caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Umor 

O problemă

de (22-7-2016)

 
– Bine că ai venit, îmi spune Menaşe bucuros. Am o problemă şi nu mă descurc deloc.
– Ce fel de problemă?
– O problemă adevărată, o problemă de matematică de clasa a patra primară…
– Păi, ce?! Ai început să-ţi pregăteşti doctoratul? îl înţep cu prietenie. Ce ţi-a venit să rezolvi probleme de clasa patra?
– Nu e problema mea, e problema lui Adrian, nepotul meu. Am văzut că nu se descurcă, am zis că-l ajut, dar uite că nu merge. Nu merge deloc.
– Hai să vedem împreună, că eu într-a patra eram bun…
– Ascultă aici: Doamna Levi merge în piaţă şi cumpără trei kilograme de mere, două de banane şi patru de portocale. Pentru toate a plătit treizeci de şekeli. Ni se cere să aflăm care este preţul fiecărui sortiment de fructe, dacă merele costă de două ori mai mult decât bananele, iar bananele costă de două ori mai mult decât portocalele. Simplu, nu?
– Da, dacă am şti preţul portocalelor ar fi foarte simplu. Înmulţim preţul portocalelor cu doi şi aflăm preţul bananelor, după aia înmulţim iar cu doi şi aflăm preţul merelor.
– Da, dar uite că nu ştim preţul portocalelor…
– Adevărat. Atunci pornim de la preţul bananelor. Înmulţim cu doi şi aflăm preţul merelor, iar dacă împărţim la doi rezultă preţul unui kilogram de portocale. E foarte simplu.
– Şi care e preţul bananelor?
– Nu ştiu, dar dacă am şti preţul merelor, am putea să împărţim la doi şi… Sau Adrian încă nu a învăţat să împartă?
– Ştie să împartă, dar nu ştie cât costă merele.
– Adevărat, hm…, păi atunci e mai complicat… Ştii ceva? Am o ideie salvatoare. Ia treizeci de şekeli şi dă o fugă în piaţă. Cumpără trei kile de mere, două de banane şi patru de portocale.
– Şi ce să fac după aia cu zece kilograme de fructe?
– Numai nouă.
– Mă rog, nouă . Ce să fac cu nouă kile?
– Nu asta e problema… Problema este cât costă fiecare sortiment. Dacă nu ai ce face cu fructele, iau eu jumătate, e bine?
– Iei tu jumătate, dar eu plătesc!
– Vai de mine, îţi dau cinşpe şekeli. Nici o grijă, numai află preţurile.
Aşa am făcut. Eu am plecat acasă, iar Menaşe la piaţă. Seara am revenit ca să aflu preţurile.
– Ei, am întrebat.
– Problema e falsă! mi-a răspuns Menaşe. Am umblat pe la toate tarabele. Toţi mi-au spus că e imposibil să cumperi cu numai treizeci de şekeli fructele din problemă. Asta a fost o dată, dar pe vremea aia nu erau banane…

EcouriDacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Datorii (ziceri)

Oamenii sunt la fel de răi în toată lumea, dar nu la fel de proşti. // Când dreptatea e ridicată...

Închide
44.200.140.218