caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ultima Ora



 

Transmisia directă a lucrărilor de astăzi, luni 2 iulie, a Comisiei Iordache pentru modificarea Codului penal

de (2-7-2018)
7 ecouri

 
Transmisia directă a lucrărilor de astăzi, luni 2 iulie, a Comisiei Iordache pentru modificarea Codului penal

Şedinţa începe în jurul orei 10:30, ora Bucureştiului.

După terminarea şedinţei, tot aici va fi disponibilă la un moment dat şi înregistrarea.

Propunerile Comisiei urmează să se înainteze Senatului pentru şedinţa de mâine a acestuia. Miercuri propunerile Senatului vor fi înaintate sesiunii extraordinare în plen a Parlamentului pentru adoptare definitivă.

Componenţa comisiei – v. aici.

Codul penal actual poate fi găsit aici.

Ecouri

  • Alexandru Leibovici: (2-7-2018 la 07:55)

    10:30 (Buc.) – Ministerul Justitiei a inregistrat azi, 2 iulie, propunerea privind abuzul in serviciu la Camera Deputatilor.

    Ministerul propune salariul minim ca prag pentru abuzul în serviciu, dar în definiția infracțiunii vrea sa rămână doar obținerea de foloase „pentru sine, soț, ruda sau afin pana la gradul al II-lea inclusiv”. [În Dosarul „Bombonica” al angajărilor fictive beneficiarul a fost PSD].

    Propunerea Ministerului Justitiei pentru noua formulare a art. 297 alin. (1) din codul penal:

    „Fapta funcționarului public, aflat în exercițiul atribuțiilor de serviciu, care refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplinește prin încălcarea unor dispoziții exprese dintr-o lege, ordonanța de urgenţă sau ordonanță de guvern, în scopul de a obține pentru sine, soț, rudă, sau afin pana la gradul al II-lea inclusiv, un folos patrimonial și prin aceasta cauzează o pagubă, certă și efectivă, mai mare decât echivalentul unui salariu minim pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau juridice, vătămare constatată în mod definitiv prin act al organului competent, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 5 ani sau cu amendă”

  • Pincu Sfartz: (2-7-2018 la 08:30)

    Este bună propunerea Ministerului justiției, dar numai pentru abuzul la nivel de „găinării” !

    Prin asimilarea procurorilor, de exemplu (sunt și alte categorii asemenea)-cu un „funcționar public”-este suficient ca un deputat cu un salariu de 40.000 de lei pe lună să fi pierdut 2 zile de „munca?” la un interogatoriu, ca procurorul respectiv să poată fi condamnat la 2-3 ani de închisoare ! (o zi de „muncă-?” a unui deputat costă cam 1600 Roni, două zile-3200, 1900=salariul mediu pe economie !

    O altă inadvertență a propunerii lui Tudorel este acel „sau” cu amenda, fără specificarea că amenda are caracter penal! Nu fac din aceeași categorie parte – o condamnare la închisoare – cu o simplă amendă, platibilă la jumătate in, 48 de ore !

  • Alexandru Leibovici: (2-7-2018 la 13:35)

    Art. 297/1 CP Adoptat de Comisia Iordache:

    Fapta funcţionarului public, aflat în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, reglementate expres prin legi, ordonanţe de guvern sau OUG, care refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplineşte prin încălcarea atribuţiilor astfel reglementate, a unor dispoziţii dispoziţii exprese dintr-o lege, Ordonanţă de urgenţă sau Ordonanţă de guvern, în scopul de a obţine pentru sine, soţ, rudă sau afini până la gradul al II-lea inclusiv, un folos material necuvenit şi prin acesta cauzează o pagubă certă şi efectivă mai mare decât echivalentul unui salariu minim pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 2 ani la 5 ani sau cu amendă.

    Pentru comparaţie, Art. 297/1 Actual

    Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.

    Diferenţe.

    1. Sunt criminalizate faptele legate de atribuții de serviciu „reglementate expres prin legi, ordonanţe de guvern sau OUG” [???];

    2. faptele incriminate trebuie să aducă avantaje materiale doar persoanei sau unor rude (până la un anumit grad), nu şi unor terţi oarecare;

    3. paguba materială trebuie să fie certă şi efectivă, şi să fie mai mare ca un salariu lunar minim pe economie;

    4. pedeapsa se reduce de la 2-7 ani la 2-5 ani sau amendă;

    5. se elimină interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.

  • Alexandru Leibovici: (2-7-2018 la 15:02)

    Video-ul de mai sus este acum înregistrarea şedinţei de astăzi.

    Articolul din CP cu abuzul în serviciu (297) se discută de la ora afişată 12:56 din dreapta jos, sau circa momentul 2:52:00 al înregistrării.

    Alt link, calitate ceva mai flexibilă – aici.

  • Victor Manta: (2-7-2018 la 16:28)

    Găsesc că noua lege a abuzului în serviciu este mai bună decât cea de dinainte, datorită diferenţelor faţă de legea cea veche (mai puţin pragul, pe care îl consider prea mic, dar se poate trăi şi cu el dacă eşti tânăr şi sănătos).

    Sper ca adoptarea ei să calmeze lucrurile, să ducă la mai multă dreptate şi să reducă abuzurile.

    A fost „interesant” de privit transmisia video, în care deseori nu se vedea persoana care vorbeşte, ea fiind ascunsă de un ecran de calculator, dar uneori apărea câte o mână misterioasă care lua câte ceva de pe birou. Magie pură…

  • Alexandru Leibovici: (3-7-2018 la 11:23)

    Completare: două dintre schimbările la art.297/1 operate de Comisie au fost cerute de fapt de CCR (în iunie 2017):

    – sintagma „îndeplinește în mod defectuos”, fiind prea vagă, şi

    – introducerea unei limite inferioare de la care paguba materială să fie pedepsibilă penal.

  • Alexandru Leibovici: (4-7-2018 la 11:34)

    Ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului României din 4 iulie 2018 – înregistrare



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Robert Plant & Band of Joy – Let the four winds blow

Robert Plant & Band of Joy - Let the four winds blow

Închide
3.139.72.78