caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica TV.ACUM



 

Leonard Cohen – You Want It Darker (2016)

de (16-11-2016)
5 ecouri

Ecouri

  • Victor Manta: (17-11-2016 la 22:33)

    O melodie şi un text dense, ambele datorate unui Leonard Cohen de neuitat!

    Partea centrală a cântecului este, şi în înţelegerea mea, concentrată aici:

    A million candles burning for the love that never came
    You want it darker
    (We kill the flame)

    Ea deplânge milionul de copii care au pierit în Holocaust. Prima dată în text „We kill the flame” lipseşte, indicând poate că „darker”, adică mai întunecat, nu este posibil.

    A doua oară prezenţa lui „We kill the flame” ar putea indica vina noastră, a tuturor, pentru că nu am reuşit să ferim de destinul lor tragic toate acele suflete nevinovate.

    Aş menţiona şi jelania de la sfârşitul cântecului, datorată cantorului Gideon Zelermyer de la Sinagoga din Montreal, care subliniază tragismul ansamblului.

  • George Petrineanu: (18-11-2016 la 08:37)

    @Victor Manta

    > Partea centrală a cântecului este, şi în înţelegerea mea, concentrată aici […]:

    Este foarte probabila aceasta interpretare. Ingenios! Mi-a scapat, printre altele pentru ca ma aflam sub imperiul general al acestui cintec.

    Fara sa am certitudini, mi s-a parut ca versurile penduleaza, de fapt acopera simultan planul universal (cel cu milionul de lumanari) si cel al individului uman, incluzindu-se si pe sine „I’m out of the game”.

    Exista si o dezamagire asupra modului cum ne sint deturnate intentiile bune „I didn’t know I had permission to murder and to maim”.

    „You want it darker” am putut-o intelege ca o expresie a dezamagirii asupra naturii negative a societatii umane, dar si pe plan personal: asculatatorii fideli ai lui Cohen s-au delectat de-a lungul timpurilor cu versurile lui melancolice, grave. Ca in bancul cu pesimistul si optimistul (Pesimistul: „Mai rau ca acum nu se poate”, Optimistul, luindu-l gura pe dinainte „Cred ca se poate si mai mult”). La asteptare noastra a unui Cohen melancolic si grav el ne ofera ceva si mai si, pe care nu am fi crezut si vrut sa-l putem duce: „You want it darker”. In care din pacate el insusi e obiectul experimentului.

    Apoi mai observ o maniera de creatie bazata pe aluzia la „icoane” existente. Ca un fel de citate, Avem „Love Story” (There’s a lover in the story).
    Replica finala care capata dramatism neintilnit din cauza contextului (muzica, ritm, avansarea gradata a versurilor) poate fi si ea o parafraza. Avem „Hineni, hineni/ I’m ready, my lord” care duce cu gindul la Jesus Christ Superstar „It is finished. Father, into your hands I commend… my spirit!”.

    Desi chiar si in aceasta abandonare in fata Domnului parca observ ca transpare o ironie si dezgust ceva gen „Ma prezint in fata ta de bunavoie in loc sa astept sa ma umilesti luindu-ma pe nepregatite. Eu decid!”.

    Evident, nu am de unde sa stiu. Fiecare ascultator are propriul lui Leonard. Un motiv in plus de lauda pentru acest om.

  • Wanda Lucaciu: (18-11-2016 la 15:08)

    Am citit ca in timpul noptii s-a dat jos din pat si a cazut. Asa l-au gasit dimineata, dar era mort.
    A suferit de cancer la coloana vertebrala.
    Cu citeva luni inainte, a aflat ca Marianne (musa lui care a intilnit-o in Grecia in anii 1960+) nu mai are mult de trait si i-a scris o scrisoare ca in curind se vor revedea .

    „‘Well Marianne it’s come to this time when we are really so old and our bodies are falling apart and I think I will follow you very soon. Know that I am so close behind you that if you stretch out your hand, I think you can reach mine,”
    Doua zile dupa ce Marianne a citit scrisoarea, s-a prapadit.

  • Wanda Lucaciu: (18-11-2016 la 15:19)

    Adam si Lorca Cohen (copiii lui), l-au inmormintat pe tatal lor la un cimitir evreiesc din Montreal, intr-un sicriu de pin, asa cum se face la evreii ortodoxi, linga parintii lui.
    Leonard Cohen a murit pe data de 7 noiembrie si inmormintarea a avut loc a doua zi.

  • Victor Manta: (18-11-2016 la 18:56)

    Adam wrote on Facebook on Sunday: „My sister and I just buried my father in Montreal. With only immediate family and a few lifelong friends present, he was lowered into the ground in an unadorned pine box, next to his mother and father. Exactly as he’d asked.”

    http://www.mirror.co.uk/3am/celebrity-news/leonard-cohens-funeral-took-place-9255848

    Aş adăuga că tot acolo fuseseră înmormântaţi atât bunicii, cât şi străbunicii lui Leonard Cohen.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
President Trump și Voevod Vladimir

Victoria lui Donald Trump, noul Președinte al Statelor Unite, urma să pună capăt tuturor disputelor feroce care au marcat campania...

Închide
18.223.107.149