caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Intern



 

Comisia Europeană avertizează România după adoptarea noului Cod penal: Nu vom ezita să luăm măsuri

de (4-7-2018)
3 ecouri

 
La scurt timp de la adoptarea, de către majoritatea PSD-ALDE, a Codului penal, Comisia Europeană a reacționat și a avertizat că va examina textele modificat și, ca un garant al tratatelor internaționale, nu va ezita sa ia măsurile necesare pentru respectarea lor.

„Urmărim cu atenție reforma sistemului judiciar din România. Vom examina textele finale ale legii și compatibilitatea cu legislația europeană. Ca un garant al tratatelor internaționale, nu vom ezita să luăm măsurile necesare pentru respectarea lor”, arată Comisia Europeană.

„Am spus în repetate rânduri, la fel ca alți parteneri internaționali și state membre, că lupta împotriva corupției și asigurarea unui sistem judiciar independent este de importanță extremă. Este, de altfel, nucleul Mecanismului de Cooperare și Verificare. Este vital pentru România să intensifice eforturile și să evite pașii înapoi”, se adaugă în comunicatul transmis de Comisia Europeană pentru Digi 24.

”Comisia Europeană urmărește atent și cu tot mai mare îngrijorare schimbările din România. Noi, la fel ca partenerii internaționali și statele membre, am transmis în repetate rânduri că lupta împotriva corupției și independența justiției sunt lucruri de importanța capitală. Acestea sunt și principalele puncte din raportul MCV. Este crucial pentru România să-și intensifice eforturile și să nu dea cu strice progresele din trecut.

În acest context, urmărim îndeaproape schimbările Codurilor penale din România. Am luat act că reforma Codului penal a fost votată în Parlamentul României. Vom examina textele finale ale legislației, pentru a vedea dacă sunt compatibile cu legile UE în domeniul criminalității și cooperării autorităților la standardele internaționale.

Fiind apărători ai tratatelor, nu vom ezita să luăm măsuri, dacă sunt necesare, pentru a asigura aceste compatibilități”, a transmis și Christian Wigand, purtător de cuvânt al executivului european pentru PRO TV.

Anunțul Comisiei Europene a fost făcut la scurt timp după ce majoritatea PSD-ALDE a adoptat controversatele modificări aduse Codului Penal, cu 167 voturi ”pentru”, 97 ″împotrivă″ şi 19 abțineri. Modificările au fost criticate de opoziție, reprezentanții magistraților și societatea civilă. Printre cele mai importante modificări sunt cele prin care se dezincriminează total neglijența în serviciu și parțial abuzul în serviciu.

PNL a anunțat deja că va contesta la Curtea Constituțională a României aceste modificări, astfel că actul normativ nu va intra în vigoare în perioada următoare, ci doar după ce judecătorii CCR se vor pronunța.

Opoziţia a acuzat că textul a fost scris pentru a-l salva de probleme penale pe Liviu Dragnea, condamnat în prima instanţă, la 3 ani şi jumătate de închisoare, cu executare. ”Credeţi că ăştia mă lasă să scap?!” a fost reacţia lui Liviu Dragnea.

Dora Vulcan, 4 iulie 2018

Acest articol a fost preluat cu permisiune de pe situl Revistei 22

Ecouri

  • Victor Manta: (4-7-2018 la 21:10)

    Am încercat să găsesc ceva în acest sens pe site-ul Comisiei Europene, dar fără succes.

    Aflăm ce aflăm datorită purtătorilor de cuvânt ai CE, cei la care se informează presa din România. De aceea ştirile pe care le compilează d-na Vulcan pentru Revista 22 vin de la AGERPRES, DIGI 24, sau PRO TV.

    > PNL a anunțat deja că va contesta la Curtea Constituțională a României aceste modificări, (…)

    Acest lucru a fost anunţat deja de preşedintele Iohannis: „Despre conținutul Codului Penal modificat voi avea o prezentare mai lungă când voi contesta la CCR acest act normativ”.

    Gând la gând cu bucurie al celor doi lideri ai opoziţiei, la care pare-se că o mână nu ştie ce face cealaltă.

  • Pincu Sfartz: (6-7-2018 la 11:41)

    @ Victor Manta

    Stimabila Doamna Vulcan Dora informeaza, nu compileaza cum sustineti in mod repetat -Domnia Voastra. Sau daca doriti, ne informeaza din diferite surse credibile mai mult decat o faceti si Dvs., si nu v-a acuzat nimeni de „compilare”, exceptand subsemnatul, care Va acuza de exces de „compilare” dupa Wiki !!

    Consider ca nu trebuie sa fie cineva invidios pe Doamna Vulcan, pentru ca este mai operativa!

    PS. Confirmarea comentariului meu,de mai sus-vezi bifele de la comentariul Domnului V.Manta.

  • Victor Manta: (6-7-2018 la 23:22)

    @Pincu Sfartz

    > Stimabila Doamna Vulcan Dora informeaza (…)

    „Interesant este faptul că doamna, sau domnul…Dora Vulcan (în mai multe fraze utilizează masculinul) (…)”. Sursa.

    > (…) si nu v-a acuzat nimeni de „compilare”, exceptand subsemnatul, care Va acuza de exces de „compilare” dupa Wiki

    Noroc că nu mă acuzaţi de Înaltă Trădare. Vă invit să reacţionaţi când găsiţi ceva greşit în citatele mele din Wikipedia, deoarece această sursă poate fi corectată.

    > Consider ca nu trebuie sa fie cineva invidios pe Doamna Vulcan, pentru ca este mai operativa!

    De ce ar fi invidios cineva, când aceasta îi este meseria?



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Zegrean: Cum a lăsat profesorul Tudorel Toader doi autodidacţi să facă cele două coduri?

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale (2010-2016), Augustin Zegrean, şi-a exprimat uimirea, miercuri, după adoptarea Codului penal, că un ministru ca...

Închide
3.230.128.106