caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Opinii



 

Statul paralel începe să-l scoată din priză pe Dragnea

de (23-7-2018)
4 ecouri

 
Aura de invincibilitate a lui Dragnea începe să se facă praf. Jocurile nu-i mai ies și asta o văd în primul rînd tovarașii săi de drum.

A vrut ordonanța de urgență pentru codurile penale, n-a reușit, a trebui să dea în marșarier spre parlament. A vrut apoi ordonanță pentru amnistie și grațiere, a pierdut la mustață. Două eșecuri grandioase din care Dragnea a ieșit șifonat, cu imaginea de lider atotputernic pleoștită. Pînă nu de mult dădea senzația ca are totul la picioare, parlamentul îi mînca din palmă, Dăncila bătea din tocuri și îl urma ca un căţeluș, Curtea Constituțională îi anticipa vrerile, pînă și de Kovesi a reușit să scape. Și deodată, cum-necum, sorții încep să i se alinieze împotrivă.

La Codul penal, de exemplu, au fost doar două voturi salvatoare, la ordonanța de urgență pentru amnistie și grațiere, unde toate sforile păreau unse, n-a reușit să obțină o biată semnătură de la Ministerul justiției. Toader s-a dat împușcat în aripă, secretarii de stat au spălat putina care încotro au văzut cu ochii, Tăriceanu continua lupta din gură cu statul paralel dar a dat ordin pe unitate să se bage capul la cutie cu OUG care îi strica lui socotelile prezidențiale. Cît despre tanti Viorica, nu știm ce i-o fi spus Iohannis la telefon și apoi la Cotroceni, dar ceva i-a spus de și-a găsit tăria să nu-și pună semnătura. În final, pare că o mână nevăzută a dezamorsat bomba.

Ce să mai discutăm despre ultimele năzbîtii ale CCR: dezbaterile la contestările făcute la codul penal și cel de procedură au fost amînate hăt în septembrie, pe 17 și 25. Și e doar începutul unui proces care se anunță interminabil dacă ne gîndim cîtă lume stă la coadă cu noi și noi plîngeri la puzderia de articole care îi fac scăpați pe infractorii de pretutindeni. Colac peste pupăză, raportor la Codul penal, unde s-a dezincriminat parțial abuzul în serviciu, e judecătoarea Livia Stanciu, despre care propaganda dragnistă spune că e o membră de vază a statului paralel din cauza opiniilor ei separate de cele ale majorității pesediste. Curtea i-a mai făcut un pocinog lui Dragnea declarîndu-i neconstituționale două aspiratoare de bani pentru pușculița partidului – Fondul Suveran de Investiții și Editura Pedagogică pentru manualul unic. O fi efectul raportului preliminar al Comisiei de la Veneția? Greu de spus. Dar ceva e, că prea se vede cum s-a ridicat piciorul de pe accelerație. Prea se leagă toate.

Tabloul de ansamblu arată cum nu se poate mai prost pentru Dragnea: camarazii și slugoii dau îndărăt, par că-l lasă din brațe. Nu de tot, doar așa cît să vadă publicul de aici și cine trebuie de dincolo, din Europa și de peste ocean, că ei nu sunt trup, suflet și semnătură alături de toate mizeriile și nebuniile șefului. Or, nimic nu poate fi mai rău pentru Daddy decît mesajul că nu mai este stăpîn peste alianța cu ALDE și peste guvern. Ar însemna că e cu burta în sus plutind la vale spre Completul de 5 judecători de la Înalta Curte. Dar în primul și în primul rînd ar înseamnă că nu mai e capabil să salveze de la dezastru armata de actuali penali și viitori condamnați, care își așteaptă de mult prea mult timp izbăvirea de la el. Probabil de aceea e atît de nervos, de bădăran, de lipsit de proverbiala stăpînire de sine. În loc de glumițe, amenințări, în loc de ironii face crize de nervi, aerul șmecheresc a dispărut și omul arată ca unul care și-a pierdut cumpătul și știe că este vulnerabil.

Ce s-o fi întîmplat, de unde această înclinare a balanței? Dacă ar fi să-l ascultăm pe Dragnea e vorba de o conspirație a ocultei, de statul paralel care nu se lasă pînă nu-i face felul. Politic, desigur. În nebunia lui chiar s-ar putea că aibă ceva dreptate. Statul paralel, după definiția lui Dragnea și a propagandei, este alcătuit din tot ce le scapă controlului – parchete, instanțe, adică magistrați, din serviciile secrete, președinte, ONG-uri și presa independentă, societate civilă care iese în stradă și, nu ultimii pe listă, Comisia europeană, Comisia de la Veneția, GRECO, statele care le mai dau din cînd în cînd cu linia peste degete (de exemplu, cele 12 care au semnat scrisoarea de avertisment). Mai exact, în logica lui Dragnea statul paralel este chiar statul de drept, statul român.

Ei bine, statul ăsta peste care Dragnea a trecut cu bocancii sau a amenințat că o va face, chiar îl vrea plecat de la putere. Pe el și pe incompetenții iresponsabili de care s-a înconjurat. Nu-i un secret. Unii i-o spun în gura mare, sau, constrînși de funcții, o sugerează voalat ori de cîte ori au ocazia. Alții însă, cei care nu pot ieși în piața publică, mută încetișor, una cîte una, piesele pe tabla de șah în direcția asta. ”Întîmplările” care au blocat ordonanța de urgență cu amnistia și grațierea nu sunt simple coincidențe, nici treziri tardive de conștiințe sau frici existențiale, ci rotițe care s-au pus în mișcare. Ele fac parte dintr-un mecanism mai mare care înțelege periculozitatea individului, nebunia demersurilor sale pentru stat.

”Obsedat” cum e, omul nu pricepe sau nu-i vine să creadă că nu are cum să cîștige partida. Cei din jurul lui însă încep să înțeleagă. Cineva le-o fi explicat, că d-aia e stat paralel. De la toamnă încolo efectele vor fi mai vizibile. Nu doar pentru inițiați singurătatea lui Dragnea va sări în ochi. Într-un fel sau altul condamnatul va fi scos din priză. Rămîne însă gașca lui.

Andreea Pora, 20 iulie 2018

Acest articol a fost preluat cu permisiune de pe situl Revistei 22

Ecouri

  • Pincu Sfartz: (23-7-2018 la 20:00)

    Mai bine nici că se putea !

    Întotdeauna am urmărit cu admirație aparițiile la televizor ale doamnei Pora, cu intervenții pline de bun simț și inteligenta neobișnuită.

    Acum este prima oară când văd un text un expromt exemplar care, în câteva zeci de rânduri prezintă situația politică din România in plina lumină, cea încă de neînțeles pentru majoritatea membrilor Parlamentului, în special pentru acei deputați care nu știu pentru ce au votat, dar au votat doar pentru ca le-a spus Dragnea că AȘA e bine ! În aceeași situație se găsesc și nivelele inferioare din PSD, cei „aduși” să protesteze împotriva statului paralel, crezându-l „pe cuvânt de onoare” tot pe Dragnea și „baronii de județ”.

    Punctul pe „i, bine pus de Andreea Pora este cel cu definiția statului paralel, care este în conceptul Domniei Sale – statul de DREPT !

    Dacă admitem această viziune, și trebuind să existe „statul paralel” ca o țintă concretă pentru dezmățul politic din PSD, atunci acest stat paralel nu este decât PSD-ul, cu Dragnea în frunte. Și fiind paralel cu LEGEA, se potrivește bine cu pozițile din spațiile de dincolo de zăbrele, care sunt și paralele și perpendiculare.

    Mai ramane putin timp ca cei care au inventat „statul paralel” sa-l completeze si cu perpendicularitate, nu-i asa, care chiar iti sta in găt.

  • Victor Manta: (24-7-2018 la 00:44)

    > În loc de glumițe, amenințări, în loc de ironii face crize de nervi, aerul șmecheresc a dispărut și omul arată ca unul care și-a pierdut cumpătul și știe că este vulnerabil.

    Eu nu am observat, privindu-l la TV, dar desigur că d-na Pora îl cunoaşte mai bine. După ce Dragnea a adus în Piaţă sute de mii de oameni bine organizaţi şi disciplinaţi, nu-i rămâne altceva decât decât să tremure, nu-i aşa? De comparat cu foarte liniştitul L. Orban, cel care a ratat penibil moţiunea proprie de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă şi a adus 35 de manifestanţi în aceeaşi Piaţă.

    > ”Obsedat” cum e, omul nu pricepe sau nu-i vine să creadă că nu are cum să cîștige partida.

    Nu am înţeles prea bine ce partidă a pierdut, în special deoarece nu văd nici o referinţă, nici un fel de comparaţie şi nici un fel de cifre, ci doar vorbe (g)rele, gen „(…) camarazii și slugoii dau îndărăt”. Dau îndărăt şi se adună cu sutele de mii pentru susţinere…

    > Mai exact, în logica lui Dragnea statul paralel este chiar statul de drept, statul român.

    Logica d-nei Pora este simplă. Ia caracterizarea dată de DCNews Team acum ceva timp:

    Așadar, întrebarea corectă nu e „cine”, cât mai degrabă „ce” este Statul Paralel. Iar aici putem răspunde fără emoții că este chiar opusul „statului de drept” față de care se află într-o relație de paralelism ireconciliabil. Sursa.

    se aşteaptă că o uităm şi apoi o întoarce pe dos în scopuri proprii. Cărţile din cărţi se scriu, uneori de-a-ndoaselea.

    > Ei bine, statul ăsta peste care Dragnea a trecut cu bocancii sau a amenințat că o va face, chiar îl vrea plecat de la putere. Pe el și pe incompetenții iresponsabili de care s-a înconjurat.

    Am văzut-o azi pe una dintre „iresponsabilele incompetente” din anturajul lui Dragnea şi anume pe premierul Viorica Dăncilă, atunci când a prezentat bilanțul primelor 6 luni de guvernare ale Guvernului condus de ea. Să nu uităm că preşedintele in persoană i-a cerut de 4 ori să demisioneze, iar Orban a demarat printr-un denunţ un proces de „Înaltă Trădare”.

    D-na Dăncilă face comparaţii şi arată că măsurile aplicate pe baza programului de guvernare au dus la creşterea României în ultimele 6 luni. Cei interesaţi pot găsi datele prezentării aici.

  • Pincu Sfartz: (24-7-2018 la 03:47)

    La o bere, Gheorghe îl întreabă pe Ion:

    – Bă, Nelule-de ce crezi că nu s-a mai dat „miniștia”?
    – Gicule, e la mintea cocoșului: vin prezidențialele, și Tăriceanu nu are nevoie și de Dragnea „contra” – care are cogeamite mitingoi pent’el – așa că-l vrea pe Dragnea la zdup !!

    – Ai dreptate Neluțule, e cum zicea de-ALDE cineva: „curat murdar, coane Fănică” !!

    „Când doi se luptă al treilea câștigă ! Iohannis cu Dragnea caută unul la celălalt „bube’n cap”, iar Tăriceanu vrea să-i fenteze pe amândoi.

    Logică de cârciumă, dar e adevărul curat, fără ambalajul cuvintelor cu înțelesuri bine știute de către politicienii de frunte ai țării !

    Cât o privește pe Viorica din Videle, atât ea cât și Dragnea au dat cu bani în dreapta și-n stânga, dar nu va rămâne nici un „monument” despre care să se spună că a fost făcut din investițiile făcute pe timpul guvernării lor.

  • Victor Manta: (24-7-2018 la 19:31)

    @Pincu Sfartz

    > La o bere, Gheorghe îl întreabă pe Ion: (…)

    Poate că nu reuşesc să mă prind de poantă deoarece nu găsesc vreuna. Pare un „banc” făcut ad-hoc chiar de dv., ceea ce ar putea explica lungimea sa, lipsa umorului şi de ce nu l-am regăsit pe web.

    > Cât o privește pe Viorica din Videle, atât ea cât și Dragnea au dat cu bani în dreapta și-n stânga, dar nu va rămâne nici un „monument” despre care să se spună că a fost făcut din investițiile făcute pe timpul guvernării lor.

    Nu este exclus să nu-i „dăinuiască” numele în materie de monumente, de exemplu ţinând seama de faptul că Dăncilă este premier abia de şase luni, iar preşedintele Iohannis i-a cerut demisia deja de patru ori. Un extras din presă: „Romanian President Klaus Iohannis urged for Prime Minister Viorica Dancila to step down from her post, saying she is unfit”.

    La râdul său, preşedintele PNL L. Orban a pornit contra ei o acţiune de pedepsire pentru Înaltă Trădare. Dacă acţiunea chiar începe, in persona, adio d-na Dăncilă ca premier, deoarece ea nu este membră a parlamentului care eventual să o apere.

    Apropo de „monumente”, îşi mai aminteşte cineva de investiţiile în infrastructură ale guvernelor de dinainte, de exemplu de cele în parcuri, funiculare şi terenuri sportive ale fostului ministru Elena Udrea? Nu întâmplător am ales tot o femeie, cu diferenţa că ea ştim unde a ajuns, pe când d-na Dăncilă a prezentat ieri bilanţul primelor ei 6 luni în fruntea guvernului României.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Hozier performing „Take Me to Church”

Hozier performing "Take Me to Church"

Închide
44.202.90.91