caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Gastronomie si Stil



 

O dupa amiaza in America

de (2-7-2016)

Departe de forfota politica, de nebunia marelui oras (folosind un vers din Georg Trakl, anticipator al ororilor metropolitane si ale razboaielor), tot omul de rand se bucura de vara. de verdele abundent de flori, si de ce nu de un gratar ?

Amintirile canado-americane devin parte din amintirile mele asemenea celor din Romania, Elvetia, Germania.

Bucuria, festinul cu cei dragi si cu vecinii, cu prietenii nu are frontiere.

Acelasi bunic vesel, iubitor de vizitatori, si mai ales din alte locuri repeta mereu sfatos:

– Numai acela ce nu sta cu tine la masa, nu e om ! Sa nu faci niciun negot cu el !

In golful Chesapeke, Maryland crabii albastri sunt marca de renume si un exercitiu culinar inedit. Plajele sunt dotate cu gratare imense, cu banci si mese pentru vizitatori.

Daca nu intotdeauna am reusit sa ajung la pescuit, am ales gradina din spatele casei, ori balconul. Ma repet ca de multe ori garajul a ramas bucataria de vara.

Pescuitul crabilor este f simplu. legi un picior  de pui cu sfoara si-l lasi in apa golfului, pe langa stanci, in locuri mai linistite, fara valuri. Crabii se prind de momeala atarnata de sfoara.

Am ales doua mancaruri delicioase si f usor de preparat.

Steak de vita si crabi de Maryland in vin alb

1. Cred orice neinitiat in arta gatitutului este capabil sa pregateasca fripturi de vita pe gratar.

Am ales cateva bucati de carne vita- antricot New York si cu cateva ore in avans adaug ulei de masline, piper usturoi taiat in cuburi(nu pisat), Vegeta ori alte condimente locale pentru steak-uri.

In varianta mea adaug putin  sos Worchestershire si ardei iute uscat, si putin vin rosu. Las carnea la rece in frigider.

Secretul deprins de la cativa gratargii de meserie (italieni) in Chicago: nu intepa fripturile in timpul prepararii pe gratar! Este ca si cum ai intepa un cauciuc de masina, provocand o pana … Savoarea si gustul raman intacte.

2. Ca orice pescar va spun ca pestii cei mari sunt cei scapati, cei din apa, asa ca m-am multumit sa merg la cherhanele din sudul Maryland-ului, la pescari sa cumpar crabi vii.

Pentru a avea 6-7 portii generoase avem nevoie de cel putin de 40 de crabi.

Intr-un bol amestecam sare, trei pahare de vin Riesling ori Chardonnay, piper macinat proaspat, si f putin ulei de masline(1 lingurita) si o lamaie stoarsa.

Punem la fiert o oala cu apa (5 litri).

Cand apa fierbe dam crabii in apa clocotita, si ii lasam sa fiarba nu mai mult de 20 minute. Ii scoatem si asezam pe un platou.

Se servesc fie cu un sos rece bazat pe maioneza sau cu un sos de unt topit.

In general in zilele toride vara recomand o salata verde. Aici am ales o salata de spanac proaspat cu ceapa verde, miez de palmieri, rosii proaspete si o vinegreta de zmeura. Optional, branza de capra deasupra !

Bauturile comune sunt berea si vinul rece sprit (Riesling).

Pentru a da o nota festiva si de completare propun un cocktail Mojito innobilat cu un rom de calitate (vechi), menta proaspata, batonase din trestie de zahar, suc din limete si portocale proaspete).

Pofta Buna !

PS. Pentru cei ce vor sa adauge o nota in plus steak-urilor, cateva de felii de bacon sau de slanina pe gratar.

Astazi cu binefacerile You Tube-ului ne delectam si cu putina muzica redata de pe tableta ori de iPhone. Vecinii,  prietenii sunt originari din tari, continente diferite. La masa prin muzica, mancaruri si voie buna calatorim pe meleaguri diferite

Viata-i frumoasa, baieti…

june 191 june 161 june 194 crabi

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

steaksjune 188

 

 

 

 

 

 

 

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Sarbatoarea Statelor Unite ale Americii

La Multi Ani Canadei si Statele Unite ale Americii ! Doua sarbatori nationale f apropiate .

Închide
3.145.164.106