caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ucraina



 

Legalitate vs. expansionism cu accente viscerale

de (20-3-2014)
12 ecouri

 
Talonata de agresiunea Rusiei in Ucraina, Europa se da de ceasul mortii si intensifica retorica bombastica… exact pana acolo unde Franta poate pierde bani frumosi de pe urma unei aventuale anulari a contractului de asistenta in domeniul naval pe care il are cu Rusia si exact pana acolo unde Germania isi vede lezate interesele fianciare legate de gaze si investitii… La fel, SUA nu pot face mai mult decat sa propuna, sa atraga atentia si sa sustina initiativele europene, din motive geostrategice evidente.

Problema Crimeei este cat se poate de clara. In conformitate cu dreptul international in vigoare in aceasta etapa istorica, Rusia a anexat prin invazie militara cvasi-mascata un teritoriu care, pur si simplu, nu ii apartinea la momentul agresiunii! Un teritoriu care facea parte dintr-un alt stat! Altfel spus, a atacat un alt stat! In acest mod, Vladimir Putin a incalcat absolut toate tratatele si conventiile internationale in vigoare (inclusiv pe cele la care Federatia Rusa este parte!) si a sfidat toate normele fundamentale ale dreptului international in materie. Punct.

Retorica lui Vladimir Putin referitoare la „poporul rus din Ukraina” eludeaza realitatea juridica si face apel doar la sentimente si resentimente istorice, pentru a justifica la nivel emotional bataia de joc administrata comunitatii internationale. Caci, acel „popor rus” era parte integranta, pana acum cateva zile, a unei realitati statale distince, reglementate juridic, recunoscute si armonizate cu normele de drept in vigoare in lumea civilizata. In lumea democratiei.

Dar o parte insemnata a opiniei publice functioneaza emotional si nu logic. Sentimentele si emotiile guverneaza reactia maselor (si, de multe ori, a conducatorilor lor) si nu, neaparat, argumentele juridice, articolele de lege, normele sunt cele care construiesc constientul colectiv. Putiniada ukraineana este justificata, din punctul de vedere al Moscovei, prin faptul ca rusii din Crimeea au dorit sa revina la patria-mama, iar referendumul de zilele trecute pare sa fi consfintit acest adevar. Ingrijorator de multe opinii ii dau, intr-un fel, dreptate lui Putin care, iata, spun autorii, nu face altceva decat sa constate „vointa populatiei”. Chiar asa? Daca un asemenea rationament nu ar fi tragic, am putea chiar sa radem. Intr-o Europa ce musteste de nationalitati, mai mult sau mai putin tentate de secesionism, o atare indulgenta poate deveni fatala din perspectiva „pacii europene” ce sta la baza proiectului Uniunii. Acceptarea unui atare precedent poate deschide cutia Pandorei…

Din nefericire, democratia europeana are extrem de putine contra-argumente de tip emotional in fata surescitarilor colective exaltate, manipulate si puse la treaba de catre Moscova. In fata umorilor apoase – varsate pe strazile Crimeei, in mass media pro-rusa si de la tribuna Parlamentului de la Moscova -, in fata sfidarii iresposabile, entuziaste si emotionate (sic!) a dreptului international, SUA, NATO si Uniunea Europeana dau replici… corecte si legale. Replici „dure”…! Replici care au la baza logica ordinii de drept international. Replici de tip democratic. Replici care tin cont de legi, reguli, tratate, conventii, granite recunoscute, state independente. So, what? , spune Duma de Stat care, intr-un iures comicaresc, a cerut mai deunazi ca toti membrii sai sa fie trecuti de catre UE si SUA pe lista… indezirabililor. Asta, asa… ca sa fie clar pentru toata lumea ca pe rusi ii doare in cot!

Am putea spune, fara sa gresim prea mult, ca impactul valorilor democratice occidentale este aproape insignifiant in subconstietul colectiv al poporului rus? Posibil. Sigur, insa, exista si un procent care rezista si care tinde catre o alta logica. Un procent care, deocamdata, tace sau care este redus la tacere. Personal, nu tin minte sa fi auzit de vreo iesire in media rusa – ca sa nu mai vorbim de politicieni – care sa critice gestul Moscovei si care sa coaguleze in jurul ei vreun curent de opinie… Oh… Rusia lui Putin tanjeste dupa maretie! Rusia lui Putin nu isi propune sa respecte legi si norme! Ele sunt doar un apendice. Un accesoriu deranjant, dar necesar din perspectiva menajarii pudorilor democratice europene. Ceva ce „da bine pe ecranul imaginii publice”! Rusia lui Putin, de fapt, isi trage puterea din vocatia ei imperiala, din suficienta in fata legii si din tragismul existential al liderilor ei! Iar Tsarul Vladimir stie aceste lucruri… Ofera tragism si exercitiul vocatiei imperiale! Discursul sau tinut in fata Parlamentului a fost de-a dreptul halucinant.

Pe termen scurt, Putin pare sa fi tras cartea castigatoare in jocul de-a reinvierea visului expansionit. Stie ca democratiile occidentale nu vor interveni armat. Increngatura de interese economice ale EU in Rusia, criza prelungita, inexistenta unei forte militare pan-europene – ca sa amintesc cateva – blocheaza Europa la mantinela neputintei. Iar sanctiunile economice sunt de-a dreptul ridicole in conditiile in care China si India par sa nu se ralieze unor atari sanctiuni la adresa Kremlinului. In acelasi timp, liderul rus stie ca nici tara sa nu isi permite escaladarea unui conflict care sa degenereze in confruntari armate de amploare. Economia nu poate face fata unei asemenea provocari. Armata Rusiei, in ciuda emotiei, nu mai este demult un adversar de temut la adresa capacitatilor militare conventionale occidentale. Si, nu in ultimul rand, ambele parti, sunt constiente de pericolul nuclear, ce poate oricand sa fie repus pe tapet…

Pe termen mediu si lung, Rusia isi poate pierde definitiv vocatia democratica si locul in ecuatia europeana. Pierderile pe termen mediu si lung sunt deloc neglijabile. Moscova a devenit, deja, un partener incomod. Nimeni nu va mai putea sa pretinda ca Rusia este un interlocutor frecventabil. Da, probabil ca, atat timp cat Europa va mai avea nevoie de gazele rusesti, interesul economic va mentine echilibrul. Da, probabil ca atat timp cat Europa va mai avea nevoie de niscaiva cardasii financiare cu banii oligarhilor rusi, Europa va mai fredona cate-un cantecel in acompaniament de balalaica. Insa, asemenea demonstratii de forta ca cea din Crimeea vor arunca, pas cu pas, Rusia in izolare fata de SUA si Europa.

Ii raman aproape, insa, China si India. O apropiere ce poate reprezenta mugurii unei repolarizari mondiale explicite: SUA si Europa, pe de o parte si India, China si Rusia, pe de alta parte.

Evenimentele sunt, inca, in derulare. Europa si SUA pregatesc un nou set de sanctiuni in ciuda declaratiilor presedintelui rus, precum ca totul se va opri la Crimeea. Deja, prin insasi modul in care puterile occidentale actioneaza – previzibila excludere a Rusiei de la viitoarea intalnire G8 incepe sa rezoneze cu o atitudine ceva mai dura! – Moscova demonstreaza ca isi pierde si boarea de credibilitate pe care o castigase, cu greu si cu sincope, in ultimii 20 de ani.

Iar Vladimir Putin este cel care va plati din plin nota la finalul aventurii!

Europa va trebui, insa, sa traga niste invataminte, deloc comode, de pe urma acestui conflict. Invataminte despre care voi scrie cu proxima ocazie.

Daniel Uncu

P.S. Stiu ca am ramas dator cititorilor cu „Proiectul de tara”. Il voi aborda in cateva zile.

Ecouri

  • Sfartz Pincu: (21-3-2014 la 06:43)

    Revolta din Ucraina i-a venit bine lui Putin. Eu chiar cred ca Putin putea sa provoce aceste miscari pentru a putea opera apoi in voie harta teritoriilor fostei URSS, cu cutitul rusesc. O ruda de a lui Putin, Medvedciuk, este consilierul unor conducatori ai revoltei!

    Totusi, am cautat in media ruseasca, si am gasit si grupe de rusi care protesteaza impotriva actiunilor lui Putin, dar „zgomotul de fond” al patriotismului rusesc e atat de mare, incat nu se mai aude nimic altceva.

  • Dan Uncu: (21-3-2014 la 11:05)

    Interesant. Aveti un link pe care as putea sa il accesez, referitor la cei care protesteaza impotriva noii politici expansioniste a lui Putin?

  • Alexandru Leibovici: (21-3-2014 la 12:18)

    @Dan Uncu

    > Aveti un link pe care as putea sa il accesez, referitor la cei care protesteaza impotriva noii politici
    > expansioniste a lui Putin?

    Scuzaţi că mă bag în conversaţie.

    1. Despre marea manifestaţie de la Moscova contra ocupaţiei Crimeii: căutaţi https://www.google.ro/#q=manifestatie+moscova

    Au avut loc şi în provincie.

    2. Iată câteva posturi din Rusia, opuse regimului lui Putin şi în particilar ocupaţiei Crimeii:

    Posturi Radio/TV şi situri

    Eжедневный Журнал : http://www.ej.ru/ (Cel mai popular)
    Телеканал Дождь: http://tvrain.ru/ (Din ordinul Kremlinului acesta nu mai este transmis de reţelele de cablu, este deci sugrumat economic şi, de la 1 aprilie, va transmite numai pe internet)
    Новая газета: http://www.novayagazeta.ru/
    Радио „Эхо Москвы”: http://www.echo.msk.ru/
    Грани.Ру: http://grani.ru/

    Финам FM: http://stolica.fm/finamfm/
    Slon.ru : http://slon.ru/
    Газета.ру : http://www.gazeta.ru/
    Новые времена – The New Times : http://www.newtimes.ru/

    Bloguri (printre multe, multe altele):

    http://khodorkovsky.ru/
    http://www.kasparov.ru/

  • Sfartz Pincu: (21-3-2014 la 12:44)

    Mai adaog si blogul: http://zakon.mirtesen.ru/blog/43599248506/Bezumnaya-avantyura-Putina-v-Kryimu (aventura nebuna a lui Putin in Crimeea)

    Cu sau fara opozitie imediata, aveti insa perfecta dreptate sa afirmati ca: „Vladimir Putin este cel care va plati din plin nota la finalul aventurii!”.

    Putin a jucat la „va-bank”, ca la poker, si a pierdut sansa de a mai fi crezut vreodata, sau ca cineva va mai garanta semnatura lui pe vreun tratat.

    Dar nu trebuie sa credem ca doar rusii sunt superpatrioti, mai patrioti decat au fost nemtii pentru Deutchland, sau ungurii pentru „Marea Ungarie”, si altii ! Si ei sunt de fapt victimele unei propagande bine manuite si bine speculate.

    Nu cred ca China se va asocia cu Rusia in vreun fel, China este interesata de piata globala, intr-o masura care surclaseaza pretentiile ei de mare putere.

  • Ion Ionescu: (21-3-2014 la 13:19)

    „cei care protesteaza impotriva noii politici expansioniste a lui Putin?”

    http://www.themoscowtimes.com/news/article/journalist-questioned-after-asking-for-troops-to-liberate-russians-from-corrupt-officials/496393.html

  • CHARLIE: (21-3-2014 la 15:32)

    In tarile baltice sunt multi Rusi „de aparaṯ”, asa ca Putin poate gasi si acolo oportunitati de expansiune. In special in Estonia aproape jumatate din populatie este de etnie rusa. Multi Rusi s’au mutat acolo in epoca de aur fiindca Estonia era mult mai avansata decat matushka Rossia. Ei continua sa vorbeasca ruseste si nu prea au de gand sa se adapteze la o cultura straina. Asta nu inseamna ca Rusia va reincadra Estonia in Rusia in viitorul apropiat.

  • Dan Uncu: (21-3-2014 la 18:55)

    Multumesc pentru link-uri!

  • Sfartz Pincu: (22-3-2014 la 10:47)

    @Ion Ionescu

    Sursa indicata de Dvs. in link-ul de mai sus (Московские новости), impreuna cu alte componente media din grupul Agentiei de informatii Ruse (РИА), sunt in desfiintare printr-o hotarare personala a lui Putin, si refacute sub denumirea „Rusia -azi” (Россия-сегодня, Russia Today, RT), unde Putin l-a numit ca sef pe D.K.Kiselev, poreclit: „Propagandistul sef al Rusiei”, intrat pe lista de persoane fara drept de intrare in SUA si UE !!

  • Ghita Bizonu': (22-3-2014 la 13:14)

    Ca sa zic asa ce este mai nashpa e ca Crimeea a fost anexata fara un singur foc de arma … E cam greu de crezut in „agresiune” cand victima tace ..

    Acu pe bune .. daca esti soldat in post de garda si unu .. face „cite” in zona ta .. sitiuatoa este limpede: somezi si tragi!! Nu iti trebuie ordin de la comandantu de garda, de la comandantu de batalaion, regiment doivizie , minstru sau porezidel: somezi si executi foc! De preferinta il omori.

    A da. Eu am facut post de garda. Santinela este inviolabila si, daca sunt in deplintie condtitiile legale executa foc. Fara sa mai ceara voie … Ucraninenii ?!?

  • Alexandru Leibovici: (22-3-2014 la 18:21)

    @Ghita Bizonu’

    > Ucraninenii ?!?

    – poate că primeau ordine contradictorii, sau nici un fel de ordine?
    – Poate că n-au vrut doar să se sinucidă, fără vreo şansă de a influenţa mersul lucrurilor
    – Poate că ruşii atâta şi aşteptau ca să declanşeze un măcel?

    Adăugat: dacă aţi fi tatăl unui astfel de militar/recrut, ce l-aţi sfătui într-o asemenea situaţie?

  • Sfartz Pincu: (24-3-2014 la 11:58)

    @ Ghita Bizonu

    Cititi Va rog paragrafele 1 si 2 din articolul „Orwellizarea Rusiei” si o sa vedeti de ce nu au putut soldatii ucraineni sa traga!!

  • CHARLIE: (25-3-2014 la 18:24)

    Metoda lui Putin de a entuziasma masele are multe precedente in istorie.

    La Romani era Panem et Circenses. La Alexandru Lapusneanu reactia lui a fost: sunt prosi, dar multi! metoda e bazata pe faptul ca masele sunt tampite si usor de manipulat. In engleza este o expresie: Patriotism is the last refuge of the scoundrel (lichea). Agiti steagul, te impodobesti cu el si esti „patriot”. Numai educatia poate sa faca omul sa gandeasca si sa devina om liber!



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Minciuna are picioare scurte (despre evenimentele din Ucraina)

Am ascultat în direct discursul lui Putin din 18 martie ţinut în faţă Parlamentului şi a conducătorilor de toate rangurile...

Închide
35.170.81.33