caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ucraina



 

„Până unde se întinde mâna lui Putin…”

de (18-11-2014)
6 ecouri

 
Un amplu articol din săptămînalul german Der Spiegel pe tema relaţiilor ruso-germane.

Săptămânalul german Der Spiegel a publicat un amplu articol despre relaţiile ruso-germane sub titlul: „Până unde se întinde mâna lui Putin. Merkel îngrijorată de influenţa rusă în Balcani”.

Der Spiegel scrie că Berlinul este tot mai nemulţumit şi mai nedumerit de comportamentul preşedintelui rus Vladimir Putin: „Preşedintele rus vorbeşte periodic cu Angela Merkel. Dar cancelarul crede că spusele şi faptele lui Putin au devenit lucruri diferite”.

Un motiv de îngrijorare oarecum mai nou pentru Merkel este politica Moscovei în Balcani, într-o zonă unde există ceea ce Spiegel numeşte „state instabile”.

Merkel a acuzat luni Rusia că destabilizează nu doar Ucraina, ci şi alte ţări din Europa de Est, inclusiv Moldova. „Nu este vorba numai de Ucraina”, a spus cancelarul la Sydney, continuând: „Este vorba de Moldova, de Georgia şi dacă lucrurile merg mai departe aşa o să apară semne de întrebare referitor la Serbia şi vestul Balcanilor”.

Spiegel crede că îngrijorările lui Merkel privind Balcanii sunt justificate. Miercurea trecută la Consiliul de Securitate ONU Rusia a surprins abţinându-se să voteze în favoarea extinderii misiunii EUFOR în Bosnia-Herţegovina. Motivul invocat de ruşi a fost că textul rezoluţiei cuprindea o referire la perspectiva aderării Bosniei la UE.

Revista germană scrie că reporterii ei au văzut o analiză secretă comandată de guvernul de la Berlin în care sunt cercetate mai ales legăturile Rusiei cu Serbia. „Efortul (rusesc) depăşeşte cadrul cooperării militare şi al livrărilor de gaze ruseşti… Moscova se angajează în diplomaţie publică cu retorică limpede pan-slavistă şi se bucură de stima populaţiei sârbeşti, inclusiv din cauza atitudinii ruseşti faţă de Kosovo. Putin va face presiuni atât de mari asupra statelor din Balcani, încât ele fie vor renunţa la dorinţa de a deveni membre în UE, fie se vor angaja să devină membre şi să influenţeze dinăuntru politica Uniunii în favoarea ruşilor”, scrie Spiegel citându-l pe Elmar Brok, parlamentar European german.

Spiegel citează şi un document de politică rusesc, comandat de Putin influentului Consiliu de Relaţii Externe de la Moscova şi care spune: „În regiunea Balcanilor, care are legături tradiţionale cu Rusia, nu ne putem limita la investiţii în companii. Trebuie să cheltuim pentru infrastructură, astfel ca oamenii să perceapă Rusia ca o alternativă la puterea occidentului”.

Într-un document al Ministerului german de externe citat de Spiegel se spune că politica rusă în Balcani este încununată de succes. Se notează că Belgradul a modificat luna trecută data sărbătoririi eliberării capitalei de nazişti ca să coincidă cu vizita lui Putin, care a primit de la omologul său sârb Tomislav Nikolic cea mai înaltă distincţie sârbească.

„Imaginea unei legături sârbo-ruse strânse este din perspectiva germană un semnal nepotrivit într-un moment când Serbia ar trebui să-şi accentueze orientarea pro-europeană”, se spune în documentul german.

Spiegel scrie că pentru guvernul german nu este uşor să contracareze ofensiva diplomatică rusească în Balcani, dar cancelarul Merkel măcar încearcă. În august a găzduit la Berlin o conferinţă cu liderii balcanici, pe care i-a încurajat să meargă pe calea europeană. Tot Merkel l-a sunat pe premierul sârb Aleksandr Vucic, cerându-i să nu permită ruşilor să deschidă la Nis un aşa-numit centru pentru controlul dezastrelor, despre care Berlinul crede că ar urma să fie de fapt un centru permanent de spionaj rusesc.

Spiegel notează că Berlinul este îngrijorat şi de presiunile ruseşti asupra unei ţări balcanice care deja este în UE, anume Bulgaria. Un raport intern al Ministerului german de externe arată că 300.000 de ruşi şi-au cumpărat case şi terenuri în Bulgaria şi există pericolul ca ei să fie folosiţi de Putin ca o minoritate rusească, în scopul avansării unor interese ale Kremlinului.

Mircea Ţicudean, 18.11.2014

Preluat cu permisiune de pe situl Radio Free Europe/Radio Liberty

Ecouri

  • Sfartz Pincu: (20-11-2014 la 18:05)

    Istoria se repeta! Există deja o similitudine între situaţia interbelică din secolul XX legată de ascensiunea fascismului şi politică actuală şi agresivă a lui Putin.

    Cât de periculoasă şi neruşinată este declaraţia lui Putin, ieşit supărat de la întâlnirea G20 de la Brisbane, când a făcut aceastā declaraţie: „Ucraina se poate aştepta la evenimente foarte grave” – declaraţie făcută şi pe un ton aproape identic cu declaraţia facuta de Hitler: „Vom transformă Varşovia-într-un câmp pentru cartofi!”.

    Şi că şi atunci, permisivitatea lumii civilizate a favorizat expansiunea răului.

    Acum este o singură soluţie, pe muchie de cuţit, dar care trebuie imediat aplicată: „Blocadā totală-împotriva Rusiei”!

    Riscul declanşării unui WW3 este identic, şi dacă se ia această măsură, şi dacă lumea rămâne în expectativă. Dar există şi o şansă bună pentru domolirea fiarei!

  • Alexandru Leibovici: (3-12-2014 la 16:31)

    Din ziare.com:

    „Lista prietenilor Rusiei din Romania, deconspirata de hackeri: Iliescu, Nastase, Dan Puric si multi altii”, printre care: Ion Coja, Victor Roncea, Vasile Ernu (de la CriticAtac), Dan Puric şi mulţi alţii, de care însă n-am auzit.

    Articolul merită citit – deşi după mine autenticitatea listei nu este 100%

    Lista actuală completă se află aici

    Documentul este precedat de următoarea explicaţie:

    „[Acestea sunt] ţările şi persoanele pentru care există motive pentru crearea unui club de elită şi/sau a unui grup de influenţă informaţională pe linia „Rusiei Astăzi” [RT, „Russia Today”, agenţie de propagandă creată în dec. 2013]

    Cu toate aceste persoane fie A.G. Dughin, fie reprezentanţii acestuia, s-au întâlnit personal, atingând indirect sau direct posibilitatea ca aceştia să participe iniţiativa organizatorică şi/sau informaţională de tip pro-Rusia”.

    Mai aflăm că:

    „Există posibilităţi similare [de creare de „cluburi” ale „elitelor” pentru „influenţă informaţională”)] în : SUA, Brazilia, Portugalia, Spania, Iran, India, Suedia, Norvegia, Belgia, Elveţia, Bulgaria, Canada, etc.”

  • Johnny Walsh: (6-12-2014 la 14:41)

    Față de situația din anii ’90, ceea ce se întâmplă în spațiul fostei Iugoslavii e ușoară adiere. Ca orice stat slav de sud, sârbii și bulgarii, ortodocși, au avut, au și vor avea atitudine filoruse. Nimic nou. În perioada interbelică bunăoară, peste 90% dintre intelectualii bulgari erau filoruși, iar același procent de români erau rusofobi. Nici azi lucrurile nu stau mult altfel.

    În Estonia, bunăoară (dar și în celelalte două state baltice), rusofonii (bună parte și filoruși) reflectă o situație care nu se poate modifica prin clișee informaționale precum lista cu pricina, D-zeu știe cât de adevărată este. Nimeni nu poate verifica și, ca orice asemenea listă și ca orice clișeu precum „ești comunist”, „ești securist”, „ești prost” etc. nu conduce la nicio discuție rațională, ci la intoleranță și, ultimamente, la nimic util.

    A-i pune alături pe Iliescu și pe Năstase alături de Dan Puric denotă, cum să zic, un fel de metodă McCarthy-istă. Americanilor le este acum suficient de rușine de acest episod ca să-l pomenească uzual.

    A gândi în clișee are însă avantajul simplității: nu-ți cere nici multă informație, nici putere de analiză, nici simțul absurdului, nu-ți cere nimic. Pierdere de timp.

  • Alexandru Leibovici: (8-12-2014 la 23:02)

    @Johnny Walsh

    Lista pomenită mai sus provine, zice-se, aşa cum se vede din citatele şi referinţele pe care le-am dat, din arhivele electronice piratate ale unui asistent al binecunoscutului Alexandr Dughin. Acesta încearcă să creeze în diferite ţări grupuri de influenţă (influenţă a opiniilor publice şi a guvernelor respective) în favoarea politicii lui Putin, „pe linia” agenţiei de propagandă „Russia Today”, creată cu două luni înainte de invazia Crimeii

    Lista cuprinde oamenii „cu care fie personal A.G Dughin, fie reprezentanţii acestuia, s-au întâlnit personal” şi au obţinut acordul acestora de participare la operaţiunile corespunzătoare.

    Mie această ştire mi se pare cel puţin plauzibilă, deoarece concordă cu ce ştiu eu deja despre dispozitivul propagandistic actual al regimului lui Putin, despre istoria personală a acestuia (KGB), precum şi despre reţelele de influenţă de pe vremurile sovietice.

    Probabil că nu citiţi ruseşte, dar iată, pentru orice eventualitate:

    – Черный Интернационал:Малофеев и Дугин – aici

    – „‘Internaţionala neagră’. Cum hrăneşte Putin partidele de dreapta din toată lumea” — http://theins.ru/politika/2113/

    Cât despre „metoda McCarthy” … reluăm poate, dacă aveţi interes să deschideţi o discuţie mai aprofundată.

    [Adăugat ulterior]: Publicat chiar pe acest sit – http://acum.tv/articol/71397/

  • Sfartz Pincu: (9-12-2014 la 03:50)

    Întrebarea este: „Se plăteşte?”. Dacă se plateste, au o scuză cei care sunt foarte săraci, dar nu au nici o scuză cei înstăriţi şi care se pretează la trădarea de ţară pentru câţiva arginţi.

    Ce alte interese ar avea unii români să-i pupe în fund pe ruşi? Frica de invazie, şi o situaţie bună post-invazie, sau pur şi simplu mentalitaea clasică deja exprimată prin: „capul plecat…”, rămasă ca moştenire de la supravieţuirea sub trei imperiī. Greu de inteles.

    Istoria recentă ne învaţă că nu trebuie acceptată nici o minimă supunere, cu „orice preţ”, faţă de un sistem fascistoid-agresiv. Este singurul mod de supravieţuire: Să mori pe barticade, niciun pas înapoi!

    Aşa că dacă cei de pe lista sunt confirmaţi, merită cea mai aspră pedeapsā, şi ca minimum să fie expatriaţi… în Rusia, dar cāt mai încolo, dincolo de Enisei!!

  • Alexandru Leibovici: (9-12-2014 la 17:56)

    @Sfartz Pincu

    > Ce alte interese […] ?

    Cea mai naturală explicaţie pentru asemenea atitudini este convingerea personală a celor în cauză. Oamenii aceia care se pun în slujba politicii lui Putin se vede treabă că au înţelegere pentru această politică. Ei sunt convinşi că este legitim interesul Rusiei (al lui Putin, de fapt) să re-înglobeze fostele republici sovietice, să aibă un cordon „sanitar” care s-o izoleze de ţările occidentale. Ei sunt convinşi că SUA şi EU vor să-i subjuge, să le sugă (ce a mai rămas din) toată puterea economică şi bogăţiile subsolului, etc.

    Aceste idei sunt împărtăşite de foarte, foarte multă lume, sub diferite forme şi în diferite variante; se vede şi în dezbaterile de pe ACUM.

    Deci nu este nevoie de vreun interes bănesc, frică de Rusia, oportunism preventiv, etc. Astea sunt explicaţiile care se avansează în primul rând, iar cea mai simplă – ideologia împricinaţilor – este sistematic ignorată fără niciun fel de explicaţie!

    Uitaţi-vă la lista lui Dughin: vi se pare că toţi aceştia sunt fie săraci, fie îngroziţi de Rusia lui Putin, fie căutători de o vizuină adâncă? Nu, sunt fie oameni nostalgici de URSS/comunism, fie antiamericani şi antioccidentali, fie antiliberali, anti-piaţa liberă, protecţionişti, naţionalişti, izolaţionişti e tutti quanti.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Petru Clej: „autorităţile de la Chişinău trebuie să înţeleagă că e în interesul R. Moldova să facă reformele”

Rezultatele scrutinului din Ucraina au arătat că ţara vecină din EST va fi guvernată de partidele pro-europene de acolo. Şi...

Închide
44.222.82.133