caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Album



 

Medi Wechsler Dinu: un veac de pictură

de (6-1-2014)
1 ecou

 
Pe Medi Wechsler Dinu am cunoscut-o în anul 2012 cu ocazia acordării premiilor Niram Art de către cunoscuta instituţie culturală din Madrid. Pictoriţa avea atunci peste o sută de ani şi toate ziarele menţionau, bineînţeles, că era cea mai vîrstnică laureată, iar fiica mea Natalie, cea mai tînără… Medi se numea de fapt Margareta şi fusese soţia poetului Gheorghe Dinu, care semna Stephan Roll.

medi 1

Ea este ultima supravieţuitoare a unei generaţii strălucite de mari artişti şi oameni de cultură din România. A fost prietenă cu avangardişti, pictori, scriitori, poeţi: Geo Bogza, Saşa Până, Ilarie Voronca, Ion Călugăru, B. Fundoianu, Victor Brauner, M.H. Maxy, Miliţa Petraşcu, Jules Perahim… A trăit două războaie mondiale, apucase să o cunoască pe regina Maria, fusese de multe ori la Balcic unde pictase.

medi 2

Deşi făcea parte din cercul avangardiştilor, mă refer la artiştii plastici, pictura ei a rămas în sfera figurativului, plină de intimitate, lirism şi poezie. Cotidianul este reprezentat prin case, oameni simpli, peisaj, flori. Imaginile respiră o poezie virtuală, culorile sînt vii, frumuseţea este discretă, senzuala şi estetică. Pare că pictoriţă a fost fermecată de miracolul formelor şi culorilor.

medi 3

Surprinzător este faptul că Medi Wechsler Dinu a expus la galeria Simeza din Bucureşti la cîteva luni după ce împlinise 104 ani. A fost o retrospectivă de pictură şi grafică, cuprinzînd peisaje din Dobrogea, de la Sulina, Mangalia, Balcic, portrete în ulei, acuarelă, creion, tuş.

medi 5

Multe personalităţi ale lumii culturale româneşti au fost pictate de ea: George Topîrceanu, Ilarie Voronca, George Bacovia, Victor Brauner, Brunea-Fox, Zaharia Stancu, Aurel Baranga, Ion Vlasiu s.a.

medi 4

Medi Wechsler Dinu trăieşte de mai mulţi ani în căminul Comunităţii Evreieşti din Bucureşti. Acum a împlinit 105 ani dar îşi păstrează prospeţimea memoriei, a observaţiei, a experienţei de viaţă. Să-i urăm viaţă lungă şi să se bucure în continuare de aprecierea şi atenţia permanentă a celor din jurul ei.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Analize (ziceri)

Unii au văzut în Don Quichotte un romantic, alţii un tîmpit. // Noi ne alegem cu praful de pe tobă......

Închide
98.84.18.52