caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Comunicate de presa



 

Comunicat de presă: Viitorul Memoriei la Oradea si Cluj

de (15-5-2017)

 
„Viitorul Memoriei” – Holocaustul din România și Republica Moldova, comemorat prin manifestări artistice în Oradea şi Cluj

Asociația Quantic vă invită în perioada 24 mai – 2 iunie la Oradea şi 28 mai – 2 iunie la Cluj la manifestările din cadrul proiectului „Viitorul memoriei” ce va cuprinde o serie de activități culturale și artistice menite să aducă în memoria colectivă semnificația Holocaustului și Porajmosului (Holocaustul romilor) din România și Republica Moldova.

„Ne-am propus ca prin intermediul acestei platforme transnaţionale să facem cunoscut publicului trecutul orașelor unde activăm, revendicând spații și reactivând memoria prin intermediul artei contemporane și media, legând trecutul de prezent într-un mod mai accesibil, personalizând întâmplările prin istorii orale, creând legături între oameni și deschizând spațiile publice spre dezbatere și înțelegere reciprocă. Astfel, sperăm că „Viitorul Memoriei” va deveni o luptă împotriva uitării şi un depozit public de amintire.”, declară Olga Ștefan, curator si inițiatoare a proiectului.

Această platformă transnaţională, prima şi singura care se ocupă de tema Holocaustului din România şi Republica Moldova într-un mod colaborativ şi vast geografic, care include cinci oraşe, mai mult de 20 de parteneri locali şi peste 100 de artişti vizuali, actori, regizori, conferenţiari, scriitori, va aduce în atenţia publicului din Oradea şi Cluj o serie de evenimente ce includ proiecţii de film, discuţii şi dezbateri cu regizori, expoziţii cu material documentar de arhivă, cărţi scrise de supravieţuitori sau victime şi lucrări produse de artişti din şcoala modernistă din Oradea care au pierit la Auschwitz sau au trecut prin deportările in lagăre.

„Viitorul Memoriei” a debutat în luna ianuarie la Bucureşti cu o săptămână de manifestări artistice care au adus în conştiinţa publicului biografiile şi lucrările unor artişti evrei de origine română uitaţi de istorie, imagini a unor lucrări ne-expuse public anterior (de Hedda Sterne, Marcel Iancu şi Willy Pragher) care tratează pogromul de la Bucureşti din anul 1941, si alte poveşti personale puţin cunoscute despre impactul persecuţiilor antonesciene şi naziste asupra vieţii supravieţuitorilor, mărturii despre deportările romilor în Transnistria şi alte documente biografice despre această perioadă istorică din care trebuie să învăţăm ca să nu se mai repete niciodată pentru nimeni.

După evenimentele din Oradea şi Cluj, proiectul va continua în Iaşi şi Chişinău, în date ce se suprapun cu cele în care au avut loc pogromuri şi deportări ale populaţiei evreieşti locale.

Programul din Oradea va include:

⁂ 24 mai, Sinagoga Sion (Str. Independenţei, nr. 22)

19,00 – Vernisajul expoziţiei cu lucrări din colecţii private cu artişti din şcoala modernistă din Oradea precum Biró József, Paul Fux, Alex Leon şi Tibor Erno – care au pierit la Auschwitz sau au trecut prin deportări în lagăre, arhiva cu cărţi şi documente, proiecţii cu imagini de clădiri construite de evrei din Oradea în prima parte a secolului XX, proiecţii cu filmele „Fragments of a Life” şi „Iluziile Mele”, instalaţii de Laszlo Ujvarossy şi lansarea cărţii despre Tibor Erno, de Maria Zintz.

Expoziţia va putea fi vizitată până pe 2 iunie.

⁂ 25 mai, Asociaţia Centrul Multimedia Studio Act – Sinagoga de cărămidă (str. Crinului, nr. 2)

18,00 – Vernisaj cu lucrări despre Holocaust, produse de studenţii profesorului Laszlo Ujvarossy si actiunea artistului conceptual orădean Miklos Onucsan, „To the Persistence of Memory”.

20.00 – „Album de Familie” performance de Katia Pascariu şi David Schwartz.

⁂ 26 mai

17.00, Asociaţia Culturală Ars Nobilis (str. Cuza Vodă, nr. 21 A) – performance de Katia Pascariu, cu poezii de Magdalena Klein şi fragmente din jurnalul Evei Hayman (tinere din Oradea care nu au supravieţuit ororilor Holocaustului).

19.00-21.30 – Asociaţia Culturală Moskva (str. Moscovei, nr. 8) – proiecţie filme (programul exact va fi anunţat în cursul lunii mai).

⁂ 27 şi 28 mai, Asociaţia Culturală Moskva (str. Moscovei, nr. 8) – Palatul Sonnenfeld, între orele 17.00 si 21.00 continuă programul de proiecţii de film.

Programul din Cluj va include:

⁂ 27 mai, Casa Tranzit (fosta sinagogă Poalei Tzedek, Str. Baritiu, nr. 16)

18,00 Vernisajul expoziţiei cu lucrări de lucrări de Răzvan Anton, instalaţie despre documentaristul Istvan Fischer organizată de Miklos Szilard, proiectul Casei Tranzit „Missing Since 1944”, arhiva cu texte, cărţi şi alte documente despre deportările din Cluj, lucrări de Belu Simion Făinaru (Israel/Romania), artiştii Andrea şi Matei Bellu (Germania), proiecţii cu filmele „Fragments of a Life” şi „Iluziile Mele”.

Expoziţia va putea fi vizitată zilnic între orele 12.00 şi 17.00, până pe 2 iunie.

20,00 – Discuţie despre Trenul lui Kasztner, cu Ladislaus Löb, Tibori Szabo Zoltan, şi Miklos Szilard, moderată de Olga Stefan

Ladislaus Löb (n. 8 mai 1933) este profesor emerit de limbă engleză la Universitatea Sussex în Anglia. El este autorul a De la Lessing la Hauptmann: studii in drama germana (1974) şi Christian Dietrich Grabbe (1996). Löb este cunoscut pentru a fiind un pasager, la virsta de 11 ani, pe trenul Kasztner, care avea în vedere trecerea în siguranţă din Ungaria în Elveţia în timpul Holocaustului a 1,700 de evrei. El a scris despre experienţa sa în Tratind cu Satan: indrazneata misiune de salvare a lui Rezso Kasztner (2008). Pentru această carte a primit Austrian Holocaust Memorial Award in 2012.

⁂ 29 mai – 2 iunie, Casa Tranzit (Str. Baritiu, nr. 16), între orele 17.30 şi 21.30 vor avea loc proiecţii de filme urmate de discuţii cu regizori, producători şi cercetători, precum şi o masă rotundă pe tema Trenului Kasztner şi a deportărilor din Transilvania de Nord din anul 1944.

Programul complet al evenimentelor: www.thefutureofmemory.ro

Intrarea publicului la eveniment este liberă.

Proiect co-finanţat de Administrația Fondului Cultural Național

Parteneri: Asociația Culturală MOSKVA, Asociația Culturală ARS NOBILIS, Asociaţia Centrul Multimedia Studio Act, Fundaţia Tranzit, Departamentul de Arte Vizuale al Facultății de Arte/Universitatea din Oradea, Macaz, Cinemateca Romană, Căminul Moses Rosen, CSIER, Teatrul Evreiesc de Stat, Oberliht, Teatrul Spălătoria, Festival de Film Moldox, Kedem, Ambasada Franţei la Chişinău, Fundația Hedda Sterne, Institutul Goethe Bucureşti şi Cluj, Institutul Cultural Român, Institutul Francez Iaşi

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Călin Cazan: desene şi caricaturi (1)

În această săptămână reluăm - după o lungă pauză - publicarea unor desene ale lui Călin Cazan

Închide
35.173.48.18