caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

„Ruşii vor să intimideze ţările baltice, Polonia, Ucraina şi România, una după alta”

de (10-4-2015)

 
După ce Moscova a anunţat joi că trupele sale au făcut manevre militare în regiunea transnistreană…

Moscova a anunţat joi că trupele sale au făcut manevre militare în regiunea transnistreană, cu participarea a 400 de militari şi 30 de piese de armament, folosind vehicule blindate şi 100.000 de runde de muniţie. Anunţul agenţiilor ruseşti de presă a fost preluat de agenţia Associated Press, care a consacrat o relatare mai amplă manevrelor militare făcute de-a lungul flancului estic al alianţei Nord-atlantice atât de ruşi, cât şi de NATO. Relatarea se intitulează „Jocurile de război ruseşti şi americane reînvie tensiunile războiului rece”.

Rusia este aşa de aproape că piloţii avioanelor F-16 o pot vedea la orizont când coboară deasupra poligonului din Estonia în cea mai mare demonstraţie de forţă aeriană americană ţinută vreodată în ţările baltice – scrie AP în relatarea de la baza aeriană Amari.

Exerciţiul de patru zile este unul dintre multele programate aproape non-stop de forţele terestre, marine şi aeriene ale Statelor Unite de la nord din Estonia şi până la sud în Bulgaria, ca să liniştească aliaţii din NATO est-europeni după intervenţia militară rusească în Ucraina.

Statele Unite şi Rusia s-au întors la o confruntare de tip „război rece”, arătându-şi muşchii de-a lungul flancului estic NATO, scrie AP. Iar acest zăngănit de săbii ridică pericolul ca una din părţi să interpreteze greşit o mişcare a celeilalte, declanşând un conflict între cele două puteri cu arsenale nucleare masive, în ciuda reducerilor operate de la sfârşitul războiului rece.

Tot AP observă însă că gândul la cele cinci decenii de ocupaţie sovietică, de la care nu a trecut chiar aşa mult timp, îi face pe mulţi locuitori ai ţărilor baltice să vadă în prezenţa militară americană o binefacere, nu un risc.

În ultimele luni în Estonia, Letonia şi Lituania au ajuns sute de vehicule blindate, tancuri şi elicoptere americane. Cu o populaţie totală de ceva mai mult de şase milioane, cu armate mici şi lipsite de avioane şi vehicule de luptă, balticii au văzut ultima dată tancuri în urmă cu vreo 20 de ani, când sovieticii şi-a retras armata.

Comandantul minusculei aviaţii militare a Estonia, colonelul Jaak Tarien, a spus că pentru el hârâitul motorului unui avion american F-16 luându-şi zborul de la baza Amari este „sunetul libertăţii”.

Bazate de obicei în Italia, la Aviano, 14 avioane de vânătoare şi 300 de militari din Escadronul de Luptă 510 s-au antrenat împreună cu estonii – dar şi cu militari din Suedia şi Finlanda, ţări neutre. Între timp, aviaţia spaniolă păzeşte spaţiul aerian al ţărilor baltice, în cadrul rotaţiei membrilor NATO. „Aşa ceva nu s-a mai văzut”, spune mândru Tarien, care şi-a făcut studiile la Academia de Aviaţie din Colorado Springs.

La Moscova exerciţiile fără precedent sunt privite în altă lumină. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Aleksander Lukaşevici, a spus că ele ar semnala dorinţa Occidentului de a „desfăşura permanent avioane capabile să transporte arme nucleare la graniţele Rusiei”.

Moscova mai spune că decizia americană de a staţiona vehicule blindate în Estul Europei, de exemplu în România şi Polonia, contravine unor înţelegeri anterioare cu NATO. În replică, purtătoarea de cuvânt NATO, Carmen Romero, a spus că acuzaţiile ruseşti sunt „lipsite de fundament” şi că Rusia şi-a încălcat angajamentele intervenind în Ucraina.

„Rusia ameninţă pe toată lumea – aşa îi este felul”, a spus preşedintele comisiei de apărare din Camera Reprezentanţilor, Mac Thornberry, într-o vizită recentă la Vilnius.

„Ruşii vor să intimideze ţările baltice, Polonia, Ucraina şi România, una după alta. Iar întrebarea este dacă lăsăm Rusia să facă ce pofteşte sau îi spunem: n-ai decât să ameninţi, dar nu-ţi vom permite să ne ocupi” – a mai spus oficialul din Congresul american.

Între timp, la baza Amari din Estonia, militarii americani asigură că nu vor să provoace Rusia. „Zburăm destul de departe de ei ca să nu ne facem griji că am încălca vreo zonă… Nici nu ne gândim la aşa ceva”, a declarat pentru AP Lt. Col. Christopher Austin, comandantul Escadronului 510.

Mircea Ţicudean, 10.04.2015

Preluat cu permisiune de pe situl Europei Libere.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
A slujit România: modelul Noël Bernard (1925-1981)

Pe 25 februarie anul acesta ar fi împlinit 90 de ani. E mare păcat că prea puţini ne mai amintim....

Închide
44.200.101.170