caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ucraina



 

În Odesa, ofensivă necruţătoare contra corupţiei

de (18-6-2015)
36 ecouri

 
[Mi-a placut expozeul lui Saakaşvili şi am tradus fonograma. Valabil şi pentru România ! ]

Saakasvili1Iată un scurt extras din întâlnirea lui Mihail (Miheil) Saakaşvili, fostul preşedinte al Gruziei (2008-2013), noul guvernator al regiunii Odesa din Ucraina, cu organele procuraturii, poliţiei şi administraţiei din regiune. Saakaşvili a fost numit guvernator de către preşedintele Poroşenko pe data de 30 mai 2015.

Saakaşvili :

… În ultimele zile strâng informaţii de la întreprinzătorii locali. Sesizările lor se referă chiar la activitatea unor procurori de-ai voştri. O activitate desfăşurată conform unui sistem dăunător, moştenit şi perpetuat la nesfârşit…

Acum avem nevoie de investiţii în regiunea noastră. Am fost în raionul Chilia, unde domină o sărăcie catastrofală, oamenii au nevoie de multe, şi m-am întâlnit cu un investitor local care voia să organizeze o linie de bac pe braţul Chilia, spre România. Este o investiţie vitală, care poate mări de 6-7 ori fluxul de turişti. După ce au început lucrările, vine procuratura şi-i spune: „Aduceţi-ne actele şi documentaţia, să le avem pentru cazul unei cercetări ulterioare a activităţii dv.”. (Adresându-se procurorului-şef) Sunteţi la curent cu asta ?

Procurorul-şef :

Nu cunosc situaţia concretă, dar în principiu acest lucru intră în obligaţiile noastre funcţionale de serviciu…

Saakaşvili, întrerupându-l :

Să speriaţi investitorii ? Când vine la noi un investitor, nu numai că nu capătă nici un ajutor, un credit, o atitudine prietenească, ci doar o ameninţare directă : „aduceţi-ne actele ca să va putem, eventual, închide…” Acest lucru este un act de şantaj, de banditism, şi dacă în continuare aveţi de gând să terorizaţi investitorii în scopul de a-i lua mită…

Saakaşvili (dreapta) şi Procurorul general al regiunii Odesa (stânga)

Saakaşvili (dreapta) şi Procurorul general al regiunii Odesa (stânga)

Eu am trecut prin asta de mai multe ori, am văzut mulţi procurori din ăştia, pe care i-am văzut după asta la închisoare. Va declar de-a dreptul: Nu voi suportă asemenea apucături, este şantaj, este banditism. Va declar în mod oficial că nu voi admite asemene atitudini faţă de investitori, nici din partea procuraturii, nici din partea organelor Ministerului de interne, a nimănui. Alegeţi: ori lucraţi pentru poporul Ucrainei, ori pentru banditism. Lumea moare de foame acolo… De la asemenea hârtii (scutură un teanc de citaţii) începe corupţia…

Cum este posibil ca un investitor, care plăteşte salarii, face locuri de muncă pentru populaţia săracă, să primească de la noi, când nici nu a început o investiţie, ameninţarea că este posibil să facă închisoare, în locul unui ajutor normal ? Acest lucru se întâmplă în toată Ucraina, de aceea se întâmplă ceea ce se întâmplă…

Procurorul-şef :

Legislaţia şi interesele de stat…

Saakaşvili :

Stop, stop, care interese de stat ? Ceea ce faceţi voi nu sunt interesele de stat, interesele de stat sunt să vină investitori, să facă investiţii, să creeze locuri de muncă, să plătească salarii, voi – formal – ajutaţi investitorii, dar în realitate practicaţi şantajarea investitorilor, a businessului.

Interesele voastre „de stat” se termină odată cu primirea mitei ! Lumea de pe stradă este disperată de fărădelegi. Să nu aud de protectorii voştri de la Kiev ! Mi-e indiferent de ce nivel sunt protectorii voştri, va cădea capul oricui va continua aceste practici. Suntem după Maidan, singurul protector pe care-l recunosc este poporul Ucrainei, şi am jurat poporului să terminăm cu corupţia…

Transcript realizat de dl. Pincu Sfartz după clipul

datat 16 iunie 2015.

Ecouri

  • Alexandru Leibovici: (18-6-2015 la 12:56)

    Mulţumesc domnule Sfartz, o idee excepţională să transcrieţi şi să traduceţi din acest clip. Sper ca Saakaşvili să aibă acelaşi succes la Odesa cum a avut şi în Gruzia.

    Şi mai sper că are un dispozitiv de securitate personală pe măsura urii pe care o va stârni cu reformele sale necruţătoare printre mafioţii şi corupţii din Odesa, dar şi la Moskova, care a întâmpinat cu ură nedisimulată vestea numirii sala la Odesa. Care Odesă se află în calea ambiţiilor lui Putin pentru Transnistria…

  • Alexandru Leibovici: (18-6-2015 la 13:48)

    Saakaşvili scrie astăzi pe pagina sa Facebook (https://www.facebook.com/SaakashviliMikheil):

    „Am aflat ieri din mass media că Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) mi-a trimis de la Kiev un grup special pentru ca să mă ajute în lupta contra corupţiei; abia după asta am avut ocazia să vorbesc cu conducerea Serviciului.

    Eu consider că SBU ar trebui să înceapă lupta cu corupţia atotdestrugătoare mai întâi în rândurile sale proprii. Într-adevăr, în Odesa, de pildă, se ştie foarte bine că activitatea de contrabandă este „acoperită” chiar de mulţi membri ai acestor servicii. Au apărut şi simptome ale influenţei crescânde a oligarhilor asupra acestor servicii, deşi acestea ar trebui, prin definiţie, să fie liberi de asemenea influenţe.

    Desigur că în serviciile de securitate există şi mulţi oameni cinstiţi pe care chiar contăm să facă ordine în rândurilr lor şi se vor ocupa de corupţia în procuratură, miliţie şi în organele fiscului. Deoacamdată nu ne rămâne decât să constatăm că în spatele declaraţiilor politice care s-au înmulţit în ultima vreme se ascund puţine măsuri concrete. De aceea sunt necesari omeni noi şi metode noi pentru a rupe acest cerc vicios.”

    Saakaşvili este un nume de care vom mai auzi…

    Simultan cu el, la conducerea miliţiei regiunii Odesa a venit Ghiorghi Lortkipanidze (Lordkipanidze), fost ministru adjunct de interne al Gruziei de pe timpul preşedenţiei lui Saakaşvili. Saakaşvili l-a caracterizat ca „unul din arhitecţii reforme poliţiei gruzine şi un om curat, lipsit de motivaţii egoiste”.

  • Sfartz Pincu: (18-6-2015 la 14:07)

    Saakaşvili este foarte curajos. A fost văzut zilele acestea peste tot, în staţii de autobuz, în tramvaie, în magazine, în pieţele publice, unde l-a prezentat „în direct” publicului prezent pe noul şef al poliţiei din Odessa!

  • Alexandru Leibovici: (19-6-2015 la 00:01)

    Într-o ştire de acum circa o lună (14.05.2015) se relatează că:

    Recent premierul Gaburici a anunţat după o vizită la Kiev că echipa de consilieri condusă de Saakaşvili va veni în Moldova să ajute cu reformele, mai ales în ce priveşte combaterea corupţiei. Doi experţi georgieni din grupul condus de Saakaşvili, s-au întâlnit deja cu premierul moldovean miercuri la Chişinău.

    Însă Georgia ar fi avertizat Moldova să nu accepte asistenţa din partea fostului preşedinte georgian Mihail Saakaşvili.

    Agenţia Interfax relatează, cu trimitere la postul de radio georgian Pirveli, că premierul Georgiei, Irakli Garibaşvili, i-a cerut telefonic omologului său moldovean Chiril Gaburici să nu accepte asistenţa în procesul de reforme din partea fostului preşedinte georgian Mihail Saakaşvili. Potrivit aceloraşi surse, Garibaşvili a avertizat că o asemenea colaborare cu Saakaşvili, care este dat în căutare de Tbilisi sub mai multe acuzaţii [„abuz de putere”, etc.] şi trăieşte mai mult în Ucraina, ar avea consecinţe negative pentru relaţiile dintre Georgia şi Moldova. Biroul de presă al guvernului moldovean nu a putut confirma de îndată informaţia.

    Georgia a cerut anul acesta fără succes Ucrainei să-l extrădeze pe Saakaşvili pentru a fi judecat.

  • Sfartz Pincu: (19-6-2015 la 01:54)

    În fond, şi o societate umană (la fel ca şi o societate de gândaci de bucătărie!), se conformează, se supun, legilor masei critice, care conduce spre un salt calitativ. Cât timp este vorba, întrun aspect oarecare, despre cazuri individuale (nu-şi singulare !), combaterea si eradicarea, reprimarea, revenirea, menţinerea unei stări de echilibru, NU se poate face cu metode deja cunoscute, acceptate (şi acceptabile).

    Când se ajunge ca o anume stare care cuprinde „masele -!”, adică să devină ceva asemănător cu declanşarea unei reacţii în lanţ (o corupţie generalizată-de exemplu, sau o invazie masivă – dacă e vorba de gândăci!), nu se mai poate face nimic cu mijloacele tradiţionale, în cazul societăţilor umane – cu mijloacele democratice şi absolut legale! Ori revoluţie, răscoala, radicalism, acţiuni si masuri netraditiobnale, dure şi nelegale – ori „moarte” socială! Legalitatea şi revoluţia – sunt incompatibile !

    Şi atunci ce sens are ca un „Garibasvili” (luat ca o unitate etalon de atitudine) care a stat în espectativă şi era inert intro situaţie critică cum era în Georgia anilor 90, să-l acuze acum de „abuz” de putere, pe un „Saakaşvili” care a acţionat, poate nelegal, chiar nedemocratic, dar a rezolvat atunci problema corupţiei endemice ?

    Dacă urmăm logică lui Garibasvili (există mulţi „asemenea”), nu ar trebui ca şi la noi să-i condamnăm la închisoare, să-i huiduim, să-i eliminăm din societatea românească pe revoluţionarii noştri, care acum beneficiază de diverse gratuitati ca o recompensă meritată – pentru „revolutionarismul” şi „abuzurile” lor?

  • Alexandru Grosu: (19-6-2015 la 09:00)

    @Alexandru Leibovici

    „Recent premierul Gaburici a anunţat după o vizită la Kiev că echipa de consilieri condusă de Saakaşvili va veni în Moldova să ajute cu reformele, mai ales în ce priveşte combaterea corupţiei. Doi experţi georgieni din grupul condus de Saakaşvili, s-au întâlnit deja cu premierul moldovean miercuri la Chişinău.”

    Stimate domn Leibovici, premierul Gaburici a demisionat, fiind citat de Procuratura Generala pentru falsificarea actelor de studii medii. A fost o unealta supusa patronilor sai(Plahotniuc, Filat si Voronin) pe parcursul a o suta de zile, dupa cum a si fost prezis, pana la alegerile locale din R.Moldova. Apoi, a facut-o pe „rebelul”, chiar inainte de intalnirea cu FMI. Acum nu are nicio raspundere. A semnat cu ochii inchisi transferul de cateva miliarde de lei din Banca Nationala a Moldovei spre BEM, si-a facut „datoria” si a plecat zambind enigmatic, ca Sfinxul din mitul despre Edip.

    Nu cred ca cineva din factorii de decizie din R.Moldova ar retrai [suferi] foarte mult ca s-ar „deteriora relatiile” cu Georgia. Pentru ei sunt importante relatiile cu Putin.

    Saakashvili, din nestiinta totala, l-a laudat pe Gaburici, spunand ca e un premier bun, si… a calcat in strachini. Niciodata R.Moldova nu a avut un premier mai slab si mai nestimat de cetateni ca Gaburici.

    Din pacate, dupa acest prim-ministru, ar trebui o spalare a Guvernului, exact ca si cum Hercule a spalat grajdurile lui Augias.

  • Alexandru Grosu: (19-6-2015 la 09:05)

    Ora de ras: Priviti acest video de la min. 21.

    https://www.youtube.com/watch?v=yZuPbAS60gU

  • Alexandru Leibovici: (19-6-2015 la 15:38)

    @Alexandru Grosu

    > Stimate domn Leibovici, premierul Gaburici a demisionat, fiind citat de Procuratura Generala pentru …

    Mulţumesc pentru completări. Faptul că Gaburici nu mai este, în momentul de faţă, prim-ministru nu afectează cu nimic informaţiile pe care le-am dat mai sus; sau nici nu aţi subînţeles asta?

  • Alexandru Leibovici: (19-6-2015 la 18:03)

    @Alexandru Grosu

    > Ora de ras: Priviti acest video de la min. 21.

    N-am râs chiar aşa de vesel … 🙁

    @Sfartz Pincu

    > Legalitatea şi revoluţia – sunt incompatibile !

    Ăsta e un subiect interesant ! Nu trebuie uitat că să înstaurezi dreptatea, sau legalitatea, prin mijloace nedrepte este un lucru cel puţin delicat şi este nevoie de mare atenţie…

    Dar mai important este faptul că nu ştim, sau n-am vorbit aici, pe ACUM,

    – ce anume i se reproşează lui Saakaşvili,
    – cine anume îi reproşează,
    – din ce motive,
    – şi dacă este adevărat ceea ce i se reproşează.

    Iar fără să ştim toate astea nu putem judeca dacă ceea ce îi reproşeză justiţia („justiţia”?) Gruziei este justificat sau nu.

    Nici nu-i o idee bună să justificăm totul apriori spunând că de dragul revoluţiei totul este permis, sau că „scopul scuză mijloacele”, sau „Лес рубят – щепки летят”

    Pentru una din acuzaţii – irosirea banilor statului – vedeţi acest clip (min 3:50)

  • Sfartz Pincu: (19-6-2015 la 18:04)

    Oricum Gaburici are un ascendent fata de Ponta! Gaburici a demisionat, Ponta a preferat sa mearga in Turcia pentru o operatie de ligament care in mod cert se face mai bine in Romania !

    Nu e rea tactica PSD de a-si pastra cumva o fata acceptabila si in viitor, pe „motiv de boala”!!

  • Sfartz Pincu: (20-6-2015 la 02:43)

    @ Alex Leibovici

    Lucrurile se văd diferit în funcţie de distanţa de la care le priveşti. De foarte aproape, „plimbările lui Saakaşvili cu helicopterul” -sunt- „irosirea banilor statului”, şi aşa ar fi, dacă acest lucru s-ar fi petrecut pe fondul unei crize economice profunde!

    Dar dacă acelaşi Saakaşvili, vrând să promoveze turismul alpin şi schiatul vara, a mers cu elicopterul statului fără să bage în buzunarul sau personal banii statului, deci a făcut nişte investiţii, şi orice investiţie, înainte de a i se vedea rezultztele,e ste de fapt apriori o „irosire”, atunci am ajuns la conflictul tipic, clasic deja, între spiritul justiţiei şi aplicarea oarbă a legilor.

    Cu atât mai mult cu cât, exact în perioada când Saakaşvili a comis o „irosire”, bugetul de stat al Gruziei a crescut de 10.5 ori, adică cu 1’050% ! Iar Gruzia a ajuns de pe locul 256 pe locul 8 (!!) in lume în privinţa uşurinţei de iniţiere a unei afaceri !

    Imaginaţi-va că un Saakaşvili român ar reuşi să distrugă corupţia din România şi ar ridică astfel bugetul ei de stat de 10 ori, adică nivelul de trai ar creşte de câteva ori, şi cineva l-ar acuz& pe acest roman (care se pare ca inca nu s-a nascut!) că a cheltuit 10 canistre de benzină pentru un zbor cu elicopterul!! Nu aşa se cade în derizoriu??

  • Alexandru Grosu: (20-6-2015 la 05:36)

    > Ora de ras: Priviti acest video de la min. 21.

    N-am râs chiar aşa de vesel … 🙁

    De fapt, emisiunea se numeste „Ora de ras” si nu „Ora de râs”, de la „rade” si nu de la „râde”.

  • Alexandru Leibovici: (20-6-2015 la 09:02)

    @Alexandru Grosu

    > De fapt, emisiunea se numeste „Ora de ras” si nu „Ora de râs”

    Aha, bun, nu observasem…

  • Alexandru Grosu: (20-6-2015 la 09:48)

    Stimate domnule Leibovici, daca vorbim despre Saakashvili, probabil ca ar fi interesanta parerea jurnalistului rus Aleksandr Nevzoróv. E o persoana contraversata, in memoria oamenilor a ramas ca un „macelar”, daca ne amintim participarea lui la evenimentele sangeroase din Vilnius, Transnistria si Karabahul de Munte.

    https://www.youtube.com/watch?v=N9RyXZVlcfc

    http://echo.msk.ru/programs/personalno/1558532-echo/

    Se pare ca Nezorov si-a schimbat cardinal parerile.

    Imi cer iertare de la participantii forumului care nu cunosc limba rusa…

  • Alexandru Grosu: (20-6-2015 la 10:09)

    Aleksandr Nevzorov: Nu putem fi mandri de istoria rusa…

    https://www.youtube.com/watch?v=KltRHq9EpLA

  • Alexandru Grosu: (20-6-2015 la 10:51)

    Pentru stimatul domn Sfartz:

    Pentru a intelege in ce fel de oras a ajuns Saakashvili guvernator este necesar sa vizionati filmul „Reintoarcerea cuirasatului”.

    E o farsa, un om convins de ideile sale, un neamt, Johannes Herz, care l-a citit pe Hegel, Schopenhauer si Marx si a ramas profund convins de „adevarurile marxiste”, chiar a participat la luptele din razboiul civil de partea „eroicului comandant al cazacilor rosii Primakov”, a ajuns responsabil in Odesa. In film apar evreiii din cartierul „Moldovanka”, gangsteri si bolsevici… Un strain nu intelege ce se petrece acolo. Ii doresc sincer lui Saakashvili o alta soarta…

    https://www.youtube.com/watch?v=X12ifdVS3Jk

    https://www.youtube.com/watch?v=W9RtlgttXwM

    https://www.youtube.com/watch?v=04vMqIf6Nko

    https://www.youtube.com/watch?v=6HbCZk4_liw

  • Sfartz Pincu: (20-6-2015 la 13:34)

    @ Alex. Grosu

    Sunt absolut convins, Stimate Domnule Grosu, că apreciaţi spiritul specific şi unic al acestui oraş cosmopolit.

    Am trecut tangenţial prin Odessa, o asimilez întotdeauna cu un Ostap Bender şi cu o frază dintrun cântec odessit celebru: „Но и Молдаванка и Пересыпь,уважали-Костю моряка!!”, adică şi cartierul evreiesc Moldavanka, dar şi cel greco-armeano-rus, Peresâpi, îl respectau pe Kostia-marinarul pentru că le aducea peşte!!

    Şi Saakaşvili, dacă reuşeşte pe linie economică să îmbunătăţească nivelul de trai al sărăcimii din Odessa, aceştia îl vor respecta şi-l vor apăra !!

  • Alexandru Grosu: (20-6-2015 la 15:44)

    Cunosc si eu, domnule Sfartz, cantecul despre „Kostea- marinarul”.

    https://www.youtube.com/watch?v=cvhRO9cjz10

    Voi fi bucuros daca Saakashvili ar putea face ceva pentru acest oras (orasul lui Ilf si Petrov, Kataev si Isaak Babel”), insa am o senzatie ca… va repeta soarta lui Johannes Herz. Timpul le va pune pe toate la loc.

  • Alexandru Grosu: (20-6-2015 la 16:50)

    In general, Kostea-pescarul nu a fost iubit de odeseti pentru ca le aducea peste. A fost stimat pentru ca era un „baiat stilat”, pentru ca scotea artistic o tigareta din cutia de tigari „Kazbek”, pentru ca stia din ce parte sa se „apropie” de pescarita Sonia, pentru ca punea de baut „bindiujnicilor” – salahorilor din portul maritim. Ma tem ca Saakashvili nu este capabil de asa ceva…

  • Sfartz Pincu: (20-6-2015 la 18:40)

    Versul pe care ni-l canta Etelka de pe Aziatskaia suna cam asa:

    Шаланды полные кефали
    В Одессу Костя привозил
    И все биндюжники вставали
    Когда в пивную он входил.

    Cu aproximatie, tradus:

    Barcasuri pline cu chefal
    ‘n Odessa Kostia aducea
    In berarie, in picioare
    Toti andocarii-il primeau.

    Deci recunostiinta era pentru peste, iar fumatul Kazbekului era latura pitoreasca!

  • Alexandru Grosu: (20-6-2015 la 19:06)

    Traducere minunata, domnule Sfartz. Bravo!!!

    Limba odesita este numai intr-o oarecare masura limba rusa. E un amestec din mai multe limbi: Rusa, ucraineana, idish, greceasca, etc…
    🙂

  • Alexandru Grosu: (21-6-2015 la 13:27)

    @Pincu Sfartz

    Iata un exemplu de limba „odesita”. Actiunea are loc in anul 1946, maresalul Jukov a fost transferat la Odesa sa conduca districtul militar, a incercat sa lupte cu criminalitatea prin metode militare, dar criminalitatea s-a dovedit a fi mai puternica decat „Maresalul Biruintei”. 🙂

    https://www.youtube.com/watch?v=EBAYwWRwaPQ

  • Sfartz Pincu: (21-6-2015 la 16:13)

    @ Alex. Grosu

    Mulţumesc ! În partea a doua – o imagine tipică şi unică, dansul cu patefonul în braţe – am recunoscut vocea lui Leonid Utesov! (la fel ca şi Vasotskii,era din cartierul Moldavanka!)

    Faceţi o comparaţie imposibilă între Jukov şi Saakaşvili! Jukov folosea metode militare – deci direct contra intereselor mafiei odesite, Saakaşvili eliberează activitatea economică – ceeace este în interesul mafiei !!

    Paradoxul va fi că cei mai buni şi fervenţi apărători ai lui Saakaşvili vor fi mafioţii, care desigur că în Odessa sunt o forţă mai redutabilă decât armata, securitatea şi poliţia!

  • Alexandru Grosu: (21-6-2015 la 18:08)

    @Pincu Sfartz:

    „Versul pe care ni-l canta Etelka de pe Aziatskaia”

    Am cautat informatie pe net despre strada „Aziatskaia” pentru ca, spre ignoranta mea, nu stiam unde se gaseste in Chisinau. Din pacate, in timpul sovietic denumirea a fost schimbata in strada „Sverdlov”, e o straduta care se intersecteaza cu strada Puskin. Acum strada „Aziatskaia” poarta denumirea de strada Romana (de la Roma). Pe aceasta straduta se gaseste Liceul Tehnologic „Beniamin Zeev Herţli”, strada Romana 14.

    Strada Aziatskaia este o strada de amintire trista, ma refer la sangerosul pogrom din 1903 din Chisinau. Datorita scriitorului si publicistului rus Vladimir Korolenko, care a scris in 1903 (dupa ce a vizitat Chisinaul) eseul sau „Дом No 13” – „Casa Nr. 13 de pe strada Aziatskaia), aceasta casa a ramas in memoria oamenilor.

    Va trimit link-ul la aceasta lucrare:

    http://lib.ru/RUSSLIT/KOROLENKO/r_dom13.txt

  • Alexandru Grosu: (21-6-2015 la 18:34)

    @Pincu Sfartz

    Aveti dreptate, Leonid Uteosov a fost unul dintre cei mai iubiti odesiti in URSS. S-a nascut la Odesa, a fost un interpret nemaipomenit de jazz, un actor de cinema, o legenda vie.

    https://www.youtube.com/watch?v=Da62yzwUiN0

    Din pacate, trebuie sa va contrazic in privinta lui Vasotski. Si Vladimir Vasotski se trage dintr-o familie evreiasca, insa nu din Odesa. Tatal lui s-a nascut la Kiev, bunelul la Brest. Poetul s-a nascut la Moscova, unde a trait mai toata viata. In copilarie a trait doi ani in Germania, impreuna cu tatal sau, militar in armata sovietica, si mama vitrega. La Moscova a lucrat la teatrul „Taganka” pana la decesul sau. Dar a scris cantece si despre Odesa, de aceea multi cred ca a fost odesit.

    https://www.youtube.com/watch?v=OBLWDk8q6Tc

  • Alexandru Leibovici: (21-6-2015 la 19:12)

    @Alexandru Grosu

    > Saakashvili… in memoria oamenilor a ramas ca un „macelar”, daca ne amintim participarea lui la evenimentele
    > sangeroase din Vilnius, Transnistria si Karabahul de Munte

    Ce măceluri a făcut la Vilnius, Transnistria si Karabahul de Munte ???

    > Un strain nu intelege ce se petrece acolo. Ii doresc sincer lui Saakashvili o alta soarta…

    Poate că cineva care s-a născut şi a trăit numai într-o ţară ca Elveţia n-ar înţelege (imediat) ce se petrece în Odesa, dar Saakaşvili este din Gruzia, o ţară cu mare banditism pe care l-a cunoscut fără îndoială în tinereţe şi pe care l-a combătut ca preşedinte. Deci cum să nu înţeleagă??! Sigur nu ştie chiar toate detaliile, toate reţelele mafiote din Odesa şi toate trucurile acestora, dar are tot ce trebuie să înveţe repede.

    @Pincu Sfartz

    > Dar dacă acelaşi Saakaşvili, vrând să promoveze turismul alpin şi schiatul vara, a mers cu elicopterul statului…

    Exact. În interviul acela Saakaşvili explică că a transportat cu elicopterul şi avionul demnitari şi potenţiali investori, iar cheltuelile s-au compensat însutit.

    > Saakaşvili eliberează activitatea economică – ceeace este în interesul mafiei !!
    > Paradoxul va fi că cei mai buni şi fervenţi apărători ai lui Saakaşvili vor fi mafioţii

    Aici cred că vă înşelaţi foarte tare!! Activitatea economică liberă aşa cum o înţelege lui Saakaşvili este incompatibilă cu activităţile mafiote şi cu corupţia. Saakaşvili trebuie să se teamă pentru viaţa sa din două direcţii: regimul putinist şi mafia ucraineană, în primul rând cea din Odesa.

    Într-adevăr, eradicarea corupţiei, dacă va fi încununată de succes în Odesa, va crea un precedent: va arăta că corupţia poate fi eradicată, iar asta ar fi o lovitură mortală pentru corupţia, mafia şi fărădelegile în Ucraina, dar şi un exemplu molipsitor pentru Rusia. Exemplu de care Putin are o frică de moarte.

  • Alexandru Grosu: (21-6-2015 la 20:03)

    „Ce măceluri a făcut la Vilnius, Transnistria si Karabahul de Munte ???”

    Stimate domnule Leibovici, pentru a intelege cine este Nevzorov trebuie sa mentionám ca este fondatorul miscarii „Nashi”- o organizatie ruseasca fascista:

    https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B0%D1%88%D0%B8_(%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%BE-%D0%BE%D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%BE%D0%B5_%D0%B4%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5)

    Imi amintesc foarte bine chiar si dupa 24 de ani „reportajul” de pomina al lui Nevzorov, facut la Vilnius, unde intr-o maniera isterica a „documentat” asediul cladirii TV de la Vilnius. Lituanienii erau pentru el fascisti, nu luptatori pentru independenta. Nevzorov a participat personal in acea operatiune. Au fost victime umane. A doua zi, dupa aceste evenimente, am mers la facultate, colegii erau socati de Nevzorov. Am avut ocazia (peste 10 ani) sa discut cu niste colegi lituanieni la Vilnius, despre acest jurnalist. Lituanienii il socot o fiara.

    Dupa evenimentele din Tarile Baltice, ofiterii KGB si cei din OMON s-au refugiat in Transnistria, unde peste cateva luni s-a inceput razboiul, dar mai crancen decat la Vilnius. Nevzorov prin organizatia lui fascista „Nashi” a organizat trimiterea cazacilor si mercenarilor rusi sa lupte impotriva noastra.

    Cititi: „В 1992—1993 гг. действовал ряд региональных организаций, в частности, мощное Барнаульское отделение, организовавшее сбор медикаментов в помощь воюющему Приднестровью и отправку добровольцев для участия в войне на стороне ПМР, ряд протестных акций, выпускавшее также собственную газету. Атрибутика барнаульского отделения откровенно копировала символику III Рейха (например, нарукавные повязки со стилизованной чёрной надписью «Наши» в белом круге на красном фоне), а структура — формирования штурмовых отрядов СА. Впоследствии многие «нашисты» перешли в другие националистические и оппозиционные организации.”

    *ПМР- inseamna Republica Moldoveneasca Transnistreana (ca si DNR si LNR de astazi).

    Despre Karabahul de Munte citisem ca au participat mercenarii lui, sau cum ii numea el : Psi voini – dulaii razboiului.

    In 1993 a fost in Belii Dom, de partea pucistilor, care doreau sa-l debarce pe Eltin de la conducere, alaturi de luptatorii transnistreni inarmati, care venisera la Moscova.

    Apoi a urmat Cecenia, filmele facute de Nevzorov au socat publicul rus prin violenta si sange. Oamenii l-au numit atunci „macelar”.

    Chiar si daca Nevzorov nu a omorat personal, insa a justificat macelul!

  • Alexandru Grosu: (21-6-2015 la 20:24)

    Alexandru Leibovici

    „Un strain nu intelege ce se petrece acolo. Ii doresc sincer lui Saakashvili o alta soarta…”

    M-am referit la Johannes Herz, eroul filmului „Reintoarcerea cuirasatului”, un neanmt din Göttingen, profesor de limba rusa, care a venit la Odesa si a primit un post de conducere in „Sindicatul artistilor odesiti”. Fiind un om principial si foarte cinstit, a incercat sa redreseze situatia, insa din nestiinta nimerea in diferite situatii prostesti, a ajuns pana sa-i interzica regizorului Serghei Eisenstein fimarea renumitului „Cuirasatul Potiomkin”.

    Herz a terminat-o rau de tot, si-a pierdut ratiunea, a ramas sa vagabondeze pe strazile Odesei. De aceea am scris ca nu-i doresc o asemenea soarta lui Saakashvili sau altcuiva.

    Odesa este un oras specific.

    P.S. Sa nu se confunde organizatia fascista a lui Nevzorov „Наши”, fondata in URSS in 1991, cu organizatia tineretului putinist „Наши” fondata in 2005!

  • Sfartz Pincu: (21-6-2015 la 20:43)

    @ Alex. Grosu

    Fantastic ! Am trăit 3 ani în casa imediat următoare celei cu nr. 13, la numărul 15, şi n-am ştiut nimic din ceea ce s-a întâmplat la acea adresa! Spun sigur – casa vecină, pentru ca aşa cum a descris Korolenko poziţia casei, am recunoscut-o imediat; casa cu nr.13 de pe stradă Aziatskaia era chiar pe colţ, la intersecţia cu o stradă foarte lungă care începea din Puskinskaia şi mergea aproape în linie dreapta 2-3 km. până la un pârâu de la marginea de atunci a Chişinăului.

    Casa cu nr 13 avea colţul teşit la 45 de grade, probabil că a fost o intrare principala, dar pe vremea când am fost eu acolo era un perete complect orb. Stiu, pentru că pe acel colţ, la umbra acelei tesituri, îmi întindeam un ziar pe asfalt şi puneam pe el bucăţelele de ciocolată furate de la o fabrică de dulciuri din apropiere; cu banii strânşi mi-am cumpărat prima tablă de şah!

    Păcat că este atât de lungă povestirea lui Korolenko despre atrocităţile pogromului din 1903 de la Chişinău şi că nu ar încăpea în revista ACUM, ca un exemplu elocvent a consecinţelor rasismului!

    Dar, întrebările pe care şi le-a pus Korolenko privitoare la mecanismul urei rasiale care a declanşat pogromul şi pe care el însuşi a recunoscut in nuvela sa că nu-l poate încă înţelege, îşi găsesc acum un răspuns qvasi-total în articolul publicat în ACUM: „Rasismul” a lui Ayn Rand !!

    Multumesc, Domnule Grosu, pentru remember-ul pe care mi l-ati oferit!!

  • Alexandru Grosu: (21-6-2015 la 20:50)

    Iata un interviu interesant sustinut de Nevzorov in 2014:
    Isi numeste fostii prieteni „dulaii razboiului” teroristi, doreste victoria Ucrainei, dar se teme de aceasta victorie:

    https://www.youtube.com/watch?v=m5GGz3xCGjU

  • Alexandru Leibovici: (21-6-2015 la 21:02)

    @Alexandru Grosu

    „Un strain nu intelege ce se petrece acolo. Ii doresc sincer lui Saakashvili o alta soarta…”

    M-am referit la Johannes Herz, eroul filmului „Reintoarcerea cuirasatului”…

    „Ce măceluri a făcut la Vilnius, Transnistria si Karabahul de Munte ???”

    Stimate domnule Leibovici, pentru a intelege cine este Nevzorov…

    Plutim în plină confuzie!! Credeam că vorbiţi de Saakaşvili… Nevzorov este muuult mai puţin interesant pentru subiectul nostru.

  • Alexandru Grosu: (21-6-2015 la 21:20)

    Da, domnule Sfartz, e o istorie trista cu strada Aziatskaia.

    Cum de au putut locuitorii Chisinaului sa-l aleaga ca „lider” pe criminalul de Crusevan? Cat intuneric trebuia sa fie in acele minti. Din pacate nu a fost un caz unic.

    Peste doar cativa ani, basarabenii l-au votat deputat pe „sutasul negru” si antisemitul Vladimir Purishkevici (asasinul lui Grigorii Rasputin), fondatorul organizatiei „Arhanghelul Mihail”, a fost votat deputat de catre alegatorii basarabeni in Duma II de stat a Imperiului Rus.

    Si astazi, basarabenii voteaza ca acum 100 de ani. E foarte trist.

  • Alexandru Grosu: (21-6-2015 la 21:28)

    Nu cred ca este vreo confuzie. Din contra, cred ca este totul nemaipomenit de logic, mai clar ca apa unui izvor de munte. Am adresat comentarul meu domnului Pincu Sfart, propunandu-i sa „invete” cate ceva despre Odesa dintr-un film renumit, care descrie foarte detaliat specificul acestui oras. Sa intelega unde a nimerit Saakashvili. Am oferit link-uri concrete.

    Comentarul cu Nevzorov vi l-am adresat personal Dvs, in speranta, ca poate va este interesanta parerea unei persoane, care a participat personal la „crearea imaginii de clown” a lui Saakashvili in presa rusa si care recunoaste sincer acest lucru.

    Pentru aceasta am postat interviul recent al lui Nevzorov. Apoi m-ati intrebat de ce-l numesc macelar si v-am adus lamuriri detaliate. Unde vedeti confuzie???

    Iata si fragmentul din interviul propus:

    „А. Невзоров― Черт его знает, я сам в свое время приложил ручки для того, чтобы из бедного Саакашвили делать злобного безумного истероидного клоуна, было такое. Но я понятия не имею о том, что это человек представляет собой на самом деле. Я подозреваю, что это скорее всего не так.

    О. Бычкова― Это точно не так. По крайней мере картина точно не такая простая, потому что если приезжаешь, например, в Грузию, садишься в такси или встречаешься с какими-то людьми, они все говорят одно и то же: ну мы не знаем, что там коррупция, он такой странный, у него характер, то, се, он такой чувак. Но вот гаишники не берут взятки, в любую контору приходишь, получаешь любую бумажку за две минуты. Это, это, наша жизнь изменилась, говорит человек, абсолютно, которому не нужно никого агитировать. Таксист. И говорит, что я не думал, что доживу до этого момента, спасибо, Мишико

  • Alexandru Leibovici: (21-6-2015 la 23:26)

    @Alexandru Grossu

    > …Pentru aceasta am postat interviul recent al lui Nevzorov. Apoi m-ati intrebat de ce-l numesc
    > macelar si v-am adus lamuriri detaliate. Unde vedeti confuzie???

    V-am explicat deja: eu credeam că pe Saakaşvili îl numiţi măcelar. Dar, slavă Domnului, neînţelegerea s-a lămurit.

  • Sfartz Pincu: (22-6-2015 la 03:05)

    Ce caracter mizerabil poti sa ai sa pervertesti imaginea unui om de stat (fara motiv??) si apoi sa te scuzi cu: „Dracu-stie, poate ca el este altfel…” ?!

    Singura explicatie, gen deviz: Primit comanda, denigrat, luat bani, cumparat vodka, trezit din betie – regrete sentimentale rusesti…

  • Alexandru Grosu: (22-6-2015 la 09:41)

    Domnule Sfartz, situatia nu este atat de simpla cum pare.

    Aleksandr Nevzorov a fost „trambitsa imperialismului rusesc” in arealul post-sovietic, un macelar cu mainile pline de sange pana la coate. Astazi Aleksandr Nevzorov spune ca s-a vindecat de „bacila imperialismului”, isi numeste fostii prieteni si adepti teroristi, doreste victorie Ucrainei. Dar, in acelas timp, spune cinstit ca victoria Ucrainei va aduce moarte sistemului politic rusesc, razboi si suferinta in federatia rusa.

    In privinta „caracterului mizerabil” al lui Nevzorov: Toti am suferit de „bolile copilariei”…



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Anna Netrebko, Ucraina şi politica

Renumita soprana rusă Anna Netrebko a anunţat sâmbătă că anulează din motive medicale un concert pe care urma să îl...

Închide
3.80.24.244