caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern 

„Loteria vizelor” și presiunile în Statele Unite pentru a o desființa

de (4-11-2017)

 
În fiecare an 50.000 de oameni obțin o viză de ședere în Statel Unite prin acest sistem.

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat după atacul terorist de la New York, din 31 octombrie, soldat cu opt morți că intenționează să oprească programul american de „Loterie a vizelor”, pentru că autorul atacului, este un uzbek, Sayfullo Saipov, care a intrat în 2010 în Statele Unite în baza acestui program. O relatare în rezumat a corespondentului Europei Libere la Washington, Mark Najarian.

Chiar înainte de atacul terorist de saptamina trecută, politicieni republicani, dar și democrați, au cerut suspendarea acestui program, care a fost înființat în 1990 de președintele George H.W Bush, cu intenția de a aduce mai multa diversitate culturală în Statele Unite.

Potrivit datelor oficiale, în fiecare an 50.000 de oameni obțin o astfel de viza americana prin acest sistem de loterie. Potrivit Departamentului de Securitate internă a Statelor Unite, in anul 2015 – ultimul an pentru care sunt deja date – numărul total al vizelor de ședere în Statele Unite – prin diferite programe a fost 1,05 milioane, așadar, cele obținute prin loteria vizelor, reprezintă doar o foarte mică parte…

Față de alți solicitanți pentru imigrare, cei care aplică pentru loteria vizelor nu trebuie să dovedească ar avea anumite calificări sau că au rude care trăiesc în Statele Unite legal. Cu toate acestea, aplicanții trebuie să aibă studii liceale, sa fi lucrat doi ani în ultimii cinci ani înainte de a aplica și trebuie să dovedească că au cu ce să se întrețină în Statele Unite. Înscrierea la loteria vizelor este gratuită.

Chiar dacă o persoană a fost selectată prin acest sistem de loterie, nu înseamnă că obține automat cartea verde – adică dreptul de muncă și de reședință în Statele Unite – ci doar că POATE să o solicite. De obicei, cei care câștiga aceasta loterie a vizelor trebuie să treacă un interviu la ambasada sau la consulatul țării de reședință și o persoană poate să ceară o singură viză. Dacă ea este obținută, atunci persoana își poate aduce in Statele Unite și soția sau soțul și copiii minori.

In fiecare an 15 milioane de oameni din lumea întreaga aplică la acest sistem de obținere a vizei americane. In 2016, de exemplu, în Uzbekistan 2378 de oameni au obținut cartea vede prin loteria vizelor. In Moldova 1189, in Rusia 1401, in Ucraina 1787 și in Armenia 1000. Cele mai multe cărti verzi prin loteria vizelor în anul 2016 au fost acordate nepalezilor: 3247.

De la acest sistem sunt însă excluse un număr de țări, pentru că numărul celor care au solicitat cartea verde americana a fost foarte mare în ultimii cinci ani – este vorba de Bangladesh, Brazilia, Canada, China, Columbia, Republica Dominicana, El Salvador, Haiti, India, Jamaica, Mexic, Nigeria, Pakistan, Peru, Filipine, Coreea de Sud, Marea Britanie si Vietnamul.

Cei care critica acest sistem – atât politicieni republicani cit și republicani – spun că America este singura țara care îl folosește și că poate reprezenta un risc pentru securitatea Statelor Unite. Mai mult, ei spun că prin el pot intra în Statele Unite o mulțime de oameni fără calificări și că cei cu înalte calificări nu au aceasta posibilitate. Cei care susțin acest argument spun că sistemul ar fi mai folositor daca ar fi bazat pe merit (ca în alte țări) și nu pe „noroc”. De asemenea există și riscul unor abuzuri. Potrivit corespondentului Europei Libere la Washington a existat o persoana care a depus, intr-un an 2000 de aplicații.

Cei care sprijină sistemul spun că el este apropiat culturii americane, care vrea sa ofere o șanse oricărui om și că astfel Statele Unite se deschid către culturi foarte diverse, care pot contribui la prosperitatea, pe termen lung, a Statelor Unite.

Oana Serafim, 4 noiembrie 2017

Preluat cu permisiune de pe situl Europei Libere.

EcouriDacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Apetit mediatic pentru gogoși rusești

De îndată ce rezistența forțelor ISIS a fost învinsă în Siria, la Raqqa (fostă așa-zisă capitală a așa-zisului califat islamic)...

Închide
100.26.179.41