caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

Imperiul nu mai are mult de trăit

de (14-8-2015)
31 ecouri

 
De la un moment dat încolo nu mi-a mai păsat ce se va întâmpla cu această ţară. Mai mult decât atât – nu numai că nu-mi mai pasă, nu numai că mi-e indiferent, ci… Însă procuratura interzice să exprim ce gândesc eu cu adevărat pe tema asta…

Eu nu pot să schimb nimic în această ţară, în care două treimi din populaţie şi-a mâncat creierii, în care cutia de zombificare (TV-ul, n.trad.) i-a transformat pe oameni într-o protoplasmă care urlă cu spume la gură, lipsită de dorinţa de a gândi – şi încă nu ar fi nimic că nu vrea să gândească, dar ea acţionează!, – în care au ieşit la suprafaţă o sută de milioane de zombii fanatici şi fascizanţi, în care soţiile se dezic pentru bani de soţii lor căzuţi (în estul Ucrainei/n.tr.), în care părinţii, prin tăcerea lor, se dezic de fiii lor căzuţi în prizonierat, iar copiii vin la mormântul taţilor pieriţi pe submarinul „Kursk” cu portretul omului [Putin] care a spus: „S-a scufundat” [1]. Şi care a vorbit şi despre cei 10 dollari [2].

Nu-mi pasă de ce s-a întâmplat aşa. Nu-mi pasă de cauzele pentru care oamenii şi-au mâncat creierii. Nu mă interesează.

Nici nu mai regret că nu mai am o ţară a mea. Acest teritoriu, populat de aceşti oameni, nu este ţara mea.

De fapt, la drept vorbind, aşa a fost ea dintotdeauna. Au avut un deceniu de libertate, din 1991 până în 2000, libertate pe care nu au cucerit-o, ea le-a fost dată, dată pe gratis, de pomană – „luaţi-o, construiţi-va viitorul!” – dar ei nu sunt capabili să trăiască liberi, le este groază să trăiască liberi, aşa că această libertate care le-a fost dată gratuit, au renunţat la ea cu prima ocazie şi cu mare bucurie, de dragul „verticalei puterii” [3], de dragul lui „îi ucidem în latrină” [4], de dragul stabilităţii, de dragul măreţiei, de dragul locotenent-colonelului KGB, de dragul portretelor reapărute ale lui Stalin, de dragul lui „Crimeea-e-a-noastră”. Le-au adus înapoi pe tavă. Împreună cu hamul şi botniţa.

Nu-mi pasă cum de s-a întâmplat asta. Nu-mi pasă de ce o să li se întâmple. Nu-mi pasă ce o să se întâmple cu acest teritoriu, precizez – teritoriu -, căci ţara nu mai există, aşa cum nu mai există nici naţiunea, există doar grupuleţe de zombii dispersaţi şi înrăiţi, care urăsc pe toţi ceilalţi, pe cei care nu fac parte din turma lor. Nu-mi pasă.

Traiul într-un ghetou nu favorizează dragostea pentru ghetou.

Eu nu pot să schimb nimic deşi, Dumnezeu mi-e martor, am încercat. Am încercat cu adevărat.

Iar dacă această ţară se va prăbuşi în groapă de la sine, încă n-ar fi aşa de grav. Dar ea nu se mulţumeşte să-şi omoare proprii cetăţeni. Ea trebuie neapărat să mai omoare şi pe cetăţenii altor ţări. Să-şi ardă în tancuri nu doar pe copiii săi proprii, ci şi pe copiii altora. Zombii nu vor să se omoare doar între ei. Zombii vor să omoare şi oameni!

Da, imperiul se destramă, la scară istorică nu i-a rămas mult, iar ce va fi mai departe – poate un alt carnagiu civil sângeros, poate petrol în schimbul alimentelor şi cu o conducere din afară, poate o Chină de la Mările Sudului până la Oceanul îngheţat, poate – pe o a 6-a parte a uscatului din globul pământesc – grupuscule fărâmiţate de „Republici populare” de genul banditeştilor Lugansk şi Doneţk, de care restul lumii se va izola cu un zid din beton, confiscându-le în prealabil bâta atomică, poate un ISIL pravoslavnic, ori chiar ISIL-ul cel adevărat, care va fi urmat obligatoriu de un Ev Mediu în sensul direct al acestui cuvânt, dar mie nu-mi mai pasă.

Cum anume va sucomba acest teritoriu – pentru mine nu mai este important.

Mi-e groază doar de faptul că Mordor-ul [5], prăbuşindu-se, va lua cu el mii şi mii de vieţi de oameni normali.

Eu nu pot să schimb nimic în această ţară. Eu am încercat, noi am încercat, dar nu am reuşit. Ei sunt mai mulţi. Ei sunt mulţi. Ei sunt milioane.

Oricum, va cer iertare…

Arkadii Babcenko, 13 august 2015

Preluat din publicaţia Obozrevateli

Traducere din limba rusă de Pincu Sfartz.

* * *

Observaţii:

[1] În septembrie 2000, răspunzând în direct pe CNN la întrebarea lui Larry King „Ce s-a întâmplat cu submarinul”, Putin a răspuns, zâmbind, „S-a scufundat” (v. aici)

[2] Când Canalul I a difuzat o demonstraţie de protest a văduvelor ofiţerilor, Putin a sunat la redacţie şi a spus „Aţi angajat special nişte curve. Le-aţi dat câte 10 dolari special ca să mă discreditaţi” (v. de ex. aici)

[3] „Verticala puterii” – Reorganizarea de către Putin a Federaţiei Ruse după o schemă strict ierarhică, avându-l pe el la vârf

[4] „O să-i prindem şi ucidem şi în latrină”. Putin, în 1999, la conferinţa de presă unde a comentat bombardarea oraşului Groznâi, capitala Ceceniei, a spus: „Îi vom urmări pe terorişti peste tot. În aeroport. Dacă-i prindem în latrină, în latrină îi omorâm” (v. aici). Expresia a fost primită foarte pozitiv de opinia publică. Expresia originală „мочить в сортире” provine din lumea înterlopă şi înseamnă a omorâ şi a arunca cadavrul în latrină, unde nu va fi găsit multă vreme.

[5] Mordor este ţinutul oribililui Sauron, personaj din Stăpânul Inelelor de J. R. R. Tolkien

Despre autor:

Babcenko-ArkadijArkadii Babcenko (Аркадий Бабченко, n. 1977, Moscova) este jurnalist şi scriitor rus. La vârsta de 19 ani este mobilizat şi trimis să lupte în Primul şi al Doilea Război din Cecenia, fără instrucţie prealabilă. Demobilizat în 2000, a studiat dreptul şi a lucrat ca jurnalist, în particular la Novaia Gazeta. Proza sa de război a fost tradusă în 16 limbi şi a fost publicată în 22 de ţări. Premii: premiul Uniunii ziariştilor, al revistei Novâi Mir, al PEN-clubului, etc.

Ecouri

  • Wanda Lucaciu: (15-8-2015 la 02:56)

    Un articol exceptional! Multumesc Dlui Sfartz pentru traducere.

  • Alexandru Grosu: (15-8-2015 la 09:38)

    „A ucide in latrina” – in limba lui Putin suna „Mochit’ v sortire” – „мочить в сортире”.

    Cu toate acestea, cand am vizitat Franta, eram uimit de o multime de inscriptii la aeroport „Sortir”. Aveam impresia ca oriunde nu as merge, tot la latrina ajungi. Si asta dupa ce am invatat franceza timp de 5 ani!!! Mai usor mi-a fost cu TGV. Suna cam romaneste.

    Ruseste „sortir” inseamna latrina!

  • Alexandru Grosu: (15-8-2015 la 12:50)

    Activista Evghenia Cirikiva retinuta pentru ca isi expune parerea despre Putin:

    https://www.youtube.com/watch?v=HyHbfWaQySs

  • Alexandru Grosu: (15-8-2015 la 13:06)

    Rusii foarte repede de la lozinca „Крым наш -Crimeea e a noastra” vor ajunge la „Нам крыш”- sfarsitul e al nostru”! E un joc de cuvinte.

  • Alexandru Leibovici: (15-8-2015 la 13:57)

    > Activista Evghenia Cirikiva retinuta

    În decembrie 2011

  • Sfartz Pincu: (15-8-2015 la 15:48)

    Multumesc D-na Wanda !

    La Casa Ålba, la sediul NATO, la Comisia Europeana, in toata lumea civilizata, as recomanda sa se citeasca asemenea puncte de vedere – din interior-, in locul statisticilor care numara tancurile si tunurile!

    Lumea are deaface cu un nebun, capabil de orice, rusii se ling pe bot dupa o branza olandeza, iar Putin calca cu tancurile cascavalurile! (in vazul copiilor rusi-flamanzi)•

  • Puscasu Vlad: (15-8-2015 la 17:45)

    Chestiunea este mult mai complicata decat niste slogane jurnalistice si fumigene.

    Rusia si Ucraina, doua tari asemanatoare la mentalitate, dar in razboi permanent, de ceva vreme, pentru bani si interese, sunt conduse de oligarhi, dornici de avere, in timp ce popoarele lor crapa de foame pe salarii de 50 dolari lunar!

    In acelasi timp si in America somajul a explodat, si revoltele de strada, cu comunitatile de afro-americani in special! Lumea in general s-a schimbat radical!

    La Londra islamicii imigranti si in special sauditii imigranti cumpara casa dupa casa, au afaceri imobiliare grase, in timp ce fratii lor islamici sirieni, refugiati de razboi mor de foame, sau inecati in marea Mediterana incercand sa isi scape viata de la bombardamentele razboiului. Pe musulmanii din Anglia ii doare in cot de ei care ar trebui sa fie fratii lor.

    Asa este lumea de astazi, metamorfozata total, dupa schimbarile radicale din anul 2008, criza economica treptata si mondiala.

    PS: in Rusia, ca pe timpul lui Stalin sau URSS, chestiunea e clara: daca da Vladimir Putin un pas inapoi, va fi spanzurat ca si Saddam in Iraq-aeda. In Rusia functioneaza chestiunea clara, ori mergi inainte ori inapoi, nu exista alta perspectiva. Or eu ma indoesc ca Vladimir Putin va avea atatea ruble sa reziste la infinit!

    In Transnistria deja austriecii de la organizatia Concordia si-au retras orfelinatul de sute de copii, si investitii de peste 10 milioane euro, semn ca lucrurile sunt tot mai grele si rele! Soldatii rusi mor de foame si nu isi mai primesc solda, si o posibila revolta nu ar mira pe nimeni. Ori Europa merge spre est, ori Rusia reface URSS-ul, alta solutie nu mai exista.

  • Victor Manta: (15-8-2015 la 23:33)

    >Rusia si Ucraina, doua tari asemanatoare la mentalitate, etc!
    In acelasi timp si in America somajul a explodat, si revoltele de strada, cu comunitatile de afro-americani in special! Lumea in general s-a schimbat radical!

    Din această înşiruire ciudată de idei ar rezulta concluzia că atît Rusia – Ucraina, cât şi SUA s-au schimbat în rău. În ceea ce priveşte SUA este o concluzie greşită, trasă din lucruri care nu sunt în relaţie şi din date eronate. De exemplu rata de şomaj în SUA a scăzut din 2010 pînă la 2015 de la cam 10% la cam 5%, adică la jumătate.

    Sursa: http://data.bls.gov/timeseries/LNS14000000

    În parte expunerea îmi aminteşte de un vechi banc, în care un rus şi un american aşteptau un tren la o gară din URSS, în anii 1980. După peste 3 ore de aşteptare după ce trenul trebuia să fi sosit în gară, americanul spune că la el acasă trenurile merg ceva mai bine. La aceasta rusul îi dă replica: Noi nu îi linşăm pe negri!

  • Puscasu Vlad: (16-8-2015 la 06:33)

    imperiul chinez va fi primul care se va prabusi,daca propaganda ecologica da roade in Europa si America,iar chinezariile ieftine si de proasta calitate(deci poluare aiurea),nu vor mai fi cumparate de nimeni!

    Iar daca cade imperiul Chinez,sponsorul principal BRICS al regimului Vladimir Putin,atunci Rusia va cadea ca un castel de nisip cu tot cu regimul sau autoritarist.Rubla a fost salvata de Yuanul chinezesc,dar daca China nu mai are banii,s-a terminat cu regimul si razboiul din ucraina.

  • Sfartz Pincu: (16-8-2015 la 11:28)

    Domnule Puscasu, poti sa fii categoric, si categorist, la scara mititica si la fenomene omogene ca structura! Dar la conglomeratele uriase, care cuprind un ghem incalcit de ideologii, relatii, multimi de oameni – nu se poate predicta absolut nimic!

    Confundati Ucraina cu Rusia! Ucraina a trait secole sub influenta europeana exercitata de Polonia si tarile Baltice, pe cand Rusia – doar prin ce a adus personal Petru Cel Mare din Olanda si Germania, si a ramas de fapt la pragul de civilizatie atat de scazut, incat pana si mongolii i-au depasit.

    Cand mai comparati un dezastru national – ca la rusi, cu „ce rau e la capitalisti”, amintiti-va de ce a spus N. Iorga: „Masura, Domnilor, masura!”.

  • Teodor: (16-8-2015 la 16:03)

    Sa probusit Blocul Europian, au refuzat prietenia cu fratele mai mare !!! Asta se asteapta si in Rusia !

  • Victor Manta: (16-8-2015 la 17:22)

    @Sfartz Pincu

    >Confundati Ucraina cu Rusia! Ucraina a trait secole sub influenta europeana exercitata de Polonia si tarile Baltice, pe cand Rusia – doar prin ce a adus personal Petru Cel Mare din Olanda si Germania, si a ramas de fapt la pragul de civilizatie atat de scazut, incat pana si mongolii i-au depasit.

    Apropo de gradul de civilizaţie scăzut, puteţi să citaţi un număr egal de nume de ucraineni şi de mongoli renumiţi ca cele ce urmează, toţi reprezentând personalităţi ruse de cultură şi ştiinţă, şi toţi de faimă mondială?

    Ceaikovski, Mendeleev, Rimski-Korsakov, Cehov, Borodin, Gogol, Dostoevski, Musorgski, Tolstoi. Ma opresc aici, dar nu din lipsă de nume.

    Mie îmi vin spontan în minte doar două nume din teritoriile pe care dvs. le consideraţi ca fiind mai civilizate: Şevcenko (ucrainean)şi Ginghis Han (mongol).

  • Puscasu Vlad: (16-8-2015 la 20:15)

    stimati domni ,ati uitat ca Banderas si banderistii Partidului nazist (neo-nazi)Svoboda zbiara in strada la Kiev si Lvov ,,rassa alba conduce Europa,, si vor in UE sa faca o Europa nazista alba.

    Ucrainenii au macelarit in 1941 milioane de evrei,la Babi Yar si in alte zone,chiar ati uitat? Chiar uitati ca ucrainenii arunca in aer Sinagogi la Kiev,acum nu mult timp in urma?

    PS: nazistii ucraineni vor arunca in aer Uniunea Europeana,nu doar regiunea Donbass,pentru ca ei sunt foarte numerosi, ortodoxisti, homofobi, cu zvastica mazgalita pe gari si spatii publice,cu Partid svoboda puternic si parlamentar.

    Voi nu vedeti pericolul real din Ucraina!

  • Alexandru Leibovici: (16-8-2015 la 22:04)

    @Puscasu Vlad

    D-le Puscasu, ascultarea şi vizionarea propagandei putiniste dăunează grav sănătăţii dv.!!

    Mai tot ce scrieţi sunt bazaconii:

    > Ucrainenii au macelarit in 1941 milioane de evrei,la Babi Yar …

    Nu ucrainenii au fost aceia.

    > ucrainenii arunca in aer Sinagogi la Kiev

    Care sunt acele sinagogi? Furnizaţi numele sinagigilor şi sursele respective de informaţie.

    > nazistii ucraineni … sunt foarte numerosi… cu Partid svoboda puternic si parlamentar.

    Partidul „Svobodă” nici nu este reprezentat în parlament, deoarece nu a atins pragul de 5% în alegerile din 2014. În parlament există 6 parlamentari din Svoboda, aleşi însă prin vot uninominal; deci 6 din 450. Desigur, nu sunt reprezentaţi în guvern. Asta după ce, pe vremea lui Ianukovici, au avut 38 (10.44%) deputaţi şi un influent grup parlamentar.

    Deci, cum spuneam, propaganda putinistă a dăunat grav sănătăţii dv.!

    [În calitate de moderator: cum v-am mai avertizat, dacă mai veniţi pe ACUM cu „informaţii” false, veţi fi suspendat.]

  • Puscasu Vlad: (17-8-2015 la 08:14)

    stimate domn,eu am trait un timp indelungat in Ucraina,stiu ce vorbesc,nu din auzite.Faptul ca nu mai au reprezentare parlamentara masiva,cei neo-nazisti din Svoboda,nu inseamna ca nu sunt numerosi in teritoriu,la Usgorot,in Vinnita,in Cernauti,Lvov,Odessa Kiev si alte orase. Ei cand se aduna pot demola tot parlamentul din Kiev cu pietre,nu au nevoie de armament. Daca Occidentul nu intelege sa trimita alimente in Ucraina,si sa-i ajute sa intre in democratie,Ucraina va ajunge un fel de imperiu neo-nazist.Ucraina are nevoie de ajutor umanitar,are nevoie de alimente,bani, credite,sosele,locuri de munca

  • Alexandru Grosu: (17-8-2015 la 09:58)

    Domnule Puscasu ori Bondheimer (cum va place sa va numiti),

    Parca spuneati ca sunteti din Targu Mures. Cand ati dovedit sa traiti in Ucraina? Dupa fotografiile de pe facebook sunteti un tanar de vreo 30 de ani care pledeaza pentru un partid fundamentalist ortodox moldovenesc, sunteti un sustinator al ideilor lui Coja, un om care combina ultranationalismul cu „antifascismul”. Este doar foarte straniu, vedeti fascism la ucraineni, nu vedeti fascism in propriul Dvs creier.

    Parerea mea este ca va aflati pe forumurile de pe Internet doar pentru „a freca menta”. Va plictisiti in emigratie. Apropos, ati scris candva numele orasului rusesc Astrahan ca „Astrahani”, atunci v-am prins si v-am intrbat: „Daca sunteti din Targu-Mures, atunci de unde aveti cunostinte despre „semnul moale al alfabetului rusesc”.

    Parerea mea personala, pe care nu o impun nimanui este ca sunteti un „trol” adept al Lubiankai. Pe forumurile romanesti si moldovenesti ati ajuns de pomina.

  • Puscasu Vlad: (17-8-2015 la 14:58)

    domnule Grosu,nu doresc sa demolez minciunile si isteriile inventate care le propagati la persoana mea,visand partide moldoveniste pravlslavnice sau neo-nazi,probabil dvs aveti aceasta obsesie pe care o atribuiti altora.Nu am timp de pierdut cu minciunile dvs,daca vreti sa ma cunoasteti accesati-mi site-ul,cate ceva din Anglia,despre David Cameron,putina politica.

    Nu sunt din Tg.Mures,probabil m-ati confundat,am trait multi ani la Cluj Napoca.In privinta domnului Coja,nu fac parte nici din ONG-ul dansului ,,Vatra Romaneasca,,si nici din vreun partid al domniei sale.Va rog nu mai scrieti minciuni la adresa mea!

  • Alexandru Grosu: (17-8-2015 la 16:31)

    Am vazut mai multe site-uri fabricate de Dvs, domnule Puscasu. Ati fabricat o multime din ele. Sa va amintesc de „corespondenta” Dvs cu publicistul Vasile Grozavu? Cred ca nu face, stiti si Dvs, prea bine, ce ati scris. Va priveste.

    Apropo, Dvs personal, sub nick-ul Vlad Puscasu, ati scris ca cunoasteti prea bine revista electronica acum.tv si ii cunoasteti foarte bine pe domnii Leibovici si Clej. Erati pe acele timpuri (acum cateva luni) numit de forumisti „Vladut”. Cu resedinta la Londra, asteptand actele pentru a pleca in SUA.

  • Alexandru Leibovici: (17-8-2015 la 18:36)

    @Alexandru Grosu

    Iată ce informaţii am eu:

    – între sep.2011 şi ian.2012 pe ACUM a postat un anume Puscasu Vlad Irimie, localizat la Cluj;

    – între nov.2013 şi feb.2015 pe ACUM a postat Puscasu Vlad, localizat tot la Cluj, dar acesta din urmă neagă că ar avea vreo legătură cu primul (în ciuda unor coincidenţe tulburătoare…);

    – începând cu 8 august 2015, sub acelaşi nume Puscasu Vlad a postat pe ACUM, dar din Marea Britanie.

  • Alexandru Leibovici: (17-8-2015 la 20:43)

    @Puscasu Vlad

    > stimate domn,eu am trait un timp indelungat in Ucraina,stiu ce vorbesc […]

    „Timpul îndelungat” era de 3 luni, în plus nu vorbiţi nici rusa, nici ucraineana. Dar nu asta este important, ci faptul că nu puteţi să vă justificaţi afirmaţiile. Unde este lista cu sinagogile din Kiev aruncate în aer? De ce vorbiţi de prezenţa puternica a partidului Svoboda în parlament, o afirmaţie falsă? Sau că ucrainenii au fost cei care au au ucis evrei la Babii Iar. Etc.

    Sau că Ucraina are nevoie urgentă de alimente, altfel „va ajunge un fel de imperiu neo-nazist”?

    Numai prostii vorbiţi !

  • Alexandru Grosu: (17-8-2015 la 20:47)

    Vlad Puscasu despre care vorbesc eu a inceput a posta pe forumurile din R.Moldova prin 2013, dar a postat la inceput ca Virgil Bondheimer, spunea ca este de etnie evreu, domiciliat la Targu-Mures. S-a manifestat prin postari contradictorii, care se bateau mereu cap in cap. Si avea in fiecare saptamana cate un site personal nou, unde aduna informatie contradictorie, dar foarte violenta. Pana la urma toti au inteles ca domnul se distreaza. Apoi, si-a schimbat numele si a inceput a scrie ca Vlad Puscasu, din Londra, cu aceleasi idei si site-uri noi. Dar si-a pastrat acelas stil, aceleasi cuvinte, acelas mod de expunere contradictorie a ideilor. Era un mare adept al „euroregiunilor” pentru R.Moldova si in acelas timp un adversar al integrarii europene. Motivul: Domnul era impotriva avorturilor si impotriva sanselor egale pentru reprezentantii minoritatilor sexuale. Prin 2014, cand s-a inceput razboiul in Ucraina scria mereu de fascismul ucrainean. Spre sfarsit, forumistii nu-l mai luau in seama, era clar ca omul se „distreaza”.

  • Puscasu Vlad: (18-8-2015 la 14:45)

    Stimate d-le L. Alexandru,

    Asa este,eu am postat mereu cu numele meu,si nu mi-am ascuns identitatea niciodata,apoi faptul ca am trait 3 luni in Ucraina,nu inseamna ca sunt ucrainean sau rus,ca sa le cunosc limba.

    Apoi,chestiunea cu Ucraina este foarte simpla: foamea l-a adus pe Hitler la putere in Germania,pe Lenin si Stalin in URSS,pe atati dictatori si criminali,de aceea atrageam atentia despre amenintarea neo-nazismului in Ucraina,o amenintare reala si periculoasa.Eu m-am referit la puterea lor din teritoriu ,,on the ground,, in Vinnita,Usgorod,la Cernauti,Odessa,Lvov ori alte orase importante mari ucrainene.Acum Ucraina nu mai are nici macar alimente in spitalele de stat,de aceea atrageam atentia oficialilor europeni,inclusiv lui Dirk Schuebel prietenul meu,de acest fapt.Insa din pacate oficialii europeni nu s-au implicat serios in Ucraina,asa cum ar fi trebuit sa o faca in calitate de europeni,si atrageam atentia ca acesti Svoboda din orase,sunt foarte organizati si capabili oricand sa preia puterea,printr-o noua mineriada sau revolutie de strada ,,maidan,, In privinta anului 1941 si Babi yar,ma mir ca puteti afirma ca ucrainenii nu i-au masacrat pe evrei,ajutand cu fanatism SS-ul german…..in executia evreimii din Kiev.

  • Alexandru Grosu: (18-8-2015 la 14:46)

    Nu am mintit, cand am scris, ca domnul Vlad Puscasu a pledat pentru un partid moldovenist pravoslavnic. Comentariile sale, domnul Puscasu le-a facut candva la articolele talibanului pravoslavnic Sergiu Ungureanu. Am postat deja cateva link-uri cu acest domn(Ungureanu), ma refer la activitatea preotului pravoslavnic Anatol Cibric si actiunea sa, indreptata impotriva sfesnicului evreiesc Menorah, pe care el, cu un grup de enoriasi din organizatia religioasa „Sfanta Maica Matrona”, dirijata de la Moscova, l-a demontat si aruncat din fata statuei lui Stefan cel Mare din Chisinau, pe motiv ca Stefan a fost ortodox, iar Menorah evreiasca ar ofensa Domnitorul. Iata, ca chiar astazi, domnul Ungureanu a postat un articol nou, despre „Drumul crucii”. Poftim link-ul:

    http://vox.publika.md/life/drumul-crucii-un-pas-inspre-mintuire-521643.html

    Priviti atent la ultima fotografie: aceasta poza nu are nimic comun cu biserica ortodoxa din Moldova. Vedem drapele imperiale ale Rusiei si cazaci militari alaturi de enoriasi. Nu vine nici-un Spirit Sacru de la aceasta priveliste!!! Vine Imperialismul Rusesc si dorinta de a „muri” pentru un imperiu, care a fost numit „Inchisoarea Popoarelor”. Trebuie sa va mai comunic, ca acum 2 saptamani, domnul Sergiu Ungureanu a participat la un miting organizat de catre „antifascistii” organizatiei putiniste din R.Moldova „Antifa”, care are ca drapel flamura rosie comunista cu chipul lui Che Guevarra”, condusa de catre G. Petrenco. Nu vi se pare stranie aceasta combinare de „pravoslavnicie duhovnica” cu idei comuniste si drapel rosu?

  • Alexandru Grosu: (18-8-2015 la 18:43)

    Ma mira ca domnul Puscasu, care este „informat”, vorbeste mereu de „Svoboda” lui Oleg Tiagnibok, organizatie, de care astazi nu se prea aude. Nu a acces nici macar in Rada. De exemplu, propaganda lui Putin zi si noapte pomeneste de „Pravii Sektor” a lui Dmitro Iaros si nu de „Svoboda”. Anume „Pravii Sektor” este o organizatie nationalista, inarmata, care poate sa-si inpuna vointa Kievului. S-a vazut aceasta in timpul evenimentelor din Transcarpatia, oraselul Muncaci (Mukaceovo), cand, acum o luna, membrii inarmati din „Pravii Sektor” au facut un mic razboi langa hotarul unguresc. „Svoboda” este socotita de catre „Pravii Sektor” prea liberala si conformista. De unde oare se inspira domnul Puscasu?

  • Sfartz Pincu: (19-8-2015 la 15:05)

    @ Victor Manta

    Stimate Domnule Manta, eu nu confund civiliztia cu cultura! Am afirmat doar ca la capitolul civilizatie, ucrainenii sunt deasupra rusilor, prin contactul cu civilizatia europeanã.

    Acum, despre cultura; Cultura cui?? A maselor largi, sau a paturii aristocratice a unui popor? Cultura maselor, in cel mai bun caz – este proletcultul. Si cat de cult este un popor, daca are cateva varfuri de nivel mondial? Poate un popor de 140 de milioane sa se numeasca cult pentruca este conational cu marii oameni de cultura nascuti si crescuti din acel popor? Ce, scuzati-ma pentru aluzia la proverbul cu .. prefectura, – valoare de cultura, au avut masele uriase de criminali – fascisti-nazisti, cu Goethe, Schiller, Heine ? Ce valoare au sutele de mii de comisari si cekisti care au oropsit zeci de milioane de conationali, ca sunt conationali cu Tolstoi, Dostoevskii Ceaikovskii si multi altii?

    Este un criteriu fals sa apreciezi cultura unui popor prin faptul ca au avut varfuri din acel popor. Gradul de insusire a valorilor culturii mondiale – daca vreti, exprimat chiar in procente – dintro populatie – da, este un criteriu !! Sunteti de acord?

  • Victor Manta: (21-8-2015 la 19:10)

    @Sfartz Pincu

    >Stimate Domnule Manta, eu nu confund civiliztia cu cultura!

    Am luat notă, stimate domnule Pincu, şi voi vorbi acum _numaī_ despre comparaţiile dvs. între civilizaţii. Dacă voi avea ocazia, voi reveni ulterior la relaţia dintre cultură şi civilizaţie.

    >Am afirmat doar ca la capitolul civilizatie, ucrainenii sunt deasupra rusilor, prin contactul cu civilizatia europeanã.

    Banuiesc că vă referiţi la civilizaţia vest-europeană. Este un fapt că aţi afirmat cele de mai sus, dar v-aţi limitat la atât, aşteptând probabil să fiţi crezut pe cuvânt. Regret, dar eu nu reuşesc să vă dau crezare, motiv pentru care aştept dovezi din partea dvs. care să vină în sprijinul celor pe care le afirmaţi. Pentru a evita neînţelegerile, amintesc că aveţi de justificat două lucruri:

    – „ca la capitolul civilizatie, ucrainenii sunt deasupra rusilor”

    – că aceasta se datorează contactului ucrainienilor „cu civilizaţia europeană” (care?)

    Aţi rămas dator şi cu demonstrarea faptului că Rusia „… a ramas de fapt la pragul de civilizatie atat de scazut, incat pana si mongolii i-au depasit”.

    Aş fi curios să aflu în final de la dvs. la ce şi cui le sunt de folos afirmaţiile de genul celor pe care le-aţi făcut.

    Vă mulţumesc anticipat.

  • Alexandru Grosu: (24-8-2015 la 17:21)

    Scriitori si poeti renumiti ai Ucrainei:

    Ivan Franko, Marko Vovciok(doamna, desi semna cu pseudonim de barbat, a scris in ucraineana si franceza), Lesia Ukrainka (o poeta nemaipomenita, in tinerete am citit mult din lirica ei, a avut o soarta tragica, a murit tanara), Mihail Kotiubinski, Ivan Kotliarevski (autorul „Eneidei”, Theofan Procopovici, un poet, calugar si apoi episcop, presedinte al Sfantului Sinod al bisericii ruse, inchizitor si prieten al lui Petru cel Mare, Grigorii Skovoroda, un filozof, poet, reprezentant al barocco-ului cazacesc, Pavlo Zagrebelnii (renumitul roman Roxolana), … lista e lunga

    Un nume renumit de savant ucrainean: Vladimir Vernadski – fondatorul Academiei de Stiinte ucrainene si primul ei prezident.

    Din pacate a existat si Trofim Lisenko, un „savant” contraversat, adept al pseudo-stiintei, adversar al academicianului Nikolai Vavilov, este considerat chiar responsabil de arestul lui Vavilov.

  • Alexandru Grosu: (24-8-2015 la 19:53)

    Domnul Sfartz a scris:

    „Confundati Ucraina cu Rusia! Ucraina a trait secole sub influenta europeana exercitata de Polonia si tarile Baltice, pe cand Rusia – doar prin ce a adus personal Petru Cel Mare din Olanda si Germania, si a ramas de fapt la pragul de civilizatie atat de scazut, incat pana si mongolii i-au depasit.”

    Dupa cucerirea mongola din sec XIII pamanturile slavilor de est au fost divizate. Orasele si pamanturile din vest au intrat la inceput in componenta Marelui Ducat Lituanian-Rus, cu capitala la Vilnius, adica a aparut un fel de Rusie de alternativa. Pamnturile din nord-est au format Marele Ducat(Cnezat) Moscovit cu capitala la Moscova. Au existat chiar doua variante de limba rusa: limba de vest, vorbita in Ucraina, Belorusia, Smolensk si limba de est, vorbita in Moscovia. Chiar si gramatica era diferita. Pamanturile de vest au scapat de jugul mongol relativ repede si s-au dezvoltat pe o alta cale, deosebita de cea moscovita, Moscova ramanind sub tatari pana in 1480. Este interesant de mentionat, ca hotarul dintre cele doua „Rusii” trecea la vreo 150 km de Moscova. Apoi, dupa slabirea militara a Marelui Ducat Lituanian, a avut loc o unie cu regatul Poloniei. Desi Polonia avea un rege, oficial statul se numea „Republica”, fiindca regele era ales prin vot de catre nobilii-magnati. Era un fel de democratie feudala. Orasele Ucrainei si Belorusiei au obtinut, rand pe rand, renumitele „drepturi Magdeburg”- un cod de legi, care reglamentau viata orasaneasca in orasele europene. Moscovia s-a dezvoltat dupa legile tataresti, cneazul era numit de tatari, apoi, dupa scuturarea jugului, Moscovia a continuat sa existe dupa legile crunte ale asiatilor. Asa ca ucrainenii s-au dezvoltat ca popor in alte conditii. Chiar si cazacii zaporojeni, care nu intrau in acel stat polon, aveau un fel de „democratie” militara, isi alegeau hatmanii, nu acceptau autoritatea unei singure persoane, cum era in cazul tsarului rus, care, incepand cu Ioan cel Groaznic, devenise un fel de „zeu” viu.
    Domnul Sfartz are dreptate cand spune ca Petru cel Mare a adus ceva civilizatie europeana in Rusia, dar … Petru I a fost un mare admirator al europenilor, era foarte bun si democrat cu ei. Le propunea sa-l numeasca simplu Herr Peter, accepta sa le auda parerea, a invitat savanti europeni la Petersburg. In timp ce rusii ii vorbeau din genunchi, umilindu-se. In Imperiul Rus, o parte mica a populatiei se „europenizase”, majoritatea populatiei a fiintat inca doua secole ca sclavi, fara drepturi si libertati. Apoi a venit revolutia si a aparut o noua forma de sclavagism- stalinismul. Probabil ca urmatoarea este „putinismul”?
    Cam asa inteleg eu comentariile facute de domnul Sfartz.

  • Alexandru Grosu: (24-8-2015 la 20:32)

    Este un fapt istoric cunoscut, ca una din primele universitati-academii in acel areal a fost infiintata in Ucraina si nu in Rusia(e o diferenta de 100 de ani). Este vorba de Academia din Ostrog(Ucraina). A fost intemeiata in anul 1576, dupa modelul universitatilor occidentale. Se studiau cele 7 arte liberale: gramatica, ritorica, logica, aritmetica, astronomia, muzica si geometria.
    In Rusia prima institutie de invatamant superior a aparut in 1687- Academia slavo-greco-latina.

  • Carstea: (25-8-2015 la 14:32)

    In primul rand, este bine sa ne informam cu privire la slavii de est si de apus. Se pare ca aceasta teorie cade, conform unor cercetatori rusi si nu numai. Se spune ca nici rusii nu sunt slavi. Ma rog… se duce pe apa sambetei o intreaga teorie.

    In ceea ce priveste apusul zeilor Euroasiei, adica a Imperiului, nu prea sunt multe sanse. Probabil o sa se contracte, iar dupa o mie de ani va izbucni, din nou, si cu mai mare violenta.

    Este adevarat ca rusii au o anumita filozofie si morala si anumite fapte sunt condamnate cu severitate. Deci, daca traiesti in Imperiu si esti cu gandul la Occident, nu ai decat doua alternative: a. sa te apuci de bautura; b. sa mergi la doctor.

    Sau, poate, sa emigrezi!

  • Victor Manta: (25-8-2015 la 20:39)

    Constat că dl. Sfartz nu a răspuns la întrebările pe care i l-am pus cu privire la afirmaţiile pe care le-a plasat în spaţiul public. Nu trag deocamdată de aici nici o concluzie.

    În schimb s-a manifestat, de o manieră destul de prolifică, dl. Grosu, drept care voi lua pe scurt poziţie cu privire la ceea ce scrie, urmând să mă refer la afirmaţiile dlui. Sfartz la momentul potrivit.

    Dl. Grosu, spre deosebire de dl. Sfartz, pare să fi acceptat ideea mea că cultura este o componentă importantă a civilizaţiei, şi a scris următoarele:

    >Scriitori si poeti renumiti ai Ucrainei: Ivan Franko, Marko Vovciok etc

    Sunt fără îndoială artişti renumiţi şi valoroşi ai Ucrainei, bine cunoscuţi în interiorul ţării, dat foarte puţin în afara ei. În cazul celor 9 ruşi pe care i-am citat este vorba de personalităţi foarte cunoscute şi în afara ţării lor de origine.

    >Un nume renumit de savant ucrainean: Vladimir Vernadski – fondatorul Academiei de
    Stiinte ucrainene si primul ei prezident.

    Vernadsky was born in Saint Petersburg, Russian Empire, on 12 March [O.S. 28
    February] 1863. … Vernadsky graduated from Saint Petersburg State University in
    1885. https://en.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Vernadsky
    Mă întreb de curiozitate dacă Vernadski ştia limba ucraineană şi dacă a predat şi la Kiev (unde ar fi mers perfect şi în rusă).

    >Domnul Sfartz are dreptate cand spune ca Petru cel Mare a adus ceva civilizatie
    europeana in Rusia, dar … Petru I a fost un mare admirator al europenilor, era
    foarte bun si democrat cu ei.

    Nu îmi este clar ce se afirmă mai sus. În loc de „dar” mă aşteptam la „deoarece”.

    >Este un fapt istoric cunoscut, ca una din primele universitati-academii in acel
    areal a fost infiintata in Ucraina si nu in Rusia(e o diferenta de 100 de ani).
    Este vorba de Academia din Ostrog(Ucraina). A fost intemeiata in anul 1576, dupa
    modelul universitatilor occidentale.

    Vă semnalez că următoarea universitate din Peru, mai veche, este activă şi acum: National University of San Marcos, Lima, May 12, 1551, as the Royal and Pontifical University of the City of the Kings.
    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_oldest_universities_in_continuous_operation

    Urmează o mică comparaţie între cele două mari universităţi din Ucraina şi Rusia:

    – Taras Shevchenko National University of Kyiv.
    The university features in the Webometrics Ranking of World Universities (2010) at
    1,346 out of 8,000 in the world,[12] at 63 out of top 100 universities of the
    Central and Eastern Europe,[13] and a leading academic institution in Ukraine.[14]
    https://en.wikipedia.org/wiki/Taras_Shevchenko_National_University_of_Kyiv#Reputation_and_rankings

    – Lomonosov Moscow State University (Est. 1755).
    The University is well-known for its strong natural sciences tradition: 11 (of
    Russian 18) Nobel Prize winners and 6 (of Russian 8) Fields medalists were alumni
    or academics at Lomonosov.
    http://www.topuniversities.com/universities/lomonosov-moscow-state-university/undergrad

    Notă: The Fields Medal is awarded every four years on the occasion of the
    International Congress of Mathematicians to recognize outstanding mathematical
    achievement for existing work and for the promise of future achievement.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Ucraina – evenimentele curente (5 august – 12 august 2015)

Anchetatorii olandezi au afirmat astăzi că au găsit indiciile unor resturi de rachetă rusească de tip BUK pe locul unde...

Închide
18.222.119.148