caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Romania 

Confortul lui Iohannis și calitățile Vioricăi Dăncilă

de (18-1-2018)
12 ecouri

 
„Argumentul cel mai puternic este aritmetica parlamentară…”.

Președintele Klaus Iohannis s-a justificat în scurta declarație de acceptare a Vioricăi Dăncilă ca prim-ministră desemnată, că nu a avut altă soluție, fiindcă decizia lui trebuie să fie conformă cu Legea Fundamentală și cu hotărârile Curții Constituționale. „Argumentul cel mai puternic este aritmetica parlamentară”, a spus Iohannis, adăugând că PSD dispune de majoritatea necesară formării noului guvern. Susținătorii președintelui i-au scris în număr mare pe rețelele sociale să nu mai susțină experimentele social-democraților, să încerce cu un premier din altă zonă sau chiar să forțeze alegerile anticipate.

Klaus Iohannis a preferat stabilitatea, unei crize politice prelungite. Președintelui român nu-i place să riște și nu se simte confortabil într-un peisaj instabil, cu atât mai mult cu cât Opoziția a fost destul de apatică anul trecut, iar pentru a avea majoritate ar trebui să dizloce ALDE din actuala coaliție cu PSD. Iohannis nu mizează pe social-democrați, dar a înțeles că o eventuală respingere a candidaturii PSD ar fi putut continua cu o posibilă suspendare a sa din funcția de președinte. Or, un război politic intern ar fi fost extrem de complicat, pentru un președinte care vrea liniște aproape cu orice preț. Chiar cu prețul modificărilor fiscale haotice sau cu schimbările Legilor juridice. Klaus Iohannis a declarat că a decis să-i mai dea „o șansă” Partidului Social Democrat. După „două guverne PSD eșuate”, a subliniat președinte, social-democrații „primesc din nou șansa” „de a dovedi că știu ce vor și știu cum se face”.

La consultările cu președintele, liberalii și reprezentanții Uniunii Salvați România au vorbit despre avantajele anticipatelor, partidul lui Traian Băsescu a venit cu două propuneri de premier, Sigfrid Mureșan și Eugen Tomac, iar Uniunea Democrată a Maghiarilor din România, prin liderul său, Kelemen Hunor a precizat că Uniunea nu are de ce să o respingă pe Viorica Dăncilă: „nu avem prejudecăți, de aceea nu spunem nu, dar nu o cunoaștem și nu putem spune da”. Președintele UDMR a cerut o întâlnire cu viitoarea prim-ministră, sugerând astfel că voturile formațiunii sale vor fi date PSD în urma unei negocieri.

Calitățile Vioricăi Dăncilă prezentate de liderul social-democrat Liviu Dragnea la consultările cu Președintele României au fost enumerate sec, ca și cum nu s-ar califica neapărat pentru funcția de premier, dar ceva mai bun n-ar exista în PSD. Are o „experiență bogată” în Parlamentul European și „o relație bună cu membrii Comisiei Europene”, a precizat Liviu Dragnea, deși Dăncilă nu are niciun fel de realizări concrete în cei aproape zece ani pe care i-a petrecut în Legislativul Uniunii Europene. Totuși cele două mandate de eurodeputat reprezintă un plus înainte de preluarea de către România, anul viitor, a președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene. În rest, Viorica Dăncilă, propusă de coaliția de guvernământ PSD-ALDE, pentru fotoliul de premier este o persoană care nu s-a certat „niciodată” cu nimeni, potrivit descrierii pe care i-a făcut-o Liviu Dragnea. Câțiva eurodeputați din grupul Popularilor Europeni au spus răutăcios, că singura ei preocupare la Parlamentul European ar fi să-i cumpere lui Dragnea țigările preferate.

Lipsa calificării în funcții de conducere, fiindcă Dăncilă nu a fost niciodată șefă, nici măcar peste cinci persoane, ar putea fi principalul său handicap. În schimb, spre deosebire de precedenții premieri PSD care au exersat guvernarea în 2017, Viorica Dăncilă nu-i va face niciun fel de probleme lui Liviu Dragnea, față de care are o loialitate totală. Dragnea este de altfel mentorul ei politic, cel care a promovat-o, a ajutat-o să crească din punct de vedere politic și să prospere împreună cu întreaga sa familie. În sfârșit, prin Viorica Dăncilă, Liviu Dragnea ar putea conduce Guvernul României, ca și cum el s-ar afla la manete.

Sabina Fati, 17 ianuarie 2018

Acest articol a fost preluat cu permisiune de pe situl Europei Libere.

Ce părere aveţi despre acest articol?
 • Corect 
 • Frumos spus 
 • Îmi dă de gândit 
 • Am învăţat ceva! 

Ecouri

 • Alexandru Leibovici: (18-1-2018 la 14:22)

  Un alt articol despre desemnarea Vioricăi Dăncilă de către PSD: O nominalizare penibilă

  „[…] Dna Dăncilă a postat pe Facebook, de Ziua Națională, niște fotografii în care apare îmbrăcată în costum popular, un costum cu culori țipătoare, frizând vulgaritatea. Și când a fost aleasă președintă a femeilor din PSD Viorica Dăncilă a avut ideea ca toată lumea să se îmbrace în costume naționale, ansamblul rezultat fiind de un kitsch agresiv.

  Mai trebuie numaidecât spus că dna Dăncilă a ajuns europarlamentar nu în urma votului ci tot grație actualului ei șef de partid, ea ocupând locul unui deputat care renunțase la mandat. Îi este, prin urmare, îndatorată lui Dragnea până peste cap.

  În aparițiile sale publice Viorica Dăncilă este un personaj evoluând între penibil și grotesc. Nominalizarea ei de către PSD se explică exclusiv prin voința discreționară a lui Liviu Dragnea, care are nevoie de un executant servil al planurilor sale.”

  Opinie solidară cu comentariul Imi place 2 Nu-mi place 1

 • Alexandru Leibovici: (18-1-2018 la 14:34)

  PS: V. Dăncilă, date biografice suplimentare:

  – 1983-1988 – diplomă de licență la Institutul de Petrol și Gaze
  – 1989-2009 – profesoară la Liceul din Videle, inginer la OMV PETROM S.A.
  – 2004-2006 – masterat la Școala Națională de Studii Politice și Administrative

  Alte informaţii biografice: v. aici

  Opinie solidară cu comentariul Imi place 0 Nu-mi place 0

 • Sfartz Pincu: (18-1-2018 la 19:01)

  Daca Doamna Dancila,era primiministru acum 3 ani, Dragnea ar fi scos-o imediat din functie,pentruca pe vremea aceea dansa il lauda din rasputeri pe Ciolos,acelasi Ciolos, despre care,de la inalta tribuna a Parlamentului,Dragnea spunea:..”Si cine este acest Ciolos,care vorbeste limba „tehnocrata”, care seamana cu o limba „straina” ?. Cu nuante nationaliste de roman „verde”!
  Gura pacatosului si acolitilor sai-„adevar graieste” !. Cum sa inteleaga ei limba „tehnocrata”,ei care au si „ceva clase de liceu” !!

  Opinie solidară cu comentariul Imi place 1 Nu-mi place 0

 • Victor Manta: (19-1-2018 la 22:09)

  Dl. Sfartz Pincu a scris: „Cum sa inteleaga ei limba „tehnocrata”,ei care au si „ceva clase de liceu” !!”.

  Vorbea despre Liviu Dragnea şi Viorica Dăncilă.

  Despre d-na Dăncilă s-a scris recent că la bază are studii de inginer.

  Dl. Dragnea se ştie că a urmat cursurile Liceului de matematică-fizică Unirea din Turnu Măgurele (1976-1980). Este licențiat al Facultății de Transporturi, secția autovehicule rutiere, din cadrul Institutului Politehnic București (1981-1987). A făcut o specializare, în iulie 1997, la Școala de Înalte Studii Administrative din Roma, Italia.

  Deci spusele d-lui Sfartz NU se confirmă…

  Opinie solidară cu comentariul Imi place 0 Nu-mi place 0

 • Nicu Adrian Udriște: (21-1-2018 la 10:46)

  „În aparițiile sale publice Viorica Dăncilă este un personaj evoluând între penibil și grotesc” Just, alături de ea, președintele.

  Opinie solidară cu comentariul Imi place 1 Nu-mi place 2

 • Nicu Adrian Udriște: (21-1-2018 la 13:53)

  În dreapta sus, apare știrea următoare:
  „Preş. Iohannis a confirmat-o pe Viorica Dăncilă, europarlamentară PSD din 2009, să formeze noul guvern. – 17/01/2018”
  Ha, ha, ha, „președinte” nu se abreviază niciodată „preș.”, dar – ah – ACUM.tv aplică vorba „gura păcătosului adevăr grăiește”. Aferim.

  Opinie solidară cu comentariul Imi place 0 Nu-mi place 2

 • Nicu Adrian Udriște: (21-1-2018 la 13:54)

  Acuma, na, sper că e clar de ce „președinte” nu se abreviază niciodată „preș.”, dar – dacă e nevoie – explic pe larg, adică pe preș.

  Opinie solidară cu comentariul Imi place 1 Nu-mi place 2

 • Victor Manta: (21-1-2018 la 15:00)

  @Nicu Adrian Udriște

  > Acuma, na, sper că e clar de ce „președinte” nu se abreviază niciodată „preș.”, dar – dacă e nevoie – explic pe larg, adică pe preș.

  Iar miştocăreală, în două comentarii consecutive…

  Explicaţia prescurtării este că spaţiul respectiv este foarte limitat. Ştiu aceasta deoarece cândva am făcut o propunere de ştire, iar aceasta a fost amputată. Motivul mi-a fost explicat cu acea ocazie.

  Opinie solidară cu comentariul Imi place 1 Nu-mi place 1

 • Sfartz Pincu: (23-1-2018 la 05:27)

  @ Manta Victor
  Cati ingineri cunoasteti care sunt chiar INGINERI??. Cu o diploma,te poti,(iertati expresia), si sterge la fund,daca nu e justificata in realitate prin fapte ingineresti.
  Si daca tot ati iesit in apararea lui Dragnea si Dancila, ca fiind „in-geniu-eri”, poate justificati cititorilor,”ingineria” celor mentionati, prin cateva realizari,care sa merite numele de inginer.
  Eu cunosc din istoria tehnicii si tehnologiei:
  1.Ingineri geniali, 2.Ingineri buni, 3.Ingineri „conformisti cu normele tehnice”, 4.Ingineri slabi si 5.Ingineri doar cu o diploma,si atat.
  Unde-i incadrati pe cei doi?

  Opinie solidară cu comentariul Imi place 0 Nu-mi place 2

 • Nicu Adrian Udriște: (23-1-2018 la 14:19)

  @Victor Manta. „Președinte” nu se abreviază NICIODATĂ „preș.” Punct. Și nu, NU este miștocăreală,. A atrage atenția asupra unei erori nu este miștocăreală, este – pur și simplu – corectarea unei erori. Punct.

  Opinie solidară cu comentariul Imi place 0 Nu-mi place 2

 • Victor Manta: (23-1-2018 la 19:25)

  @Sfartz Pincu

  Aţi scris despre Dragnea si Dăncilă: „… ei care au si „ceva clase de liceu” !!”. V-am contrazis, afirmând că au diplome de ingineri, drept care:

  – Aţi pus sub semnul întrebării valoarea diplomelor: „Cu o diploma,te poti,(iertati expresia), si sterge la fund, …”

  – Aţi deviat discuţia către clasificarea dv. a inginerilor.

  Acesta este încă un exemplu în care faceţi afirmaţii false, după care o cotiţi spre altceva.

  > Unde-i incadrati pe cei doi?

  La politicieni.

  Opinie solidară cu comentariul Imi place 1 Nu-mi place 0

 • Victor Manta: (24-1-2018 la 00:57)

  @Nicu Adrian Udriște

  > „Președinte” nu se abreviază NICIODATĂ „preș.” Punct.

  Chiar aşa, niciodată? Iată un exemplu a unui titlu din Cotidianul: „Domnul preş. Klaus Iohannis”. Sursa: https://www.cotidianul.ro/domnul-pres-klaus-iohannis/

  Îmi amintesc o replică dintr-un film mai vechi: să nu spui niciodată, niciodată.

  Dacă totuşi nu este corect, m-ar interesa să aflu sursa dv. de înţelepciune.

  > Și nu, NU este miștocăreală,. A atrage atenția asupra unei erori nu este miștocăreală, este – pur și simplu – corectarea unei erori. Punct.

  Recitiţi vă rog ce aţi scris: „Ha, ha, ha, „președinte” nu se abreviază niciodată „preș.”, dar – ah – ACUM.tv aplică vorba „gura păcătosului adevăr grăiește”. Aferim.”.

  Dacă acest „Ha, ha, ha” nu este miştocăreală, atunci cum trebuie înţeles? Eu rămân la părerea că este „pur şi simplu” miştocăreală, adică luare peste picior.

  Opinie solidară cu comentariul Imi place 1 Nu-mi place 0Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
54.167.62.170