caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Romania



 

Un terorist cam tâmpit şi un avertisment pentru SRI

de (2-12-2015)
6 ecouri

antitero-1024x531
Cât de înfierbântat la creier trebuie să fii ca să îi faci pe maghiarii din România să se simtă vinovaţi de faptul că un tâmpit plănuia un atentat cu petarde? Ca jurnalist n-ai nicio scuză, mai ales dacă ţi se spune că SRI-ul era cu ochii pe terorist de mai multe luni şi că i-a trimis DIICOT-ul să-l ia pe tâmpit de lângă nevastă-sa din pat, dar n-a cerut secretizarea acţiunii. Ca jurnalist trebuie să te întrebi de ce SRI-ul n-a căutat conexiuni, legături, poate mai sunt şi alţii care vor dori să sperie lumea cu pocnitori de Ziua României, de ce tâmpitul ar fi plănuit un atentat în secuime, între unguri, când putea să-l planifice la Bucureşti sau la Bârlad, dacă voia (oricum în altă parte decât între ai lui) şi mai ales, trebuie să te întrebi de ce a ales DIICOT-ul să servească pe tavă presei, printr-un comunicat, un tâmpit zugrăvit în terorist iredentist, când, de fapt, astfel de lucruri nici nu se fac publice. Din punct de vedere operativ, secretul este mult mai productiv.

În concluzie, ca jurnalist, eşti obligat să te uiţi la beneficiarii acestor evenimente, mai ales dacă ele sunt cusute cu frânghie, ca să îţi faci o idee cam cine ar fi vrut să-ţi dea ţie creierii în clocot şi să transmiţi mai departe fierbinţeala ta şi românilor şi maghiarilor care, până una alta, trăiesc totuşi în pace împreună.

Îmi opresc aici vorbele adresate colegilor jurnalişti, că altfel îmi vin altele şi mai grele…

Aş vrea totuşi să adresez un avertisment celor de la SRI, ofiţerilor operativi, dar mai ales ofiţerilor superiori din Consiliul Director:

Imaginea instituţiei dumneavoastră a crescut mult în ultimii ani, asta de când aţi trecut lupta împotriva corupţiei între priorităţile SRI. Interesul politic la fiecare schimbare de putere va fi întotdeauna divertarea resurselor către altceva. Către orice altceva. Iar SRI-ul are o conducere politică. Mă refer atât la Eduard Hellvig, cât şi la preşedintele Klaus Iohannis. Dincolo de vorbe şi de declaraţii politice, aceşti oameni încă nu au produs dovada clară că vor continuarea acestei lupte. Ca trăitor în România şi ca observator al vieţii publice din ţara noastră, impresia mea este că această luptă împotriva corupţiei este cel mai bun lucru ce s-a întâmplat după Revoluţie, din punct de vedere al securităţii naţionale.

Nu-l abandonaţi, stimaţi ofiţeri şi conducători ai SRI! Nu vă va spune nimeni cu subiect şi predicat să-l abandonaţi, dar o realocare a resurselor către tot felul de pocnitori din Secuime, sau către altceva, la asta va duce.

Ştim cu toţii că organizaţiile iredentiste maghiare sunt o glumă pentru SRI, sunt o glumă pe lângă mafia înfiorătoare dezvoltată de clasa politică în jurul banului public. Supravegherea şi acţiunea discretă împotriva acelor organizaţii au permis şi vor permite în timp cicatrizarea rănilor dintre români şi maghiari, pentru o mai mare coerenţă naţională.

Stimaţi ofiţeri ai SRI, veţi pierde prestigiul câştigat de instituţia dumneavoastră în ultimii ani şi, mai ales, veţi lăsa România în ceea ce (toţi ştim şi mai ales dumneavoastră ştiţi) a fost cea mai mare vulnerabilitate strategică de la înfiinţarea ţării noastre – corupţia. Căci nu poţi securiza o ţară ai cărei lideri pot fi cumpăraţi.

Vom dezbate foarte curând în România bugetul pe anul viitor, vom dezbate inclusiv banii alocaţi serviciilor secrete, DIICOT-ului, DNA-ului, Poliţiei şi Justiţiei. Sincer să vă spun, cu povestea asta cu tâmpitul terorist, abia ne-aţi ofensat inteligenţa unora dintre noi şi ne-aţi atras atenţia asupra acestei dezbateri pentru resurse. Noi vă plătim. Vă rugăm, nu încercaţi să ne prostiţi!

Moise Guran, 2 decembrie 2015

Sursa: bizday.ro

Ecouri

  • Victor Manta: (4-12-2015 la 18:19)

    Despre ce este vorba

    – „Procurorii DIICOT au actionat impreuna cu SRI si au confiscat sute de materiale pirotehnice care, impreuna cu un dispozitiv electronic de actiune la distanta, ar fi trebuit sa formeze o bomba artizanala ce putea face zeci de victime”.

    http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/incercare-de-atentat-terorist-la-covasna-un-membru-al-hvim-ungaria-planuia-detonarea-unei-bombe-de-1-decembrie.html

    Ce este DIICOT şi ce face ea

    – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism „DIICOT efectuează investigații în materia infracțiunilor grave, definite de Legea nr.39/2003 privind prevenirea și combaterea criminalității organizate”.

    https://ro.wikipedia.org/wiki/Direc%C8%9Bia_de_Investigare_a_Infrac%C8%9Biunilor_de_Criminalitate_Organizat%C4%83_%C8%99i_Terorism

    Comentarii la articolul d-lui Moise Guran

    Autorul îi beștelește întâi bine pe nişte ziarişti neidentificaţi de dânsul, pe care îi acuză că îi fac „pe maghiarii din România să se simtă vinovaţi de faptul că un tâmpit plănuia un atentat cu petarde”. Nu m-ar mira câtuşi de puţin să aibă dreptate, dar nici nu-mi vine să le iau pe toate cele afirmate drept adevărate.

    După aceea dânsul trece la oful său cel mare (care ocupă cam 60% din articol), şi anume că ofiţerii şi conducătorii Serviciului Român de Informaţii (SRI ) să nu cumva să abandoneze lupta împotriva corupției! De mai sus se vede însă că principala instituție a cărei sarcină este lupta împotriva criminalității organizate şi a terorismului este DIICOT, iar SRI o sprijină în aceste activități.

    Trag concluzia că autorul s-ar teme că nişte fonduri cu care este susţinută activitatea SRI-ului ar putea fi deviate către DIICOT. Cum a tot avut şi are balta peşte pentru securitatea naţională, nu văd de unde vin aceste temeri, iar autorul nu ne explică originea şi conţinutul lor.

    > Stimaţi ofiţeri ai SRI, veţi pierde prestigiul câştigat de instituţia dumneavoastră în ultimii ani şi, mai ales, veţi lăsa România în ceea ce (toţi ştim şi mai ales dumneavoastră ştiţi) a fost cea mai mare vulnerabilitate strategică de la înfiinţarea ţării noastre – corupţia.

    Sună tare, ca într-un discurs din vremuri de neuitat pentru noi, cei mai încărunţiţi de ani! Există însă un bemol major.

    Deşi presupusul atac terorist a fost anunţat pe 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, autorul, într-un generos elan patetic, pare să fi pierdut din vedere când a avut loc „înfiinţarea ţării noastre”. Constat că dânsul numără anii cu „cea mai mare vulnerabilitate strategică”, şi anume „corupţia”, de la însăşi înfiinţarea ţării. Poate că are dreptate, deşi am nişte îndoieli. Ce este sigur este că adrisantul discursului înflăcărat al autorului, SRI-ul, nu există de la 1918 cetire. 😉

  • Alexandru Leibovici: (4-12-2015 la 23:32)

    @Victor

    Despre ce este vorba
    – „Procurorii DIICOT au actionat impreuna cu SRI si au confiscat sute de materiale pirotehnice care, impreuna cu un dispozitiv electronic de actiune la distanta, ar fi trebuit sa formeze o bomba artizanala ce putea face zeci de victime”. [citat din stirileprotv.ro]

    Că pe 1 decembrie numitul Beke urma să detoneze „o bomba artizanala ce putea face zeci de victime” nu este un fapt ci mai degrabă o fantezie ziaristică. Ce poate fi luat drept fapt este numai ce au declarat oficial DIICOT/SRI (şi sunt poate un pic prea generos, dar să zicem). Iar DIICOT/SRI a declarat că arestarea numitului Beke se bazează pe interceptări efectuate timp de mai multe săptămâni (luni?), unde maximul de ce era vorba între complotişti era „să se aprindă cel puţin trei-patru petarde simultan“ într-un coş de gunoi (deci metalic). Circa trei-patru petarde într-o incintă metalică nu pot face „zeci de victime”. Mai degrabă nici măcar una. Deci e vorba de a produce mult zgomot.

    Acest comentariu scoate în evidenţă câteva nepotriviri foarte interesante şi care confirmă opiniile – sceptice – lui Moise Guran. De exemplu că arestare a fost făcută chiar în ziua (1 decembrie) în care trebuia să aibă loc atentatul, însă nu pare să se fi găsit vreo bombă gata pregătită, şi asta cu câteva ore înainte de plănuitul atentat!! Apoi articolul mai semnalează că şi această arestare în ultimul moment – deşi DIICOT/SRI cunoştea planurile mai de mult – este şi ea curioasă, mai ales că nici nu s-a reuşit prinderea în flagrant delict…

    Dar… vom trăi şi vom vedea. Să vedem ce acuzaţii se vor reţine până la urmă. Nu m-ar mira ca afacerea să se dezumfle foarte mult… Sper să rămână o afacere pur penală, nu politică.

    Aşa că şi restul comentariilor tale dezaprobatoare la articolul lui Guran par să fie nejustificate, iar îngrijorarea lui (şi a comentatoarei din referinţa mea) despre încingerea atmosferei antimaghiare să fie justificată şi chiar salutară.

  • Victor Manta: (5-12-2015 la 04:28)

    @Alexandru

    > Că pe 1 decembrie numitul Beke urma să detoneze „o bomba artizanala ce putea face zeci de victime” nu este un fapt ci mai degrabă o fantezie ziaristică.

    Eu am scris: „Autorul îi beștelește întâi bine pe nişte ziarişti neidentificaţi de dânsul, pe care îi acuză că îi fac „pe maghiarii din România să se simtă vinovaţi de faptul că un tâmpit plănuia un atentat cu petarde” „.

    Aceasta este în rezumat ce scrie autorul în prima parte a articolului său. Jumătate din frază îi aparţine, de altfel, chiar autorului.

    Apoi am scris: „Nu m-ar mira câtuşi de puţin să aibă dreptate, dar nici nu-mi vine să le iau pe toate cele afirmate drept adevărate”.

    Această frază nu îl contrazice pe autor, ba chiar dimpotrivă! Ea se referă la faptul că ziariştii pe care îi critică nu sunt numiţi în articol, că autorul nu citează ce au spus şi că nu ne spune nici unde au publicat(referinţe).

    >Aşa că şi restul comentariilor tale dezaprobatoare la articolul lui Guran par să fie nejustificate, iar îngrijorarea lui (şi a comentatoarei din referinţa mea) despre încingerea atmosferei antimaghiare să fie justificată şi chiar salutară.

    Nu am contestat partea cu „îngrijorarea”. Restul comentariilor mele nu se referă la aceste aspecte, ci la grosul articolului, în care autorul vorbeşte despre riscul reducerii finanţarii SRI-ului şi face un apel ciudat la ofiţerii acestei instituţii.

    A spune despre două lucruri diferite că „restul comentariilor tale dezaprobatoare la articolul lui Guran par să fie nejustificate” pare un non sequitur. Afirmaţia că am comentat de o manieră „dezaprobatoare” întregul articol nu rezultă nici ea din comentariul meu.

  • Johnny Walsh: (5-12-2015 la 17:17)

    Că știrea a fost pusă așa, pe contextul terorismului în general, este clar. Ai noștri au prins momentul să le tragă una așa, amicală, ungurilor, așteptau de mult ocazia. Sigur că scena e penibilă, la nivelul percepției societății românești. De atlfel, cred că TOATE manifestările și manifestațiile de 1 decembrie, din 1990 încoace, au fost marcate de ceva picant antimaghiar, pe nivelul culturii celor care au ales ca ziua națională să fie 1 dec., simbol și simptom al epocii Iliescu și după aceea. Nimeni nu a avut curaj să spună că Ziua Națională ar trebui să fie 9 și 10 mai (sau, „cilele naționale”), care nu au neapărat legătură cu monarhia. 9 mai chiar nu are nicio legătură cu monarhia și, ca un hazard frumos al istoriei, este și Ziua Europei.

    Eu nu știu ce a avut ori ce ar fi vrut să facă acel maghiar, poate plănuia ceva grav, nu știu, dar marcarea zilei de 1 dec. de ceva antimaghiar, orice, este evidentă și oferită de niște oameni care, altfel, nu au ce face și își scormonesc creierii, oricum nu foarte dotați, cu tot felul de prostioare ieftine, care însă prind la popor. Moise Guran a prins foarte bine șpilul.

    P.S. Regret că dlui Guran i s-a tăiat emisiunea la TVR 1, era o emisiune bună, pt cei interesați de economie și de finanțe, fără să fie specialiști. TVR a avut „talentul” să rateze multe talente care curg în jurul său și pe care, sistematic, le-a ignorat. după aia plânge că lucrurile merg prost la TVR. Sigur că merg prost, dacă le dai șut tuturor celor care pot oferi emisiuni bune și cultivi incompetența cobori în submediocru.

  • Alexandru Leibovici: (20-5-2016 la 08:56)

    20 mai 2016

    „Beke Istvan si Zoltan Szocs au fost trimisi in judecata de procurorii DIICOT in dosarul in care sunt acuzati ca intentionau sa detoneze un dispozitiv exploziv artizanal in timpul manifestatiei de Ziua Nationala a Romaniei, la Targu Secuiesc, in judetul Covasna, dosarul urmand sa fie judecat de Curtea de Apel Bucuresti.”

    „Zoltan Szocs va fi judecat pentru instigare la infractiunea de atentat contra unei colectivitati si instigare la nerespectarea regimului materiilor explozive, iar Beke Istvan Attila pentru tentativa la cele doua infractiuni. Ambii sunt in arest preventiv, procurorii propunand instantei mentinerea masurii preventive.”

    „Procurorii DIICOT arata, in rechizitoriul prin care i-au trimis in judecata pe liderii gruparii HVIM „64 Comitate”, Istavan Attila Beke si pe Zoltan Szocs, ca gruparea extremista avea legaturi cu celule separatiste ale IRA, Miscarea Nationala Bulgara si Miscarea National Democrata din Republica Moldova si, de asemenea, doreau sa obtina o finantare din Rusia.

    Procurorii DIICOT arata ca membrii „Miscarii de Tineret 64 de comitate HVIM” inlesnisera mai multe legaturi cu gruprari separatiste, unele dintre ele cunoscute pentru ca au comis atentate teroriste in Europa.

    Printre acestea se numara Gruparea Separatista Basca ETA, „Miscarea pentru Suveranitatea celor 32 de Comitate din Irlanda de Nord” care patroneaza aripa militara IRA, precum si cu organizatii ostile Romaniei care militeaza deschis pentru dezmembrare teritoriala: Miscarea Nationala Bulgara – VMRO; Miscarea National Democrata – MND din Republica Moldova.

    Anchetatorii au descoperit ca, in urma atentatelor care urmau sa aiba loc la Targu Secuiesc, se dorea ca urmatoarele actiuni teroriste comise pe teritoriul Romaniei sa primeasca finantare din Rusia.”

    ziare.com
    http://www.ziare.com/stiri/alerta-bomba/dosarul-atentatului-dejucat-de-la-targu-secuiesc-explozibilii-ar-fi-ucis-oameni-separatistii-maghiari-voiau-finantare-din-rusia-1422476

  • Alexandru Leibovici: (4-7-2018 la 12:16)

    Înalta Curte i-a condamnat definitiv la câte 5 ani de închisoare pe cei doi extremiști maghiari care au vrut sa facă un atentat de 1 Decembrie

    Beke Istvan Attila si Zoltan Szocs, acuzați ca au încercat sa detoneze un dispozitiv exploziv artizanal în timpul manifestației din 2015 de Ziua Naţională a Romaniei organizate la Târgu Secuiesc, au fost condamnați la câte 5 ani de închisoare.

    Decizia este definitiva.

    Potrivit minutei Înaltei Curți, Beke Istvan Attila a fost găsit vinovat de tentativa la atentat contra unei colectivități și condamnat la 5 ani de închisoare…

    Şi Zoltan Szocs a fost găsit vinovat de instigare la atentat contra unei colectivități și condamnat la 5 ani de închisoare…

    În aprilie 2017 Curtea de Apel București a decis condamnarea celor doi extremiști la doar 11 luni și, respectiv, 10 luni pentru operațiuni cu articole pirotehnice și achitați pentru acuzațiile de tentativa și instigare la atentat contra unei colectivități.”

    Alte amănunte:

    ziare.com
    http://www.ziare.com/stiri/diicot/inalta-curte-i-a-condamnat-definitiv-la-cate-5-ani-de-inchisoare-pe-cei-doi-extremisti-maghiari-care-au-vrut-sa-faca-un-atentat-de-1-decembrie-1520076



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Umbrela înţeleptului (ziceri)

Proştii au nevoie de câteva promisiuni. Deştepţii au nevoie de câţiva proşti. // Nu poţi convinge maimuţa că mierea e...

Închide
3.21.248.47