caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Romania 

Despre (de)căderea presei în România: la ce mai foloseşte TvR

de (28-9-2015)

 
TvR este doar o pârghie în mâinile majorităţii care deţine puterea.

Conducerea televiziunii publice din România urmează să fie înlocuită după ce Parlamentul i-a respins un raport de activitate, în timp ce directorul TVR se plînge, pe de altă parte, de tentative de cenzură din partea puterii.

Teoretic, Televiziunea publică din România se află sub control parlamentar, dar practic, instituţia este doar o pârghie în mâinile majorităţii care deţine puterea. Raportul de activitate pe anul trecut al TvR a căzut astăzi la vot în Legislativ, ceea ce implică schimbarea totală a conducerii acesteia.

A fost un vot politic, prevăzut de Stelian Tănase, până astăzi directorul TvR. Tănase s-a plâns că totul i se trage de la vicepremierul Gabriel Oprea, care l-a sunat să scoată un material în care era demonstrat plagiatul înaltului oficial şi în care apăreau mai multe critici. Pentru că cei doi nu erau în legătură, fostul şef al televiziunii publice a povestit că vicepremierul l-a căutat de pe telefonul mobil al moderatorului de la Realitatea tv, Rareş Bogdan.

Acest lanţ al slăbiciunilor, prin care un jurnalist de la o televiziune privată intermediază o tentativă de cenzură la televiziunea publică descrie, de fapt, starea mass-media din România. Pe de altă parte, nici Stelian Tănase, ca realizator la Realitatea tv nu a fost uşă de biserică, iar alunecările lui profesionale au ieşit la iveală din stenogramele publicate înainte de trimiterea la închisoare a fostului său patron Sorin Ovidiu Vântu.

Numit la vârful televiziunii publice în perioada Uniunii Social-Liberale, în care liberalii şi socialiştii aveau o majoritate de 70% în Parlament, Stelian Tănase a rămas în acest post fiindcă nu a deranjat prea mult.

Guvernarea actuală nici nu l-a sprijinit, dar nici nu l-a încurcat. Acum, însă, social-democraţii au nevoie de mai multă susţinere media, mai cu seamă că vor să păstreze guvernarea fără să piardă din simpatizanţi, în condiţiile în care premierul român este trimis în judecată pentru fapte penale. De aceea folosindu-se de majoritatea din Parlament vor să-şi numească o conducere mai prietenoasă. Consiliul de Administraţie al televiziunii publice este format din 13 persoane desemnate prin votul senatorilor şi al deputaţilor. Unsprezece din cei 13 membri sunt trimişi în fruntea TvR de partide, în funcţie de ponderea lor parlamentară, iar ceilalţi doi sunt reprezentanţii angajaţilor.

Anul trecut TvR a înregistrat pierderi de aproape 20 de milioane de euro, cu toate că a avut venituri de peste 120 de milioane de euro, iar la începutul verii Fiscul a blocat conturile televiziunii din cauza datoriilor la bugetul de stat. De asemenea Curtea de Conturi a constatat în ultimul său raport, nu doar datoriile istorice, ci şi faptul că în această instituţie nu a existat niciun control economic strict şi că niciodată niciun membru al conducerii nu a dat socoteală pentru rezultatele economice slabe.

Tot Curtea de Conturi dezvoltă principalele probleme ale televiziunii publice: diminuarea veniturilor din publicitate din cauza unor societăţi care au căpuşat TvR şi creşterea permanentă a cheltuielilor mai ales cu aşa zişii colaboratori externi, dintre care mulţi au fost „clienţi” ai partidelor aflate la putere, uneori jurnalişti pe care puterea a vrut să-i răsplătească. Au fost cumpărate prea scump meciurile difuzate de TvR şi s-a făcut risipă în achiziţionarea unor licenţe pentru programe, în acelaşi timp în care instituţia acumula penalităţi din pricina neachitării la termen a datoriilor.

Pentru moment nu există nicio soluţie de redresare a televiziunii publice din România, care se află în pragul falimentului, cu o audienţă din ce în ce mai mică, dar foarte răspândită în teritoriu, acolo unde, în special socialiştii caută să-şi întreţină simpatia.

Sabina Fati, 23.09.2015

Preluat cu permisiune de pe situl Europei Libere.

EcouriDacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
„Ce trebuie să urmărim în discursul lui Vladimir Putin la Naţiunile Unite”

Când preşedintele rus Vladimir Putin va urca la tribuna Adunării Generale a Naţiunilor Unite în 28 septembrie, el nu va...

Închide
44.222.104.206