caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ultima Ora



 

Sumarul ultimelor ştiri în cazul Gheorghe Ursu

de (13-10-2015)
13 ecouri

 
15.10.2015 – In cadrul Bucharest Art Week (curator Olga Stefan), va avea loc conferinta: Reconstruind istoria. Ce spun dosarele Securităţii despre sistemul de control dinainte de 1989. Ora18:00, Sala Horia Bernea – Cinema Muzeul Ţăranului Român. Se va vorbi si despre dosarele intocmite de Securitate lui Gheorghe Ursu, cit si despre stadiul cercetarilor arhivistice si ancheta in curs de desfasurare la SPM.

Februarie – August 2015 – SPM intreprinde demersuri la arhivele SRI si ale Ministerului de Interne pentru obtinerea dosarelor de TO (Tehnica Operativa) pe care CNSAS a demonstrat ca au fost substituite in DUI (Dosarul de Urmarire Informativa) al lui Gheorghe Ursu. Pina la aceasta ora, institutiile respective nu au dat curs acestor cereri.

Iulie 2015Documente MAE obtinute de SPM (cu greu, si doar recent „desecretizate”) atesta modul cum oficialii romani din 1985, folosing dezinformarile crase ale Securitatii („infractor de drept comun, speculant notoriu, ale carui fapte nu au avut un caracter politic, iar decesul sau nu are nici o legatura cu retinerea si cercetarea lui… fiind datorat unor afectiuni cardiace de care suferea anterior” (!)) ii „dictau” Ambasadorului de la Washington cum sa raspunda intrebarilor guvernului si Congresului American despre arestarea si moartea lui Gheorghe Ursu.

Iunie 2015 – fostii ofiteri de Securitate PIRVULESCU Marin, DUMITRACIUC Ion, HODIS Vasile – anchetatorii lui Gheorghe Ursu, sunt strimisi in instana civila de CNSAS pentru activitati de politie politica.

Februarie – Mai 2015: CNSAS intocmeste un raport prin care dovedeste falsificarea dosarului de urmarire informativa (DUI) a lui Gheorghe Ursu de catre ofiteri SRI in anii ’90.

Incepind din ianuarie 2015: Noua ancheta a Sectiei Parchetelor Militare si cercetarile CNSAS dezvaluie noi probe si marturii importante care dovedesc cu atit mai mult vinovatia ofiterului de Securitate PARVULESCU Marin in torturarea si uciderea lui Gheorghe Ursu.

Ianuarie 2015 – La CNSAS este descoperit Dosarul Penal nr. 66142 intocmit de PIRVULESCU Marin lui Gheorghe Ursu pentru „propaganda impotriva orinduirii socialiste” (art. 166) , dosar pe care SRI-ul, timp de 16 ani a pretins ca nu mai exista. Dosarul releva in detaliu principalele capete de acuzare impotriva lui Gheorghe Ursu: scrisorile la Europa Libera, relatiile cu disidentii din afara si cu scriitori cu conceptii „dusmanoase” din tara, intentia de a-si publica jurnalul critic la adresa regimului, afisarea de manifeste antitotalitare, cu intentia de a le multiplica si citi in Marea Adunare Nationala si la Congresul PCR.

Preluat de pe situl fundaţiei Gheorghe Ursu.

Ecouri

  • Mike Farkas: (14-10-2015 la 00:15)

    S-a strecurat o greseală: „Greorghe”

  • Alexandru Leibovici: (14-10-2015 la 00:52)

    @Mike Farkas

    Am corectat, mulţumesc.

  • Puscasu Vlad: (17-10-2015 la 19:06)

    Cazul Gheorghe Ursu a fost si va ramane un subiect de secret de stat,deci nu va ajunge in instanta niciodata sa fie solutionat.Foarte bine ca este asa,orice stat din lume are secretele sale,la care nimeni nu are dreptul sa aiba acces.Inclusiv americanii,au nenumarate cazuri in justitie nesolutionate,deoarece trec de frontiera cazurilor penale,si sunt in categoria serviciilor secrete.

  • Victor Manta: (18-10-2015 la 03:14)

    Puşcaşu Vlad a scris: Cazul Gheorghe Ursu a fost si va ramane un subiect de secret de stat,deci nu va ajunge in instanta niciodata sa fie solutionat.Foarte bine ca este asa,orice stat din lume are secretele sale,la care nimeni nu are dreptul sa aiba acces.

    Nu văd ce este bine în aceasta, ba aş zice chiar că este foarte rău când o justiţie care îşi merită numele nu poate face curăţenie, stabili responsabilităţile şi pedepsi pe cei vinovaţi de încălcări ale legilor (care şi ele îşi merită numele).

  • Puscasu Vlad: (19-10-2015 la 18:11)

    d-le Manta asa este,in teorie aveti dreptate,dar realitatea este alta.Pe mine ma intereseaza realitatea,si nu filosofia morala.

  • Alexandru Leibovici: (19-10-2015 la 23:16)

    @Puscasu Vlad

    >Pe mine ma intereseaza realitatea,si nu filosofia morala

    Când scrieţi despre cazul Ursu că „este bine” să fie secretizat, exprimaţi un deziderat de-al dv., o opţiune morală… deşi morala nu vă interesează…

  • Victor Manta: (20-10-2015 la 02:15)

    @Puscasu Vlad

    >d-le Manta asa este,in teorie aveti dreptate,dar realitatea este alta. Pe mine ma intereseaza realitatea etc.

    Dl. Leibovici a arătat, în mod justificat, că vă contraziceţi în afirmaţia dvs. legată de optiunea morală pe care aţi exprimat-o clar, deşi ziceţi că morala nu vă interesează.

    Mai spuneţi că eu am dreptate în teorie, ceea ce înseamnă că principiile/acţiunile despre care vorbesc eu le găsiţi şi dvs. corecte.

    În acest caz însă nu pot decât să mă mir că păreţi satisfăcut de felul în care este terfelită în continuare reputaţia lui Gheorghe Ursu. Vă citez: „Foarte bine ca este asa”, adică să rămână lucrurile secrete, iar în consecinţă să rămână G. Ursu cu reputaţia care i-a fost fabricată de securişti, cea de „infractor de drept comun, speculant notoriu etc”.

    Este vorba în acest caz despre o contradicţie între teorie şi practică (devenită realitate, dar sper că nu pentru multă vreme, într-o societate însetată de dreptate), o contradicţie direct legată de o mare nedreptate, care nu vă deranjează, în pofida faptului că susţineţi nişte principii juste.

  • Puscasu Vlad: (20-10-2015 la 20:46)

    ati inteles gresit stimate domn din cate se pare.

    Serviciile secrete active actuale au fosti securisti cel mai probabil,care nu sunt interesati sa desecretizeze dosarele lui ursu.

    Deci consider ca nu se va misca nimic in aceasta chestiune.Trebuie sa mai asteptati inca 50 de ani si apoi o sa aflati adevarul

  • Alexandru Leibovici: (20-10-2015 la 21:35)

    @Puscasu Vlad

    >Deci consider ca nu se va misca nimic in aceasta chestiune

    Eu văd, din acest articol şi altele publicate pe ACUM (căutaţi „Gheorghe Ursu”), că în ultima vreme lucrurile merg destul de bine.

    Dv. pe ce informaţii confidenţiale vă bazaţi?

  • Puscasu Vlad: (22-10-2015 la 12:00)

    Justitia taraganeaza procesul Ursu de ani de zile,fara a intreprinde nimic concret.

    Apoi chiar si daca va condamna la puscarie pe criminali, nimeni nu-i va putea reda viata decedatului inginer Ursu din mormant.

    Niste despagubiri nu va putea sa dea criminalul,deoarece va spune ca nu are banii si resursele necesare.

    Ca o concluzie,nu cred ca serviciile secrete or sa isi desconspire spionii,ci mai degraba ca va influenta justitia sa nu dea curs procesului,pana ce criminalii vor deceda pe cale naturala si procesul nu va mai avea acuzati.

  • Stefan N. Maier: (16-11-2015 la 03:35)

    D-l Puscasu, puteti produce o singura dovada ca familia inginerului Gheorghe Ursu a cerut vreo despagubire? Daca nu, aveti obrazul suficient de subtire ca sa cereti iertare pentru afirmatia facuta in comentariul dv.? Intelegeti suficient limba romana ca sa se poata discuta cu dv. in limitele logicii si bunului simt?

  • Victor Manta: (17-11-2015 la 17:47)

    >D-l Puscasu, puteti produce o singura dovada …

    D-l Puşcaşu a declarat acum vreo două săptămâni că ne părăseşte, vădit supărat în urma celui de al doilea avertisment primit de la moderator. De atunci i s-a pierdit urma şi s-a şters din memorie.

  • Victor Manta: (1-8-2016 la 23:15)

    „Tortionarii disidentului Gheorghe Ursu au fost trimisi in judecata de procurorii militari de la Parchetul instantei supreme.

    Maiorul in rezerva Marin Pirvulescu si colonelul in rezerva Vasile Hodis, fosti ofiteri ai Departamentului Securitatii Statului, sunt acuzati de infractiuni contra umanitatii, iar fostul ministru al Internelor George Homostean si Tudor Postelnicu de complicitate la aceste infractiuni.

    Pana acum, pentru moartea lui Gheorghe Ursu au fost condamnate trei persoane: Marian Clita, fost coleg de celula cu Gheorghe Ursu, Tudor Stanica, fost sef al Directiei Cercetari Penale, si Mihail Creanga, fost sef al Arestului Militiei Capitalei”.

    http://www.ziare.com/stiri/comunism/cazul-gheorghe-ursu-tortionarii-disidentului-trimisi-in-judecata-pentru-infractiuni-contra-umanitatii-1431100



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Apă de ploaie

Plouă... Vremea asta mohorâtă, cu norii zdrenţuiţi atârnând pe firele de telegraf, mă indispune teribil. Nu degeaba spunea poetul că,...

Închide
3.238.5.144