Franklin propune lumii un imn, cântecul RESPECT preluat de la un alt mentor și titan al muzicii anilor ’60, Otis Redding, dispărut într-un accident de avion în anul 1967.

Să nu uităm că grație cântecelor sale America și lumea întreagă a cunoscut istoria lui Martin Luther King, a fost alături de soldații din Vietnam, alături de Harry Belfafonte a ocazionat spectacole caritare !

În 2009 a cântat la inaugurarea prezidențială a lui Obama.

Rămâne ca prima femeie în galeria de aur a muzicii rock, dar și în memoria familei îndoliate atât de îndrăgită de Aretha Franklin.

 

Ecouri

  • Wanda Lucaciu: (17-8-2018 la 20:02)

    Adaug si eu un youtube a lui Aretha Franklin, care in ultimul moment a cintat Nessun Dorma. Pavarotti care trebuia sa cinte acest cintec, s-a imbolnavit si nu a putut sa vina la concert.

    https://youtu.be/3gCuyrKVDCs
    Aretha Franklin Nessun Dorma – Amazing Ending Sept. 26, 2015



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Flori veştede

Flori veştede în New York City, USA

Închide
54.85.255.74