caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Intern



 

Zegrean: Cum a lăsat profesorul Tudorel Toader doi autodidacţi să facă cele două coduri?

de (4-7-2018)
3 ecouri

 
Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale (2010-2016), Augustin Zegrean, şi-a exprimat uimirea, miercuri, după adoptarea Codului penal, că un ministru ca Tudorel Toader, care mai este și profesor de drept penal, a lăsat ”doi autodidacți să facă Codul penal și Codul de procedură penală”.

„Nu aşa se fac codurile penale şi de procedură penală. Actualele coduri au fost redactate şi adoptate în urma unor studii serioase şi de oameni foarte bine pregătiţi în domeniul dreptului penal. De data aceasta, nu îl înţeleg pe domnul ministru al Justiţiei, care este profesor de drept penal, cum a reuşit să lase doi autodidacţi să facă Codul penal şi Codul de procedură penală. Este regretabil că s-a ajuns aici. S-a lucrat atât de mult la actualele coduri şi, în sfârşit, după ani de aplicare, lumea a început să le înţeleagă şi să le aprecieze în spiritul şi litera lor. Acum se fac praf”, a afirmat Zegrean.

Fostul preşedinte al CCR a subliniat că „politicienii care fac lucrurile astea ar trebui să se gândească în primul rând la oamenii cărora li se adresează codurile” şi să ţină cont de normele de drept internaţionale.

„Legile trebuie să fie clare, trebuie să fie predictibile, trebuie să fie înţelese şi de un om care nu are pregătire juridică. Asta spune CEDO, nu spun eu, dar în România lucrurile astea nu contează. Este regretabil”, a adăugat Augustin Zegrean.

Referindu-se la sesizarea CCR pe tema codurilor penale, Zegrean a precizat că prerogativele acestei instituţii sunt limitate, iar atributul modificării legii aparţine Parlamentului.

„Vrem prea multe de la Curtea Constituţională. Presiunea asupra Curţii este mult prea mare şi speranţele sunt uriaşe, dar lumea trebuie să se gândească la ce poate să facă Curtea Constituţională în astfel de situaţii. Curtea nu poate să facă politică penală. Curtea nu poate să spună că e bine să fie pedepsită o faptă penală cu închisoare de la trei luni la trei ani sau de la zece ani la 20 de ani. Asta nu este problema Curţii. E foarte greu să judeci ca judecător la CCR când se fac presiuni, când lumea este în stradă”.

Dora Vulcan 4 iulie 2018

Acest articol a fost preluat cu permisiune de pe situl Revistei 22

Ecouri

  • Victor Manta: (4-7-2018 la 21:36)

    > Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale (2010-2016), Augustin Zegrean, şi-a exprimat uimirea, miercuri, după adoptarea Codului penal, că un ministru ca Tudorel Toader, care mai este și profesor de drept penal, a lăsat ”doi autodidacți să facă Codul penal și Codul de procedură penală”.

    Sper să aflăm într-o zi cine erau cei doi autodidacţi buni la toate. Nu m-ar mira să avem surprize.

    Sursa originală a ştirii este AGERPRES.

  • Pincu Sfartz: (5-7-2018 la 06:58)

    Nu cred ca sunteti atat de putin informat intrale politicii actuale, incat sa nu stiti ca cei doi „autodidacti” sunt: Florin Iordache cu Şerban Nicolae !!

  • Victor Manta: (5-7-2018 la 19:44)

    @Pincu Sfartz

    > Nu cred ca sunteti atat de putin informat intrale politicii actuale, incat sa nu stiti ca cei doi „autodidacti” sunt: Florin Iordache cu Şerban Nicolae !!

    Mulţumesc. Spuneţi-mi vă rog cum puteam să mă „prind”? Deoarece au apărut des la TV?

    Cei doi au la bază studii juridice, deci autodidacţi nu par.

    Nu mi-e cunoscut că au „făcut” ei Codul penal și Codul de procedură penală.

    De aceea vă invit să veniţi cu precizări suplimentare.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
O conștiință activă

Wilhelm Filderman a fost una din personalitățile cele mai importante ale vieții evreiești din România primei jumătăți a secolului XX....

Închide
18.191.135.224