caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

Grecia – Guvernul Tsipra a depus jurământul

de (28-1-2015)

 
În dimineaţa zilei de luni 26 Ianuarie Alexis Tsipra, liderul Partidului Syriza care a cîştigat alegerile parlamentare anticipate asigurînd 149 de locuri din 300 cît are parlamentul, a invitat pe Panos Kamenos, liderul partidului Anel, să facă parte din guvern şi i-a oferit funcţia de ministru al apărării.

Anel aduce 13 deputaţi şi astfel se formează o majoritate parlamentară. Odată înţelegerea încheiată, Panos Kamenos a declarat public că acceptă oferta. Această condiţie constituţională a determinat pe Karolos Papoulias Preşedintele Republicii Elene să numească în funcţia de prim Ministru pe Alexis Tsipra şi să primească pe loc jurămîntul acestuia.

Imediat după învestire în funcţia de Prim-Ministru, Alexis Tsipra a mers şi a depus un trandafir roşu în locul numit Skopeytiro Kaisarianis în care, în timpul ocupaţiei celui de al doilea război mondial, armata germană de ocupaţie a executat 200 de tineri luaţi prizonieri. Prin acest gest simbolic se recunoaşte încă odată mişcarea antinazistă de rezistenţă şi jertfele depuse de eroi.

Imediat Alexis Tsipra a plecat la biroul primului ministru unde nu l-a găsit pe Antonis Samaras şi astfel nu a putut fi efectuat protocolul de predare primire şi nici informare a situaţiei actuale.

În ziua de marţi 27 ianuarie guvernul Alexis Tsipra a depus jurămîntul. Guvernul este format pe baza unor super-ministere conduse de miniştrii care în fapt conduc mai multe ministere şi în a două linie apar miniştrii supleanţi care au în subordine cîte un minister. Astfel Primul Ministru va a vea o structura cu mai puţini miniştri în număr de 10 cu care va comunica mai repede. Este o structura interesantă care se doreşte mai eficace.

Imediat Panos Kamenos a mers la ministerul apărării unde a preluat problemele curente stringente inclusiv situaţia accidentului aviatic din Spania unde un avion elen a căzut producînd victime între participanţii francezi la exerciţiu.

O situaţie încordată a fost înregistrată la ministerul de externe în care noul ministru şi cel precedent au efectuat declaraţii contradictorii asupra unor presupuse presiuni efectuate de ţări europene pentru ca Grecia să accepte aplicarea de noi restricţii Rusiei. Se deschide astfel posibilitatea că Grecia să aibă un rol de mediator între UE şi Rusia.

Noul guvern a promis reangajarea funcţionarilor de stat concediaţi prin proceduri necostituţionale de catreevechiul guvern. Noul guvern are în faţă probleme mari dar şi multe probleme cu impact diferit dar în număr foarte mare.

Prima impresie este impactul pozitiv produs de învestirea noului guvern. Atît noii miniştri cît şi presa dau impresia înţelegerii gravităţii momentului şi încearcă să imprime o seriozitate în abordarea problemelor. Poziţia noului guvern cît şi gravitatea problemelor impun cea mai mare atenţie şi seriozitate.

În mod obiectiv poziţia guvernului şi a Grecei este de o dificultate extremă. Impactul situaţiei Greciei poate influenţa celelalte ţări din UE şi moneda Euro. Toţi înţeleg că noul guvern nu poate face minuni dar toţi speră că atît conducătorii UE pe de o parte şi guvernul grec să poată analiza cît mai realist situaţia gravă şi să efectueze un plan de acţiune.

Indiferent dacă Grecia va rămîne în zona Euro sau va trebuie să o părăsească, fiecare pas trebuie să se efectueze de comun acord şi să se încerce să se efectueze tot ce este realist posibil.

În prima şedinţă a guvernului din dată de 28 ianuarie, Primul-Ministru Alexis Tsipra a declarat, conform BBC, că nu are rost să existe o încordare între Grecia şi creditori în ceea ce priveşte returnarea datorie pe care o estimează la nivelul de 240 miliarde euro şi că va veni cu propuneri constructive.

La sfîrşitul săptămînii se aşteaptă la Atena vizita unor oficiali ai UE care vor purta discuţii cu noul guvern. Deja euro a început să crească timid poate pentru a anticipa elemente pozitive ale monedei europene.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Rezultatul alegerilor din Grecia – tragedia continuă

Liderul partidului Syriza, Alexis Tsipra, a efectuat contacte cu lideri europeeni şi a promis să continue plăţile împrumuturilor cel puţin...

Închide
3.15.190.144