caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Polemica



 

Vizita

de (8-5-2018)
9 ecouri

 
Din partea redactorului A.L.: dl. Sfartz Pincu mi-a propus acest articol ca un pamflet, o filipică scrisă cu vervă şi umor. Cititorii vor aprecia reuşitele şi nereuşitele autorului. În orice caz, eu am mai filtrat din afirmaţiile factuale ale autorului… Pentru restul există comentariile 🙂 … pe care le-aş dori de nivel academic.

Mi s-a părut interesant să detaliez tematica comunicatului privind vizita oficială a prim-ministrului român la prim-ministrul israelian, comunicat menționat tangențial de domnul Alex. Leibovici în cadrul comentariului său la articolul: „Mutări de ambasade în Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim” al d-lui Victor Manta (21-4-2018). Am detașat doar 5 subiecte din acel comunicat, despre care am emis un punct de vedere strict personal, și cer scuze anticipat pentru eventuala depășire a nivelului de ironie…

1. Prima frază din acest comunicat este : „Prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut, la 25 aprilie 2018, o întrevedere cu prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, în cadrul vizitei oficiale (?? – fără mandat prezidențial intr-o problema de politica externa! – v. aici/SP), pe care o întreprinde în Statul Israel”, și consider că este deja o primă inducere în eroare a publicului prin faptul că vizita nu poate fi „oficială”, deoarece ea s-a făcut hoțește, în timp ce Președintele României, care răspunde de politica externă, probabil că dormea buștean! La fel cum se obișnuiește în toate guvernele conduse din umbră de L. Dragnea, lucrurile importante se fac „pe șest”, strict în interesul propriu, pentru că puterile – juridică și a Președintelui – sunt pentru el și acoliții săi niște mărimi neglijabile.

Ca un exemplu este celebrul OUG 13, care a scos în stradă peste 600.000 de români, ordonanţă făcută și adoptată în liniștea nopții. Făcătura ghinionistă – Nr. 13! – de la ora 11 p.m. nu a ținut seama și de experiența hoților profesioniști, care „lucrează” mai sigur, la orele mici din noapte.

Alt exemplu este modificarea Codului penal – fără consultarea corpului juridic și in virtutea abuzului de putere absoluta pe care Domnul Dragnea crede că o are şi poate uza în voie pe baza câștigării alegerilor cu votul celor 3 milioane de susținători PSD, „milioane” formate, în majoritatea lor, din nostalgicii comunismului și „prostimea” care votează ce vrea primarul – „ca primarul!”, contra unei găleți din plastic sau un alt nimic – raportat la valoarea unui vot.

Modificările frizează absurdul prin faptul că ai voie să furi până la 200.000 Roni, să plagiezi orice îți convine, să bați orice persoană (cât să nu-și dea duhul), să hărțuiești sexual (pe cine poftești !), să distrugi orice, să falsifici acte, etc., în general orice care se pedepsește cu închisoare de până la 5 ani. Iar apoi, dacă ești prins (!!), pedeapsa de condamnare la închisoare de până la 5 ani s-o execuți acasă, în fotoliul tău, în fața televizorului, cu mobilul în mâna stângă, cu paharul de coniac scump în mâna dreapta, cu o țigară de foi între buzele rânjinde la gândul că ți-ai făcut o lege exclusivă pentru tine („mare politician”, dar în fond un infractor de zile mari, un mafiot sadea)…

În total, proiectul de modificare a Codului penal conţine 192 (!!!) de alineate, toate in favoarea coruptilor ! Vezi aici.

Dacă nu-ți place să faci închisoarea acasă, Dragnea cu Iordache – cel poreclit „altă întrebare”, au prevăzut și o altă alternativă de pedeapsă pentru ei, de week-end, prin care ești liber 5 zile pe săptămână, în care faci ce vrei, fără nici o restricție, om liber, dar execuți închisoarea doar sâmbătă și duminică. Unde? Nu la închisorile pentru cei săraci (ferească Dumnezeu, ptiu-ptiu-ptiu!), unde dorm 20 de deținuții cu dreptul la un „spațiu locativ” de 1,5 metri pătrați pentru fiecare, ci în „centre special amenajate”, așa cum concepe Domnul Dragnea, cel care se visează să fie acum, și în viitor, Președintele României cu puteri discreționare.

Trai nineacă ! Adică statul, care nu are bani să facă cât de cât suportabile condițiile de supraviețuire din închisorile sale, va amenaja „centre-cluburi” pentru deținuții sâmb-duminicali și chiar pe categorii sociale, în funcție de venitul mediu anual al „clienților”!! Încă nu s-a precizat dacă bărbații și femeile pot „executa” pedeapsa la Club împreună !!

Invitarea Vioricăi din Roșiorii de Vede și plecarea ei în Israel in vizită oficială, fără bilet de voie din partea președintelui României – treacă-meargă. Dar cum de a fost invitat și tovarășul Dragnea în acea „vizita oficiala” ? Aici chiar este o enigmă !

La baza enigmei sunt așezați „sufleurii” lui Dragnea, consultanți politici israelieni, (iată și dovada că politicienii români, în special cei din tagma lui Dragnea, sunt atât de proști, încât pentru spălatul feței lor politice este nevoie de niște băieți deștepți… din import !!). Știau ei, băieții deștepți, că Iohannis nu va sfida UE în problema mutării ambasadelor la Ierusalim ! Și atunci (mai mult ca sigur), cu sau fără știrea lui Bibi, au urzit un plan bine ticluit, sugerându-i lui Bibi să-l invite pe Dragnea (în subsidiar și pe Viorica). Ocazia s-a ivit la prima vizită „neoficială” a lui Dragnea în Israel când acesta a fost „dus” (la propriu și figurat!) la Bibi, unde tema ambasadei la Ierusalim a devenit „oficială” (v. aici).

2. A doua frază din comunicat are ca motivație: „…legăturile tradiționale, bazate pe o durată de cel puțin 70 de ani…”

Este greu de conceput ca doi prim-miniștri să nu știe că „legăturile tradiționale” au o durată nu de numai 70 de ani, ci de peste 2.000 de ani ! Și că dușmanul comun al dacilor și evreilor a fost Imperiul Roman ??

În acele vremuri, un val de evrei expulzați de Imperiul roman din Iudeea a sosit în Dacia după o răscoală anti-romană condusă de Simon Bar Kokhba, din perioada 132-136 d.Hr., soldată cu violente confruntări cu legiunile romane.

„Primele comunităţii evreieşti din Dacia, erau formate din coloni şi militari iudei dar şi din zeloţi insurgenţi expulzaţi din provincia lor de baştină. La toţi aceştia se adăugau negustorii evrei, tentați de Dacia cea bogată și înfloritoare” (v. aici).

Aceste date sunt serioase și se bazează pe informații confirmate de nume celebre ca C. Daicoviciu, S. Sanie, S. Eskenazy și însuși Rabinul Clujului M. Carmilly-Weinberger, precum şi pe monedele bătute de Simon Bar Kokhba găsite în siturile arheologice din Ardeal.

Și iată motivul real bazat pe „relații tradiționale” – pentru ca un urmaș al regelui David să fie fericit să invite un urmaș al lui Decebal, pe Doamna Viorica Dăncilă din Roşiorii-de-Vede ! Și normal ca prin sforile cu care ea este legată de mâini și de picioare de mentorul ei să-l tragă după ea în Israel și pe Dragnea (ori viceversa !).

3. A treia frază din comunicat are ca subiect: „… satisfacția pentru interesul acordat de partea israeliană la propunerea părții române, privind încheierea unui parteneriat România-Israel, în domeniul noilor tehnologii, care va permite elaborarea de proiecte comune în principalele domenii ale acestuia, respectiv cercetare, sănătate, telemedicină, inovație antreprenorială pentru domenii high-tech, etc., etc. …”

Aici e buba ! Un politician versat cum este fără îndoiala Benjamin Netanyahu, care de-a lungul carierei sale a luat contact cu aproape toate domeniile vitale ale unui stat în calitate de ministru sau ministru-adjunct la Sănătate, construcții şi managementul locuințelor, finanțe, comunicații, cercetare regionala, externe, deputat, prim-ministru, cu studii efective la Massachusetts, SUA (v. aici), în virtutea puterii absolute pe care Dragnea crede că i-au acordat-o, va fi nevoit să facă parteneriat şi schimb de experiență cu d-na Viorica din Videle, care chiar daca are o diplomă în foraje, nu a deschis măcar o vană sau un ventil la o sondă de gaze sau petrol.

Nu este râu ca Viorica să înveţe de la Benjamin, dar să nu ridice nasul atât de sus, încât să aibă pretenţia că știe ce înseamnă un schimb de experiență în domeniile în care nu știe – nici nu trebuie să știe – dar nici măcar nu cunoaște semnificația denumirilor acestor domenii.

Ca exemplu de incompetenţă, măcar în domeniul de schimb de experiență al Sănătăţii, unde „gamaglobulina” este, pentru Primul Ministru al României, „gamaglobina”!!

Dar daca Doamna Viorica, gospodină bună din Videle, Teleorman, şi născută la Roșiorii de Vede, tot din Teleorman (s-a ajuns ca tot ce este din Teleorman să fie asimilabil ca izvor de „bine” !), vrea să ofere ceva la schimb pentru tehnologiile israeliene ale lui Benjamin, şi dacă se înțeleg la preț, ea poate totuși face o invitație lui Benjamin măcar la „Festivalul Usturoiului” din Romania (v. aici) din frumosul ținut al lui Dracula din Pasul Tihuţa, unde produsele cu usturoi vor fi agreate în mod special de evreii dispuși să facă un schimb de experiență, știut fiind că evreii sunt mari amatori de usturoi. Iată în sfârșit un element – usturoi – comun între prim-miniștrii Israelului şi al României !

4. Se scrie în acest comunicat că : „Totodată, a fost evidențiat interesul ambelor părți de a organiza cea de a treia ședință comună de guvern la nivel înalt (G2G) în cursul anului 2018, fiind subliniată necesitatea organizării unor contacte la nivel de oameni de afaceri.”

Aici e aici ! Într-o ședința comună de guvern se vor întâlni să lucreze bot în bot perechile : Benjamin Netanyahu – Viorica Dăncilă, de slugile lui Dragnea, de alde Olguța Vasilescu, Carmen Dan, Grațiela Gavrilescu, Ana Birchall, Sorina Pintea, Rovana Plumb, Ioana Bran, Natalia Intotero, față în față cu vulpoii lui Bibi, trecuți prin ciur și furcile caudine. Ce vor putea discuta, și la ce nivel științifico-filosofic se vor ridica în asemenea ședințe în comun israelo-române, nimeni încă nu știe – secret absolut, ceață în întunerec, ceață pe lumină, ori tăcere pentru una din părți, și acea parte sigur nu va fi cea israelită !

În plus, la o întâlnire de guverne israelo-român, discuțiile vor dura cel puțin dublu ca durată din cauza gradului diferit de cunoaștere a limbii engleze, astfel că Teodor Meleșcanu o să aibă, la cei 78 de ani ai săi, destul timp să tragă un pui de somn, iar Tudorel va avea ocazia să țină o prelegere juridică de vreo 5 ore, astfel că la terminarea ședinței duble de guvern Israel+România, toți vor fi atât de zăpăciți, încât vor fi mai mult decât dispuși să meargă la Festivalul Usturoiului, unde se vor putea delecta și bucura de levănţică crescută la munte, de aranjamentele florale şi buchetele cu usturoi, peşte afumat tradiţional, brânză, urdă, pâine coaptă pe frunză de varză, cozonaci, miere, dulceţuri, siropuri, sucuri naturale, plăcinte şi ciocolată de casă, etc..

Ce are de-a face ședința comună de guverne israeliano-român cu usturoiul? Explicația este simplă. Una din tradițiile românești de care s-a făcut vorbă în comunicatul legat de vizita în Israel a Doamnei Prim Ministru Viorica Dăncilă are la bază credința din zona lui Dracula că usturoiul alungă duhurile rele, și slavă Domnului, în constelația guvernului condus de Viorica din Videle, precum și în aurele personale ale Vioricăi din Videle și ale lui Liviu din Teleorman plutesc foarte multe duhuri ce trebuiesc alungate sursa.

5. Și un sfârșit apoteotic, enigmatic dar și nedeterminist al comunicatului: „…susținerea reciprocă a candidaturilor…” Cine pe care? Cum? De obicei o susținere la o candidatură pentru un post de vârf din altă țară se face printr-o declarație în presă a unui personaj puternic, recunoscut ca atare în cealaltă țară în care este persoana „sprijinită”.

Deci, să ne imaginăm că Doamna Viorica din Roșiorii de Vede, sau Dragnea (aici este elementul nedeterminist!) care visează să fie Președintele României, vor să-l sprijine pe Bibi. Au ce spune de bine, fără nicio îndoială.

Dar „reciprocitatea”, adică pusul unei „vorbe bune” de către Benjamin Netanyahu în favoarea Vioricăi, îi va crea acestuia probleme insurmontabile și nu-i va rămâne să spună cel mult ceea ce a spus și Pleșu despre „sarmalele făcute de o bună gospodină” !

Iar dacă în clauza „susținerii reciproce” ar figura Dragnea, Benjamin Netanyahu nu ar putea să spună decât că-l invidiază pe Dragnea pentru legea închisorii la domiciliu, sau a celei cu condamnații navetiști de sâmbătă și duminică (în cazul lui Bibi – de vineri și sâmbătă!) care execută închisoarea 2 zile pe săptămână în „cluburi plătite de Stat”, liberi ca păsările cerului în celelalte 5 zile din fiecare săptămână. Și asta doar în cazul ca Bibi va fi prins că a „călcat pe bec” !

6. Nu-i trecut în comunicat ! Precum cireașa de pe tort, sare în evidență înaintea imaginii de ansamblu, așa şi faptul apărut recent la toate posturile de TV că Prim-ministrul Viorica din Roșiorii de Vede a căzut de acord cu Guvernatorul Băncii Naționale Mugur Isărescu asupra problemei inflației, a ascuns motivul „medierii” organizată – de cine? – de șeful PSD Domnul Dragnea Liviu din Teleorman !!??

Cu câteva zile înaintea acestei medieri, Președintele României, Klaus Iohannis a anunțat o mediere între Banca Națională și Primul-ministru, mediere la care s-a prezentat ca un elev cuminte guvernatorul BNR, dar nu s-a prezentat Primul Ministru, Viorica din Videle-Teleorman, supărată pe Președinte pentru critica acestuia referitoare la angajarea, fără știrea și aprobarea lui, a unei măsuri de politică externă, un atribut exclusiv prezidențial (mutarea ambasadei la Ierusalim).

Sfidarea peste măsură a Președintelui țării, în fapt nu chiar numai de către Viorica din Roșiorii de Vede, ci si de șeful și manipulatorul ei, Dragnea, întrece orice afront politic din cele cu care ne-a obișnuit Conducătorul virtual al țării, Domnul Dragnea, șeful absolut al PSD.

Prin această mediere reușită de Dragnea, și nereușită de Președintele României, Dragnea parcă spune Președintelui (și țării): „Vezi, ce nu poți tu, pot eu !!”.

Cine e adevăratul Președinte al României de acum și din viitor? Tu sau EU – Dragnea din Teleorman ??

P.S. Înțelepciunea antică a conchis că oamenii buni oferă altora ceea ce le lipsește lor. Și Domnul Dragnea și Viorica din Videle pot oferi foarte multă inteligență !

Ecouri

  • Victor Manta: (8-5-2018 la 19:07)

    Această „… filipică scrisă cu vervă şi umor” mi-a amintit de un personaj din „12 scaune” care vorbea lung şi fără pauze, abordând subiecte după subiecte, motiv pentru care nu-l întrerupea nimeni. Pe vorbitor aceasta „aprobare” îl făcea să creadă despre el că este foarte convingător, dar interlocutorii săi captivi făceau tot ce puteau ca să scape cât mai repede de el.

    Mă ţin deci departe de discursul violent, acuzator (filipică…) şi lipsit de haz al d-lui Sfartz, pentru a nu intra în nesfârşitul celor şase puncte ale sale, toate lungi, terciuite, răsuflate, previzibile şi de aceea extrem de plictisitoare.

  • Alexandru Leibovici: (8-5-2018 la 19:39)

    @Victor

    > interlocutorii săi captivi făceau tot ce puteau ca să scape cât mai repede de el.

    Diferenţa este că aici sunt cititori, iar aceştia nu sunt captivi…

  • Victor Manta: (8-5-2018 la 20:44)

    @Alexandru

    > Diferenţa este că aici sunt cititori, iar aceştia nu sunt captivi…

    Nici aceea nu erau cu adevărat captivi. Tot ce puteau pierde era un nasture de la haină. 🙂

  • Sfartz Pincu: (9-5-2018 la 04:38)

    @ Victor Manta
    Domnul Alex, Leibovici,a dat o recomandare,privind nivelul comentariilor, nu si privind lungimea lor !
    Vi se pare lung acest articol? Nu e mai lung decat 2 comentarii de ale Dvs. cand aveti o baza gasita pe Wiki !
    Ma abtin sa citez din Ilf si Petrov,au acolo undeva ,ceva asemanator cu proverbul „Razunarea e arma …….”. Ma refer la articolele Dvs. pe care le-am..apreciat.
    Ma asteptam la o critica pe subiecte,(macar la unul din cele 6),nu la un atac violent si foarte scurt.
    Promit sa nu Va mai critic articolele Dvs.,cu speranta,ca veti fi mai obiectiv.

    [Şi cum este cu nivelul acestui comentariu al dv.?/Mod.]

  • Sfartz Pincu: (9-5-2018 la 07:42)

    Mea culpa! In copilarie era important sa se afle: „Cine a inceput primul?” La 86 de ani,am dreptul sa intreb acelasi lucru !
    Aveti dreptate,sunt dispus la dicutii despre prapadul politic si economic din Romania, si nu sa-i raspund cuiva prin Ilf si Petrov,pe care dealtfel i-am citit in ammbele limbi.Panikovskii avea obsesia „gastelor”,daca ar fi colaborat la „Acum”,ar fi avut obsesia „W”. Gasca are prioritate.
    Ma simt capabil, si de o discutie la nivel inalt,daca si adversarul-poate ajunge acolo.

  • Victor Manta: (9-5-2018 la 11:04)

    @Sfartz Pincu

    > Domnul Alex, Leibovici,a dat o recomandare,privind nivelul comentariilor, nu si privind lungimea lor ! Vi se pare lung acest articol?

    Un exemplu de neatenţie/împrăştiere a dv. atunci când scrieţi. Vorbiţi despre articole sau despre comentarii? În ceea ce priveşte lungimea articolului dv. am fost clar. Cât despre comentariul meu, extrasele necesare din meandrele dv. îl lungesc mult.

    > Ma abtin sa citez din Ilf si Petrov,au acolo undeva ,ceva asemanator cu proverbul „Razunarea e arma …….”. Ma refer la articolele Dvs. pe care le-am..apreciat.

    Un alt exemplu, de această dată de impertinenţă crasă. Binecunoscutul proverb „Răzbunarea este arma prostului”, care nu are nici o legătură cu autorii citaţi, este adus cu scopul vădit de a vexa. În plus, el este folosit într-un context neclar, fiind legat într-un mod ce nu este explicat de articolele mele.

    > Ma asteptam la o critica pe subiecte,(macar la unul din cele 6),nu la un atac violent si foarte scurt.

    Când vă lansaţi în dificilele forme de pamflete/filipici, puteţi să vă aşteptaţi la reacţii explicite la apropourile dv. Cât priveşte critica, ce să critic din ideile puţine, dar fixe, precum cele ce urmează? Mă voi limita la scurte observaţii, aduse unor extrase tipice din articolul dv.:

    – „(…) parteneriat şi schimb de experiență cu d-na Viorica din Videle, (…)”.

    Din… Oneşti, with love.

    – (…) guvernului condus de Viorica din Videle, precum și în aurele personale ale Vioricăi din Videle și ale lui Liviu din Teleorman (…)”.

    Variaţii pe temă fixă a cuiva care nu realizează comicul propriei poziţii.

    – „(…) șeful PSD Domnul Dragnea Liviu din Teleorman”. „(…) dar nu s-a prezentat Primul Ministru, Viorica din Videle-Teleorman (…)”. „(…) Tu sau EU – Dragnea din Teleorman ??”

    Revărsaţi o spumă nesfârşită şi de nestăvilit, formată dintr-un amestec indigest de îngâmfare, dispreţ şi ură faţă de oameni politici ce nu fac parte dintre aleşii dv.

    În concluzie, la ce „critică pe subiecte” vă mai puteţi aştepta după cele citate de mine mai sus?

    > Promit sa nu Va mai critic articolele Dvs.,cu speranta,ca veti fi mai obiectiv.

    Nu v-a solicitat nimeni promisiuni de acest gen, şi cu atât mai puţin unele cu condiţii agăţate de coadă.

  • Alexandru Leibovici: (9-5-2018 la 12:31)

    @Sfartz Pincu

    > Ma simt capabil, si de o discutie la nivel inalt

    Aţi ratat o bună ocazie să o şi dovediţi.

  • Alexandru Leibovici: (9-5-2018 la 12:33)

    @Victor

    > Mă ţin deci departe de discursul violent, acuzator (filipică…) şi lipsit de haz al d-lui Sfartz

    Promettre c’est noble…

  • Victor Manta: (9-5-2018 la 14:58)

    @Alexandru

    > Promettre c’est noble…

    Eu i-am răspuns d-lui Sfartz la obiect, arătând, în urma reproşul dânsului că nu am comentat măcar un subiect din cele 6, ce conţine în bună (rea) măsură tot articolul său.

    Mi se pare evident că este departe de a fi, aşa cum ai caracterizat-o, „o filipică scrisă cu vervă şi umor”, dar aceasta este o chestie de gust.

    Cred că nu trebuie trecute cu vederea împroşcări d-ale d-lui Sfartz precum „Razunarea e arma ……”, prin care strecoară ideea că partenerul său de discuţie ar fi prost. Este departe de ceea ce ai cerut în preambulul „filipicei”, şi anume conversaţii „de nivel academic”.

    @Sfartz Pincu

    > „(…) daca si adversarul-poate ajunge acolo (…)”

    Se vede că vă consideraţi pe ACUM ca fiind un combatant pe câmpul de luptă şi nu ca cineva care doreşte să lămurească nişte idei. Aceasta explică de ce trageţi cu tot ce vă trece prin minte, conform devizei: I-am ciuruit!



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Viaţa lui Churchill

O carte reconfortantă pentru zilele cu descurajări și depresii: să vezi personajul principal, devenit între timp un nume de referință...

Închide
34.230.84.106