caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ultima Ora



 

Declarația de presă a Laurei Codruța Kövesi – video şi transcript

de (9-7-2018)

 
Declarația de presă a Laurei Codruța Kövesi – video şi transcript:

Bună ziua tuturor!

După cum știți, președintele României a emis decretul de revocare din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, așadar mandatul meu încetează începând de astăzi.

Am fost procuror șef al DNA timp de 5 ani și tot ce am realizat sau nu am realizat am consemnat într-un raport care va fi făcut public în cel mai scurt timp şi care va putea fi studiat pe site-ul instituţiei noastre.

În ceea ce privește procedura de revocare a procurorului-şef DNA, va reamintesc că propunerea de revocare nu a întrunit condițiile prevăzute de lege. Consiliul Superior al Magistraturii a dat un aviz negativ. Am dovedit în faţa Secţiei pentru Procurori a CSM că motivele invocate de ministrul justiției în propunere sunt în parte nereale sau neîntemeiate.

Decretul de revocare emis de Preşedintele României lasă un mare semn de întrebare: va exista o subordonare discreţionară a procurorilor-şefi faţă de ministrului justiției?

Nu comentez decizia Curţii Constituţionale, însă aş vrea să arăt că motivarea sugerează că procurorii ar putea fi în viitor subordonaţi ministrului justiției, şi de aceea cred că o clarificare rămâne în continuare necesară.

Despre mine vă pot spune că am luat act de decretul de revocare din funcţia de procuror-şef al DNA, începând de azi nu voi mai lucra în DNA. Voi rămâne procuror.

Aș dori să adresez un mesaj tuturor colegilor mei – şi cei care sunt prezenţi, şi cei care sunt în birouri şi lucrează – și în egală măsură tuturor procurorilor din Ministerul Public cu care am lucrat timp de 6 ani ca procuror general: va mulțumesc tuturor pentru curajul vostru, pentru profesionalism. Vă mulţumesc pentru rezistența şi dârzenia de care aţi dat dovadă în lupta cu infracţionalitatea. Vă mulțumesc că ați mers înainte indiferent cât de atacați am fost, indiferent cât de umiliți am fost în faţa societăţii, în faţa familiilor noastre, târâți în noroi fără posibilitatea de a ne apăra. Am putut doar să sesizăm Consiliul Superior al Magistraturii pentru apărarea adevărului.

Cu toții știm că DNA, în ultimii 5 ani, a obţinut şi alte rezultate care nu sunt statistici: DNA a demonstrat că legea este egală pentru toți și nimeni nu este prea puternic pentru a se sustrage din față legii. Procurori independenţi au făcut investigaţii ale unor persoane care păreau de neatins, indiferent de funcţia lor, indiferent de statutul social, indiferent de averea pe care aceştia au deţinut-o. Am contribuit prin anchetele noastre la conştientizarea societăţii cu privire la gravitatea fenomenului corupţiei.

Dragi colegi, ceea ce am reușit să demonstrăm în primul rând a fost că instituțiile publice din România sunt eficiente, că lucrează legal, dar mai ales că, da, corupția poate fi înfrântă! Nu, episodul de azi nu este o înfrângere. Modul brutal în care se forțează modificarea legilor penale ne arată că vor protecție – pentru trecut, pentru prezent și pentru viitor.

După 6 ani la conducerea Parchetului General şi 5 ani, o lună şi 24 de zile în funcţia de procuror-şef al DNA, vă spun: nimic nu poate fi pus în balanță față de continuarea acestei lupte, căci această luptă este una de apărare a societății faţă de infractori periculoși.

Da, sistemul judiciar trece printr-un moment dificil. Toţi ştim asta, căci am văzut cu toții ce mai rămâne din legile penale. Am văzut cu toţii forma adoptată în Parlament în ceea ce privește Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. Am făcut şi noi observaţii, a făcut şi Înalta Curte de Casație şi Justiţie şi consiliul Superior al Magistraturii şi nu în ultimul rând, poate cel mai important, şi Parchetul de pe lângă ÎCCJ.

Este de bun simt să observăm că voință politică în acest moment nu este pentru justiţie eficientă şi este pentru blocarea anchetelor şi pentru blocarea justiţiei.

Noi, procurorii, nu putem duce o luptă politică – ne interzice legea. Pledoaria noastră este însă pentru o legislaţie stabilă, pledoaria noastră este însă pentru o legislaţie în care procurorii să fie independenţi. Independența procurorilor este o valoare incoruptibilă.

DNA este o instituție matură, profesionistă, care a demonstrat că îşi îndeplineşte atribuţiile indiferent de provocări, așa că, dragi colegi, nu abandonați, continuați să va faceți treaba și nu abandonați!

Le mulțumesc tuturor celor care ne-au susținut în activitate, le mulţumesc tuturor celor din sistemul judiciar, le mulţumesc tuturor partenerilor instituţionali din România, dar şi din străinătate.

Şi în final, am un mesaj pentru cetățenii României şi pentru societatea din România : corupția poate fi învinsă, nu abandonați!

Vă mulţumesc pentru atenţie.

[întorcându-se către colegii ei] Și vouă va mulțumesc. La revedere.

Numeroși procurori au venit să o susțină pe Kövesi la această ultima declarație. Fosta șefa a DNA a plecat în aplauzele tuturor celor prezenți.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Preşedintele Iohannis a semnat decretul de demitere a Laurei Codruţa Kövesi

Preşedintele Iohannis a semnat decretul de demitere a Laurei Codruţa Kövesi din funcţia de şef al DNA, anunţă Administraţia Prezidenţială....

Închide
18.117.216.229