caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Republica Moldova



 

Vlad Spânu: „politicile multor partide din R.Moldova şi ale multor guverne au fost greşite”

de (11-2-2015)

 
Valentina Ursu în dialog cu Vlad Spânu, preşedintele Fundaţiei Moldova de la Washington.

Vlad SpânuEuropa Liberă: Domnule Spânu, ce ar însemna ajutoare de milioane de dolari în anul viitor pentru trei state din cadrul Parteneriatului Estic, Ucraina, Georgia şi Republica Moldova? Bani oferiţi de către Statele Unite ale Americii pentru, aşa cum spun ei, contracararea acţiunilor agresive ale Federaţiei Ruse?

Vlad Spânu: „Statele Unite ale Americii, în primul rând administraţia şi Congresul, văd în regiune o instabilitate, văd agresiunea Rusiei faţă de ţările din fosta URSS şi, în acest context, au decis să dea un ajutor suplimentar, la banii care sunt acordaţi pentru reforme. Ajutor pentru a întări capacitatea de apărare a Ucrainei, Georgiei şi Moldovei.”

Europa Liberă: Nu au întârziat reacţii chiar dure. De exemplu, socialiştii spun că Statele Unite, în schimbul unei anumite finanţări, impun autorităţilor de la Chişinău să renunţe la statutul de neutralitate al Moldovei, prevăzut de Constituţie.

Vlad Spânu: „Eu nu ştiu dacă Statele Unite fac acest lucru. Eu ştiu una, că neutralitatea Republicii Moldova a făcut ca timp de 20 şi ceva de ani, în primul rând, Republica Moldova să nu fie o ţară neutră. Adică, cu armamentul şi cu trupele Federaţiei Ruse pe teritoriul Republicii Moldova. Cred că acesta ar trebui să fie obiectivul unui partid politic, într-adevăr, să nu existe pe teritoriul Republicii Moldova nicio influenţă străină. Şi în special influenţa vine din Federaţia Rusă cu ocuparea unei părţi din teritoriul Republicii Moldova şi controlarea acestui teritoriu.”

Europa Liberă: Cum poţi să deblochezi activităţi destabilizatoare contra Moldovei, contra Georgiei, cu această asistenţă din exterior?

Vlad Spânu: „Presupun că guvernele din aceste trei ţări ar trebui să îşi facă o strategie cum să îşi apere ţara de o agresiune a Rusiei pe teritoriul său. Deci, în Ucraina vedem ce se întâmplă. În Georgia şi Moldova am văzut în 1992 şi sperăm să nu mai vedem. Dar pentru a fi apăraţi, este nevoie, în primul rând, statul să aibă o capacitate de apărare, să aibă forţele armate pregătite, să aibă alte instituţii ce ţin de securitatea statului, bine pregătite, şi să contracareze orice acţiuni care sunt acum întreprinse în Ucraina şi care pot fi dublate şi în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Pe parcursul independenţei Republicii Moldova, a tot venit asistenţă de peste Ocean, din partea Statelor Unite ale Americii, pentru consolidarea democraţiei, pentru proiecte în domeniul bunei guvernări, pentru consolidarea statului de drept şi mai ales pentru măsurile anticorupţie. În ultimul timp şi proiecte pentru integrarea europeană, comerţ, securitatea energetică. Acestea sunt domeniile mai vulnerabile.

Vlad Spânu: „Republica Moldova are mai multe segmente vulnerabile, însă cel mai vulnerabil este că instituţiile statului sînt încă destul de slabe pentru a-şi administra ţara. Şi corupţia este doar unul dintre aceste segmente. Datorită faptului că politicienii din Republica Moldova văd puterea ca o metodă de a-şi menţine bogăţiile acumulate sau de creştere a acestor bogăţii, cetăţeanul de rând îşi pierde încrederea în aceste instituţii ale statului. Acesta este cel mai mare pericol. Şi unicul antidot pentru a neutraliza acest cancer în societatea Republicii Moldova sunt judecătoriile independente care nu există astăzi. Cred că aceasta ar fi în prim-plan pentru orice partid politic care vrea să guverneze ţara, dar nu ca să-şi atingă obiectivele de grup sau individuale, ajungând la putere.”

Europa Liberă: Bine, dar oferirea acestei asistenţe financiare din partea SUA, inclusiv pentru Moldova nu va fi văzută cu ochi buni de către Federaţia Rusă. Şi apoi parteneriatul strategic dintre Chişinău şi Moscova mai rămâne a fi, cel puţin, pe hârtie.

Vlad Spânu: „Cum poţi avea un parteneriat strategic cu Moscova, când o parte din teritoriu îţi este cotropit?! Cred că este un nonsens şi o încercare a politicienilor moldoveni să joace în două direcţii sau, cum se spune la noi, să stea cu fundul în două luntre. Este totalmente greşit. Şi faptul că astăzi Republica Moldova nu este acolo unde sunt Ţările Baltice, adică în Uniunea Europeană şi în NATO, încă o dată dovedeşte că politicile multor partide din Republica Moldova şi ale multor guverne au fost greşite şi ne aflăm în această situaţie astăzi ca rezultat al acestor politici strâmbe, care au fost promovate de către politicienii autohtoni de la noi.”

Europa Liberă: Şi este o diferenţă între felul cum se înţelege noţiunea de parteneriat strategic între Republica Moldova şi Federaţia Rusă şi între Republica Moldova şi Statele Unite?

Vlad Spânu: „Într-un parteneriat partenerii conlucrează în beneficiu mutual. Ce ţine de Federaţia Rusă şi Republica Moldova, doar să enumerăm cel puţin câteva dintre acţiunile Federaţiei Ruse: embargoul asupra vinului moldovenesc, embargoul asupra fructelor şi legumelor, asupra cărnii, discriminarea cetăţenilor Republicii Moldova care lucrează în Federaţia Rusă, discriminarea economică ce ţine de preţul la gaz, care a fost folosit de nenumărate ori, prezenţa forţelor militare ruse pe teritoriul Republicii Moldova, menţinerea de peste 20 de ani a unui regim separatist la Tiraspol. Acestea discreditează orice încercare a oricărui partid din Republica Moldova de a promova un parteneriat strategic cu Rusia.”

Europa Liberă: Întrebam dacă există diferenţă şi între parteneriatul dintre Moldova şi SUA?

Vlad Spânu: „Iarăşi, să facem o listă: ce a făcut SUA pentru Republica Moldova? Doar în ultimii cinci ani, că putem să luăm ultimii 20 de ani, în 2010 a dat 21,4 milioane de dolari asistenţă Moldovei, în 2011 – 22,3 milioane, în 2012 – 37 milioane, 2013 – 22 milioane, 2014 – 20 de milioane, 2015 – 30 de milioane. Aceştia sunt bani care se transformă în programe de reforme şi de soluţionare a unor probleme importante pentru Republica Moldova ca societate. Şi banii aceştia nu vin doar la guvern, dar vin la diferite organizaţii neguvernamentale, vin şi la construcţii de drumuri ş.a.m.d. Care drum a fost făcut de Federaţia Rusă în Republica Moldova? Dimpotrivă, banii care se dau de Federaţia Rusă vin în bugetul Transnistriei pentru a consolida regimul separatist din Tiraspol. Deci, sunt nişte lucruri incomparabile. Fiindcă SUA vine cu braţele deschise şi dorinţa de a ajuta Moldova să devină liberă şi independentă. Şi Rusia, în acelaşi timp, face tot efortul în ultimii 25 de ani ca Republica Moldova să stea în continuare sub braţele Federaţiei Ruse, în zona ei de influenţă.”

Valentina Ursu, 10.02.2015

Preluat cu permisiune de pe situl Europei Libere.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Şedinţa EuroGroup în legătură cu datoria Greciei

Miercuri 11 ianuarie are loc şedinţa EuroGroup la nivel de miniştri de specialitate care conduc economiile ţărilor din zona euro,...

Închide
18.118.120.204