caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Republica Moldova



 

Presa germană despre alegerile din Moldova

de (17-6-2015)

 
Frankfurter Allgemeine Zeitung: „În realitate, pericolul nu este Putin, ci structurile oligarhice, justiţia coruptă şi lăcomia propriilor politicieni”.

„La Moscova! – În alegerile locale din Republica Moldova, prietenii Kremlinului au câştigat multe primării importante” – aşa se deschide articolul publicat marţi, 16 iunie, de principalul cotidian conservator din Germania, Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Destul de diferită de analizele locale şi următoarea apreciere din FAZ: „În capitală, partidele pro-europene au suferit cea mai serioasă înfrângere”. Cotidianul german relatează despre victoria lui Ilan Shor la Orhei, oraşul unde, înainte de al doilea război mondial, două treimi din locuitori erau evrei. Astăzi au mai rămas o sinagogă şi cimitirul evreiesc…”

Despre victoria lui Renato Usatîi la Bălţi, al cărui partid „Patria” şi program „anti-corupţie au strâns în noiembrie atâţia simpatizanţi, încât deveniseră o adevărată ameninţate pentru partidele pro-europene… Patru zile înainte de alegerile generale din noiembrie, partidul Patria a fost interzis, pe motiv că era finanţat din străinătate. Usatîi s-a refugiat la Moscova. Acum se întoarce să preia puterea la Bălţi” – remarcă FAZ.

Cât priveşte situaţia de la Chişinău şi în general situaţia politică din ţară, cotidianul german precizează că timp îndelungat, capitala „a fost fieful partidelor pro-europene… După alegerile generale din noiembrie anul trecut, aceste trei partide aveau încă o majoritate la limită, dar PLDM şi PD au decis să facă un guvern minoritar sprijinit de comunişti. Pentru oligarhii Vlad Filat (PLDM) şi Vladimir Plahotniuc (PD), care îşi folosesc partidele pentru interesele personale, alianţa cu Voronin este avantajoasă pentru că liderul comunist este din aceeaşi plămădeală şi la fel de puţin interesat ca ei, să se facă lumină într-o serie de afaceri dubioase. Fără colaborarea sau cel puţin sprijinul taci al instituţiilor controlate de cei trei, Ilan Shor nu ar fi putut organiza fraudele, de care este acuzat acum” – remarcă FAZ, în ediţia din 16 iunie.

Cotidianul german relatează despre divorţul de fostul premier Iurie Leancă şi apariţia mişcării civice „DA” care se ridică împotriva corupţiei şi pune demisia recentă a premierului Chiril Gaburici nu atât pe seama scandalului diplomei de bacalaureat, cât pe seama faptul că a vrut să facă lumină în scandalul băncilor devalizate şi „a cerut demisia conducerilor din instituţiilor responsabile de acest scandal… Pentru Filat şi Pahotniuc, care controlează aceste instituţii, cererea premierului a fost ca o declaraţie de război”, crede FAZ.

Rezultatul alegerilor locale la Chişinău este apreciat de FAZ drept „cea mai serioasă înfrângere suferită de partidele de la guvernare şi de aliaţii comunişti.” Cea mai puternică forţă sunt acum „socialiştii cu 32 la sută din voturi, cei care înainte de alegerile generale din noiembrie anul trecut făceau campanie cu pozele lui Putin şi sloganul „Alături de Rusia”. Pe locul doi s-au clasat liberalii, cu 30% din voturi, cei daţi afară din alianţa de PLDM şi PD”.

Frankfurter Allgemeine Zeitung încheie: „În ultimii ani, Republica Moldova era considerată elevul premiant între ţările Parteneriatului Estic. Toată lumea credea că singurul lucru care ar putea-o devia de la drumul european ar fi presiunile puternice ale Rusiei. În realitate, pericolul nu este Putin, ci structurile oligarhice, justiţia coruptă şi lăcomia propriilor politicieni.”

Ileana Giurchescu, 16.06.2015

Preluat cu permisiune de pe situl Europei Libere.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Orhideea

Nu de puţine ori viaţa cu florile şi cu zilele de vara ne oferă ocazii remarcabile în a scrie câte...

Închide
54.208.238.160