caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ucraina



 

Boeing MH17: cu nume şi prenume

de (26-2-2016)
2 ecouri

 
Au devenit cunoscute numele militarilor ruşi care ar fi putut avea legătura cu catastrofa Boeing-ului deasupra Doneţkului.

Activiştii grupului internaţional Bellingcat, care se ocupă de investigaţii din surse deschise, au publicat informaţii cu privire la militarii ruşi care ar putea avea legătură cu catastrofa Boeingului malaiezian deasupra Doneţkului în iulie 2014. Aceste date pot fi folosite de Grupului internaţional de investigaţii care instrumentează cercetarea penală a tragediei. O relatare Radio Svoboda în rezumat.

Noua investigaţie a grupului Bellingcat (textul integral, în engleză, aici) este consacrată integral Diviziei 53 anti-aeriene, din Kursk. Anume de acolo, aşa cum au reuşit să afle activiştii din Rusia, Ucraina şi alte ţări prin cercetarea surselor deschise (în primul rând a imaginilor video de la locul evenimentelor şi a postărilor militarilor ruşi de pe reţelele de socializare), în vara anului 2014 la frontiera dintre Rusia şi Ucraina, în regiunea Rostov, au fost aduse instalaţiile Buk. Una dintre aceste instalaţii a fost văzută în localitatea Snejnoe din apropiere de Doneţk în ziua de dinaintea tragediei în care au murit 298 de persoane.

Analizând pozele şi postările soldaţilor, dar şi informaţiile din surse publice cu privire la componenţa nominală a diviziilor, experţii au făcut o listă scurtă a celor care ar fi fost implicaţi în operaţiunea de doborâre a Boeingului civil. Feţele militarilor din raportul public au fost retuşate, deoarece cei de la Bellingcat consideră că nu militarii de rând sunt responsabili de cele întâmplate, ci comandanţii acestora – mergând chiar până la comandantul suprem Vladimir Putin. De altfel, informaţia cu numele complete şi feţele neretuşate a fost transmisă de cei de la Bellingcat Grupului comun de investigaţii (Joint investigation team, JIT) care se ocupă de ancheta penală oficială. Grupul este condus de Procuratura Olandei, care a şi confirmat că examinează informaţiile oferite de experţii de la Bellingcat.

Lanțul de transmitere a deciziei de utilizare a instalațiilor Buk în războiul din Ucraina. Un infografic realizat de Bellingcat.

Lanțul de transmitere a deciziei de utilizare a instalațiilor Buk în războiul din Ucraina. Un infografic realizat de Bellingcat.

Lanțul de transmitere a deciziei de utilizare a instalațiilor Buk în războiul din Ucraina. Un infografic realizat de Bellingcat.

Activiştii de la Bellingcat au reuşit să identifice 14 ofiţeri ai brigăzii 53 anti-aeriene care ar fi putut avea o implicare directă în catastrofa Boeingului. Militarii nu aveau nicio rezervă inclusiv în a posta pe internet documente secrete, de exemplu, lista personalului în misiune.

„În ancheta noastră am prezentat informaţii amănunţite cu privire la structura comandamentului brigăzii şi a divizionului care au livrat probabila armă de asasinare a pasagerilor MH17 (iar subalternii acestor comandaţi sunt cei care, cel mai probabil, au pus în funcţiune această armă). Am oferit informaţii cu privire la 14 ofiţeri ai divizionului 2 ai brigăzii 53 (ascunzând parţial informaţiile cu privire la identitatea acestora), inclusiv informaţii despre comandanţii echipajelor Buk-urilor care intră în componenţa acestui divizion. Am povestit amănunţit despre Serghei Borisovici Mukciaev, comandantul brigăzii 53 anti-aeriene, precum şi despre comandanţii acestuia, inclusiv despre şeful apărării antiaeriene a armatei a 20-a, Alexei Zolotov, şi şeful apărării antiaeriene a districtului militar de vest, Andrei Kohanov. Menţionăm că responsabilitatea pentru omorârea pasagerilor MH17 din arma pusă la dispoziţie de Forţele Armate ruseşti şi, probabil, mânuită de militari ruşi în ultimă instanţă o poartă Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse şi comandantul suprem al Forţelor Armate a Rusiei, Vladimir Putin”, se spune în sinteza publicată a investigaţiei.

Informaţii cu privire la o posibilă implicare în tragedie a unora dintre comandanţii menţionaţi în ancheta Bellingcat au apărut şi mai devreme. Grupul ucrainean Informnapalm, specializat de asemenea în investigaţii în baza surselor deschise, menţionează într-o publicaţie pe site-ul său că, potrivit informaţiilor de pe profilul din reţeaua socială VKontakte, unul dintre comandanţii echipajelor Buk din brigada 53, Konstantin Mişkin, a fost decorat cu crucea lui sfântul Gheorghe de gradul 4. Ordinul a fost acordat „pentru acte de eroism în acţiuni militare pe teritoriul altor state în procesul de menţinere şi restabilire a păcii şi securităţii internaţionale”. După ce activiştii de la Informnapalm au găsit profilul lui Mişkin, acesta a fost imediat şters – de aici grupul de voluntari a dedus că ordinul ar fi putut fi acordat militarului pentru operaţiunea de livrare a Buk-ului în regiunea Doneţk a Ucrainei.

În octombrie 2015 raportul cu privire la cauzele catastrofei Boeing 777 în regiunea Doneţk a Ucrainei a fost publicat de Consiliul de securitate al Olandei. Raportul confirmă versiunea potrivit căreia avionul a fost doborât de Buk-ul rusesc. Autorităţile ruse resping atât concluziile raportului, cât şi datele investigaţiilor independente. Acestea susţin că avionul ar fi fost doborât de dintr-un Buk ucrainean, de pe teritoriul ucrainean. În acelaşi timp, încercarea de a crea un tribunal internaţional pentru cercetarea cauzelor tragediei a fost blocată de Rusia în Consiliul de securitate al ONU.

Lina Grâu, 26.02.2016

Preluat cu permisiune de pe situl Europei Libere.

Ecouri

  • Sfartz Pincu: (26-2-2016 la 17:36)

    Pe lângă prezentarea „ofiterilor superiori” vinovati (?) de actul criminal de doborâre a unui avion civil cu pasageri – in zona conflictului ucraineano-rusesc, hackerii rusi(!) au deconspirat materialele studiului ingineresc desfâşurat de einginerii-specialişti rusi de la cel mai mare concern de construcţie a rachetelor rusesti, numit: „Almaz-Antei”, mai pe romaneste „Diamant-Anteu”. Acesti ingineri au calculat (bazandu-se si pe datele din poligonul lor de încercâri a rachetelor pe tinte diferite, inclusiv pe avioane (!), şi după datele privind numărul, mărimea şi gruparea fragmentelor din structura Boeing-ului) unghiurile sub care s-a tras ,tipul de rachetâ folositâ şi faptul câ a fost o tragere de „interceptie” – si nu una directă -la baza fiind si faptul ca Boeing-ul zbura in linie dreaptâ si cu viteză constantă!

    Ei bine, unghiurile de tragere – de 22 grade pe verticala (azimut) si 72 grade fata de directia de zbor (declinare) – au condus cu o precizie de sub o suta de metri spre localitatea Zaroscenskoie situatâ pe teritoriul controlat de ruşi !!
    Sursa: https://www.youtube.com/watch?v=uvxbrdm0wz0

  • Alexandru Leibovici: (26-2-2016 la 23:49)

    @Sfartz Pincu

    > hackerii rusi(!) au deconspirat materialele studiului ingineresc desfâşurat de inginerii-specialişti rusi de la cel mai mare concern de construcţie a rachetelor rusesti, numit: „Almaz-Antei”

    Firma Almaz-Antei şi-a prezentat rezultatele şi raportul într-o conferinţă de presă publică (pe la mijlocul lui 2015). Documentarul menţionat de dv. este produs tot de firma Almaz-Antei şi ilustrează concluziile raportului. Firma este proprietatea Federaţiei Ruse şi deci fiecare concluzie a raportului de expertiză nu putea decât să fie aprobată de sus, de foarte sus…

    Numeroşi analişti aviatici au arătat – chiar pe baza datelor furnizate de firmă – că concluzia raportului Almaz-Antei – că s-ar fi tras dinspre un teritoriu aflat în acel moment sub control ucrainean – este falsă.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Tânăr, În Utopia Magna (21) – Examene „grele” şi domnişoare frumoase

Munca mea este destul de încordată: am de înfruntat chinurile studiului într-o limbă străină, când eşti silit să deschizi dicţionarul...

Închide
18.97.9.173