caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Album



 

Emoţii şi sentimente

de (16-6-2014)

 
S-a afirmat mai de mult că Arta este cel mai scurt drum de la un om la altul… În speţă, pictura exprimă sentimentele, trăirile, emoţia, admiraţia, starea de linişte sau de nelinişte, tristeţea cu ajutorul culorilor şi prin redarea expresiei personajelor. Aspectul psihologic al culorilor a fost subliniat de Goethe. Iar Oscar Wilde, pe alt meridian, afirmă că fiecare portret este un portret al artistului şi nu al celui care pozează.

Edvard Munch - The Scream

Edvard Munch – The Scream

Roşul poate fi o culoare foarte intensă, care naşte sentimente extreme, sugerează căldură, pasiune, entuziasm dar şi agresiune, conflict. Verdele simbolizează natura, viaţa, tinereţea, renaşterea, vigoarea. Galbenul reprezintă ludicul, lumina, creativitatea dar şi boala, prudenţa, gelozia… Iar albastrul e specific pentru singurătate, tristeţe, depresie dar şi pentru înţelepciune, încredere, loialitate.

Ilya Repin Ivan the Terrible and his son Ivan

Ilya Repin Ivan the Terrible and his son Ivan

Pictorii se ajută de aceste proprietăţi, trecute desigur prin filtrul sensibilităţii şi personalităţii lor. „Strigătul” lui Munch exprimă spaima şi o disperată solicitare de ajutor. Portretul cardinalului Fernando Nino de Guevara, semnat de El Greco, ilustrează fanatismul şi uscăciunea sufletească a slujitorului bisericii. În „Ivan cel groaznic şi ţareviciul”, Repin îl înfăţişează pe sîngerosul ţar în clipele de disperare şi durere, îngrozit de uciderea fiului său într-un acces de furie. Frida Kahlo îşi pictează portretul cu trup de căprioară în care pătrund săgeţile duşmanilor. Este o auto-identificare de loc ambiguă. Iat-o pe Ofelia, din Hamlet, înconjurată de ape, înainte de a-şi pune capăt vieţii. Durere şi disperare citim pe chipul ei inocent.

illiam Waterhouse - The Lady of Shalott

illiam Waterhouse – The Lady of Shalott

Exemplele pot, desigur, continua pentru că adevăraţii artişti au ştiut întotdeauna să surprindă, în creaţiile lor, dimensiunea tragicomică a existenţei. Încă cu multe sute de ani în urmă,în ilustrarea poemului medieval „Le Roman de la Rose” sau în marea frescă „Grădina deliciilor” de Ieronimus Bosch sunt închipuite şi prezentate, în parte, viciile şi calităţile omului: viclenia, ura, avariţia, minciuna, gelozia, invidia, crima dar şi dreptatea, raţiunea, norocul, geniul, iubirea, adevărul, mila…

Frida Kahlo

Frida Kahlo

Dr. DOREL SCHOR

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Cel care tace

Când nu ai nimic, nu ai nimic... Nici măcar duşmani. // Nu toate ridurile apar din cauza efortului intelectual... Mare...

Închide
3.149.213.209