caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ucraina



 

Minciuna are picioare scurte (despre evenimentele din Ucraina)

de (19-3-2014)
19 ecouri

 
Am ascultat în direct discursul lui Putin din 18 martie ţinut în faţă Parlamentului şi a conducătorilor de toate rangurile înalte ale Rusiei, cu ocazia semnării Tratatului de anexare a Crimeii la Federaţia Rusă şi acordarea oraşului Sevastopol a unui statut de oraş rus de importantă federală. La festivitate au participat şi preşedintele parlamentului „Republicii Crimeea”, Alexandr Constantinov, şi premierul Crimeii Serghei Axionov, toţi la costum şi cravată, cu o singură excepţie în mulţimea de peste 1.500 de personalităţi, un om care era îmbrăcat într-o flanea de casă – Alexandr Cialai – locţiitorul primarului din Sevastopol, adus probabil la festivitate cu pat cu tot, în mare grabă, să semneze trecerea oraşului său înapoi la mama-Rusie !

După ce Putin şi-a ţinut discursul istoric cu ocazia violului săvârşit asupra Ucrainei prin înhăţarea Crimeii (deocamdată atât!), s-a dezlănţuit în Sala Sf. Gheorghe a Kremlinului un extaz generalizat, cam de anvergura mitingurilor lui Hitler cu ocazii similare, fie că era vorba de Anschluss-ul Austriei, sau înhăţarea, prin ultimatum, a Sudeţilor de la cehi.

Lacrimi, îmbrăţişări, pupături ale marilor personalităţi din suita ţarului Rusiei. Au putut fi văzuţi în prim plan figuri ca a lui Voronin, cu steaua de Erou al Uniunii Sovietice expusă ostentativ, a lui Medvedev pupându-se de trei ori – ruseşte – cu regizorul de curte Nichita Mihalkov, care s-a pupat şi cu soţia lui Medvedev – cea care a pierdut, săraca, titlul de prima doamnă în favoarea soţiei lui Putin, a lui Lavrov – ministrul de externe rus, care şi el se pupă cu toată lumea, el care ştie cel mai bine cum s-a comis violul, dar nu degeaba este un diplomat uns bine cu… era să spun toate alifiile, dar mai curând cu ulei mineral pentru arme…

Atât de lung a fost discursul lui Putin (cine vrea îl poate accesa aici şi aici, în rusă, respectiv engleză), încât nu mi-a rămas în cap decât motivaţia pe care a furnizat-o pentru recucerirea Crimeii de către ruşi, şi anume din cauza „ultra-naţionalismului şi fascismului ucrainean”, şi bineînţeles şi din cauza „antisemitismului pogromist”.

Şi pentru a nu intra într-o polemică inutilă cu eventualii oponenţi, renunţ la comentariile mele personale şi dau cuvântul unor oameni care trăiesc realitatea ucraineană în direct, zi de zi, şi care au avut curajul să-i adreseze lui Putin o scrisoare cu câteva zile înainte de comiterea primei agresiuni; zic a primei pentru că nimeni nu ştie exact cine va urma, sigur este că Rusia va continuă să ia, şi în nici într-un caz să dea ceva înapoi, nu spun cui, că sunt mulţi cei vor înapoi ceva luat de ruşi…

Scrisoarea în cauza, tradusă de subsemnatul cuvânt cu cuvânt pentru a nu distorsiona nici măcar cu o virgulă adevărul pe care trebuie să-l ştie, dar nu îl ştie, toată lumea, este următoarea (v. aici originalul în limba rusă):

Asociaţia organizaţiilor şi comunităţilor evreieşti (VAAD) ale Ucrainei

Scrisoare către Preşedintele Federaţiei Ruse, V. V. Putin, din partea populaţiei multinaţionale a Ucrainei, în numele minorităţilor naţionale, în numele comunităţii evreieşti.

Preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin

Domnule Preşedinte,

Noi suntem evrei – cetăţeni ai Republicii Ucraina, oameni de afaceri şi manageri, activişti sociali şi religioşi, oameni de ştiinţă, pictori şi muzicieni. Ne adresăm dumneavoastră în numele populaţiei multinaţionale a Ucrainei, în numele comunităţii evreilor.

Aţi declarat că Rusia vrea să apere drepturile populaţiei vorbitoare de limba rusă din Crimeea şi din toată Ucraina care sunt discriminate de actuală putere din Ucraina. Datorită unor factori istorici, şi evreii fac parte din populaţia rusofonă. De aceea părerea noastră despre cele ce se întâmplă nu are o pondere mai mică decât cea a consilierilor şi informatorilor dumneavoastră

Noi suntem convinşi că dumneavoastră nu puteţi fi indus în eroare. Iar acest lucru înseamnă că în mod conştient alegeţi din mulţimea de informaţii despre Ucraina minciuna şi calomnia. Şi ştiţi foarte bine că următoarele cuvintele pronunţate de Victor Ianukovici la conferinţa de presă după semnarea acordului binecunoscut : « …. Kievul era plin de oameni înarmaţi care au început să distrugă clădiri, instituţii de cultură, sinagogi. Au început să sufere oameni nevinovaţi. Oamenii erau pur şi simplu jefuiţi şi omorâţi în stradă », sunt minciuni de la primul până la ultimul cuvânt.

Locuitorii rusofoni din Ucraina nu sunt supuşi la înjosiri şi discriminări, iar drepturile lor civile nu sunt limitate. Discuţiile despre «ucrainizarea forţată» şi «interdicţia de a vorbi ruseşte», despre care se scrie mult în mass-media rusă, să rămână pe conştiinţa autorilor lor.

Siguranţa cu care aţi vorbit la o conferinţă de presă despre creşterea antisemitismului în Ucraina, de asemenea nu corespunde cu situaţia reală. Se vede treabă că aţi încurcat Ucraina cu Rusia, unde organizaţiile evreieşti au constatat pentru anul trecut o creştere a antisemitismului.

Acum, când Ucraina a trecut printr-o criză politică grea, mulţi dintre noi s-au pomenit pe părţi diferite ale baricadelor. Printre evreii din Ucraina, ca şi printre toate grupele etnice, nu există o unitate absolută cu privire la ce se întâmplă în ţară. Dar noi trăim într-un stat democratic şi ne putem permite să avem păreri diferite.

Am fost speriaţi şi suntem speriaţi că spre putere se reped «banderovisti» şi «fascişti», că ne aşteaptă pogromuri antievreieşti.

Da, noi ştim că opoziţia politică şi forţele de protest social care au realizat schimbări pozitive în puterea executivă a ţării sunt formate din grupe diferite. Printre acestea sunt şi cele naţionaliste, dar chiar şi cele mai extremiste dintre ele nu-şi pot permite să demonstreze antisemitism sau alte forme de xenofobie. Şi noi ştim de asemenea exact că puţinii naţionalişti se găsesc sub un control strict al societăţii civile şi al noii puteri a Ucrainei, ceea ce nu se poate afirma despre neonaziştii ruşi care sunt încurajaţi de serviciile dumneavoastră speciale.

Cu noul guvern se formează o deplină înţelegere reciprocă, se realizează o colaborare eficientă. În cabinetul de miniştri există destule persoane din minorităţile naţionale: ministrul de interne este un armean, vicepremierul este un evreu, doi miniştri sunt ruşi. Noii guvernatori de regiuni ai Ucrainei de asemenea nu aparţin exclusiv naţiunii titulare.

Cu părere de rău trebuie să recunoaştem că stabilitatea din ţara noastră se află sub ameninţare. Şi această ameninţare provine de la puterea rusă, de la dumneavoastră. Această politică a dumneavoastră de subminare şi separatism, precum şi presiunea grosolană asupra Ucrainei, reprezintă o ameninţare la adresa noastră, a evreilor, ca şi la adresa întregului popor al Ucrainei, inclusiv pentru locuitorii Crimeii şi a Sud-Vestului Ucrainei, şi aceştia se vor convinge foarte repede de acest lucru în curând.

Vladimir Vladimirovici, apreciem la modul cel mai înalt grija dumneavoastră pentru siguranţa şi apărarea drepturilor minorităţilor din Ucraina, dar noi nu vrem să fim «apăraţi» prin scindarea Ucrainei şi anexarea teritoriilor ei.

Va rugăm insistent să nu vă amestecaţi în treburile interne ale Ucrainei, să retrageţi forţele armate la locurile lor de dislocare permanentă şi să încetaţi să încurajaţi separatismul pro-rus.

Vladimir Vladimirovici, noi suntem singuri în stare să ne apărăm drepturile prin dialog constructiv şi o colaborare cu guvernul şi societatea civilă a Ucrainei suverane, democratice şi unitare. Vă rugăm insistent să nu destabilizaţi situaţia din ţară noastră şi să renunţaţi la încercările de a discredita nouă putere ucraineană.

Semnături :

Iosif Zisels – Preşedintele Asociaţiei organizaţiilor şi comunităţilor evreieşti (VAAD) ale Ucrainei, vice-preşedinte executiv al Congresului obştiilor naţionale ale Ucrainei [ACUM a publicat recent un interviu cu acesta].

Urmează o lista cu 31 de semnături ale unor personalităţi proeminente ale minorităţilor din Ucraina, cu menţiunea că lista este deschisă pentru semnare în continuare.

14 Martie 2014

Ecouri

  • Victor: (20-3-2014 la 02:56)

    Felicitări, domnule Pincu, pentru traducerea acestei lecțíi de demnitate și pentru efortul de a privi clar în această situație tulbure, dureroasă. Da, dacă adevărul este dureros, nu este din vina adevărului. Și chiar dacă milioane de oameni cred întro minciună, aceasta nu se va transforma în adevăr.

    „Jiteli, bîteli…” – din ce îmi mai amintesc și eu din limbajul lui Pușkin (nu Putin sau Rasputin), vom trăi și vom vedea, probabil, cum lupul își schimbă pielea…

  • Wanda Lucaciu: (20-3-2014 la 03:15)

    Dl Sfartz, va multumesc pentru acest articol.

  • Mihai Traian: (20-3-2014 la 07:37)

    Pincule, felicitari.

    Ca deobicei, eficient si la obiect. Din pacate Putin nu se va opri si pentru mine este de mirare cum un om, nascut si crescut intr-o zona multinationala a fostei URSS, el insusi vorbitor a unei limbi minoritatre si poate a limbii germane unde a fost spion KGB-ist, poate gandi si actiona ca un veritabil dictator.

  • Sfartz Pincu: (20-3-2014 la 09:10)

    Toate aprecierile trebuiesc îndreptate spre autorii scrisorii adresate lui Putin.

    Curajul şi simţul lor de răspundere faţă de patria lor – Ucraina – nu va fi recunoscut, din păcate, de cei vinovaţi şi de corul pan-rus cuprins de euforia satisfacerii orgoliului velicorus (nedezminţit niciodată).

    Ruşii, de la mic la mare, sunt acum în situaţia cocoşului de munte care, atunci când cânta, nu aude şi nu vede nimic altceva.

    Dacă şi zvonul că Putin foloseşte o dublură a lui Ianukovici, pentru că Ianukovici ar fi murit la spital când a fost internat (Vezi :http://ava.md/world/024203-smert-yanukovicha-provalila-plan-putina-na-polnomasshtabnuq-intervenciq-rossii-v-ukrainu.html) se va adeveri, sunt şanse că Putin să fie nevoit să facă o pauză în marşul lui agresiv.

  • Sfartz Pincu: (20-3-2014 la 11:47)

    @ Mihai Traian

    Traiane, puterea corupe. Sub o forma sau alta aceasta expresie au pronuntat-o multi. Si Napoleon, si Lord Acton si Churchill, si John Steinbeck. Se pare ca primul a fost Montesquieu,in „Spiritul legilor”.

    Indiferent cat de umani au fost dictatorii inainte de a parveni, toti ajung la abuzuri. In cazul lui Putin, ca si in cazul lui Hitler, FRICA de a pierde puterea ii duce la acte nesabuite, asa cum se pare ca s-a si intamplat, datorita orgoliului, orgoliilor ranite si a suferintei nedisimulate a tuturor rusilor pentru destramarea unei puteri mari in care ei erau „cineva’.

    Aduti-aminte de lozincile mobilizatoare din razboi cu referire la: „Мать Россия зовет нас…” (Mama Rusie ne cheama)!!

    Au calcat in picioare toate aparentele de legalitate, toate tratatele semnate, in momentul cand au simtit slabiciunea Ucrainei, intr-un moment revolutionar, cand stabilitatea acesteia era la pamant…

    Cred ca ai vazut si tu aseara imaginea soldatilor ucraineni-inlacrimati din spatele unei ferestre zabrelite de la o cazarma din Sevastopol, cand in curte rusii dezlantuiti au zmuls de pe catarg steagul Ucrainei si l-au arauncat la pamant ca pe o zdreanta de sters podeaua, ca sa-si inalte tricolorul lor alb-albastru-rosu !!!

  • George Petrineanu: (20-3-2014 la 14:38)

    Toate laudele mele lui Picu Sfartz pentru alegerea acestei scrisori si traducerea ei cu aceeasi claritate si concizie ca a originalului.

    As mai adauga ca evreii ucrainieni care au redactat aceasta motiune model (asa cum rar intilnesti) sunt demni de admiratie. Dar din pacate au facut-o prea tirziu. Atunci cind ,,Revolutia portocalie seia a 2-a” era in plina desfasurare, multi comentatori suedezi (fara sa fie ,,platiti” de propagandistii rusi) au fost ingrijoarati de eventualele consecinte asupra rusilor din Ucraina. Poate ca deja de atunci masinaria de dezinformare a lui Putin era in functiune. N-ar fi de mirare ca planul actiunii de anexare sa fi existat pus la punct demult (in timpul mandatelor lui Putin) si tinut latent in asteptarea ocaziei.

    Cred ca anexarea Crimeei este o actiune care a depasit inchipuirile. Atitudinea Rusiei continua sa ne lase preplecsi, probabil pina cind ea insasi va devalui toate jocurile.

  • Puscasu Vlad: (20-3-2014 la 17:21)

    Stimate d-le Pincu,

    Doresc sa va felicit pentru articolul care aduce noi oglinzi ale societatii europene de azi, si realitati, si mai ales noi informatii.

    Situatia vazuta de la Bucuresti sau Cluj e de multe ori fara o oglinda reala, tocmai de aceea e bine ca mai apucam sa vedem si aceste realitati pe care le spuneti.

    Sa speram ca se vor rezolva chestiunile in estul european si ca se vor separa apele, iar cei vinovati de crime contra pacii si umanitatii vor fi sanctionati conform legilor internationale.

    Numai bine, Puscasu Vlad (Cluj)

  • Alexandru Leibovici: (20-3-2014 la 17:23)

    @Sfartz Pincu

    > Dacă şi zvonul că Putin foloseşte o dublură a lui Ianukovici, pentru că Ianukovici ar fi murit
    > la spital când a fost internat … se va adeveri…

    Nu sunt şanse să se adeverească; nicio sursă serioasă nu a publicat recent o astfel de ştire

  • CHARLIE: (20-3-2014 la 17:29)

    Putin a facut un pas si Europa si USA latrat.

    Dat fiind ca Europa are un comert enorm cu Rusia, tot ce va face e sa aiba o sedinta de pranz la enormul palat al Uniunii la Bruxelles si dupa ce manaca bine ca niste oameni rafinati vor produce o rezolutie goala de continut.

    Imi place de Laurent Fabius ministrul de Externe a Frantei care declaratii amenintatoare si pe urma de facto le retrage fiindca Rusia a cumparat din Franta 2 vedete rapide pentru 1,1 miliarde de euros. S.a.m.d. Putin ii ameninta si Europa tremura. Obama in schimb le spune ca va face una si alta si pana la urma sunt numai vorbe de claca. Vestul e mai mult decat impotent, e muribund!

  • Wanda Lucaciu: (20-3-2014 la 17:51)

    Ne intoarcem la Cold War, sau numai la un „Guturai”?

  • Sfartz Pincu: (21-3-2014 la 05:54)

    Depinde de unde privesti situatia!

    Pentru Vest poate fi orice: stranut, gripa, razboi rece. Pentru Ucraina, pentru tineretul Ucrainei in special, este o problema de viata sau de moarte. Copii care s-au asezat in spatele baricadelor, s-au dus sa moara acolo, nu sa se joace de-a „interzicerea intrarii in America”, sau de o reciproca rusa, de a interzice intrarea unor americani in Rusia. Nimeni nu ar trebui sa se amestece in problemele Ucrainei, nici U-E, nici U-SA, nici U-Rusia (imi statea pe limba-U-niunea Sovietica!).

    Este un drept de fond al unei revolutii pentru schimbari pozitive, la fel ca un drept conventional international oarecare. Singura atitudine corecta ar fi sa li se dea timp, pentru ca timpul rezolva crizele mai bine decat orice interventie.

    Stimatul Domn Alex. Leibovici, mi-a indicat un text in ucraineana (http://espreso.tv/new/2014/03/20/natan_khazin_krasche_buty_zhydobanderivcem_nizh_zhydomoskalem) in care un sef de „sotnie” (va vine in gand, probabil, „sotniile negre”, binecunoscute pentru antisemitismul acerb), raspunzand unui ziarist, te lasa cu gura cascata cand afirma ca este evreu 100%, si cand a spus pana la urma si altora, ca este evreu, i s-a raspuns cu un singur cuvant: „Frate!”. Iar «sotnia» sa era in majoritatea ei, compusa din evrei !! Dupa o asemenea stire, ce mai ramane din tactica lui Putin de a-si motiva interventiile prin intentia de a lupta cu antisemitismul?

  • Christina Vlad: (21-3-2014 la 22:32)

    „Putin este un dictator rational”, a declarat laureata premiului Nobel, Herta Müller.

    Un interviu interesant al ei difuzat astazi: http://www.3sat.de/mediathek/?mode=play&obj=42530

  • Sfartz Pincu: (22-3-2014 la 09:58)

    Este interesanta parerea lui Herta Muller despre vidul creat de Gorbaciov in constiinta nationala a rusilor, si umplut, acest vid, de catre Putin.

    Totusi sa nu confundam ideea ca Putin este rational, asa cum spune Doamna Muller, cu faptul ca *pare* rational.

    Sunt destule acte irationale comise de Putin…

  • Tzvi Saita: (22-3-2014 la 10:40)

    G. Petrineanu si oricine

    Nu pot sa nu admir evreii ucraineni – si de fapt oricare – dar DECLARATIA de mai sus nu e deloc de admirat ci este foarte trist ca a TREBUIT facuta.

    Nimic nou in asta. De-o vesnicie evreii si alte minoritati in tari ne-democratice au fost nevoiti sa recurga la masuri de pacificare a spiritelor dominante in momente de criza nationala / nationalista.

    In cazul Ucrainei/Crimea (la mine e OK un singur „e” !!!) minoritatea evree stie foarte bine cu cine are de-a face. Antisemitismul de speta ucraineana a fost si a ramas unul dintre cele mai viscerale. Nu mai intru inamanunte istorice ale pogromurilor, al colabararilor intre ucraineni si nazisti cit si cu armata romana de ocupatie in WWII la Odesa.

    Textul declaratiei este asociat cu Rav. Yakov Bleich, a Karliner-Stoliner Hasid originar din New York, si este in contradictie cu Chabad Chief Rabbi of Ukraine Reuven Aznan care nu demult ii sfatuia pe evreii ucraineni sa paraseasca Ucraina, o pozitie care mai recent a fost nevoit sa o modifice oarecum.

    Acuzatile de manifestari antisemite in Ucraina sint serios sprijinite de existenta de grupari politice/culturale locale. Partidul „Svoboda” are deja 37 de membrii in Parlament, Oleg Tyahnybok, leaderul sau a declarat in nenumarate rinduuri ca evreii ucraineni sint o agentura moscovita de ” mafie jidoveasca „. Adjunctul lui, Yuri Mihalchyshyn la un moment dat formase un think tank cu numele de ” Joseph Goebels Political Research Centre” (in Australia se scrie „centre”, in America „center’, in Elvetia nu conteaza[Mod.: atenţie!] !!).

    Daca e sa comparam Putin si Rusia lui cu Ucraina, fapt este ca Putin a vizitat de doua ori Israelul, Shimon Peres de citeva ori Moscova si pe Putin, Putin a donat cam 50 milioane de dolari pentru un muzeu Evreesc la Moscova si salariul lui pe o luna etc. In Israel Putin a fost la kotel cu a yarmulke pe cap ( sa ne inchipuim un alt mare conducator moscovit in ipostaza asta !!! ) si desi face gisheft cu Iranul si Syria ( se poate si cu „y” !!) Putin este dispus sa discute direct cu Sef Rabinul Rusiei in mod deschis daca e vreun tzures ( necaz- Idish ).

    Concluzia este ca Crmea rusa sau ucraineana NU este o problema evreeasca. Ucrainenii si chiar si rusii POT fi o probla evreeasca, iar daca saracii de ovreiasi din Ucraina declara ca Rusia a comis ceva grav fata de Ucraina si, implicit, fata de ei, nu poti decit sa speri ca toata bulibaseala asta NU devine, intr-adevar o adevarata problema evreeasca……

    Rabbi Aznan avea dreptate !!!

  • Alexandru Leibovici: (22-3-2014 la 10:48)

    Aş zice că Putin este raţional din punctul de vedere al obiectivelor sale, în sensul că le realizează eficient şi eficace. Cât priveşte raţionalitatea obiectivelor sale …

  • Sfartz Pincu: (22-3-2014 la 14:18)

    @Tzvi Saita

    De ce nu spuneti si ca Rabinul sef al Rusiei, Berel Lazar, se adreseaza evreilor din Ucraina cu rugamintea sa nu ia parte la miscarile de acolo, si ca face acest apel tocmai pentru ca este un apropiet al lui Putin?

  • Tzvi Saita: (22-3-2014 la 20:31)

    Stimate Domn Sfartz, o spun cu placere si cu aceeasi placere spun ca si Putin este un apropiat al Rabinului Lazar. Considerind ca evreii au devenit deja o minge politica in afacerea Crimea, sfatul Rabinului Lazar este foarte intelept si intimplator consecvent cu cele exprimate de mine anterior.

    La fel de important este si faptul ca Rabbi Lazar nu incurajeaza deloc pe coreligionarii sai din Ucraina sa adereze la „tabara” politica rusa, desi prieten cu Putin, dupa cum s-a stabilit deja. Asadar, aici Rabbi Lazar NU face politica.

  • Ghita Bizonu': (1-4-2014 la 09:22)

    Sfartz Pincu

    dintai va felocit ca ati auzit de sotniile negre.

    Insa „sitnie” ca termen este mai veche decat alea negre si antisemitismul oficios.

    Sotnie inseamna suta (de luptatori). A se vedea si centurie. Traducerea mai moderna ar fi companie… Cred ca si Zahalul are in compunere companii …

  • Alexandru Leibovici: (1-4-2014 la 11:41)

    @Ghiţă Bizonu’

    > Cred ca si Zahalul are in compunere companii …

    Probabil. Şi ce rezultă de aici?



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
“Ateliere de Mărţişor” pentru copiii spitalizaţi, organizate de Fundaţia CliniClowns

În cadrul atelierelor de creaţie, copiii din cadrul a trei spitale bucureştene au pregătit mărţişoare, felicitări şi mici cadouri pentru...

Închide
18.116.90.141