caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

Primul tur al alegerilor locale în Grecia

de (20-5-2014)
7 ecouri

 
Prognozele şi estimările prin întrebări din timpul votului au fost infrimate de primele rezultate care sunt incerte şi în majoritatea circumscripţiilor se va hotărî în turul al doilea din data de 25 Mai şi posibil ca fiecare vot să fie hotărâtor.

Imaginea generală este de ascensiune a SYRIZA, partid pluralist cu preponderenţă de stânga, care are şanse să câştige primării şi şefii de regiuni în special în capitală şi judeţul înconjurător, regiune care dă tonul.

În provincie rezultatele arată diviziunea voturilor în diferite partide şi grupări de stângă şi partidul conservator de guvernământ.

Partidul Comunist declara o creştere la 10% din voturi, ceea ce pare exagerat. Partidul fascist Zori Aurii pare să fie constant la acelaşi nivel de voturi, în jur de 7%, dar fără şanse să câştige primării în turul doi în care nu intră, dar voturile lor ar putea să influenţeze rezultatul. Cred că este dovadă a unei inconştienţe a votanţilor neinformaţi şi neinteresaţi, şi în multe situaţi inconştienţi de consecinţe. În fapt sunt voturi pierdute care nu aduc niciun rezultat şi nu pot fi considerate ca protest împotriva cuiva.

Previziunile pentru turul doi şi pentru alegerile pentru Parlamentul European ar putea fi infirmate datorită caracterului diferit şi a rămăşiţelor tradiţiei locale din societatea greacă, când la alegerile locale votul este dat pe criterii locale de cumătrii, grupări de influenţă şi confrerii pe criterii contextuale.

Ecouri

  • Sorin Paliga: (20-5-2014 la 19:57)

    În mod uzual, în Grecia ca și în alte țări, alegerile locale au alte criterii decît cele generale, mai ales în localitățile mici, unde oamenii se cunosc unii pe alții. Grecii nu pot fi prea diferiți de alte nații, oricît de „altfel” ar putea fi aplecarea lor spre stînga și spre un soi de „comunism hellenic”.

    Sînt un popor urban, orgolios, care a căzut mult în Evul Mediu, au mîndria lor, au conștiința că Europa le datorează cumva o parte din civilizația de azi. Că e adevărat sau nu ceea ce cred e altă poveste, cînd crezi ceva începe să facă parte din realitate, chiar dacă alții nu o văd astfel.

  • musat: (20-5-2014 la 20:39)

    Ceea ce aseamana cu alte tari este diferenta intre regiuni care de multe ori vecine s-au dezvoltat in mod separat. Doua orase sau judete separate de un munte au fost izolate intre ele sute de ani si s-au simtit mai aproape de regiuni mai indepartate la care accesul se efectua numai pe mare dar mai usor decit sa se traverseze un masiv muntos. Astfel si oamenii s-au diferentiat in functie de conditii geografice.

  • Alexandru Leibovici: (20-5-2014 la 21:05)

    @Musat

    > diferenta intre regiuni care de multe ori vecine s-au dezvoltat in mod separat. … Astfel si oamenii s-au diferentiat
    > in functie de conditii geografice.

    Este un fenomen interesant şi cu mari consecinţe.

    Aş adăuga că condiţiile geografice intervin prin aceea că favorizează, sau împiedică, interacţiunile nu numai cu regiunea învecinată, ci, mai important, cu restul lumii largi, de unde pot veni idei noi în toate domeniile – filozofie, organizare statală, tehnică, ştiinţă…

    Regiunile izolate sunt focare de înapoiere umană; sunt de asemenea prăzi uşoare pentru cuceritori.

  • Sfartz Pincu: (21-5-2014 la 03:41)

    @Alex. Leibovici

    Comentariul Dvs. de mai sus m-a convins ca, scriind despre greci, V-aţi gândit la ruşi !

  • musat: (21-5-2014 la 07:37)

    Poate ca s-ar putea aplica in unele regiuni muntoase din Urali, dar nu am mers asa departe.

    Actualitatea ne duce tot la rusi despre care credeam ca au renuntat la obiective imperiale dar poate ca nu doream sa vedem realitatea.
    Uniunea sovietica s-a extins in limitele imperiului tarist, pina la inceputul celui de al doilea razboi si apoi a impartit Polonia si dupa razboi a ocupat parte din Europa de Est. Tot in acleasi interval de timp Rusia revine la ofensiva.

    Personal nu sunt cel mai recomandat sa scriu despre rusi intrucit am impresia ca de cite ori au inaintat in Europa si spre obiectivul strategic Marea, au produs valuri de violenta in populatiile ocupate. Bulgarii au fost impinsi sa efectueze operatiuni de curatare etnica in numele religiei comune cu rusii si sa curete de alte nationalitati indiferent de religie.

    In sfarsit acum ucaineanul de rind sufera si nu stie ce sa face si nu are multe optiuni.

  • Alexandru Leibovici: (21-5-2014 la 15:08)

    @Sfartz Pincu

    > … scriind despre greci, V-aţi gândit la ruşi !

    Nu, de fapt m-am gândit la africanii de acum câteva sute de ani, în special din Africa tropicală. Nu ştiu ca ruşii să fie geografic izolaţi…

    Spre deosebire de Europa, cu bune şinumeroase căi naturale de comunicaţie, unde râurile curg în general domol pe distanţe mari, constituind astfel punţi economice şi culturale de legătură între regiuni îndepărtate, fluviile africane au multe cascade care împiedică navigaţia pe distanţe mari. În plus, în Africa tropicală ploile sunt strict sezoniere, cu debite fie prea mari, fie prea mici. Apoi, spre deosebire de cele europene, ţărmurile oceanice africane sunt abrupte, au puţine golfuri şi deci puţine porturi.

    Populaţiile din asemenea regiuni rămân izolate, deci înapoiate, deci pot deveni prăzi uşoare; cei mai mulţi sclavi africani proveneau din asemenea regiuni. (V. de ex. aici sau aici).

  • musat: (24-5-2014 la 18:08)

    Europa a votat greceste !

    Asa s-ar putea descrie rezultatul votului de duminica 25 Mai 2014.

    Europenii si grecii sunt populatii imbatrinite care vor da dovada de prudenta si retinere fata de schimbare in comparatie cu generatiile tinere care ar vota o schimbare dar rezultatul alegerilor va fi determinat de numarul mai mare de votanti batrini decit al votantilor tineri.

    Cum rezultatul alegerilor este fara implicatii directe fata de guvernare si greu se poate imagina ca un guvern poate cadea duminica seara, putem sa spunemi ca in data de 25 Mai nu se schimba nimic.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Arta de a picta scena

Scenografia, arta scenică, este în mare măsură cea care creează ambianţa plastică a spectacolului teatral, oferind prin decoruri, rechizite, costume...

Închide
35.171.45.182