caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Republica Moldova



 

„Cred că Rusia doreşte un coridor către Odesa şi gurile Dunării”

de (18-9-2014)

 
Mihai Godea (deputat membru al Comisiei pentru securitatea naţională din Parlamentul R. Moldova): „Cred că Rusia are o abordare mai largă, e vorba de un coridor către gurile Dunării şi Odesa”

Şeful forţelor NATO din Europa a declarat că în Moldova şi regiunea ei transnistreană sunt vizibile „unele semne ale unui scenariu” de felul celui care a dus la anexarea Crimeii de către ruşi.

Şeful forţelor NATO din Europa, generalul american de aviaţie Philip Breedlove, a declarat că în Moldova şi regiunea ei transnistreană sunt vizibile „unele semne ale unui scenariu” de felul celui care a dus la anexarea Crimeii de către ruşi. Potrivit agenţiei Reuters, Breedlove a spus că trupele ruse au ţinut anul acesta exerciţii militare în regiunea transnistreană, învecinată cu Ucraina, iar preşedintele moldovean a avertizat Moscova să nu anexeze regiunea aşa cum a făcut-o în Crimeea. Vorbind la o conferinţă la Bruxelles, generalul american a mai spus că Alianţa Nord-Atlantică „nu are în prezent o politică despre ce se poate face în acele ţări care nu sunt în NATO, dar nici în Federaţia Rusă”. Cum ar trebui să reacţioneze Chişinăul sau ce s-ar putea aştepta?

Europa Liberă: Domnule Mihai Godea, în calitate de deputat membru al Comisiei pentru securitatea naţională, să vă întreb cum ar trebui să reacţioneze autorităţile de la Chişinău la această ultimă declaraţie făcută de comandantul suprem al Forţelor aliate NATO în Europa (SACEUR), generalul american Philip Breedlove, care spunea că inclusiv în Republica Moldova şi regiunea ei secesionistă, transnistreană, sunt vizibile semnele unui scenariu de felul celui care a dus la anexarea Crimeii de către ruşi. Ar putea să se repete acest scenariu şi dincolo de graniţele Ucrainei, mai spre Vest?

Mihai Godea: „Ceea ce se întâmplă în regiunea de est a Republicii Moldova este un proces de durată. Încă acum doi ani şi mai bine am abordat problema înarmării aşa-zisei armate transnistrene, problema schimbării echipamentelor şi tehnicii militare pentru grupul redus al armatei ruse din stânga Nistrului. Rusia, pas cu pas, a avut un plan bine determinat de consolidare a prezenţei militare în Republica Moldova. Acest lucru era evident. Ceea ce este regretabil e că autorităţile Republicii Moldova nici măcar în plan diplomatic, fără să vorbim de cel militar, nu au întreprins toate acţiunile de rigoare pentru a zădărnici aceasta.”

Europa Liberă: Dar ce putea să întreprindă şi cum?

Mihai Godea: „În momentul în care au încercat să aducă unităţi de zbor prin Ucraina, atunci s-a făcut demersul în faţa guvernului de la Kiev pentru a nu permite introducerea elicopterelor sau a altor aparate de zbor în regiunea transnistreană. Dacă lucrurile erau tratate cu mai multă seriozitate şi responsabilitate, poate nu ajungeam aici, chiar în condiţiile în care până nu demult, în persoana guvernului de la Kiev nu am avut un suporter şi un susţinător ale intereselor naţionale ale Republicii Moldova, în măsura în care ne-am dorit. Sigur că Ucraina a fost întotdeauna un partener al ţării noastre, dar până nu demult am avut aliaţii Rusiei, să zicem, la cârma Ucrainei. Sigur că aceasta, până la urmă, nu rezolvă problema, noi putem să analizăm şi să vedem lacunele din trecut, trebuie să vedem ce avem de făcut ca să nu permitem un război hibrid, de genul celui pe care îl vedem în estul Ucrainei şi ceea ce am văzut prin procedura de anexare a peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă.”

Europa Liberă: Dar cum la modul practic ar putea, eventual, Federaţia Rusă, dacă şi-ar dori, să anexeze Transnistria? Conform aceluiaşi scenariu pe care l-a aplicat în raport cu Crimeea?

Mihai Godea: „Eu nu cred că în plan este doar Transnistria. Eu cred că este o abordare mai largă, ceea ce ţine şi de sudul Basarabiei, actuala regiune Odesa.”

Europa Liberă: Deci, Vladimir Putin poate crea un coridor către Transnistria prin Odesa?

Mihai Godea: „Eu cred că este vorba de un coridor către gurile Dunării şi către Odesa, viziunile sunt mai largi un pic. Iar focarele de instabilitate din regiunea autonomă a Găgăuziei şi din raionul Taraclia, mai ales prin organizarea congresului deputaţilor de toate nivelurile la începutul acestui an la Comrat, la care au participat şi reprezentanţi ai administraţiei locale din raionul Taraclia, concomitent cu un congres similar care se producea la Harkov, în aceeaşi zi, din toată regiunea de est a Ucrainei. Scenariile au putut fi citite, descifrate şi măsurile luate. Desigur că este foarte important că secretarul general adjunct NATO semnalizează acest lucru. Este foarte important că potenţialii noştri aliaţi sunt cu ochii pe noi şi putem anticipa că, în caz de pericol major sau de force majeure, vom avea în primul rând sprijinul diplomatic şi politic internaţional necesar.”

Europa Liberă: Bine, dar acest secretar general spune că NATO nu are în prezent o politică care să-i permită să întreprindă anumite acţiuni în acele state care nu sunt în componenţa Alianţei Nord-Atlantice.

Mihai Godea: „Astăzi nu are. Aceasta nu înseamnă că mâine nu se pot schimba lucrurile. Pentru că evoluţiile din regiune cred că au oferit cu prisosinţă lecţii necesare pentru toţi actorii implicaţi.”

Publicat: 17.09.2014

———-
Preluat cu permisiune de pe situl Europei Libere

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Andrei Illarionov: “Criza ucraineană şi consecinţele ei”, partea II-a

Partea a II-a a conferinţei ţinute de Andrei Illarionov, fost consilier economic al lui Vladimir Putin, la Universitatea Liberă din...

Închide
34.231.180.210