caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

Ce conţine acordul nuclear cu Iranul

de (15-7-2015)
12 ecouri

 
Cum au reacţionat liderii internaţionali la anunţul unei înţelegeri după negocierile maraton de la Viena?

Iranul şi şase puteri mondiale – Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania – au ajuns după negocieri îndelungate la o înţelegere oficiala privind programul nuclear al Teheranului şi ridicarea sancţiunilor internaţionale impuse Iranului din cauza lui. Occidentul a bănuit regimul de la Teheran că intenţionează sa construiască arme nucleare, ceea ce liderii iranieni au negat întotdeauna, inclusiv astăzi.

„Decizia luata de noi astăzi nu este numai despre programul nuclear al Iranului, dar mult mai mult decât atât. Este o decizie care va deschide un nou capitol în relaţiile internaţionale şi care arata ca diplomaţia, coordonarea şi cooperarea pot să depăşească zeci de ani de tensiuni şi confruntări”, a declarat coordonatoarea politicii externe europene, Federica Mogherini.

La câteva ore de la anunţul ajungerii la o înţelegere, preşedintele american Barack Obama a salutat-o, spunând: „După doi ani de negocieri, Statele Unite împreună cu partenerii noştri internaţionali am dobândit ceva ce nu am putut obţine în ani de animozitate: un acord cuprinzător şi pe termen lung cu Iranul care îl va împiedica sa obţină arme nucleare. Datorita acestei înţelegeri, Iranul nu va produce uraniu îmbogăţit şi plutoniu pentru arme care formează materialul brut necesar pentru construirea unei bombe atomice. Aceasta înţelegere nu este construita pe încredere, ci pe verificare. Daca Iranul încalcă înţelegerea, toate sancţiunile vor fi imediat impuse din nou”, a declarat preşedintele Statelor Unite care a spus şi ca va face uz de dreptul sau de veto fata de Congres, daca acesta nu va ratifica înţelegerea.

Într-o adresare către naţiunea iraniană, preşedintele Hasan Rohani, deşi a negat că ţara sa ar fi încercat să construiască arme nucleare şi a numit sancţiunile internaţionale drept „ilegale”, a salutat înţelegerea ca fiind una în care ambele părţi au avut de câştigat: „Pentru noi, punerea în aplicare a acestei înţelegeri înseamnă începutul unui test. Daca înţelegerea va fi pusa în practica cu meticulozitate şi bine, atunci fiecare pas către punerea ei în practica va însemna dărâmarea unei cărămizi din zidul neînţelegerii noastre. Iranul nu a căutat niciodată şi nici nu va căuta sa fabrice o bomba nucleara, indiferent de negocieri sau de punerea sau nepunerea în aplicare a acestei înţelegeri”.

Ministrul iranian de externe, Mohamed Jarav Zarif, a spus ca acordul nu este perfect pentru nici o parte, dar ca este maxim ce s-a putut obţine în aceste condiţii.

Pentru ministrul francez de externe, înţelegerea la care s-a ajuns acum ar putea fi susţinut pentru cel puţin următorii 10 ani.

Potrivit agenţiei Associated Press, înţelegerea cuprinde un compromis intre Washington şi Teheran în ceea ce priveşte inspecţiile Naţiunilor Unite la facilităţile militare iraniene. Inspectorii vor putea cere permisiunea de la Teheran de a inspecta aceste instalaţii militare, dar asta nu înseamnă ca permisiunea va fi data imediat sau că va fi data. Iranul va putea să pună la îndoiala solicitarea de inspecţie a echipei ONU la un consiliu de arbitrare format din Iran şi cele şase puteri ale lumii care au semnat acum înţelegerea. Agenţia Reuters scrie ca Teheranul va avea la dispoziţie 24 de zile pentru a da sau nu permisiunea pentru inspecţia instalaţiilor militare.

http://gdb.rferl.org/F4C648AF-7DC2-4147-9470-E24EE05BBFDC_w640_s.png

Înţelegerea mai cuprinde şi prevederea ca timp de 8 ani nu vor fi ridicate sancţiunile ce au fost impuse pentru ca Iranul sa nu construiască sisteme balistice, iar timp de 5 ani rămâne în vigoare şi embargoul ONU privind vânzarea de arme către Iran.

Rusia a salutat înţelegerea şi preşedintele Vladimir Putin a spus că va face tot ce va putea pentru ca sa fie pusa în aplicare. Ministrul sau de externe, Serghei Lavrov a declarat ca acum Statele Unite vor trebui sa renunţe la amplasarea scutului defensiv anti-racheta din Europa, aşa cum ar fi promis preşedintele Barack Obama în 2009, la Praga. Lavrov a mai spus şi că deşi embargoul asupra vânzărilor de arme rămâne încă valabil 5 ani, furnizarea de arme Iranului va fi posibila cu aprobarea Naţiunilor Unite şi a Consiliului de Securitate ONU.

Daca una din prevederile înţelegerii va fi încălcată, acordul prevede un mecanism prin care în 65 de zile, sancţiunile vor fi reimpuse.

Şi liderul de la Damasc, preşedintele Bashar Al Assad al cărui guvern a înăbuşit protestele democratice şi care a declanşat un război civil în tara sa acum 4 ani, dar care acum lupta împotriva militanţilor organizaţiei Statul Islamic, a salutat înţelegerea spunând că Iranul, care este cel mai mare susţinător al sau în regiune, va susţine şi pe mai departe „numai cauzele drepte”.

Critica cea mai dura a venit dinspre Isarel şi din partea premierului conservator Benjamin Netanyahu, pentru care înţelegerea la care s-a ajuns ar fi „o mare greşeală a istoriei”…

Preluat cu permisiune de pe situl Europei Libere.

Oana Serafim, 14.07.2015

Ecouri

  • Alexandru Leibovici: (15-7-2015 la 16:05)

    Valeriu Sela, 15.07.2015, Europa Liberă

    http://www.europalibera.org/content/article/27128303.html

    Acordul nuclear cu Iranul criticat sever în Orientul Mijlociu

    În regiune, Teheranul joacă un rol nefast, sprijinind grupări militante extremiste şi avînd tendinţe expansioniste.

    Acordul cu privire la programul nuclear iranian a fost încheiat. Despre ce spun criticii acestei înţelegeri o relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

    Critici ai acordului sînt în Orientul Mijlociu – premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, regele Salman al Arabiei Saudite – dar şi în America, în cercuri ultra-conservatoare. Observatorii politici arată că criticii sînt nemulţumiţi nu atît de acordul în sine, pe care l-au criticat înainte să fie finalizat, cît de posibilitatea ca acesta şi ridicarea sancţiunilor să ducă la revenirea Iranului într-o poziţie regională de forţă.

    Oficialităţi europene au spus că acordul crează condiţii pentru ca raporturile cu Teheranul să fie reluate. Or, aceasta este o perspectiva care nemulţumeşte pe critici. Şi aceştia au puncte de vedere viabile. În conformitate cu acordul, sancţiunile vor fi ridicate în următorii cîţiva ani şi – ca o consecinţă – Iranul se va îmbogăţi. Or, în regiune, Teheranul joacă un rol nefast, sprijinind grupări militante extremiste şi avînd tendinţe expansioniste. Există speranţa ca acest acord, aprobat de preşedinte şi probabil şi de liderul suprem iranian va antrena schimbări şi reforme în acea ţară. Dar nu există certitudinea că aşa ceva se va întîmplă şi deocamdată Iranul este ceea ce este.

    Perspectiva Arabiei Saudite e diferită pentru că liderii ţării consideră conflictul şiiţi – suniţi ca fiind definitoriu pentru regiune. Or, Iranul este liderul de facto al şiiţilor, iar apropierea Occidentului de Teheran e văzută cu suspiciune.

  • Wanda Lucaciu: (15-7-2015 la 23:23)

    Acest acord cu Iranul este tot atit de bun si valabil, daca ar fi fost facut cu dracu’

    „Obama a salutat-o, spunând: „După doi ani de negocieri, Statele Unite împreună cu partenerii noştri internaţionali am dobândit ceva ce nu am putut obţine în ani de animozitate: un acord cuprinzător şi pe termen lung cu Iranul care îl va împiedica sa obţină arme nucleare.”
    Rusia lui Putin si China au nevoie de bani. Ei vor vinde arme nucleare Iranului. Poate nu direct, dar vor gasi o solutie.
    This is a bunch of manure!

  • Wanda Lucaciu: (18-7-2015 la 14:38)

    Hai sa vedem cine este dracul. Nu trebuie sa-l cautam in iad. Dracul este pe pamint si ii merge foarte bine.

    DUBAI / BEIRUT (Reuters) – Conducătorul suprem, Ayatollah Ali Khamenei nu si-a exprimat verdictul lui despre acordul nuclear al Iranului ,dar într-o adresă a promis opoziția lui împotriva Statelor Unite și a politicilor sale in ce priveste Orientul Mijlociu..
    Într-un discurs la o moschee din Teheran, in cor au cintat „Moarte Americii” și „Moarte Israelului”. Khamenei a spus că vrea ca politicienii sa examineze acordul de a asigura interesele naționale sa fie ne schimbate, ca Iranul nu va permite întreruperea principiilor sale revoluționare sau abilității sale defensive.
    „Fie ca acest acord este aprobat sau respins, nu vom opri sprijinul prietenilor noștri în regiune și a poporului Palestinei, Yemen, Siria, Irak, Bahrain și Liban. Chiar și după aceast acord, politica noastră față de aroganta Statelor Unite nu se va schimba,” a spus Ayatollah Ali Khamenei

  • Wanda Lucaciu: (24-7-2015 la 22:07)

    STOP IRAN!!!!!!

    https://youtu.be/RCrO2SPsYjI?t=79
    https://youtu.be/i3lEO0ty6No?t=45
    Live Blog: Over 10,000 at #StopIranRally in Times Square
    StopIranRally in Los Angeles Iulie 26, 2015 intre orele 14:00-16:00

  • CHARLIE: (2-8-2015 la 18:00)

    @Wanda

    Se pare ca nu ai incredere in spusele conducatorului iranian si nici in spusele conducatorului Statelor Unite. In cine ai incredere?

    Traim intr’o lume in care acordurile se fac pe baza de incredere. Cand Gorbaciov si Reagan s’au intalnit in Islanda ai crezut ca cele doua mari puteri vor ajunge la un acord care va tine? Nici macar cu Putin la putere nu va fi razboi intre Rusia si SUA. Stii pe ce baza se mentine acordul pana si azi? Pe faptul ca se presupune ca liderii celor 2 tari sunt Normali la Minte pentru a nu se lupta. Oare poti sa garantezi ca liderul cazut din cer in Iran este normal? Si cel care vine dupa el va fi normal? Aceasta presupunere de baza poate sa nu fie valabila cand exista acum tari cu lideri ca in Corea de Nord, Iran etc precum si altii in tari cu arme atomice in viitor.

  • Puscasu Vlad: (8-8-2015 la 00:51)

    O intelegere de pace constructiva cu Iranul,care ar evita orice conflict care ar nenoroci regiunea si umanitatea.

    O negociere de pace constructiva cu Iranul,care sa permita un dialog si o dezvoltare intre popoare.

  • Alexandru Leibovici: (8-8-2015 la 09:29)

    @Puscasu Vlad

    De lozinci nu are nimeni nevoie…

  • Alexandru Grosu: (8-8-2015 la 11:03)

    Din pacate cunosc acesasta persoana care semneaza ca Puscasu Vlad.

    A semnat un timp indelungat ca Virgil Bondheimer, un evreu de la Targul Mures, cu trei cetateniii: SUA, Israel si Romania. A pledat pentru formarea unui partid ortodox fundamentalist in R.Moldova, el dandu-se evreu, dorea „salvarea” ortodoxismului ultranationalist din R.Moldova. A acuzat mult timp Statele Unite de omorarea a mai multor evrei prin bombardamente in timpul WWII decat au exterminat nazistii in lagarele de concentrare. Apoi a devenit brusc Vlad Puscasu, cetatean roman cu rezidenta la Londra, care asteapta viza pentru SUA.

    Din pacate a ramas activ pe Internet…

    P.S. Linkurile la sit-ullui Ion Coja sunt interzise pe pagina revistei acum.tv. De alfel asi putea da link-ul unde Virgil Bondheimer se lupta cu „americanoizii NATO”.

  • Alexandru Leibovici: (10-8-2015 la 15:11)

    @Mephistofel

    În calitatea mea de moderator:

    Opriţi-vă, nu mai bombardaţi ACUM cu comentarii mai repede decât pot eu să le moderez.

    Vă rog să fiţi conştient că ACUM nu este un loc unde cititorii pot să etaleze tot ce (cred ei că) ştiu, ci un loc unde se discută – cu argumente şi contraargumente – afirmaţiile din articole şi din comentarii.

    De aceea trebuie, pentru fiecare afirmaţi pe care o faceţi, să vă întrebaţi mai întâi dacă este RELEVANTĂ pentru discuţie (desigur că trebuie, în primul rând, să fie adevărată). Adică dacă afirmaţia dv. are vreun rol în confirmarea sau infirmarea celor discutate. În ultimele 8 comentarii, peste 80% din afirmaţii sunt irelevante.

  • Alexandru Leibovici: (10-8-2015 la 19:38)

    @Mephistofel

    În calitate de moderator:

    Domnule, cele 8 comentarii pe care ni le-ţi trimis în ultimile ore sunt în proporţie de 95% copy/paste de pe situl dv. Arlekin Brown. Iar pe situl dv. le-aţi pus prin copy/paste de pe situri ca Revista 22, Europa Liberă, Contributors, etc., şi asta fără să menţionaţi sursele. Fără a mai vorbi de faptul că nu sunt la obiect.

    În consecinţă am şters aceste comentarii plagiate şi vă informez că vă vom suspenda definitiv în cazul că recidivaţi.

  • Stan Colton: (23-8-2015 la 04:50)

    Este vorba de (inca)un adanc conflict intre civilizatii aflate in epoci istorice diferite ……. orice acord intre acestea va fi sabotat in special de acea parte care este in urma celeilalte din toate punctele de vedere, caci nu poate obtine prin negocieri, mare lucru in scopurile ce si le-a propus, deci se va zbate sa ocoleasca sau chiar sa incalce cat mai multe din prevederile oricarei intelegeri ……. treaba asta va dura la nesfarsit si se va extinde cu timpul si la alte entitati statale si regionale animate si acestea de „emancipare” in globalizare ……. scopul oricarei entitati de putere este acela de a ajunge cel putin la nivelul vecinei ei, daca nu la nivelul celor mari ale globului ……. cerc vicios care se rostogoleste pe o linie ce duce inevitabil la catastrofa finala, caci nu exista loc de refugiu unde sa mai scape careva de presiunile celor mai tari ……. spatiul planetar este mic, resursele naturale limitate, populatiile numeroase, bataia generala este la usa lumii …….

  • Alexandru Leibovici: (23-8-2015 la 18:28)

    @Stan Colton

    > Este vorba de (inca)un adanc conflict intre civilizatii aflate in epoci istorice diferite

    Nimeni n-are obligaţia să suporte agresivitate altora sub motivul „epocilor istorice diferite”. Şi are dreptul să pună capăt agresiunilor prin mijloacele care se vor dovedi eficace.

    > spatiul planetar este mic, resursele naturale limitate, populatiile numeroase, bataia generala este la usa lumii

    Nu este cazul să panicaţi.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Bunul simţ (ziceri)

Mulţi oameni şi-au pierdut speranţa... Şi nimeni n-a găsit-o. // Adevărul gol-goluţ nu are ce căuta în public, nu e...

Închide
18.97.9.174