caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ucraina



 

Ucraina – evenimentele curente (30 iulie – 4 august 2015)

de (4-8-2015)
1 ecou

 
04.08.2015 : Misiunea OSCE a dat de „omuleţi verzi”

OmuletiiVerziOrganizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) s-a ciocnit pe teritoriul Donbasului cu o unitate de militari fără însemne militare distinctive, aşa-zişii „omuleţii verzi”. Potrivit Misiunii speciale de monitorizare a OSCE (CMM), unul dintre „omuleţii verzi” a recunoscut că el şi tovarăşii săi fac parte din Brigada a 16 Aeropurtată din Orenburg (Rusia, regiunea munţilor Ural).

CMM a dat peste trupele „omuleţilor verzi” pe data de 2 august, potrivit unui raport publicat o zi mai târziu pe site-ul organizaţiei. „Un om înarmat, care asigura paza unui obiectiv (deţinut de separatiştii locali), a afirmat că el şi ceilalţi militari sunt parte din Brigada a 16-a Aeropurtata din Orenburg”, – spune documentul OSCE. Observatorii OSCE spun că pe uniforma persoanelor înarmate nu existau semne distinctive.

* * *

04.08.2015 : Activista rusă Maria Gaidar, viceguvernator al Odesei, a primit paşaport ucrainean

Activista de la Moscova Maria Gaidar, numită adjunct al guvernatorului regiunii Odesa, Mihail Saakaşvili, a primit un paşaport ucrainean din partea preşedintelui Petro Poroşenko.

„Sunt aici în vremuri dificile pentru Ucraina, ca să împărtăşesc soarta poporului ucrainean. Avem un duşman comun – regimul autoritar care omoară oameni atât în Rusia, cât şi aici”, a declarat Maria Gaidar la ceremonia de înmânare a paşaportului.

Fiica fostului premier şi părinte al reformelor din Rusia Egor Gaidar a fost acuzată public de „trădare”, după ce a acceptat postul de viceguvernator al Odesei şi cetăţenia ucraineană.

* * *

04.08.2015 : Discuţiile privind pacea din Ucraina suspendate la Minsk

Denis Puşilin din partea Doneţkului şi Vladislav Deinego, reprezentantul din Luhansk răspund ziariştilor în Minsk, după eşecul negocierilor.

Discuţiile de pace dintre taberele implicate în conflictul din estul Ucrainei au fost suspendate după 6 ore de discuţii în 3 august, unele rapoarte susţinând că aceste discuţii nu au reuşit să asigure un progres asupra unei zone tampon planificate.

Discuţiile de luni din capitala belarusă Minsk urmăreau să salveze acordul fragil de încetare a focului semnat cu 6 luni în urmă între guvernul ucrainean şi separatiştii susţinuţi de ruşi.

În cadrul discuţiilor s-a dorit să se stabilească retragerea armelor mai mici dintr-o propusă zonă tampon, lată de 30 de km şi care separă districtele ocupate de rebeli de restul Ucrainei.

* * *

03 august 2015 : Azarov anunţă un „Comitet pentru Salvarea Ucrainei”

Fostul premier ucrainean în timpul lui Ianukovici, Mikola Azarov a anunţat astăzi la Moscova formarea unui „Comitet pentru Salvarea Ucrainei”.

Vom “face ordine în ţara noastră” a spus Azarov, care a numit răsturnarea lui Ianukovici anul trecut o “lovitură de stat”.

Azarov a fost şeful guvernului între 2010-2014. El e urmărit de Kiev, care l-a pus pe listele Interpolului pentru corupţie şi deturnare de bani.

* * *

03 august 2015 : Congresul Mondial al Tătarilor din Crimeea cere restituirea peninsulei

Al doilea Congres Mondial al Tătarilor din Crimeea a cerut luarea „tuturor măsurilor” pentru ca peninsula să fie returnată Ucrainei.

Participanţii la Congres, reuniţi în 1 şi 2 august în capitala Turciei, la Ankara, au adoptat o declaraţie în care au cerut să se pună capăt „imediat” anexării Crimeei de către Rusia şi au solicitat ca noua constituţie a Ucrainei să acorde autonomie tătarilor din Crimeea.

La congres au luat parte circa 200 de grupuri de tătari din Crimeea.

Congresul a fost organizat în afara Crimeei din cauza presiunilor serviciilor de securitate din Rusia.

* * *

02 august 2015 : Curtea Constituţională acordă autonomie sporită Donbasului

Locuitorii din Doneţk primesc permise de condus şi plăci de înmatriculare noi, diferite de cele ucrainene.

Curtea Constituţională din Ucraina a aprobat proiectul de reformă constituţională ce prevede o mai mare autonomie pentru regiunile separatiste din estul ţării, un proiect susţinut de Occident care consideră că această măsură ar putea contribui la aplanarea conflictul militar.

Proiectul, care este o iniţiativă legislativă a preşedintelui Petro Poroşenko, a fost prezentat în parlamentul ucrainean (Rada Supremă) pe 16 iulie şi trimis ulterior la Curtea Constituţională, al cărei aviz era necesar înainte de votarea textului.

„Decizia Curţii Constituţionale în privinţa descentralizării este un pas important către mari schimbări pentru stat”, a reacţionat preşedintele Poroşenko pe contul său de Twitter.

Proiectul de reformă prevede acordarea de puteri sporite administraţiilor regionale şi locale, dar fără a confirma definitiv statutul de semi-autonomie pentru teritoriile aflate sub controlul rebelilor, statut dorit de separatişti.

Conform proiectului de reformă, acest statut special ar urma să fie stabilit printr-o lege separată şi numai pentru o perioadă de trei ani.

* * *

31 iulie 2015 : Creditorii şterg parţial datoria Ucrainei

Creditorii internaţionali au fost de acord să şteargă o parte din datoria externă a Ucrainei.

Ucraina şi creditorii săi timp de câteva luni nu au putut ajunge la un acord cu privire la obligaţiile in cadrul datoriei în valoare de 19 miliarde USD.

De astă dată însă, cum scrie Wall Street Journal, „în cadrul negocierilor prelungite dintre Ucraina şi principalii săi creditori, în cele din urmă a venit înţelegerea.”

* * *

30 iulie 2015 : Atacurile separatiste continuă pe mai multe fronturi

Separatiştii proruşi au continuat în ultimele 24 de ore atacurile asupra poziţiilor forţelor guvernamentale ucrainene.

Confruntările cele mai intense au avut loc în apropiere de orăşelul Sciastie din regiunea Doneţk – fief al separatiştilor proruşi – unde aproximativ 100 de rebeli au atacat poziţii ale armatei ucrainene.

Dmitri Tîmciuk, deputat ucrainean şi coordonatorul grupului „Rezistenţa Informaţională”, afirmă că Rusia continuă să livreze armament forţelor separatiste.

Datele acumulate de grup arată că forţele separatiste îşi concentrează forţele în apropiere de oraşul Şirokino. Tîmciuk menţionează că această informaţie are o importanţă aparte, în contextul aşa numitei „demilitarizări” a oraşului Şirokino.

Tîmciuk menţionează că în localitatea Debalţevo se aşteaptă sosirea unei garnituri de tren din Rusia. În acest sens în regiunea gării din Debalţevo a fost amplasat un detaşament de militari bine dotaţi şi înarmaţi (cca. 90 de persoane).

Dmitri Tîmciuk menţionează şi că pe întreaga linie a frontului s-au activat lunetiştii, iar inamicul întreprinde acţiuni de cercetare.

Întreaga zonă de conflict este survolată de drone.

* * *

Preluat cu permisiune de pe situl Europei Libere.

Ecouri

  • Alexandru Grosu: (4-8-2015 la 17:52)

    Maria Gaidar la Chisinau:

    https://www.youtube.com/watch?v=J_JmvK1fAEA

    Strabunelul Mariei, Arkadii Gaidar (Golikov), a fost comandant de regiment al Armatei Rosii la varsta de 16 ani, apoi, avand probleme grele psihologice, a fost demobilizat din armata si a devenit jurnalist si scriitor comunist. A scris mai multe carti pentru copiii sovietici. Cea mai renumita carte a fost „Timur si ehipa lui”. Aceasta carte a creat „miscarea timurovista” a pionierilor sovietici.

    Bunelul Timur Gaidar a fost militar de rang inalt (amiral) in Flota Sovietica, a fost jurnalist la unele ziare (Pravda si Izvestia).

    Tatal: Egor Gaidar a fost prim-ministru interimar al Federatiei Ruse, reformator, economist…

    Bunicul dupa mama a fost renumitul scriitor rus Pavel Bajov.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
How To get to Mars

How To get to Mars

Închide
3.238.227.73