caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Repere carteziene



 

Informaţie juridică: Suspendarea Presedintelui Romaniei – doua forme

de (13-6-2018)
7 ecouri

 
Sunt două tipuri de suspendări ale Președintelui Statului în Constituția României, una pentru încălcarea Codului penal și alta pentru încălcarea Constituției.

Astfel, 2/3 din numărul tuturor parlamentarilor poate să îl pună sub acuzare pentru înaltă trădareart. 96 Constituție; sesizarea este trimisă la Parchetul de pe lângă ICCJ și se face o anchetă penală de către procurori, care poate duce la judecarea Președintelui la ICCJ. În toată această perioadă el este suspendat de drept și dacă este condamnat în final, este demis automat; dacă nu, își reia funcția. Înalta trădare înseamnă ca Președintele să fie dovedit că provoacă război, aservește țara unui alt stat, transmite secrete altui stat, folosește armata sau determină acțiuni violente pentru a schimba ordinea constituțională sau a afecta puterea în stat. În această procedură de suspendare poporul nu este implicat.

Cealaltă formă de suspendare este cea clasică, deja, pentru comiterea de fapte prin care încalcă Constituțiaart. 95 Constituție: camerele reunite ale Parlamentului sesizeaza CCR; CCR emită o opinie consultativă, iar Președintele țării poate da explicații (art. 42-43 din Legea 47/1992); apoi 1/2 din numărul total al parlamentarilor poate decide suspendarea Președintelui țării. După suspendare, în termen de 30 de zile se organizează referendum prin care populația decide dacă îl demite sau nu pe Președinte. Dacă nu este demis, Președintele își reia funcția.

În timpul suspendării, interimatul funcției este asigurat de președintele Senatului; în lipsa acestuia, de președintele Camerei Deputaților.

Cristi Danilet, 13 iunie 2018

Preluat cu permisiune de pe situl autorului.

Ecouri

  • Victor Manta: (14-6-2018 la 04:26)

    > Cealaltă formă de suspendare este cea clasică, deja, pentru comiterea de fapte prin care încalcă Constituția (preşedintele – vm).

    Se vântură o idee ciudată şi anume ca preşedintele, dacă nu semnează decretul de demitere a d-nei L.C. Kovesi, încălcând astfel Constituţia, să fie suspendat de parlament. Aceasta ar fi încă forma numită „clasică” de dl. Danileţ. Forma „modernă” urmează.

    Preşedintele Senatului, devenit preşedinte interimar al României şi care i-ar lua locul preşedintelui actual timp de 30 de zile, semnează el decretul de demitere, iar apoi nu se organizează referendumul şi preşedintele actual revine în funcţie.

    Aşa se preconizează să fie împăcaţi şi capra, şi varza, şi lupul din problema clasică de logică, pe care vânătorul îi plimba cu luntrea înainte şi înapoi peste râu. De-ale politicii…

  • Pincu Sfartz: (14-6-2018 la 14:41)

    Nu există prevederi în Constitutue privitor la modul de REVENIRE al unui Președinte suspendat !!

    Ceea ce înseamna că trebuie respectate prevederile articolului 95 privitoare la suspedare – ad literam, adică dupeă decizia Parlamentului, cu vot majoritar simplu de suspendare a Președintelui, AD LITERAM adica urmează „obligatoriu” referendumul popular !!

    Ocolirea acestei prevederi constituie un act neconstituțional al Parlamentului, care chiar cu o decizie oarecare a CCR poate fi un motiv de proces penal „Președinte versus Parlament”, de judecat la ICCJ.

    Sigur acesta e planul PSD=Dragnea, să profite de o „pauză” prezidențială pentru a-și strecura demiterea lui Codruța și avizarea modificărilor (cele 192 !) Codului Penal, făcute de Hoți pentru Hoți.

  • Victor Manta: (14-6-2018 la 15:16)

    @Pincu Sfartz

    > Nu există prevederi în Constitutue privitor la modul de REVENIRE al unui Președinte suspendat !!

    O precizare bună. Pentru ca să arăt ce fel de luptă politică se dă, am scris că: „Se vântură o idee ciudată”.

    Vă semnalez că Revista 22 a publicat un articol luuung pe această temă, reprodus şi pe ACUM.

    > Sigur acesta e planul PSD=Dragnea, să profite de o „pauză” prezidențială pentru a-și strecura demiterea lui Codruța și avizarea modificărilor (cele 192 !) Codului Penal, (…).

    Nu am auzit de „strecurarea” legată de CP, de care vorbiţi. Nu văd de ce ar fi făcut astfel, de vreme ce se dezbate de vreo 8 luni peste tot şi ansamblul poate fi decis în final printr-un vot în parlament, unde ştim cine deţine majoritatea.

    De altfel acum se vede câte complicaţii şi tărăgănări apar atunci când nu se foloseşte, ca de către cei de dinainte, metoda expeditivă a ordonanţelor de urgenţă. Între timp din afară România este ameninţată cu amenzi enorme pentru tărăgănarea aducerii la zi a… CP.

  • Pincu Sfartz: (15-6-2018 la 14:16)

    @ Victor Manta

    „Buturuga mică-răstoarnă carul mare !”. Cum nu se poate mai potrivit pentru situația de acum, cel puțin „ciudată”-cum ați spus mai sus !

    Ca o politică globală să depindă de un proces ale cuiva, care s-a „jucat” cu două fete – pe care le-a răsplătit cu câte un post fictiv, mi se pare nemaipomenit !

    Eu nu cred că fetele alea chiar făceau „muncă de Partid” !

    Dacă ÎN JOIA MARE, sau chiar după încă o amânare, Dragnea intră după gratii, toată construcția lui de după alegerile câștigate – se va prăbuși spectaculos !!

  • Victor Manta: (15-6-2018 la 17:08)

    @Pincu Sfartz

    > (…) care s-a „jucat” cu două fete – pe care le-a răsplătit cu câte un post fictiv, mi se pare nemaipomenit ! Eu nu cred că fetele alea chiar făceau „muncă de Partid” !

    Adriana Botorogeanu are, sau avea, 48 de ani, iar Anisa-Niculina Stoica 43 de ani. A le numi „fete” este un semn de lipsă de respect. De la dv. mă aştept desigur la altceva. Nu aveţi scuza că nu vă informaţi înainte de a scrie ceva pentru publicul larg.

    > Dacă ÎN JOIA MARE, sau chiar după încă o amânare, Dragnea intră după gratii, toată construcția lui de după alegerile câștigate – se va prăbuși spectaculos !!

    V-am mai spus pe ACUM, într-un comentariu, că degeaba vă bucuraţi de răul altora, deoarece, aşa cum scrie şi la gazetă, este vorba de o primă instanţă:

    „Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ar putea pronunţa, vineri, o primă decizie în dosarul DGASPC Teleorman, în care Liviu Dragnea a fost judecat pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman”.

    Să ajungem noi întâi să trăim până la decizia definitivă în cazul în care două instanţe vor fi de acord, rând pe rând, cu dosarul instrumentat de DNA. Să nu uităm că acest lucru se întâmplă din ce în ce mai rar în ultima vreme pentru persoanele din vârfuri, noi aflând din achitări mai degrabă că fapta nu există sau că nu e prevăzută de lege.

  • Pincu Sfartz: (15-6-2018 la 18:29)

    Aveți dreptate, și cer scuze pentru o aluzie neverificată. Deși.. nu poți ști ce-i în patul unui mare șef.

    Când am pornit o instalație specială, cam prin anii 82-83, am fost cativa invitați împreună cu Dir. General – la casa de vânătoare a lui Ceaușescu de la Pralea, langa Borzești.

    Când petrecerea era în toi, a mai apărut o mașină cu nr. de Vaslui, cu șofer și două femei, una foarte tânără, alta mătură. Cel de lângă mine, nu spun cine, dar în cunoștiință de cauză, mi-a spus că asta vine la cabana sistematic cu două femei, stă o noapte, orgie, -și dimineața pleacă. Era un prim-secretar ƤCR !!
    Intradevăr, Dragnea este monogam, o tânără frumoasă – Irina, și tot o singură soție (fosta) — Bombonica! Ce nume frumos !

    Cer scuze încă odată că am asimilat, prin antecedență, un fost secretar PCR- cu un actual secretar general PSD !

  • Victor Manta: (15-6-2018 la 20:13)

    @Pincu Sfartz

    > Aveți dreptate, și cer scuze pentru o aluzie neverificată. Deși.. nu poți ști ce-i în patul unui mare șef. (…)

    Din lac în puţ! Nici asta nu e treaba nimănui, indiferent despre cine ar fi vorba.

    > Cer scuze încă odată că am asimilat, (…)

    Ce să-i faci, asta ştiţi, despre asta vorbiţi de nu vă mai opriţi, şi culmea este că chiar vă merge.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Gabriela Firea, primarul Bucureștiului (PSD), a fost huiduită la o ceremonie în onoarea Simonei Halep

În deschiderea ceremoniei de la Arena Naţională (luni 11 iunie 2018), primarul general al Municipiului București, Gabriela Firea (PSD) i-a...

Închide
3.146.65.212