caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Republica Moldova



 

Petru Clej: „autorităţile de la Chişinău trebuie să înţeleagă că e în interesul R. Moldova să facă reformele”

de (17-11-2014)
3 ecouri

 
Un interviu cu un ziarist şi comentator politic român de la Londra.

Rezultatele scrutinului din Ucraina au arătat că ţara vecină din EST va fi guvernată de partidele pro-europene de acolo. Şi la alegerile prezidenţiale din România victoria e de partea forţelor de dreapta. L-am întrebat pe jurnalistul occidental Petru Clej dacă am putea vorbi despre nişte lecţii şi pentru R. Moldova, unde peste doua săptămâni vor fi aleşi deputaţii din parlamentul de la Chişinău?

Petru Clej: „E o oarecare diferenţă. Sigur că România e stat membru al Uniunii Europene şi chiar dacă candidaţii prezentau două alternative extrem de diferite, nu cred că putem trage prea multe concluzii din alegerile din România. Cu Ucraina asemănarea este destul de mare. Este vorba de opţiunea pe care o va adopta ţara. Dacă merge în continuare pe varianta integrării în structurile europene nu înseamnă neapărat că va deveni membră a Uniunii Europene, dar acesta este ţelul. Sau dacă merge înspre sfera de influenţă a Rusiei.”

Europa Liberă: În Republica Moldova sondajele arată că opţiunea electoratului s-ar împărţit egal, unii care vor ca Moldova să se apropie de UE, iar alţii vor ca Moldova să meargă în Uniunea Vamală. E mai dificil?

Petru Clej: „E foarte dificil. Pentru că Moldova e în afara Uniunii Europene şi influenţa Rusiei în Republica Moldova este mult mai mare, inclusiv din punct de vedere economic. Şi atunci aici, Moldova, ca fostă componentă a Uniunii Sovietice, ştie bine ce înseamnă apropierea de Rusia, ceea ce îngreunează mult o apropiere de Uniunea Europeană, mai ales că Rusia face totul ca să împiedice această apropiere.”

Europa Liberă: Miza acestui vot geopolitic la ce s-ar reduce?

Petru Clej: „Aici, dacă păstrăm proporţiile, revenim la teoria lui Samuel Huntington din anii ’90 „Ciocnirea civilizaţiilor”. Moldova este pusă să aleagă între civilizaţia occidentală şi cea estică, ortodox-rusească. Şi nu e deloc uşor, pentru că aici mai intervine şi problema identitară, care nu a fost rezolvată, care revine, iată, cu acuitate la fiecare scrutin.”

Europa Liberă: Domnule Clej, autorităţile de la Chişinău îşi exprimă speranţa că noul preşedinte ales al României va contribui la dezvoltarea relaţiilor de parteneriat cu Moldova. Când relaţiile dintre Chişinău şi Bucureşti se încălzesc, se pare că se răceşte cooperarea moldo-rusă. E ceva explicabil?

Petru Clej: „Da, sigur că este explicabil. Pentru că opţiunea pro-românească este văzută ca prooccidentală la Moscova şi este un joc cu sumă zero, aşa cum se spune, când câştigă proeuropenii, pierd proruşii şi invers.”

Europa Liberă: De ce Moscovei nu i-ar plăcea acest parcurs european pe care şi l-a asumat Republica Moldova?

Petru Clej: „Pentru că Rusia, la ora actuală, a revenit în forţă la zonele de influenţă. Şi după cum se vede în Ucraina, tot ceea ce face Rusia este să împiedice apropierea de Europa a ţărilor aflate în presupusa ei sferă de influenţă.”

Europa Liberă: Moscova va continua să şantajeze Republica Moldova cu Transnistria?

Petru Clej: „Da, evident. Cum face cu toate ţările, cu Georgia, în Abhazia, cu Azerbaidjan în Nagorno-Karabah, în Ucraina în mod direct. Şi s-a văzut şi la summit-ul G20, din atitudinea lui Putin, că nu este dispus la niciun fel de concesie în această privinţă.”

Europa Liberă: Pe cât de important este votul diasporei, din moment ce şi Republica Moldova are o armată întreagă de migranţi aflaţi muncă în străinătate?

Petru Clej: „E important, nu ştiu procentual dacă este la fel de…”

Europa Liberă: Sociologii zic că s-ar acumula voturi cam pentru cinci-şase mandate în Parlamentul de la Chişinău.

Petru Clej: „E foarte mult. Dar aceasta este teoria. Să vedem practica. Nu cred că Moldova are aceeaşi infrastructură pentru votul în străinătate ca România.”

Europa Liberă: Şi atunci votul prin corespondenţă, votul electronic ar fi o salvare?

Petru Clej: „Da. Dar cine e dispus să legifereze aşa ceva? Nu vedeţi că nici în România nu s-a realizat.”

Europa Liberă: Şi de ce se teme guvernarea să legalizeze acest lucru?

Petru Clej: „Pentru că oamenii din diasporă nu pot fi controlaţi şi prostiţi, ca să mă exprim, ca un votant de ieri de la coadă, ca cei din interiorul ţării.”

Europa Liberă: Cum acceptă perdanţii rezultatele?

Petru Clej: „Până la urmă le acceptă, că aceasta e democraţia, dar nu cu plăcere. Şi, de fapt, aşa se întâmplă peste tot. Dacă vrei să e integrezi în Europa, trebuie să urmezi regulile democraţiei, care înseamnă respectarea verdictului popular.”

Europa Liberă: Atunci când demnitarii de la Bruxelles spun că este timpul să se pună în aplicare reforme, reforme structurale, mai cu seamă în domeniul justiţiei, trebuie să însemne aceasta că cineva dă din deget?

Petru Clej: „Nu. Dar autorităţile de la Chişinău trebuie să înţeleagă că e, în primul rând, în interesul Republicii Moldova şi, în general, al întregii populaţii să facă aceste reforme.”

17.11.2014

Preluat cu permisiune de pe situl Radio Free Europe/Radio Liberty

Ecouri

  • Petru Clej: (23-6-2015 la 12:54)

    Domnule Leibovici, eu vorbeam serios. Vad ca la aceasta rubrica de doi ani si jumatate incoace apare un articol nou cam la una-doua luni si acela „imprumutat” din alta parte. Daca aveti musterii care pretind ca se pricep, invitati-i sa scrie, cu alte cuvinte sa-si puna banii unde le e gura.

    Altfel transmiteti-le acestor personaje ca nu sunt interesat in tot felul de oferte care apar din partea lor si care, ca moderator, ar trebui sa le considerati off topic.

  • Alexandru Grosu: (30-6-2015 la 12:32)

    In preivinta „musteriilor” si a „nivelului de birt” din Onesti am mai auzit inainte.

  • Alexandru Grosu: (30-6-2015 la 12:33)

    Si in privinta unui efemer „regulament” la fel!!!



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Candidatul care uneşte

Dl Ponta a vrut să fie preşedintele care uneşte. A reuşit să fie candidatul care uneşte. Diaspora şi cei din...

Închide
18.218.234.83