caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Album



 

Un memento „Dada” – O expoziţie reprezentativă

de (13-11-2014)
10 ecouri

 
O expoziţie oarecum deosebită, organizată aproape de centenarul apariţiei curentului artistic Dada, se deschide în spaţiul oferit de „Târgul Oriental” din portul Tel Aviv. Aşa cum e şi firesc, evenimentul e organizat în colaborare cu Muzeul Iancu – Dada din satul artiştilor de la Ein Hod, probabil singurul din lume dedicat exclusiv acestei mişcări. Expoziţia cuprinde lucrări de artă, inclusiv artă scenică, crochiuri, schiţe ale unor artişti de performanţă.

Baruch Elron

Baruch Elron

Dada, care a avut perioada sa de glorie până prin anul 1923, s-a datorat în bună parte unor artişti veniţi din România la Zurich, în timpul primului război mondial. Tristan Tzara şi Marcel Iancu sunt nume reprezentative. Dada s-a dovedit unul din cele mai radicale curente artistice din toate timpurile. Adepţii săi îşi manifestau revolta mai curând prin provocări decât prin noi idei estetice, încercând să nege academismul, conservatorismul, conformismul.

Fredi Fabian

Fredi Fabian

Acest curent îşi propunea să schimbe vechea ordine printr-o concepţie anarhică, îndreptată contra rutinei, regulilor, disciplinei. Şi totuşi, găsim în creaţiile dada elemente din futurismul italian, din cubismul francez, din expresionismul german. Din acest aparent eclectism a rezultat în final un alt curent artistic, mai de durata, valabil şi în prezent, suprarealismul. Un dadaism în stare pură este mai greu de găsit.

Marcel Iancu

Marcel Iancu

Cultivând hazardul, spontaneitatea, absurdul şi imprevizibilul, artiştii mobilizaţi temporar în mişcare, au pledat pentru o libertate absolută. Ei au promovat expresii plastice uneori seducătoare, care au creat o atmosfera propice pentru experienţe uluitoare. Aici stă meritul de necontestat al dadaismului. Pictorii grupaţi în avangarda artistică românească dintre cele două războaie, şi nu numai, sunt un exemplu edificator. Dintre pictorii israelieni contemporani, Baruch Elron, Oded Feingersh, Orna Benshoshan, Fredi Fabian şi alţii se alătură firesc promotorului mişcării Marcel Iancu.

Oded  Feinghersh

Oded Feinghersh

Orna Benshoshan

Orna Benshoshan

Ecouri

  • CHARLIE: (2-12-2014 la 22:47)

    Oare in miscarea DADA erau numai evrei romani? Va rog sa largiti cercul de participanti.

  • Dorel Schor: (3-12-2014 la 13:17)

    Domnule Charlie, aveti fara indoiala dreptate. Numai ca fiind vorba de o expozitie dedicata „dadaistilor” din Romania, sunt pomeniti numai acestia. Va invit sa largiti subiectul, scriind despre cei din Germania sau Elvetia, de pilda. Succes!

  • CHARLIE: (3-12-2014 la 15:59)

    MERCI pentru raspuns prompt. Nu sunt expert in materie dar pe internetesteo groaza de material despre Arp, etc. Este bineinteles la latitudinea d-tale sa faci ce vrei. Cautati Cafe Voltaire in Zurich.

  • Dorel Schor: (4-12-2014 la 10:16)

    TOATE ACESTEA IMI SUNT FOARTE CUNOSCUTE. Dar nu mi-am propus sa epuizez subiectul. Tema a fost contributia romanilor, amintita cu ocazia expozitiei de la Tel Aviv dedicata miscarii Dada la 99 ani de la inceputuri.

  • CHARLIE: (4-12-2014 la 13:10)

    Mi-am epuizat toate cunostiintele. Ata yodea ioter mimeni. What about the show organized by Radu Stern.

  • Dorel Schor: (4-12-2014 la 16:34)

    Radu Stern este un bun specialist in materie. Ultima data cand am fost in legatura cu el cred ca se afla in Elvetia si organiza expozitia avangardistilor din Romania in Olanda. ACEASTA EXPOZITIE A AVUT UN MARE SUCCES si la Ierusalim.

  • CHARLIE: (4-12-2014 la 21:20)

    Da! Radu Stern este la un Museu la Lausanne. Am vorbit cu el odata sau de doua ori. Il poti gasi in cartea de telefon a Elvetiei daca ai nevoie sa vorbesti cu el. Fiul meu locuieste in Elvetia la Fribourg. Nu sunt sigur cand dar voi veni la el anul viitor si voi face contact cu Radu. Lausanne e un oras foarte frumos pe malul lacului Leman. Trebuie sa semnez DR. Charlie ca unii de pe Acum.tv ? (glumesc)

  • Dorel Schor: (5-12-2014 la 17:51)

    Este placut si instructiv de corespondat cu dv.

    Daca veti fi la Lausanne, transmiteti d-lui Radu Stern urarile mele de bine. M-as bucura sa va cunosc, ma „gasiti” in cartea de telefon a Nataniei.

  • Alexandru Leibovici: (5-12-2014 la 18:32)

    Cartea de telefon a Elveţiei : http://tel.search.ch/

    Cf. acesteia, dl. Stern locuieşte la St-Légier-La Chiésaz, care este la circa 15 km de Lausanne, lângă localitatea Vevey

    Mă îndoiesc că cartea de telefon a Nataniei este tot aşa de uşor de găsit şi mai ales de citit 🙂

  • Dorel Schor: (5-12-2014 la 19:10)

    Domnul Charlie fiind (presupun) tot de pe acolo, va putea citi cartea de telefon a Nataniei.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Zvonuri (ziceri)

Surdul dansează după orice melodie. // L-au recunoscut abia când s-a întors cu spatele. // Tocmai cei cu mâinile murdare...

Închide
3.135.246.193