caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern 

Occidentul în fața propagandei putiniste

de (19-12-2016)

 
In luna noiembrie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție în care cere instituțiilor UE să ia măsuri pentru a lupta împotriva influenței crescânde a propagandei rusești.

Un clip postat recent pe un lanț de platforme internet printre care și YouTube și care a fost văzut de milioane de ori arată o jurnalistă canadiană într-o sală de presă din clădirea ONU de la New York, care lichidează în câteva minute ceea ce se spune că ar fi minciunile presei occidentale despre Siria și intervenția Rusiei acolo.

Pe jurnalista canadiană o cheamă Eva Bartlett, iar prestația ei este doar un exemplu al abilității propagandei Moscovei. Interviul cu ea are loc într-adevăr într-o sală a cartierului general al ONU din New York, cum o arată logo-ul de pe perete, dar nu este deloc un eveniment organizat de ONU, cum se lasă de înțeles în titlu: „ONU – o jurnalistă demontează minciunile Occidentului”. Interviul a avut loc într-o sală cerută de ambasadorul Siriei pentru o conferință de presă, iar jurnalista canadiană respectivă, care este prezentată ca fiind independentă, freelance, lucrează în realitate pentru Russia Today.

In luna noiembrie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție în care cere instituțiilor UE să ia măsuri pentru a lupta împotriva influenței crescânde a propagandei rusești. Mai recent au fost lansate câteva inițiative legale pentru a penaliza răspândirea de știri false. Trezirea Occidentului este lentă și tardivă. Rusia Azi (Russia Today) și Sputnik au acum birouri în mai toate țările occidentale și cunosc o mare afluență pe Internet, sporită și de apetența pentru teoriile conspiraționiste.

Un observator din afară ar avea însă tot dreptul să fie sceptic vizavi de vaga inițiativă a Parlamentului European de a contracara propaganda Rusiei, mai ales dacă își amintește de faimoasa celulă anti-propagandă putinistă pe care cei 28 de șefi de stat și de guvern ai UE, îngrijorați de ce fac Russia Today și toți trollii Kremlinului, pe față sau pe dos, i-au cerut în ianuarie 2015 șefei diplomației europene Federica Mogherini s-o pună pe picioare.

Birocrația de la Bruxelles s-a gândit și s-a tot gândit și iar s-a gândit și a cerut în cele din urmă capitalelor să trimită experți naționali la Bruxelles, pentru că slujbele acestea sunt politice și, pe deasupra, pentru că, în ideea de a angaja oameni din afara instituțiilor, ar trebui găsiți mai întâi cei care să îi selecteze și trieze, nu-i așa? De unde să știi că un om este expert, dacă tu însuți nu ai expertiză?

Problema este însă că li s-a cerut capitalelor doritoare să facă asta să și plătească salariile acelor oameni… Așa că rezultatul este cel bănuit: nu s-a bulucit nimeni. Asta – în vreme ce Kremlinul toarnă anual sute de milioane în propagandă și în trolli pe Internet.

Un an mai târziu, Comisia UE a angajat șase (6!) experți în kremlinologie. Aceștia sunt celula presupusă a combate propaganda rusă. Știm cât valorează ei, cunoaștem tristul eșec al kremlinologiei din era sovietică. Kremlinologii aveau ca specialitate descifrarea, de pildă, a semnificației așezării, la tribuna oficială din Piața Roșie din Moscova, în timpul marilor defilări militare, a cutărui sau cutărui oficial sau general. O presupusă specialistă precum academiciana franceză Hélène Carrère d’Encausse a rămas chiar vestită pentru teoria ei care prezicea sfârșitul și destrămarea URSS-ului, teorie atrăgătoare, însă falsă și absurdă, pentru că URSS-ul avea să se destrame din cu totul alte motive decât cele anunțate de ea.

Hélène Carrère d’Encausse prezicea că sfârșitul URSS-ului avea să vină de la foarte marele și crescândul număr de musulmani din Asia Centrală și Caucaz, cu demografia galopantã. Va veni o vreme, spunea ea, când masa recruților din armata sovietică avea să fie compusă in special din musulmani. Atunci, aceștia se vor revolta militar. Reformele lui Gorbaciov au infirmat însă cu totul prezicerile distinsei autoare din Franța.

Adică de ce Sofia sau Varșovia să plătească salariile unor specialiști în rusologie pe care să-i trimită la Bruxelles să consilieze înalți funcționari și să decripteze propaganda rusă?

(Ca să nu mai vorbim că nu s-a gândit nimeni la situația absurdă în care expertul bulgar, să spunem, ar fi venit cu un salariu de câteva mii de leva, iar cel olandez cu multe mii de euro… Ei presupuși fiind a lucra împreună.)

Așa că se întâmplă cu celula rusească ce se întâmplă și cu propusa si ceruta și încă inexistenta celulă de analiză a jihadismului european.

De ce să ne mirăm de absența „kremlinologilor” de la Bruxelles, când eu însumi cunosc doar vreo doi oameni prin serviciile lui Mogherini de la UE care fac distincția între Islam sunnit și șiit… Atunci cum să știe despre Moscova, sau despre orice altceva afară de calendarul sărbătorilor belgiene?

Sa ne amintim însă, hohotind, că fosta șefă a diplomației UE Catherine Ashton era atât de incultă și nepotrivită pentru funcția ei, încât l-a plătit pe nimeni altul decât pe teologul musulman Tariq Ramadan să vină la Bruxelles să-i explice ei cum este cu Islamul. Pentru asta se găseau bani.

Dan Alexe, 19 decembrie 2016

Preluat cu permisiune de pe situl Europei Libere.

EcouriDacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Drone şi tigri

Drone şi tigri

Închide
3.234.244.181