caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Intern



 

Președintele Comisiei de la Veneția despre atacurile la independența justiției

de (27-6-2018)
2 ecouri

 
Președintele Comisiei de la Veneția despre atacurile la independența justiției: vor să schimbe legea pentru că nu sunt satisfăcuți de deciziile justiției.

Interviu cu Gianni Buquicchio, președintele Comisiei de la Veneția despre schimbarea legilor justiţiei din România, problemele migraţiei şi sistemul electoral din R. Moldova

[Am reţinut doar părţile din interviu care se referă la România/A.L.]

România, Polonia, Ungaria sunt câteva dintre statele membre UE care au operat schimbări de legislație controversate punând sub semnul întrebării funcționarea democrației, în ciuda recomandărilor Comisiei de la Veneția, corpul de experți al Consiliului Europei, pe ale cărei opinii își bazează și Comisia Europeană evaluările. „Înainte de aderare, am lucrat foarte mult cu țări ca România pentru a implementa măsuri de întărire a independentei justiției. Acum, că sunt în UE, pare că nu le mai pasă atât de mult”, declară într-un interviu în exclusivitate pentru Europa Liberă președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio.

Europa Liberă: Domnul președinte, trăim vremuri foarte turburi pentru justiție, mai ales în țări care sunt deja membre ale UE, unde se încearcă schimbare legislației nu neapărat în linie cu standardele democratice. Un exemplu este România.

Gianni Buquicchio: „Urmărim situația din România de câteva luni deja. De la declanșarea crizei nu am primit nicio solicitare de la autoritățile române sau de la APCE de a analiza situația. Abia în aprilie peședintele Iohannis ne-a solicitat să pregătim o opinie. Lucrăm acum la acest document. Săptămâna trecută, în cadrul sesiunii de la Veneția, am avut un schimb de opinii cu membrii parlamentului de la București: dl Iordache, președintele comisiei juridice din cadrul Camerei Deputaților și consilierul pe probleme juridice al președintelui Iohannis.

Având în vedere urgența situației, lucrăm deja la o opinie preliminară, care va fi gata la finalul lunii iulie, va fi trimisă la București, și sperăm că va fi luată în considerație. Opinia se va referi la statutul judecătorilor și organizarea justiției și Consiliul Superior al Magistraturii. Codurile penale nu fac obiectul acestei analize, căci nimeni nu ne-a solicitat încă să o facem.”

Europa Liberă: Deci președintele ar trebui să trimită o altă solicitare pentru coduri.

Gianni Buquicchio: „Este neobișnuit ca un președinte să solicite opinia Comisiei de la Veneția. De obicei guvernul, Parlamentul, APCE (Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei) sau secretarul general al Consiliului Europei sunt instituțiile care solicită acest lucru.”

Europa Liberă: Există un soi de rezistență în a aplica recomandările Comisiei de la Veneția, mai ales în statele care sunt deja membre ale UE. De regulă, statele care sunt în proces de aderare își dau mai mult silința, în speranța că vor fi acceptate…

Gianni Buquicchio: „Independența justiției este o prioritate pentru Comisia de la Veneția de multă vreme. Iar asta, atât în interesul cetățenilor unei țări sau alta, pentru că aceștia au dreptul la o judecată dreaptă, dar și din rațiuni economice, căci o țară unde justiția nu este independentă este instabilă și investitorii se feresc să investească acolo. Înainte de aderare, am lucrat foarte mult cu țări ca România pentru a implementa măsuri de întărire a independentei justiției.

Acum, că sunt în UE, pare că nu le mai pasă atât de mult. Eu cred însă că sunt și alte motive. Dacă ne uităm la Ucraina, Serbia, Macedonia, de exemplu, vedem că în dorința de aderare la UE cooperează foarte bine cu noi. Comisia Europeană și Parlamentul European cooperează cu noi în procesul de aderare al acestor țări.”

Europa Liberă: Care sunt cauzele acestei avalanșă de atacuri la adresa justiției în fostele state comuniste, în Estul Europei, mai ales?

Gianni Buquicchio: „Sunt interese politice. Cred că este și o chestiune de mentalitate. Sunt alegeri, şi câștigători vor să ia totul.”

Europa Liberă: „Câstigătorul ia totul”, este un cântec frumos, dar la alegeri…

Gianni Buquicchio: „Da, așa este…Deci în aceste țări nu există încă o mentalitate democratică, aceasta idee a alternanței la putere: azi sunt eu, mâine ești tu, şi ar trebui să facem totul pentru binele oamenilor și societății. Cei care sunt la putere vor să schimbe legile pentru că nu sunt satisfăcuți de deciziile justiției…

Iolanda Bădiliță, 27 iunie 2018

Acest articol a fost preluat cu permisiune de pe situl Europei Libere.

Ecouri

  • Pincu Sfartz: (1-7-2018 la 09:57)

    Comisia de la Veneția poate „Să aștepte mult și bine” ca Madam Dancilă să o sesizeze că sunt probleme cu Codurile (Penal CP-și de Procedură Penala-CPP). Și Secretarul Consiliului European se va gândi câteva luni până să facă o sesizare !

    Până ce Comisia de la Veneția va analiza CP și CPP, va trece destul timp ca cei câteva mii de infractori din închisori, sau în așteptare să intre la închisoare, sau în cercetare incipientă la DNA și DIICOT, ca să afle dacă intră la închisoare, cuprinși de frica de închisoare, să mai aibe vreo problemă cu justiția, fiind liberi:

    „Să plece în Costa-Rica,
    Unde-s Udrea si cu Bica
    Sau chiar in Zanzibar
    Sa bea „uiski” la un bar”

  • Victor Manta: (1-7-2018 la 15:35)

    > Comisia de la Veneția poate „Să aștepte mult și bine” ca Madam Dancilă să o sesizeze că sunt probleme cu Codurile (Penal CP-și de Procedură Penala-CPP).

    Dacă sunt probleme, d-na Dăncilă trebuie să sesizeze Parlamentul României, nu să paseze răspunderea în afara ţării.

    > Și Secretarul Consiliului European se va gândi câteva luni până să facă o sesizare !

    Nu este nevoie să se gândească „câteva luni”. A avut grijă neobositul lider al opoziţiei Ludovic Orban, după cum urmează:

    „Preşedintele PNL Ludovic Orban a declarat că în urma sesizării liberalilor a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, forul europeană a decis să sesizeze Comisia de la Veneţia în legătură cu modificările aduse de către Legislativul român Codului de procedură penală şi Codului penal”. Sursa.

    Apropo de poezia dv. „Să plece în Costa-Rica, Unde-s Udrea si cu Bica”, cum comentaţi ştirea zilei de azi (titlu):

    „Dezvăluiri INCENDIARE despre Alina Bica. A fost TRÂNTITĂ şi CĂLCATĂ în picioare cu BESTIALITATE într-o parcare”? Sursa.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Soarta tristă a moțiunii de cenzură. Cheia e la Iohannis, care, ghinion, nu o poate folosi

Moțiunea de cenzură a opoziției are șanse mici, deși vine într-un moment critic pentru Liviu Dragnea-condamnarea la 3 ani și...

Închide
13.58.151.231