caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Album



 

Moris Manes – un creator de atmosferă

de (14-7-2014)
1 ecou

 
Moris Manes este un pictor care a devenit cunoscut pentru stilul său personal, realist figurativ, uşor expresionist, cu tuşe energice care dau privitorului senzaţia de mişcare şi vigoare. Personajele sale sunt adesea instrumentişti aplecaţi cu pasiune asupra unei viori, violoncel sau alămuri, cu gesturi atît de convingătoare încât te aştepţi ca acordurile să irumpă în orice clipă. Artistul este, de asemenea, atras de subiectul profesiunilor artizanale, de aspecte ale vieţii cotidiene, de funcţionalitatea tradiţională a satului, de galopul cailor. În fapt, o lume nobilă şi puternică, dar nu mai puţin vulnerabilă.

IMG_0087_1

Desenul concis, elementele geometrizate ale fondului şi mai cu seama cromatica rafinată realizează acea atmosfera unică în care sinteza liniei şi echilibrul compoziţiei tind către o formă de abstract în jurul subiectului figurativ. Moris Manes este un creator de atmosfera în care culoarea are un rol principal. Armonia cromatică excepţională în care petele de culoare se lărgesc şi se restrîng, tinzînd la esenţă, ni-l prezintă adesea ca fiind postimpresionist, cu afinităţi către fovism. Culorile lui M.M. dăruiesc lucrărilor lui lirism, alteori dramatism sau graţie.

IMG_0944

Şi totuşi, menţinîndu-şi în linii mari stilul şi tehnica, artistul îşi permite, din cînd în cînd, într-o lungă şi constantă activitate creatoare, interpretări variate, dualitate în limbajul artei, divagaţii conceptuale care dovedesc abilitate şi spirit ludic. Încărcătura emoţională, spiritul de confruntare, dar şi afinitatea necondiţionată a pictorului pentru eroii săi reflectă cu robusteţe experienţa să de viaţă, infuzia de spontaneitate, de entuziasm şi permanentă re-descoperire a culorii.

IMG_4547

Am ales, pentru a demonstra aceste afirmaţii, cîteva din tablourile pictorului, din perioade foarte diferite. Manes dovedeşte, chiar şi atunci cînd părăseşte pentru scurt timp stilul care l-a consacrat (sau pe care l-a consacrat el) şi se eliberează de anumite coduri, opţiunea sa pentru mişcare, emoţie, ritm, culoare, armonie dintre contraste. În felul acesta, arta sa atinge toate aspectele existenţei, încadrîndu-se pe nesimţite şi în realismul metaforic.

PA150582

Dr. DOREL SCHOR

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Insomnie (ziceri)

Cine calcă pe trandafiri e bine încălţat. // Cu timpul, medicamentele se elimină din corp, dar bolile se adună. //...

Închide
3.135.205.146