caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Romania 

Ucenicul vrăjitor şi serviciile secrete

de (16-10-2014)
3 ecouri

 
Traian Băsescu se simte ca ucenicul vrăjitor care nu mai poate controla structurile secrete, cărora le-a dat puteri şi care acum par să se fi întors împotriva lui.

Preşedintele Traian Băsescu şi-a dat seama cu două luni înainte de finalul mandatului său că serviciile secrete „au devenit extrem de puternice” şi că sunt tentate „să acapareze cât mai mult control şi influenţă”.

Constatarea este făcută în toiul scandalului în care premierul român a fost acuzat de preşedinte că ar fi fost ofiţer acoperit al serviciului de spionaj autohton.

Traian Băsescu a cerut în urmă cu un an serviciilor să-i transmită dacă în guvern există ofiţeri acoperiţi: în primă instanţă răspunsul a fost formulat general şi negativ.

Ulterior, însă, Traian Băsescu a cerut clarificări mai detaliate Serviciului de Informaţii Externe, SIE, pentru care se presupune că ar fi lucrat Victor Ponta între 1997şi 2001, dar a fost tratat cu refuz.

În paralel, Serviciul şi premierul au căzut de acord asupra unei Hotărâri de Guvern privind lista de categorii de informaţii secrete de stat din domeniul Serviciului de Informaţii Externe, adoptată pe şest încă de anul trecut.

Preşedintele crede că acest document ar fi trebuit să aibă avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, dar este contrazis de premier şi de reprezentanţii SIE.

Traian Băsescu susţine că această listă prin care rămân conspirate până şi femeile de serviciu din SIE ar fi fost concepută special pentru a-l acoperi şi pe Victor Ponta, ceea ce înseamnă din perspectiva preşedintelui că această structură se amestecă în politică.

Suspiciunile lui Traian Băsescu pornesc de la faptul că fostul şef al SIE, Teodor Meleşcanu, a fost împins în campania electorală şi că Serviciul i-a luat apărarea lui Victor Ponta într-un comunicat de presă.

Preşedintele pare să nu fi citit cu atenţie acel comunicat în care, de fapt, SIE recunoaşte indirect că premierul ar fi lucrat pentru acest serviciu. La început se referă la faptul că Serviciul nu poate da informaţii despre ofiţerii săi acoperiţi, iar în final accentuează că instituţia „nu este abilitată să răspundă unor întrebări de asemenea natură, chiar şi în condiţiile în care persoana la care se face referire nu ar fi avut nicio legătură cu Serviciul”.

Preşedintele a făcut la rândul lui o listă cu acte normative care i-ar fi permis să afle dacă premierul a fost sau nu ofiţer acoperit, întrucât această informaţie este de interes public.

Prima pe listă este chiar Legea de funcţionare a SIE, care nu prevede conspirarea pentru ofiţerii acoperiţi aflaţi în rezervă, cum ar fi cazul lui Victor Ponta.

Serviciile secrete din România post-comunistă au făcut jocuri politice aproape la vedere cel puţin până la alegerile din 2004, dar scandaluri au mai fost şi după, iar influenţa acestora, chiar dacă nu poate fi mereu dovedită, a existat tot timpul în mediul politic.

Traian Băsescu susţine că el le-a dat posibilitatea să se întărească şi că următorul pas care trebuie făcut ar fi un mecanism serios de control al acestora din Parlament. Dar cât de mult pot fi supravegheate nişte structuri secrete?

În România, comisiile de specialitate din Parlament sunt mai degrabă ele supravegheate de servicii, decât invers, după cum spunea Traian Băsescu.

Preşedintele s-a arătat foarte supărat zilele acestea de faptul că Serviciul de Informaţii Externe i-a refuzat informaţia privind premierul ofiţer acoperit, iar Traian Băsescu s-a întrebat dacă nu cumva serviciile i-au mai ascuns şi alte informaţii.

De partea cealaltă prezidenţiabilul Teodor Meleşcanu, fost şef al SIE, a spus că informaţia cerută de preşedinte nu era relevantă pentru deciziile pe care le lua şeful statului.

Traian Băsescu este primul preşedinte din România care a numit în fruntea principalelor servicii secrete politicieni din opoziţie. Aşa a ajuns fostul senator PSD George Maior în fruntea SRI şi fostul senator PNL Teodor Meleşcanu director al SIE.

A fost o încercare de a demonstra că serviciile nu vor juca împotriva partidelor şi nu se vor angrena în viaţa politică, aşa cum mai făcuseră înainte.

Acum, însă, la final de mandat Traian Băsescu se simte ca ucenicul vrăjitor care nu mai poate controla structurile secrete, cărora le-a dat puteri şi care acum par să se fi întors împotriva lui.

16.10.2014

Preluat cu permisiune de pe situl Europei Libere.

Ecouri

 • nelutiu: (18-10-2014 la 20:27)

  Articolul este destul de reuşit dar are o notă de subiectivism deoarece dacă nici preşedintele ( încă în funcţie) României nu are acces la lista cu femeile de serviciu din serviciile tainice, cu atât mai puţin ofiţerii acoperiţi sau la vedere, atunci poate or avea acces la aceste informaţii doar bunicile noastre care mai sunt în viaţă!

  Oare nu avea dreptate preşedintele Emil Constantinescu atunci când afirma că este victima serviciilor secrete, ori poate pe bunicuţa l-au trădat şi vechii agenţi KGB?

  Dacă aceste servicii îşi trimit proprriul candidat la presidenţiale nu cumva au sărit de mult calul, sau nu cumva numai acestea au emanat presidenţiabilii?

  Oare trăim tot sub dictatura Securităţii şi a proletariatului în această ţară?

 • Sfartz Pincu: (19-10-2014 la 06:48)

  @Nelutiu

  În nici un caz nu trăim sub dictatura proletariatului, pentrucă la putere nu este aproape nimeni care să muncească pentru ţară,deci nimeni care sā facā parte din proletariat! 🙂

  Trăim sub dictatură ignoranţei crase a populaţiei, care nu ştie pe cine alege, dar îi ştie pe cei care dau cadouri contra vot.

 • nelutiu: (19-10-2014 la 11:14)

  @Sfartz Pincu.

  Aşa este domnule dar e cu mult mai rău, proletarii au fost cumpăraţi prin închiderea fabricilor, pensionarii cu mici şi bere, primarii cu câţiva arginţi.Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Foc la delicatese

Ce-i nou? am întrebat. Păi, nu ştii? Astă noapte a ars magazinul de delicatese a lui Joel măcelarul. Că ştii,...

Închide
44.211.117.197