caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Mentalitate



 

Colinde antisemite la TVR 3

de (12-12-2013)
83 ecouri

 
TVR 3 s-a relansat vineri 6 decembrie, ca post cu emisiuni din viaţa satului. O relansare penibilă, prezentată de un membru al Consiliului de administraţie a TVR, Cristian Niţulescu, numit politic de PSD, devenit acum realizator al emisiunii „Alege verde”.

Invitat al emisiunii a fost Ansamblul folcloric «Dor Transilvan» care a prezentat un colind tradiţional.

Nu ştiu câtă lume s-a uitat la această emisiune, comică prin grotescul ei, dar cred că şi mai puţini telespectatori au fost atenţi la versurile colindului. Redactorii Revistei 22 au fost însă printre cei atenţi şi au avut surpriza să audă următoarele versuri :

“A născut un fiu frumos / Anume Iisus Hristos / Toată lumea i se-nchină, / Numai jidovii-l îngână. / Jidovan afuristit / Nu l-ar răbda Domnul sfânt / Nici în cer, nici pe pământ.. Numai la corlan [= horn], la fum, / Acolo-i jidovul bun, / Să iasă şfară [= fum] în drum” (vezi aici).

Drept urmare, au făcut o plângere la Consiliul Naţional al Audio-vizualului şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, să se sesizeze în această privinţă.

În zilele care au urmat acestei solicitări toată presa românească a reacţionat, diferiţi jurnalişti şi lideri de opinie criticând «gafa inadmisibilă» a postului public de televiziune (v. aici)

Explicaţiile Societăţii Române de Televiziune n-au întârziat nici ele să apară:

«alegerea colindelor interpretate de Ansamblul „Dor transilvan” în timpul emisiunii în direct „Alege verde” de la TVR 3 a aparţinut Centrului de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Cluj, fapt pentru care a sesizat Consiliul Judeţean Cluj. Emisiunea «Alege verde» a fost transmisă în direct pe TVR 3, iar Studioul TVR Cluj nu avea cum să facă o selecţie a repertoriului. Colinda face parte din folclorul arhaic tradiţional şi este inclusă pe un CD care se comercializează în magazinele de specialitate”, spune SRTv.

Ceea ce trezeşte însă uimirea şi îngrijorarea celor care privesc spectacolul televizat în direct este seninătatea cu care tinerii interpreţi pronunţă asemenea versuri. Ei ştiu bine ce cântă, pentru că versurile sunt în limba română. Explicaţia cu «folclorul arhaic tradiţional» nu prea ţine, având în vedere referirea explicită la fumul ce iese pe horn ca rezultat al arderii «jidovilor». Asemenea viziune nu putea fi închipuită înainte de sfârşitul celui de al doilea război mondial. Dacă se poate accepta că în vechime, pentru evrei se folosea apelativul arhaic «jidov», chiar şi fără a avea conotaţii antisemite, nu poate fi acceptată ideea de a păstra şi reproduce versuri ca cele de mai sus, cu profund caracter antisemit.

Acest caz ar putea fi considerat un caz izolat, de neglijenţă şi incompetenţă al televiziunii publice care nu are nici un gând să performeze în competiţia cu televiziunile private. Din păcate însă, se dovedeşte încă odată veridicitatea zicalei «gura păcătosului adevăr grăieşte». Priviţi seninătatea cu care cântă un grup de tinere măicuţe cântecele legionare ce-i plăceau atât de mult părintelui Justin Parvu, „ultimul mare legionar celest al Ortodoxiei româneşti”, azi omagiaţ ca sfânt (v. aici).

Biserica română, de o lăcomie inimaginabilă şi susţinută financiar de instituţiile statului român, duce o campanie de îndobitocire a populaţiei sărace, cu puţină şcoală şi dornică de a-şi pregăti un loc mai bun în lumea de dincolo, dacă în lumea aceasta nu au avut norocul să prospere.

Sper ca acest caz nefericit să fie doar o gafă inadmisibilă, şi nu începutul unui şir de gafe inadmisibile, ce pot ajunge, la un moment dat, de necontrolat.

Ecouri

  • Puscasu Vlad: (12-12-2013 la 10:58)

    TVR-ul este o masinarie de tocat banii statului, la fel ca multe alte institutii total inutile in societate.

    Spre exemplu, statul roman nu are bani de pensii si salarii la bugetari, dar are bani de TVR (desi sunt sute de televiziuni pe piata), are bani de institute si comisii, si atatea alte institutii inutile precum „politia rurala” (pe langa politia oficiala).

    Sunt multe alte exemple, cert este ca TVR trebuie inchis pentru austeritate, asa cum au procedat in Grecia cu televiziunea publica. Politicienii astia antisemiti (pe langa mincinosi, hoti, banditi) spun „sa facem austeritate, sa taiem pensii, salarii” dar bani de aruncat pe geam avem la TVR, la „politia rurala”, politia primariei, pe langa politia oficiala, pe langa jandarmerie, pe langa servicii secrete, pe langa atatea alte institutii de tocat banii statului.

    Uniunea Europeana nu se poate dezvolta cu tari asa corupte ca Romania, Bulgaria, Grecia, Spania, Italia, Portugalia. Tocmai de aceea tari precum tarile nordice o duc atat de bine economic, ca nu exista evaziune fiscala, coruptie, si nu arunca pe geam banii statului asa cum se procedeaza in Romania si alte tari mai europene si mai sudice.

  • George Petrineanu: (12-12-2013 la 13:28)

    Pe linga gravitatea ei, intimplarea are si accente profunde de teatru absurd. Un intreg grup vocal, fara sa tresara, alege o piesa in care se cere nici mai mult nici mai putin decit nimicirea unor oameni prin ardere. In prag de ,,sarbatori”.

    Textul cu pricina este in limba româna. Te poti intreba daca acesti interpreti sunt capabili sa insteleaga despre ce cinta. Nu, nu discutam despre serbarea de Craciun de la gradinita grupa mijlocie. Cine „trebuia” sa-i „controleze”? Sa pipaie probabil si daca si-au schimbat pampers-ii?

  • Ion Ionescu: (12-12-2013 la 13:40)

    @Tania Iancu

    > „Sper ca acest caz nefericit să fie doar o gafă..”

    E un caz bizar care ridica intrebari. Greu de spus ce a fost in mintea lui Tiberiu Groza – directorul de la „Dor Transilvan: si cel care a ales cantecul. Cei de la TVR3 si TV-Cluj nu stiau ce urma sa interpreteze, a fost transmisie in direct.

    Daca a fost alesa intentionat e insa foarte posibil sa fie o manevra politica Basescu-Boc-PDL-Cluj.

    Tiberiu Groza si al sau „Centru de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale” o institutie publica direct subordonata primariei Cluj, deci lui Boc. Deja s-a observat la Cluj ca Boc nu zice nimic despre toata povestea, iar in schimb Uioreanu (USL Cluj) acuza si fumega.

    Toata povestea e posbil fie legata de intentia PSD de a-l numi pe Lucian Bolcas judecator la CCR. Era stiut de saptamani bune ca PSD il vrea pe nevertebratul Bolcas ca sa o inlocuiasca pe Motoc. Asa ca Boc a pregatit terenul sa blocheze numnirea. Era usor previzibil ca va iesi cu scandal pe tema colindului, ca media si politicenii vor trebui sa iasa pe scena si sa critice ce s-a intamplat. In consecinta, readucerea apoi in atentia publica a declaratiilor pro-Antonescu mai vechi ale lui Lucian Bolcas va avea loc un context mediatic in care acuzatia de ‘anti-semitism’ sa aiba greutate si efect. Elena Udrea a fost si prima care a aruncat aceasta acuzatie.

    Nu trebuie inteles ca am vreo simpatile pentru infractorii si imbecilii din USL si pentru antenistul Bolcas (o nulitate grotesca, un pupincurist fara caracter si valori exact ca si ministrul cianurii Brabu, un Antenist3 si el). Nu am deloc.

    Dar asta imi pare o manevra cinica Base-Boc-Udrea. E un exemplu de „instrumentalizare” a anti-semitismului ca arma politica. Adica acuzatia de anti-semitism (reala sau nu) e folosita strategic pentru a compromite si a bloca politic pe cineva nedorit.

  • Alexandru Leibovici: (12-12-2013 la 14:39)

    @Ion Ionescu

    > Toata povestea e posbil fie legata de…

    Scenarită ? 🙂

  • Ion Ionescu: (12-12-2013 la 14:53)

    @Alex Leibovici

    > „Scenarită ?”

    Nu, experienta cu scena politica romaneasca. Fara crearea unui context mediatic favorabil in prealabil, acuzatiile de anti-semitism nu ar fi avut rezonanta, ar fi fost „lovituri in gol”. Nu-si mai aduce aminte multa lume de declaratiile mai vechi ale lui Bolcas (era vorba de un protest legat de inlaturarea unui bust a lui Antonescu din 2005). Dar asa…

  • George Petrineanu: (12-12-2013 la 14:54)

    @Ion Ionescu

    E cunoscut ca nu orice eveniment nedorit de acest gen poate fi evitat intr-un spectacol pe viu. De aceea dictaturile sunt inspaimintate de astfel de spectacole si a ramas si acum ideea ca ,,cineva” trebuie sa controleze repertoriul.

    In România, chiar si o ,,amarita” de institutie culturala (sau taraf, ca tot institutie culturala e, dar mai mica) trebuie ,,controlata”, ,,tutelata” de o autoritate. Ca altfel nu se poate.

    Iata ca nu ajuta. O gafa imensa a fost comisa. Numai prostia face sa nu se priceapa cit de grav a fost.

    ,,Controlul” trebuie sa vina din alta parte. Inchipuiti-va prin absurd, pe Mariana Nicolesco pe viu la spectacolul de gala de la Oslo, Premiul Nobel pentru pace. Dupa ce cinta ceva din Tosca, se adreseaza zimbind Regeluli Norvegiei ,,Acum, pentru ca sunt din Romania, va voi cinta un colind sfint…” … ,,Jidovan afuristit… AAA-EEE (triluri etc)”. Sala in delir… Obama isi sterge lacrimile, Papa de la Roma face semnul…

    Cine ar ,,fi de vina”? Stiu doar ca a doua zi artistul cu pricina, el insusi, ar fi in Big Trouble.

  • Ion Ionescu: (12-12-2013 la 15:10)

    @G.Petrineanu

    Aveti imaginatie, d-le Petrineanu.

    Eu insa nu cred ca a fost o gafa, ceva intamplator. Groza e prea educatat si inteligent pentru asa ceva. A fost ceva bine calculat in prealabil. Intrega desfasurare putea fi anticipatata: Boc-Groza insereaza „bomba” in direct, sezisare de de GDS (grup apropiat de Basescu, dupa cum bine stie), protestele vocale ale organizatiilor evreiesti (totdeauna urmeaza negresit, se poate conta pe asta), preluarea de media si deci apoi presiunea asupra politicienilor sa ia atitudine… cum sa-l mai numesti imediat pe antisemitul Bolcas la CCR ? (Udrea acuza, Basescu reia acuzatie la TV).

  • Ion Ionescu: (12-12-2013 la 15:51)

    „Tiberiu Groza precizează că în calitate de Manager al Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale a colaborat intotdeauna foarte bine cu reprezentantii comunitatilor etnice din judetul Cluj. El arată că a fost cu ansamblul în vizită la Auschwitz: “In calitate de director artistic al ansamblului Dor Transilvan m-am straduit sa le ofer membrilor ansamblului o educatie aleasa. De 20 de ani de cind ansamblul este infiintat el reprezinta cu cinste cultura populara, judetul si tara, in festivalurile internationale la care participa. La aceste festivaluri, membrii ansamblului au invatat sa respecte cultura altor popoare pentru a fi la rindul lor respectati. Cu ocazia acestor festivaluri am vizitat de doua ori muzeele de la Auschwitz si Birkenau pentru a cunoaste atrocitatile suferite de poporul evreu. Eu le-am vizitat de trei ori”.

    http://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/cum-s-a-transformat-emisiune-tvr-3-intr-un-scandal-diplomatic-explicatiile-clujeanului-raspunzator-gafa-colindului-antisemit-1_52a9b92ec7b855ff56a75c84/index.html

  • George Petrineanu: (12-12-2013 la 15:54)

    @Ion Ionescu

    > Eu insa nu cred ca a fost o gafa, ceva intamplator. Groza e prea educatat si inteligent > pentru asa ceva. A fost ceva bine calculat in prealabil.

    Nu va contrazic. Am vrut sa spun ca acel grup care s-a aflat pe scena a comis o gafa. Era suficient ca macar unul dintre ei sa realizeze situatia si sa spuna ,,Asa ceva nu cintam!”. Trebuie sa ai o inteligenta de amoeba sa nu faci asta.

    Daca Groza (nu stiu cine) e educat si inteligent, cum a acceptat un rol de kamikaze?

    Cum spuneam, nu e treaba mea sa exclud scenarii. Ma uimeste insa lipsa unor mecanisme de protectie elementare, sau bun-simt, cum se spune si pe româneste, la nivelul executantilor.

  • Ion Ionescu: (12-12-2013 la 16:20)

    „Daca Groza (nu stiu cine) e educat si inteligent, cum a acceptat un rol de kamikaze ?”

    Nu-i kamikaze. Se vede ca nu intelegi cum merg lucrurile daca poti sa scrii asa ceva.

    Toate aceste functii de conducere din diferite institutii bugetare locale sau nationale sunt functii obtinute prin clientelism politic. Da e nevoie si de ceva hartii (doctorate obtinute cumva, articole publicate prin reviste obscure, etc.) dar asta e cel mult o conditie necesara dar nu si suficienta. Toate aceste functii se bazeaza si se obtin pe clientelism – „networking”-politic, iar politica – in esenta – se bazeaza pe loialitate neconditionata („oarba”) fata de grupul politic si fata de liderul grupului. Functioneaza aici principiul „inghetata si porumbelul” adica „daca nu lingi zbori”.

    De exemplu decanul UBB-Cluj e omul PSD. Asa a ajuns sa fie numit (dupa ce Marga, omul PNL, a fost pensionat de legea educatiei lui Funeriu, acume Marga e seful ICR in locul lui Patapievici). Decanul UBB nu e un tampit, chiar recent a primit un premiu in Statele Unite pentru activitatea academica. E insa un lingau, altfel nu ajungea decan –e „either/or” aici, nu e loc de intors. De exemplu in vara anului trecut acest decan UBB a iesit la rampa sa il apere pe Ponta de plagiat – vezi tu : nu e asa clar ca e plagiat lucrarea lui, doar expertii in drept pot sa judece, etc…. iti venea sa vomiti, oricine stie sa citeasca poate compara sa vada ca e copy-paste. Dar e iesit, era moment critic si a primit ordin sa o faca, si a facut-o. Functia lui, banii, putere de a-si angaja rudele si prietenii, excursiile in strainatate pe banii statului, etc…. toate depind de numirea lui (politica) drept decan la UBB.

    Groza e omul lui Boc in Cluj, depinde direct ierahic de Boc, e parte din filiera ce duce pana la Basescu. A fost nevoie de el asa ca… ar fi fost kamikaze sa nu se fi ‘sacrificat’, ar fi fost sacrificat din functie el. Asa orice s-ar intampla stie ca fie ramane pe functie sau se va gasi alta pentru el intr-o alta institutie bugetarea.

    E un sistem. Sa nu-ti inchipui ca in alte tari e mai bine. Eu am lucrat cativa ani in sistemul academic american si am vazut cat de corupt si politizat si anti-meritocratic e de fapt. Si acolo trebuie sa sti cine cu cine voteaza, nu e vorba de merit ci de networking la fel ca si in scumpa noastra patrie. No illusions no regrets.

  • George Petrineanu: (12-12-2013 la 16:35)

    @Ion Ionescu

    E amuzant citatul. Ce logica de kindergarten… Cum o dau cu bita in balta, cum se duc in pelerinj la Auschwitz, la New York…

    Sigur, una e sa „cunoasti atrocitatile suferite de poporul evreu” si alta e sa promovezi datinile stramosesti. Daca baci Gheo si baci Ion au ei datina asta cu scosul şfarei pe corlan no ca nu-i bai. Ce, dacii nu se aruncau in sulite si nu mai faceau caz? Cum sa nu ai imaginatie?

    Nasol de d-l Groza ca trebuie sa ia din nou drumul Birkenaului. Acum trebuie sa ia tot ansamblul. Dupa care vor putea continua cu festivalurile.

  • Ion Ionescu: (12-12-2013 la 16:47)

    >”E amuzant citatul. Ce logica de kindergarten”

    Demonstreaza ca stia bine ce facea si nu e o gafa sau accident ci ceva calculat. Partea cu „kindergarden” e pentru cei care sunt atat de naivi incat sa il si creada, iar pentru ei astfel de logica e chiar ceva ce li potriveste. In rest : toata lumea joaca teatru aici, cu exceptia lui Ponta care doar turba pentru ca iar la pus Basescu intr-o situatie dificila. Acum sa vedem cum o sa o scoate la capat cu numirea lui Bolcas la CCR.

  • George Petrineanu: (12-12-2013 la 16:53)

    @Ion Ionescu

    De acord, networking e peste tot. Doar ca proportiile si stilul îi dau caracterul si consecintele.

    Un astfel de scenariu e greu de crezut sa se fi putut intimpla in USA sau alt loc din Occident. Daca nu de altceva, de teama corectitudinii politice.

    Stiu destule evenimente cu mult mai marunte in Suedia de exemplu si care au iesit cu scandal. Pina si cartile cu Tin-Tin de acum 50 de ani…

  • Tania Iancu: (12-12-2013 la 18:33)

    Vad ca TVR a scos de pe site-ul sau inregistrarea emisiunii unde putem gasi colinda, asa ca rog redactia sa inlocuiarca acel link cu acesta, care se gaseste pe youtube: https://www.youtube.com/watch?v=XWTeAkn9hnM

    Multumesc.

    Red.: am adaptat

  • Sfartz Pincu: (12-12-2013 la 20:14)

    În aceastā situaţie tragicā se adaugā si un element de umor negru, prin modul în care prezentatoarea spune despre aceasta manifestare de antisemitism de cea mai neagrā speţā, cā este vorba de „cultura tradiţionalā- clujanā”, pentru care le şi… „mulţumeşte frumos”!!

    Iatā şi dovada pe care o cerea Stimatul Domn Profesor Sorin Paliga, când afirma in comentariul sâu (la un alt articol) cā „in Romania nu exista antisemitism”!

  • Alexandru Leibovici: (12-12-2013 la 21:24)

    @Sfartz Pincu

    > … Sorin Paliga … afirma in comentariul său (la un alt articol) cā “in Romania nu exista antisemitism”!

    Articolul este acesta: http://acum.tv/articol/68357/

    Ceea ce îi atribuiţi nu este un citat exact: dânsul a început prin a spune că „nu vede niciun antisemitism în RO de azi”. În cursul discuţiei dl. Paliga şi-a reformulat de câteva ori afirmaţia. Ultima formă era:

    > Dacă evreii din România consideră că sînt persecutați ori au un sentiment de neliniște… înseamnă că așa este.
    > Eu am spus doar că eu nu simt/nu percep aceste atitudini.

    În acea discuţie am arătat câteva direcţii în care şi-ar putea îndrepta dl. Paliga privirea dacă doreşte „să vadă”, dar n-a dorit…

    Pe de altă parte, în ultimile zile dl. Paliga a opinat că termenul „antisemit” denotă de fapt detestarea semiţilor, iar nu a evreilor în mod specific. De aceea mă gândesc că în acest sens dânsul ar avea dreptate să spună că nu există antisemitism în România.

    Într-adevăr, un antisemit ar fi unul care urăşte atât pe evrei cât şi, în aceeaşi măsură, pe arabi, maltezi, etiopienii vorbitori de lb. amharică, arameeni, tigre, neosirieni şi alţii, şi anume îi urăşte pentru că sunt semiţi. Ori nici eu nu cred că în România există asemenea „adevăraţi” antisemiţi.

  • Tania Iancu: (12-12-2013 la 21:34)

    Domnule Ionescu,

    în articol nu am pus accentul de loc pe partea politică a problemei. Sigur că fiecare politician are un arsenal propriu de instrumente de șantaj pentru a obține ceea ce dorește.

    Problema este că acest ansamblu, format din oameni obișnuiți, cetățeni români, educați în România de azi sau de ieri, conduși de un dirijor cu studii muzicale (asta însemnând că are cel puțin un liceu absolvit), a învățat un text, scris de un alt român și pus pe note de un muzician român. Cum or fi învățat acest text? Doar nu îl citeau pentru prima oară atunci!

    Răspunsul este că acești oameni, toţi, nu înţeleg ce e rău în text. Doar avem atâtea alte cântece din folclor în care se vorbește în aceiași termeni despre turci. De exemplu, să luăm unul din cântecele celei mai îndrăgite formații românești de rock din toate timpurile (Phoenix) și anume Pavel Chinezu. Am auzit cu toții textul, de sute de ori. Încercați să-i traduceți unui prieten turc aceste strofe, pentru a-i explica de ce ne plac atât de mult cântecele acestei formații :

    Nu te mai vezi …
    De șalvari și fesuri
    Furnicând pe șesuri.
    Unde urlă turci
    Ca la Turnul Vavel
    Acolo-i și Pavel.
    Urcă-i sus în furci
    ……………………….
    Un caftan de turci
    Până-n adâncime
    Spintecă-n turcime.
    …………………………
    După crunt măcel
    Care mai de care
    La un praznic mare.
    Cu vin brumărel
    Și hălci de berbec
    Plânge Ali-Beg!
    Uite-l și pre el
    Pavel pe la toacă
    Dănțuie și joacă
    Cum mai joacă el
    Și-a ieșit din minți
    Cu un turc în dinți!

    Sigur, este altceva. Turcii veniseră să ne cotropească țara și să o jefuiască. S-au dat lupte grele, asta e explicația : bucuria învingătorului. Aici începe confuzia. Pentru că, luați la grămadă, toți străinii sunt duşmani în mentalul colectiv, cu o singură excepție : Iisus. El singurul este «al nostru», al românilor.

  • Alexandru Leibovici: (12-12-2013 la 21:45)

    Din Adevărul:

    [Tiberiu Groza, preşedintele Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj] precizează că în calitate de Manager al Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale a colaborat intotdeauna foarte bine cu reprezentantii comunitatilor etnice din judetul Cluj.

    El arată că a fost cu ansamblul în vizită la Auschwitz: “In calitate de director artistic al ansamblului Dor Transilvan m-am straduit sa le ofer membrilor ansamblului o educatie aleasa. De 20 de ani de cind ansamblul este infiintat el reprezinta cu cinste cultura populara, judetul si tara, in festivalurile internationale la care participa. La aceste festivaluri, membrii ansamblului au invatat sa respecte cultura altor popoare pentru a fi la rindul lor respectati. Cu ocazia acestor festivaluri am vizitat de doua ori muzeele de la Auschwitz si Birkenau pentru a cunoaste atrocitatile suferite de poporul evreu. Eu le-am vizitat de trei ori”.

    Din care se poate bănui cam ce valoare educativă au de fapt vizitele astea (probabil) obligatorii şi, în general, „studiul Holocaustului”…

  • Sfartz Pincu: (13-12-2013 la 04:28)

    @Alex. Leibovici

    1. Ţi se „netezeşte” creierul (în loc să crească numărul de circumvoluţiuni) după citirea acestui text justificativ !

    Adică: îi iubim pe evrei, onorăm memoria evreilor arşi la Auschwitz, dar atunci când avem noi chef, facem focul cu evreii „noştri”… (referitor la textul din „Adevărul”)

    2. Domnul profesor Paliga Sorin încă nu a comentat tema din excelentul articol (cu complectările, la fel de bune, din comentarii!), ale Doamnei Tania Iancu, dar aştept cu nerăbdare şi punctul sau de vedere, actualizat.

    Este de înţeles că oricare „cehofil” să nu fie un adept al antisemitismului, măcar în aceiaşi măsură (cea mai mică din Europa), pe care o manifestă cehii faţă de antisemitism. Şi eu sunt cehofil, şi nu sunt… antisemit !

    Comentariul Domniei sale cu privire la semantica cuvântului „antisemit” are formă corectă, din punctul de vedere al unui lingvist desăvârşit care este, dar nu are decât un conţinut unidirecţional, pentrucă nimeni nu a auzit dorinţa celor care promovează „cultura tradiţională transilvăneană” să asocieze fumul din arderea de oameni, cu vreun arab, sau maltez, sau etiopian…

    Exceptând cazul (de luat în considerare, ca o scuză, dacă simt nevoia) că în România se foloseşte mai în toate cazurile despre duşmanii naţiei, când merge o înjurâturā „la pachet” : arzâi-ar focul!

  • Ion Ionescu: (13-12-2013 la 09:16)

    @Tania Iancu

    > Răspunsul este că acești oameni, toţi, nu înţeleg ce e rău în text

    Domana Tania Iancu, nici eu nu va inteleg cum de puteti crede ca ei nu inteleg.

    Bineinteles ca inteleg insa argumenteaza ca lucrurile trebuie intelese in contextul lor istoric-arhaic. Ca si poeziile alea cu turcii de care vorbiti. O stiti pe aia cu cantecul lui Stefan cel Mare ? Care „din Suceava cand el sare pune pieptul la hotare, bate cetele tatare, pe unguri ii parjoleste, pe turci ii risipește, iar pe leși (polonezi) cu chica tare ii avanta-n spanzurare, si-i injuga ca sa are”. Eu il cantam in scoala generala.
    Si viceveresa.

    Ponta s-a dus la Istanbul si a pus o placa memoriala in locul unde au fost decapitati Brancoveanu si cei patru fii ai lui. S-a discutat in presa, daca ati urmarit. E un subiect dureros in sens national dar ce sa facem acum ? Suntem in 2013 nu 1714. Sa ne apucam sa ii acuzam pe turcii de azi si le pretindem sa isi ceara scuze pentru istorie ? O istorie de invazii, maceluri, biruri, rapirea a mii de copii si pentru a ii converti fortat la Islam si a ii transforma in ieniceri-soldati, etc.

    Si iar viceversa, Vlad Tepes nu doar a tras in teapa mii de prizonieri de razboi turci, dar apoi a trecut Dunarea in Bulgaria unde a trecut prin foc si sabie toate localitatile dunarene dintre Serbia si Marea Neagra populate de musulmani. A omorat zeci de mii de musulmani : barbati, femei, si copii deopotriva, fara discriminare. Asa se lauda el insusi intr-o scrisoare catre Matei Corvin si preciza ca au fost 24 000 de musulmani omorati doar intr-un singur loc : Oblucitza si Novoselo. Dar, preciza Vlad Tepes in scrisoare de dragul contabilitatii, acest numar e obtinut fara a-i socoti si pe cei arsi de vii in casele incendiate (si pe care deci nu ia putut numara) si nici pe cei omorati de ostasii valahi asa aiurea, din proprie intiativa si fara sa raporteze. A fost razboi de exterminare a civililor doar pentru ca erau musulmani, nu razboi intre armate.

    Ce sa zica turcii de faptul ca Vlad Tepes e un fel de erou national in Romania?, si ce sa facem noi?, sa il scoatem din istorie ? sa il condamnam ca rasist, xenofob si islamofob si autor de omoruri in masa? Ce sa facem cu turcii din Romania? O comunitate etno-religioasa istoric loiala Romaniei, vedeti ce scriu in presa lor minoritara. Dupa 1989 comunitatea turco-tatara dobrogeana a ridicat un monument (in Constanta cred) pentru ofiterii si soldatii turci din armata romana morti in primul razboi mondial.

    Revenind la incidentul cu colindul. Asa cum am scris mai sus, eu cred ca e o „bomba” mediatica plasata strategic de oamenii de la PDL-Cluj ca sa il ajute pe Basescu. Una intentionata pentru ca sa faca din subiectul „anti-semitism” un subiect „du jour” in conditiile in care daca se va realiza numirea lui Bolcas la CCR, va fi un lucru decisiv. Va crea majoritate (5-4) pentru USL la CCR si va ridica si acest ultim obstacol din calea legilor lor. Si au reusit, subiectul e acum discutat in toate ziarele din tara, si 99% din articole sunt critice (dati un google).

    Dar asta nu rezolva problema pe care vreti sa o ridicati dvs : ce ne facem cu aceste colinde (daca sunt mai multe, eu n-am auzit intr-o viata ceva similar cu asta, cred ca au sapat mult pana au gasit-o) dar si/sau autori si texte vechi incarcate de antisemitism, de sentimente adverse si negative fata de evrei.

    In conditiile in care o mare parte din romani sunt in continuare religiosi, iar religia prin natura (sau auto-defintia) ei se vrea a-istorica, „eterna”, reluarea acestor teme arhaice poate intr-adevar sa creeze, sa reinvie, sentimentul antisemit la o buna parte din romani. Nu cred ca readucerea lor in actualitate dincolo de spatiul academic e lucru bun tocmai pentru ca sunt destui care nu fac distinctie intre istorie si prezent, nu contextualizeaza istoric. Asta in cazul celor pentru care subiectul e acum unul fara importanta, pentru aceia din romani care sunt oricum antisemiti, reluarea acestor texte, acceptarea lor in discursul public, poate constitui un pretext, un alibi si o justicare plauzibila („e doar istorie”), pentru a-si promova si exprima atitudinile antisemite.

  • Alexandru Leibovici: (13-12-2013 la 11:03)

    @Pincu Sfartz

    > îi iubim pe evrei, onorăm memoria evreilor arşi la Auschwitz…

    Da, asta trebuie să fi fost ideea: îi iubim pe evreii morţi !! 😉

  • Ion Ionescu: (13-12-2013 la 11:18)

    În timp ce premierul Victor Ponta a afirmat că PSD va susține nominalizarea lui Lucian Bolcaș pentru CCR și s-a arătat încrezător că liberalii vor face același lucru, președintele PNL Crin Antonescu a afirmat că dacă reprezentanții Elie Wiesel vor aduce argumente solide și credibile nu îl vor mai susține pe Bolcaș.

    http://www.evz.ro/detalii/stiri/pontabolcas-ramane-propunerea-psd-pentru-ccr-va-fi-sustinut-de-pnl-antonescu-daca-elie-wiesel-va-aduce-argumente-solide-nu-il-mai-sustinem-pe-bolcas-1072324.html

    Iata si pozitia comunitatii evreiesti :

    http://www.evz.ro/detalii/stiri/comunitatea-evreiasca-fata-de-numirea-lui-bolcas-la-ccr-indiferenta-vadita-fata-de-antisemitism-1072300.html

  • Christina Vlad: (13-12-2013 la 12:15)

    Despre termenul peiorativ jidov si glorificarea indirecta a Holocaustului într-un cântec de Craciun, difuzat de televiziunea româna, s-a scris si în presa germana.

    http://www.spiegel.de/politik/ausland/rumaenien-staatssender-empoert-mit-antisemitischem-weihnachtslied-a-938595.html

    Sau:
    http://www.jpost.com/Jewish-World/Jewish-Features/Romanian-state-TV-airs-Christmas-carol-about-burning-Jews-celebrating-Holocaust-334699

    http://www.jta.org/2013/12/11/news-opinion/world/romanian-state-tv-airs-christmas-carol-about-burning-jews#ixzz2nFSawYey

    Mi-a fost penibil sa citesc comentariile afisate pe YouTube despre poporul român:

    http://youtu.be/XWTeAkn9hnM

  • Ion Ionescu: (13-12-2013 la 17:17)

    Un link legat de ce am scris mai sus, Vainer se grabeste sa il apere pe Boc de banuielile care planeaza asupra lui, de banuiala ca scandalul cu colinda e instrumentat de PDL-Cluj.

    Dar adevarul (care il cred eu) e ca toata lumea (inclusiv Vainer) joaca teatru politic aici. Comunitatea evreiasca „simte momentul” si sare sa il ajute pe Basescu in problema cu numirea lui Bolcas. Acuzatiile de antisemitism aruncate asupra lui Bolcas se bazeaza pe un articol pro-Antonescu din 2005 in care Bolcas de fapt nu discuta despre evrei ci doar face apologia lui Antonescu. Cel mult ce poate fi acuzat Bolcas e de „minciuna prin omisiune”, de „cosmetizarea istoriei”, si de „vina prin asociere” cu Vadim si altii, dar nu de declaratii antisemite propriu-zise. Daca asta ar fi argumentul atunci si Basescu ar trebui contestat de comunitatea evreiasca pentru declaratiile pro-Antonescu din vara lui 2011 : „aveam atunci un aliat (Germania) si un teritoriu de recuperat (Basarabia), si as fi facut si eu la fel in 22 iunie 1941” (adica ordonat „Treceti Prutul”), precum si „nu ne asezam corect valorile” (adica Antonescu erou, Mihai I sluga si tradator). Declaratii facute de Basescu direct la TV in timpul conflictului cu regele – „sluga la rusi” Mihai I.

    Dar comunitatea evreiasca l-a „iertat” atunci, si de atunci incoace, pe Basescu pentru opiniile lui „nuantate” despre Antonescu. A „inteles” ca au fost declaratii cu scop de lovitura politica intr-un anume context asa ca l-a „iertat”. L-a iertat pentru ca Basescu a facut multe pentru a aduce in constiinta publicului/natiunii romane istoria reala a Holocaustului si a presecutiilor la care au fost supusi evreii din Romania in acea perioada.
    Dar pe Bolcas nu-l „iarta”, mai ales ca Basescu are nevoie acum de asta. Asa ca se vor bate tobele cu antisemitismul in perioada urmatoare pana cedeaza Ponta cu numirea lui Bolcas.

    Nu ca as avea vre-o simpatie pentru saltimbancii din USL si Bolcas, scopul meu e sa sublinez cum se fac jocurile.

    Deputatul Aurel Vainer, presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, se declara “revoltat, consternat si total dezamagit” de difuzarea, de catre postul public TVR 3, a unui colind cu caracter vadit antisemit, dar precizeaza, intr-un comunicat remis HotNews.ro, ca nu este de acord cu incriminarea adusa lui Emil Boc, primar al municipiului Cluj Napoca, “ca avand o raspundere personala in aceasta problema”.

    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-16199379-aurel-vainer-revoltat-consternat-total-dezamagit-difuzarea-unui-colind-caracter-vadit-antisemit-tvr3-nu-agreez-incriminarea-lui-emil-boc-avand-raspundere-personala-aceasta-problema.htm

  • Alexandru Leibovici: (13-12-2013 la 20:56)

    @Ion Ionescu

    > scopul meu e sa sublinez cum se fac jocurile

    Despre cum se fac jocurile – aveţi informaţii prin intermediul unor contacte de încredere în acele sfere ale statului? Nu specific pentru cazul de faţă, ci pentru faptul că în acele sfere se regizează într-adevăr scenarii complexe şi sofisticate.

    Eu mă întreb: cu atâţia oameni implicaţi într-o asemenea lucrătură complexă, cum de nu se teme capul/organizatorul că cineva va vorbi în cele din urmă? Un risc enorm, zic eu…

  • Ion Ionescu: (13-12-2013 la 21:02)

    Si o ultima observatie pe tema asta (vad nu intereseaza, sau sunt opinii negative).

    In privinta raspunderii legale, raspunzator pentru continutul difuzat al unei emisiuni TV e producatorul ei. El verifica si aproba materialul ce urmeaza a fi difuzat. In cazul asta vorbim de o prodictie TV-Cluj (fiindca TVR3 doar a preluat transmisia TV-Cluj), iar producatorul emisiunii de la TV-Cluj e… Andrei Rozenberg.

    Nu-i greu de banuit ca nu o sa-i intenteze cineva proces lui Rozenberg in conditiile astea. Asa ca de responsabiliate juridica/penala a cuiva nu se va mai pune problema in acest caz.

    Well done.

  • Alexandru Leibovici: (13-12-2013 la 23:23)

    @Ion Ionescu

    > producatorul emisiunii de la TV-Cluj e… Andrei Rozenberg… Well done

    Da, bine, dar cum rămâne cu riscurile de care am vorbit?

  • Tania Iancu: (13-12-2013 la 23:33)

    Domnule Ionescu,

    Nu mai trageți spuza pe turta dvs ! E atât de greu de înțeles că subiectul nu este despre jocurile politice? De ce nu scrieți dvs. un articol despre ceea ce va interesează ?

    Nu distrageți atenția de la subiect! Articolul este despre mentalităţi învechite, educație și antisemitism înrădăcinat prin tradiție și devenit normalitate. Lucrurile astea nu pot deveni instrumente în mâna politicienilor, pentru că ard. Pe urmă ne mirăm că românii sunt priviți ca niște ciumați de către țările civilizate și dăm vina pe infractorii de etnie rromă pentru asta.

    Nu înțelegem odată că trebuie să renunțăm la gândirea primitivă, dacă vrem să fim respectați. Comentariile la înregistrarea de pe Youtube a colindei incriminate ilustrează perfect tipul de educație anacronică, primită de români.

  • Wanda Lucaciu: (14-12-2013 la 02:07)

    Dl Ionescu, Cind ati incheiat ultimul comentariu cu „well done”, la ce va referiti?

    Faptul ca Andrei Rozenberg a produs aceasta emisiune, el poate fi calificat ca un „puppet” in mina politicienilor. Tesu Solomonovici a scris si el despre Antonescu si l-a ridicat in slavi.

    Concluzia mea: Si Rozenberg si Solomonovici sint doi oportunisti fara principii etice.

  • Sfartz Pincu: (14-12-2013 la 04:33)

    Mă înclin în faţă atitudinii raţionale, de punere a punctului pe „i”, a Doamnelor Iancu şi Lucaciu, şi nu înţeleg încercarea D-lui Ion Ionescu de a da vina pe Boc, decât dacă Domnia Sa, este un „antibăsist” convins, care a profitat de ocazie ca să „înscrie”. Abordarea subiectului in stil „scenarist”, in altā gamā decat cea gravā, constituie, ea insăşi, un scenariu de amortizare a unui şoc real, care nu convine…

    Rezumatul subiectului pus în discuţie de Doamna Tania Iancu este bine redat de o singură imagine: zâmbetul tembel al adolescentului din trupa de colinde, în timp ce cântā despre arderea de oameni la Auschwitz! Cu această imagine privind calitatea educaţiei celor care promovează „cultură tradiţională” (nici-o aluzie la Goebbels!), dar exprimă şi calitatea educaţiei în general, s-a asigurat perpetuarea la infinit nu numai a antisemitismului din România, ci si a primitivismului barbar.

  • Ion Ionescu: (14-12-2013 la 06:01)

    @Alex Leibovici : „Da, bine, dar cum rămâne cu riscurile de care am vorbit?”

    Ce as putea sa va raspund ? Cine nu risca nu castiga. Dar riscurile sunt mici, nu mari asa cum scrieti dvs. Manipularile-inscenarile sunt comune („daily bread”) in politica insa doar rareori se ajunge la „desconspirari” chiar si atunci cand sunt multi cei care suspecteaza ca e vorba de aranjamente de culise. Daca se ajunge vreodata. Cel mai adesea astfel de situatii raman intr-o ceata confuza niciodata complet clarificata. Inca mai anchetam dosarele cu „teroristii” de dupa 22 decembrie 1989 si cum ne-a „salvat” Iliescu/FSN de ei. Intre timp Iliescu a mai ajuns de 3 ori presedinte.

    @Tania Iancu -„Nu mai trageți spuza pe turta dvs !”

    Doamna Tania Iancu, v-am raspuns si la ce doreati dvs in alt comentariu mai sus. Chiar „in extenso”, intr-un comentariu chiar foarte lung in care am scris despre istorie, evenimente si narative conflictuale, mentalitatea poporului, autori si texte vechi si reluarea lor in prezent, despre pretexte si alibiuri, etc. Dvs. sunteti cea care nu mi-a mai raspuns ca sa putem continuam discutia.

    @Wanda Lucaciu -Cind ati incheiat ultimul comentariu cu “well done”, la ce va referiti ?

    Ca a fost bine gandita, bine construita, well done, intreaga operatiune. Punctul nevralgic al actiunii, locul unde exista raspundere din punct de vedere legal, e acoperit de un… evreu. Imi vine sa rad. Sa vad acum cine ii deschide dosar penal lui Rozenberg pentru producerea si difuzarea de emisiuni anti-semite. E o manevra pe tabla de sah cu „sah-mat” la final, nimeni nu poate fi tras la raspundere. Well done.

  • Ion Ionescu: (14-12-2013 la 09:16)

    >decât dacă Domnia Sa, este un “antibăsist” convins..

    Domnule Sfartz,

    Nu sunt „antibasist convins” dar nu sunt nici membru al cultului „Adorarea lui Basescu” si nici nu-mi place sa fiu luat de fraier.Cred ca am argumentat destul de clar cazul si am indicat care e miza si care sunt actorii in aceasta sceneta.Cine vrea sa se mai informeze are deja destule indicii;

    Si cu asta am incheiat postarile pe dimensiunea „interes politic” a acestui subiect.

  • Alexandru Leibovici: (14-12-2013 la 09:19)

    @Ion Ionescu

    > Dar riscurile sunt mici…

    Ce vorbiţi, domnule Ionescu?!! Este implicat preşedintele României, urât de atâta lume şi de atâţia politicieni puternici care sunt gata să plătească gras, foarte gras pe cine le vinde pontul. Se dă Băsescu pe mâna oricăruia din zecile de oameni care ar trebuie să fie la curent cu o asemenea făcătură??? Mă faceţi să râd!

  • Ion Ionescu: (14-12-2013 la 09:50)

    @Alex Leibovici

    > Este implicat preşedintele României

    Nu este implicat in mod direct, el este ajutat de PDL-Cluj.Nu-i nevoie de nici-un ordin direct atunci cand toti dintr-un grup isi cunosc, isi recunosc, interesele. Implicat in mod direct sunt doar cativa oameni din filiala PDL-Cluj. Insa interesul e unul general, unul comun pentru tot „grupul Basescu”. Toti uramresc scena politica si vad care sunt mizele.

    Dvs. ma faceti sa rad cand vad din ce scrieti ca nu ati inteles ce am scris (si nu cunoasteti „sociology 101”) atunci cand credeti ca actiunea coerenta a unui grup in vederea atingerii unui scop comun presupune neaparat coordonarea centralizata a Tuturor celor ce actioneaza. Fiecare actioneaza individual (si sau in mici grupuri-celule organizate direct-ierehic, cum ar fi aici filiala PDL-Cluj, grupul GDS/R22, si organizatiile evreiesti) dar actiunea are un scop comun si scopul e atins coerent, „as if” totul ar fi coordonat central.

    Nu Al-Qaeda da toate ordinele, diversele grupari fundamentaliste islamice din toata lumea recunosc imediat ce e de interes comun si se ajuta una pe alta fara sa fie necesar sa interactioneze direct si sa isi dea ordine.

  • Tania Iancu: (14-12-2013 la 11:19)

    @ Ion Ionescu

    > v-am raspuns si la ce doreati dvs in alt comentariu mai sus. Chiar “in extenso”, intr-un comentariu chiar foarte lung in care am scris despre istorie, evenimente si narative conflictuale, mentalitatea poporului, autori si texte vechi si reluarea lor in prezent,

    Nu am ce să vă răspund atâta vreme cât divagaţi de la subiect. Una e să vorbim despre duşmani ai românilor în decursul istoriei şi alta despre duşmani închipuiţi de azi. Este vorba despre confuzia care se face şi pe care o perpetuaţi şi dvs.

    Este vorba şi despre confuzia între tradiţional şi primitiv. Acele versuri scrise de un antisemit în urmă cu 70 de ani sau cu 30 de ani, nu trebuie păstrate, în numele tradiţiei, aşa cum nu păstrăm în numele tradiţiei nici latrina din fundul curţii, cu şomoiogul de paie pe post de hârtie igienică, aşa cum nu continuăm să mâncăm cu lingura de lemn sau cu mâna.

    Cât despre acest colind, domnul Groza [Directorul Centrului de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Cluj] spune în comunicatul său din 12 dec. a.c.:

    „Vineri, 6 Decembrie, am fost solicitat de TVR Cluj sa particip la o emisiune de lansare a noului program al TVR3. Mi s-a solicitat sa aduc si colindatori care sa cinte doua colinde. In ziua realizarii emisiunii, am trimis realizatorilor CD-ul, cu propunerea celor doua colinde. Cele doua colinde poarta titlurile “Ingerul Domnului” si “Aseara, pe inserate”. Colindele au fost alese dintre cele 26 de colinde existente pe CD, pe criteriul de a nu fi prea lungi si nici prea cunoscute, pentru ca ansamblul sa nu apara pe posturile de televiziune cu aceleasi colinde, an de an. DESI LE-AM ASCULTAT DE MULTE ORI, NU AM REALIZAT CA ELE POT SA OFENSEZE O COMUNITATE PENTRU CARE AM TOT RESPECTUL.” (vezi intreg comunicatul pe pagina de Facebook Tiberiu Groza). Aici e problema! Un om cultivat, ascultând de multe ori colindul, nu a realizat ce ascultă. De aceea şi-a şi dat demisia. Un om onest care merită toată stima pentru această demisie de onoare. Ce pretenţii să avem de la oamenii simpli? Iar în apărarea colindului – deci a tradiţiei (prost înţeleasă)- sar toţi cei care cred că în felul acesta apără valorile naţionale. Nu cred că e târziu ca cineva să readucă acestui vechi colind, de sute de ani, versurile de odinioară, acelea înălţătoare, potrivite Sărbătorii şi nu să păstreze nişte vorbe pline de ură viscerală ale vreunui popă legionar ieşit din puşcăriile comuniste.

  • CHARLIE: (14-12-2013 la 13:16)

    Era si un Rosenberg Nazist credeti Rozenberg e ruda cu el? Am impresia vaga ca referiti la Rozenberg e evreu. Nu uitati ca sotia lui Mota din cuplu Mota si Marin era de origina evreiasca asa se scrie pe paginile de dreapta pe internet, dar a vazut „lumina” legionara si s’a mutat pe calea cea „dreapta”. Eu as fi ales intunericul. In orice caz daca R. este ce este : s’avem si noi falitii nostri.

  • Sfartz Pincu: (14-12-2013 la 15:28)

    Nu poate fi vorba că Adrian Rozenberg ar fi pus intenţionat acest colind pe post!!. Probabil că a avut încredere în ce-i oferea domnul Groza [Directorul Centrului de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Cluj], şi a comis eroarea de a nu verifică textele. La urma urmei, nu trebuie aplicată o cenzură totală, cu care unde am ajung iar ? Înapoi, în epoca controlului total al culturii, de către Partidul Comunist?

    Să avem puţintică răbdare, să auzim ce va spune chiar Adrian Rozenberg, să nu-l acuzăm din mers, că a comis un act de pupi…

    Nu căutarea vinovaţilor este tema dezbătută cu atâta aprindere, ci anacronismul atitudinilor antisemite, readuse din anii în care acesta a fost practicat la valoarea (?) sa maximă şi pe care-l credeam, din naivitatea noastră alimentată de speranţa în mai bine, deja istorie…

    .

  • George Petrineanu: (14-12-2013 la 16:30)

    @Sfartz Pincu

    > Adrian Rozenberg […] Probabil că a avut încredere
    > […] şi a comis eroarea de a nu verifică textele
    > La urma urmei, nu trebuie aplicată o cenzură totală

    Intr-adevar, dati raspunsul singur.

    Repet parerea mea personala ca de fapt nu trebuie sa existe nicio cenzura a textelor. Singura ,,cenzura” pe care se conteaza in astfel de situatii este spriritul critic si autocontrolul interpretilor.

    Riscurile ca in felul acesta sa se produca efecte nedorite sunt plata libertatii noastre de expresie si atita vreme cit erorile se mentin intr-o marja acceptabila nu sunt motive de a schimba procedurile.

    Se fac controale corporale ale spectatorilor la intrarea in sala de teatru? In prezent nu. Desi se accepta riscul ca odata si odata un spectator va comite ceva. A cui va fi raspunderea atunci? Pai a nimanui in afara de spectatorul in sine si toti complicii lui, daca exista. La fel ca si in cazul cu colindele.

    Poate cunoasteti ca interpretul surdo-mut care a tradus discursul lui Obama la inmormintarea lui Mandella a luat-o si el razna si a tradus aiurea. Exact aceeasi situatie. http://www.voceabasarabiei.net/index.php/externe/14777-interpretul-impostor-de-la-funeraliile-lui-mandela-acuzat-de-omor-viol-si-talharie

    Toate acestea nu scuza gravitatea si inconstienta gestului de a cinta asa ceva (indiferent de mobil). Intr-o societate care functioneaza astfel de fapte nu ramin nesanctionate – legal, sau moral, dupa caz. Dar nu se merge automat la pedepsirea responsabililor daca acestia nu sunt complici.

    D-na Iancu a formulat deja cu limpezime problema:

    Articolul este despre mentalităţi învechite, educație și antisemitism înrădăcinat prin tradiție și devenit normalitate.

    Este vorba şi despre confuzia între tradiţional şi primitiv. Acele versuri scrise de un antisemit în urmă cu 70 de ani sau cu 30 de ani, nu trebuie păstrate, în numele tradiţiei…

    Niciun fel de demisie nu ne va ajuta sau obliga sa ne facem curatenie in propria minte.

    Ca sa nu fie dubii asupra propriei mele pozitii: nu mi-am putut inchipui ca poate se existe un asa colind timpit. Cintind despre asa ceva (intr-o limba pe care o intelegi) in 2013 te clasezi ca fiind inuman sau subtire la minte.

  • Corneliu: (14-12-2013 la 19:28)

    Vreau sa va aduc noutati.

    Inainte de noutati trebuie sa recunoastem ca pasaje antisemite (sau mai precis antijidanesti) fac parte din unele colinde (ele avand in general autori anonimi) provenite din perioade diferite.

    Exista colinde de o frumusete incontestabila care fara indoiala ar fi meritat mai mult atentia „culegatorului de arta” implicat, ca si alegerea lor pentru intocmirea acelui program devenit scandalos.

    Era la fel de normal ca acelui „culegator”, sau macar vreunuia din cei care au cunoscut materialul inainte de difuzare, sa i se fi aprins o lampita de avertizare in minte la auzirea pasajului antisemit si sa-si fi pus intrebarea daca totusi e potrivit sa mearga mai departe. Dar nu s-a intamplat asa. Si putem fi siguri ca niciunul dintre ei nu s-au nascut doar ieri si au avut de unde sa stie ca acel pasaj ofenseaza, chiar daca e traditie populara.

    Dar surpriza vine din alta parte. Colinda este doar in parte autentic folclorica, caci cineva de pe filiera, culegatorul ei sau altcineva, nemultumit de solutia timida oferita de original pentru „pedepsirea” jidanului, se decide sa ofere din partea sa si solutia finala, adica sa-l scoata pe ovrei pe cos sub forma de fum.
    Caci partea relevanta a colindei originale arata asa:

    Tătă lumea lui să-nchină,
    Numa jidovii-l îngână.
    Jidovi, neam afurisât,
    Nu vă primea(scă) Domnu’ Sfânt,
    Nici în rai, nici pă pământ.
    Noi colinda-o-am gătat,
    Sus la cer o-am înălţat,
    Jos pă pământ o-am lăsat.

    in timp ce vajnicul creator de neo-folclor nazi-verde aduce imbunatatiri si completari creatoare:

    Toata lumea i se-nchina,
    Numai jidovii-l ingana.
    Jidovan afurisit
    Nu l-ar rabda Domnul sfant
    Nici in cer, nici pe pamant..
    Numai la corlan (= horn), la fum,
    Acolo-i jidovul bun,
    Sa iasa sfara (= fum)in drum”

    Deci, imi permit sa spun ca treaba s-a facut nu din eroare, ci in perfecta cunostinta de cauza si cu rea credinta.

    Descoperirea acestui fals nu este insa a mea, ci a etnologului roman Pamfil Biltu, a carui opinie apare relatata aici:

    http://www.inpolitics.ro/un-mare-etnolog-roman-arunca-bomba-colindul-antisemit-este-contrafacut-art68811.aspx#

    Se poate oare ceva mai clar decat asta?

  • Alexandru Leibovici: (14-12-2013 la 19:30)

    @Ion Ionescu

    > [Băsescu] nu este implicat in mod direct… actiunea coerenta … (nu) presupune neaparat coordonarea … Sociology 101

    Chiar dv. aţi prezentat afacerea ca „manevra politica Basescu-Boc-PDL-Cluj”. Acuma a devenit doar a PDL-Cluj care a ghicit dorinţele lui Băsescu…

    Eu nu cred că lucrurile pot funcţiona în felul acesta, deoarece:

    1). diferitii acoliţi pot să „ghicească” lucruri diferite şi/sau să întreprindă acţiuni care se bat cap în cap – deci nu poate fi lăsat fiecare de capul lui, este nevoie de coordonare

    2). în afară de asta fiecare participant are nevoie de acoperire, adică să ştie că la o adică nu va fi el ţapul ispăşitor – pierderea postului, carieră distrusă, libertate pierdută… nu se ştie ce se poate întâmpla, pe promsiuni nu se poate conta.

    Aşa că … se pare că n-aţi audiat şi Sociology 102 :-), iar în plus aţi recunoscut – implicit – că nu aveţi contacte adecvate în sferele înalte, deci nu ştiţi dacă şi cum se regizează acolo scenarii complexe şi sofisticate. Deci tot ce scrieţi sunt pure speculaţii amatoriceşti, construcţii aeriene à la presa de scandal, şi care nu sunt nici măcar plauzibile.

    Trebuie avut răbdare până se cunosc faptele.

  • Christina Vlad: (14-12-2013 la 20:42)

    Craciunul este perioada când încercam sa pretuim mai mult pacea si bunavointa, sa devenim mai buni, sa compatimim, sa ne curatam sufletul…

    Stie cineva care a fost atitudinea bisericii române în fata acestei situatii grave ?

  • Alexandru Leibovici: (14-12-2013 la 21:15)

    @Christina Vlad

    Am dat peste asta:

    „Conducerea Bisericii Ortodoxe Române nu aprobă manifestările care instigă la antisemitism, ură religioasă sau etnică, deoarece acestea sunt potrivnice Evangheliei iubirii lui Hristos”

    http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/bor-replica-in-scandalul-colindului-antisemit-cantecele-indeamna-la-bunatate-320397.html

    http://www.agentia.org/anchete/patriarhia-reac-ioneaz-fa-de-colindul-antisemit-difuzat-de-rtv-3-care-instig-la-ur-religioas-sau-etnic-51625.html

  • Ion Ionescu: (14-12-2013 la 21:42)

    @Corneliu

    > „Si putem fi siguri ca niciunul dintre ei nu s-au nascut doar ieri si au avut de unde sa stie ca acel pasaj ofenseaza, chiar daca e traditie populara.”

    Explicati-i si doamnei Tania idea asta, eu nu am reusit.

    > „imi permit sa spun ca treaba s-a facut nu din eroare, ci in perfecta cunostinta de cauza si cu rea credinta.”

    Eu mi-am permis mai repede, incidentul era bizar si suspect chiar si fara lucrurile ce s-au aflat ulterior

  • Wanda Lucaciu: (14-12-2013 la 23:31)

    @Dl. Ionescu

    Dna Tania Iancu ne-a adus la cunostiinta ce s-a petrecut in Romania la TVR. Va rog sa nu o atacati pe ea in nici un fel. Daca si dv stiati de acest incident, cum se face ca nu ati scris un articol despre asta, ci numai comentarii la articolul scris de Dna Iancu? Deasemenea, va rog sa nu „deviati” de la subiect.

    Dna Iancu, va multumesc personal si in numele redactiei pentru acest articol.

  • Sfartz Pincu: (15-12-2013 la 03:58)

    După cele spuse de Stimaţii Domni Petrineanu şi Corneliu, ar fi trebuit să înceteze comentariile,ele devenind superflue !

    Rămâne valabilă versiunea developată perfect şi în cunoştiinţă de cauza a marelui etnolog Pamfil Bilţiu şi de urmat calea indicată de Domnia Sa.

    Este greu să renunţi la un subiect, deschis ca o rană, fără vindecare, fără şanse bune de tratament, exceptând doar nişte paleative, de genul unui comentariu, plasat după apariţia punctului de vedere al etnologului sus amintit:

    „olivia a scris pe 14.12.2013

    Pai cum ce treaba au evreii cand se vorbeste despre Isus Cristos? Isus era evreu, sarbatorea sarbatoir evreiesti si urma credinta Iudaica, indemnand enoriasii evrei sa o faca correct. Ma mira ca cuvantul evreu nu este in toate colindele despre Isus. spus cu respect si piosenie. Eu sunt extrem de mirata de ignoranta publicului commentator. Si a compozitorilor unor asemenea colinde.”

    Şi mulţumesc Doamnei Tania Iancu care, fără să vrea, i-a deschis drum unui modest articolaş de al meu, cel cu titlul: “Prezent la apel: antisemitismul…”

    Încă aştept şi o intervenţie a Domnului Sorin Paliga, care se îndoia de existenţa “vie” a antisemitismului din România de azi !?

  • Sorin Paliga: (17-12-2013 la 20:16)

    În discuțiile de aici s-au amestecat, alandala, cîteva teme, altminteri distincte. De ex., afirmația că Marga ar fi directorul ICR. Prof. Marga, fost membru PNȚ-CD și singurul care a făcut ceva în reforma învățămîntului, a fost ministru de externe o foarte scurtă perioadă și tot o foarte scurtă perioadă director ICR. Acum nu mai e nici una, nici alta. Unul dintre eminenții oameni de cultură ai României a fost efectiv batjocorit de jocul politic al ultimului an. Dar asta e ceva lateral.

    S-au amestecat în discuție Boc, PD, USL și alte asemenea clișee, cultivate și analizate fără niciun discernămînt.

    „Colindul” cu pricina este un exemplu tipic pentru ceea ce aș numi incompetență, lipsă de deontologie, subcultură, bătaie de joc. Pînă să fie antisemită, emisiunea cu pricina denotă un nivel jalnic al abordării folclorului. Pe un plan mai larg, arată jalnica situație a vieții culturale a Clujului, cîndva un oraș al unor elite intelectuale, decăzut la rang de oraș provincial modelat de mentalitatea Funar-Boc. O asemenea decadență intelectuală este o tragedie care trece dincolo de acel „colind”, o penibilă și jalnică manifestare de subcultură, sub egida televiziunii naționale. Nu mi-am putut imagina că cineva, fie și culturnic și politruc PD ori USL ori ce vreți, să atingă un asemenea nivel al incompetenței. Iată că s-a atins.

    Strict formal, MAE a reacționat, „lumea bună” a reacționat. Jalnicul situației rămîne însă.

  • Tania Iancu: (18-12-2013 la 17:07)

    Nu, domnule Ionescu, tot dvs. nu ați înțeles!

    Îi mulțumesc domnului Corneliu pentru comentariu și pentru elucidarea, în fapt, a cazului. După câte înțeleg, din explicațiile domnului etnolog Pamfil Bilţiu, colindul original, așa cum am bănuit, avea alte cuvinte.

    Înțeleg că, la fel ca în perioada comunistă, când apăruse „foclorul nou” (Ară badea cu tractoru’), a aparut şi folclorul nou post-revolutionar, când extremişti de dreapta, ca şi alţi « creatori de folclor », au început să « actualizeze » folclorul, transformându-l, artiști precum Ștefan Hrușcă excelînd la acest capitol, după părerea etnologului. « Nu cred că e un lucru bun, chiar în aceste zile am fost la un concert de așa zis folclor care era sufocat de tot felul de adausuri. » – mai spune etnologul.

    Mai fac o încercare de a vă explica ce trebuia înţeles din comentariul domnului Corneliu.

    Prin fraza:

    [Mod:] “imi permit sa spun ca treaba s-a facut nu din eroare, ci in perfecta cunostinta de cauza si cu rea credinta”,

    dumnealui a vrut să se înţeleagă că cel care a modificat textul a făcut-o conştient, fiind un antisemit, lucru cu care sunt și eu de acord.

    Dvs. săriţi prima etapă, cea de CREAŢIE, în care sunt implicaţi membrii ansamblului şi puneţi problema responsabilităţii DIFUZĂRII acestui colind.

    Abia acolo e de văzut dacă este vorba despre antisemitism, incompetenţă, sau despre un joc politic, iar părerea mea este că e vorba, în primul rând, despre incompetenţa bazată pe o educaţie primitivă şi o mentalitate în care antisemitismul este înrădăcinat. Părerea dvs. este că e vorba doar despre un joc politic.

  • Tania Iancu: (18-12-2013 la 17:11)

    completare la comentariul anterior (vad ca nu s-a pastrat fraza citata):
    „imi permit sa spun ca treaba s-a facut nu din eroare, ci in perfecta cunostinta de cauza si cu rea credinta”

  • Sorin Paliga: (18-12-2013 la 18:36)

    Este evident, limpid clear, că versurile originare ale acelui colind sunt altele, oricine știe un pic de folclor percepe asta. În al doilea rînd, multe așa-zis colinde și culegeri de folclor au fost „procesate intelectual” începînd cu epoca romantică. Alecsandri însuși a procesat bine de tot Miorița, pt a o face comercială. Și asta se știe.

  • olivia: (19-12-2013 la 05:19)

    https://www.youtube.com/watch?v=lqv_4cxtDaA

    [Andrei Plesu – despre evreii din Romania, intervenţie în cadrul Simpozionului „Evreii din România”din 17 februarie 2013. Alţi participanţi: Neagu Djuvara, Andrei Oişteanu şi Adrian Cioroianu. V. şi aici /Red.]

  • olivia: (21-12-2013 la 04:03)

    Sunt multe de spus la subiectul crestinismul si antisemitismul sunt incompatibile.

    Andrei Plesu a spus doar o fractiune din ce este de spus. Nu inteleg de ce nu l-a mentionat pe Isus, figura centrala a crestinisumului, evreu religios, care sarbatorea sarbatorile evreiesiti cu mama evreica, credincios in Dumnezeu si in valorile iudaismului.

    Dupa parerea mea, una din metodele de a combate crestinismul antisemitismul este revizitarea Noului Testament cu o intelegere proaspata a evenimentelor descrise acolo. Naratiunea vietii si activitatii lui Isus se desfasoara pe fundalul unui conflict, evreii mojoritari sunt in disputa cu o secta evreiasca care crede ca Isus ar fi messiah. Acest incident in care unii credeau ca a sosit messiah nu a fost primul in istoria evreilor si nici ultimul.

    Iata o voce interesanta, bishop American, istoric si om credincios, care crede ca biblia trebuie eliberata de o intelegere deformata a evenimentelor istorice politice si cu scop de prozelitism, care au contribuit la formularea acestei carti. Iata un articol scris de John Shelby Spong in Huffington Post http://www.huffingtonpost.com/john-shelby-spong/why-i-wrote-re-claiming-t_b_1007399.html

  • Ion Ionescu: (21-12-2013 la 10:32)

    @Olivia

    > „Nu inteleg de ce nu l-a mentionat pe Isus, figura centrala a crestinisumului…
    > Dupa parerea mea, una din metodele de a combate crestinismul”

    Nu cred ca scopul lui Plesu era sa combata crestinismul.

    Idea lui Plesu era sa sublieze incompatibilitatea dintre teza fundamentala a crestinismului si anti-semitism. Relatia actuala dintre crestini si evrei e „izomorfa” cu cea dintre evreii si samaritenii de atunci. Deci situatia e izomorfa exemplului cu „bunul samaritean” pe care Isus il da cand cineva (un evreu) ii cere lui Isus sa ii explice prin exemple cum se aplica in practica aceasta teza fundamentala.

    Altfel spus : evreul e vecinul crestinului, el nu e crestin, el e evreu – el nu e ruda(frate), el e un vecin- tot asa cum samariteanul nu era evreu dar a stiut sa ii fie vecin (deci nu indiferent, sau dusman) evreului din povestea/exemplul respectiv.

    – Cat de corecta e aceasta teza ar fi alta discutie, de etica si sociologie. Aici eu doar clarific argumentul lui Plesu. Argument cu atat mai puternic pentru cei care stiu contextul istoric al exemplului lui Isus : la vremea respectiva samaritenii si evreii erau doua triburi ce traiau alaturat dar intre care exista adversitate si apareau mereu conflicte etno-religioase.

  • olivia: (21-12-2013 la 12:04)

    Pardon, nu am vrut sa spun combaterea crestinismului, ci combaterea antisemitismului.

  • Alexandru Leibovici: (21-12-2013 la 17:03)

    @Olivia

    > una din metodele de a combate antisemitismul este revizitarea Noului Testament

    Creştinii au exact aceeaşi dorinţă şi intenţie de a schimba N.T. cât au şi mozaicii şi musulmanii de a schimba textele lor, adică zero absolut. Nu degeaba toate textele astea se numesc „sfinte”…

  • Tzvi Saita: (22-12-2013 la 05:55)

    Foarte recent am petrecut cam vreo patru luni in Romania.

    Familiarizarea cu scena politica actuala in Romania e un fel de test of endurance al paranoei. Politica in Romania se etaleaza pe mai multe planuri.

    Unul este cel de consum public al „clasei politice”. El se imparte in:
    – demagogie ideologica
    – conflict acerbic intre grupari politice chiar cele in alianta lipsit de orice baza ideologica

    Un altul este industria comentariului politic El se imparte in:
    – incapatinarea in a fi critic/principial. El se imparte in:
    – seriozitatea maniaco-depresiva a comentatorului de vita veche (revolutionara).
    – obsesia bascaliei ca forma de cultura de mase pe baza zicalei-lozinca „bascalia savleaza Romania!”

    Unul din aspectele cele mai irationale este conflictul deschis si de cel mai mare mahalagism intre Palatul Victoria si Palatul Cotroceni. Ponta/Antonescu si Basescu.

    Parliamentu si Senatul sint vehicole de manipulari mirsave ba incestuoase ba fratricide, oricum, de o greata transcaragialistica. De fapt conu Iancu este un fel de patron al circului oficial politic.

    Oprobiul public se exprima la tot coltul de strada intre alegeri. La alegeri nu se mai stie cine voteaza pentru ca aceiasi amariti care critica si se balacesc in bascalii, ii readuc pe aceeasi sforari de bilci inapoi pe aceleasi grile de gorile abuzive, semianalfabete, de cuci ai noilor parafrazari demagogice.

    Singurul viraj intr-o directie mai rationala a fost recenta eliminare din viata politica formala a tribunului de scirba veche C V Tudor, atit de pe scena politica nationala, unde PRM-ul este practic defunct, cit si in sinul canceros al propriei sale Alam Mater, prin escluderea sa din Partid.

    Aici putem face o mica incursiune la Cluj Napoca printr-o mica aluzie la faptul ca fostul si vestitul primar de Cluj-Napoca Dnul Funar este acum noul Presedinte al PRM-ului.

    In afara de asta, TV din Cluj a realizat emisiuni culturale cu subiect evreesc mai mult si mai intens decit oricare alt post TV din Romania. In Jud. Cluj, intr-un mic orasel caruia imi scapa numele, vechea sinagoga a fost transformata cu bani locali si nationali intr-un lacas cultural care respecta intr-o masura sa zicem acceptabila (orice shul care isi schimba rostul e o chestie trista) originea sa iudaica. Clujul are o formatie muzicala de kletzmer care poate fi vizionata aproape zilnic la postu Clu TV.

    Deci Clujul s-ar zice ca nu are a baza antisemita, desi nu putem ignora necesitatea gasirii miezului cauzal al incidentului. Desi Clujul nu este Iasul sau Suceava, unde expresia antisemita este la ordinea ordinar pedestra, nationalismul de sorginte anti-unguresc poate fi raspunzator de „divagatii” in aparenta neracordate.

    Un singur amanunt local ardelean. Evreii de Transilvania sint perceputi ca de cultura/limba maghiara, deci posibil identificati cu tinta principala nationalista romana locala. Altminteri expresia „jidov” se scurge mult mai facil in dialectul Transilvan pe simplul motiv al etimologiei sale din aceeasi limba maghiara. In contextul romanesc cult insa, asociatia nu este imediata cu limba maghiara ci cu „sanatosul” neaos „jidan” cu variantele sale „jidov” etc. Eu prefer asociatia pur antisemita celei incidentale fonetic/etimologic dialectala.

    Trebuie subliniat ca, desi incidentul trebuie condamnat, excese publice pe canale mass media predominate de antisemtism sint FOARTE rare in Romania.

    Apropos, legionarii inca mai sint si se vad cu ochiul liber. Personal am jupuit eu de pe stilpuri mici afise cu portretul Capitanului, sanchi subtile, fara nume, numai niste date „sugestive”. Tot ei au editura lor, partid, mici agape si iesiri la iarba… verde, tabere, comemorari la date „bine cunoscute” de cine trebuie etc.

    Nu este deloc exclus ca mici codite mai pe verde sa se fi virit prin niscavai posturi TV unde, pe cit se vede, s-ar fi aciuit ceva camarazi.

    Reactia oficiala a fost destul de promta si hotarita si putem fi mindri si de Robert Schwartz de la Comunitate in Cluj si de cei de la Templu, la Bucuresti. Dr. Veiner e o bomboana si dulce si spiritual si de foarte mare nadejde.

    Cauzele incidentului vor fi categoric discutate in continuare, ca doar asta este menirea acestui blog, anyway, aproape indiferent de subiectul la ordinea zilei !!!

  • Sorin Paliga: (22-12-2013 la 10:29)

    @Tzvi Saita.

    > „Foarte recent am petrecut cam vreo patru luni in Romania”.

    Eu vreo 57.

    > „Familiarizarea cu scena politica actuala in Romania e un fel de test of endurance al paranoei.”

    Așa este, dar nu sînt chiar sigur că situația este chiar așa de diferită de cea din alte țări (cert, Israelul are o cu totul altă situație).

    > „obsesia bascaliei ca forma de cultura de mase pe baza zicalei-lozinca “bascalia savleaza Romania!””

    Absolut corect și foarte bună observație.

    > „Unul din aspectele cele mai irationale este conflictul deschis si de cel mai mare mahalagism intre Palatul Victoria si Palatul Cotroceni. Ponta/Antonescu si Basescu.”

    Și asta e adevărat, se mai întîlnește însă și la alții (de ex., recent, în Cehia), dar oare de ce este așa?

    > „excese publice pe canale mass media predominate de antisemtism sint FOARTE rare in Romania.”

    Asta o susțin de cîteva luni aici pe forum și, în ciuda insistentelor contrargumente, unele bătăioase, continuu să cred același lucru. Mă bucur că o mai spune cineva.

    > „legionarii inca mai sint si se vad cu ochiul liber.”

    Așa este, dar extrema dreaptă se vede și în alte țări europene, ba chiar mult mai vizibil.

    Am sărit peste alte afirmații, nu pt că nu aș fi de acord cu ele, ci pt că ar fi rezultat o reacție mai lungă decît originalul.

    De sărbători, Pace. Peace. Mir. Shalom.

  • olivia: (22-12-2013 la 14:08)

    Alexandru Leibovici, Cand am sugerat revizitarea textelor Noului Testament, nu m-am referit la schimbarea textului ci la o interpretare proaspata a textului. asa cum incearca Plesu in discursul de mai sus sau cum a facut John Paul II in Rome on October 31, 1997. “In the Christian world—I do not say on the part of the Church as such—erroneous and unjust interpretations of the New Testament regarding the Jewish people and their alleged culpability have circulated for too long, engendering feelings of hostility toward this people

  • Alexandru Leibovici: (22-12-2013 la 17:12)

    @Olivia

    > nu m-am referit la schimbarea textului ci la o interpretare proaspata a textului

    Şi interpretarea are limitele ei (dacă este onestă!) : trebuie să rămână compatibilă cu textele.

    Pleşu a vorbit despre altceva, n-a încercat nicio reinterpretare a unor pasaje concrete considerate antisemite din Noul Testament. La fel şi Ioan Paul al II-lea în citatul dat.

    Ai vreun exemplu concret de verset din N.T. care este interpretat ca fiind anti-evreiesc, dar, citit corect, nu este? Pot toate asemenea versete să fie re-interpretate corect?

    Apoi rămâne prejudecata – de esenţă tribală – că pentru faptul că unii evrei de pe vremea aceea nu l-au crezut pe Iisus că este Messia, l-au persecutat şi i-au dorit moartea, toţi evreii – din acea vreme şi până la cei din prezent şi cei viitori – sunt vinovaţi. Şi că sunt diabolici pentru că nici acum nu recunosc/acceptă „adevărul evident” că el este Messia (variantă: deşi ştiu că este Messia).

    Şi apoi mai rămâne antisemitismul care nu este bazat pe disputele religioase, ci este de natură rasistă…

  • Sorin Paliga: (22-12-2013 la 17:37)

    Nu există niciun pasaj antisemit (adică antievreiesc, antiiudaic) în NT, absolut nici unul, nici măcar o aluzie. Nici nu poate fi, primii creștini au fost, toți, fără excepție, evrei, deci era absurd ca ei să fie antievrei la modul global.

    Încriminarea evreilor ca entitate, ca fiind vinovați de moartea lui Isus a apărut ulterior, treptat și este fructul ignoranței. Cine citește atent NT constată că răstignirea lui Isus făcea parte din chiar planul său de construcție a unei noi credințe, în care propriul său sacrificiu conducea la apariția acestei religii. Imaginați-vă că Isus nu ar fi fost răstignit, ar fi murit banal, la un moment dat. Dacă ar fi fost așa nu ar mai fi fost creștinism, tot edificiul se bazează pe acest sacrificiu al suferinței care conduce la o nouă ordine a lumii.

  • Tzvi Saita: (22-12-2013 la 23:38)

    Daca asi vrea sa fiu un provocator ieftin asi incepe cu headline-ul la subiectul Biserica (cea Catolica aici, in speta) si Noul Testament prin a zice un simplu:

    NU-I ASA !!!

    Dezabeterile pe tema Biserica si antisemitismul au inceput vertiginos si mai continua, dar mult mai putin vertiginos astazi de vestita proclamarea documentului Vatican II, „Nostra Aetate”, capitolul 19 al documentului.

    Evident ca intregul NT are la baza escatologia crestina si in fiecare capitol al documentului se accentueaza nu numai prevalenta universala a doctrinei crestine dar si citeva argumente indispensabile. Unul dintre argumente se refera nu chiar asa de oblic la „Noul Legamint”, the New Covenant, intre Dumnezeu si Biserica, acesta inlocuind the „Old Covenant” intre Dumnezeu si poporul ales, evreii.

    Asta, in sine, declara implicit si in anumite pasaje mai clar, mai explicit „abandonarea” de catre Dumnezeu a „legamintului” Sau cu poprul”odata” ales.

    Mai pe scurt, acelasi paragraf indica foarte clar ca evreii DE AZI nu pot fi facuti vinovati de faptele comise de stramosii lor de acum 2000 de ani. Si mai precis, vina de REGICID a poporului evreu NU ESTE desculpata.

    In lucrarile premergatoare documentului Vatican II, la o intrunie a cardinalilor in Calcutta (!!!) s-a hotarit ca evreii sa NU fie absolviti de „regicid”. Hotarirea a fost exprimata prin redactarea Documentului care, in mod specific NU avea sa mentioneze exclulparea de regicid. Imi cer scuze daca sint ebervant de repetitiv cu „regicidul”, dar asta este o chestie esentiala.

    In plus, in acelasi documnt Biserica accepta ca ea, Biserica, a persecutat de-a lungul veacurilor pe evrei. Asta se face literal, clar, scris si declarat. Nici cea mai mica indoiala. Asta, in sine, confirma ca Biserica, propovaduitoare in mod exclusiv de doctrina religioasa, s-a folosit de doctrina in a propovaduii… antisemitismul. In felul acesta, insitutional vorbind, antisemitismul a avut un caracter religios evident, confirmat intocmai de organele ABILITATE !!!

    In plus, cum bine s-a zis, cea mai mica virgula din ce au spus cei patru evanghelisti ramine PE VECI asa, schimbarile sint EXCLUSE fara drept de apel sau comantariu. Apropos, comentariile au voie sa zburde pe unde vor muschii lor, chestia este cit de relevante se vor ele. Ca asa si eu pot sa spun un fel de ”Haide bre ca nu-i chiar asa, cine vrea sa vada anumite chestii n-are decit“. Pe baza lui scripta manet, sint chestii pe-acolo prin cele patru Carti ale NT care raman nealterabile, precum si credinta Bisericii ca ce s-a petrecut conform NT acum vreo doua mii de ani, asa ramine, like it or not.

  • Sorin Paliga: (23-12-2013 la 10:32)

    @Tzvi Saita

    Cu mine polemizați? Antisemitismul, adică antiiudaismul, antievreismul este atestat în Grecia antică prin sec. II î.e.n. ( vezi The Legacy of Israel, Oxford 1927, ed. by Edwyn Bevan & Ch. Singer), așadar mult înainte ca evreii să constituie o preocupare pt romani și, apoi, pt creștinătate.

    Altfel, da, sînt întrutotul de acord, textele sacre, de orice fel, sînt imuabile și eterne, de aceea sînt sacre, ele nu pot modificate, pot fi doar comentate, iar aici mintea zburdă liberă, adesea cam prea liberă.

  • Tzvi Saita: (23-12-2013 la 11:43)

    Sorin Paliga

    cine polemizeaza !!!??
    In mica si grabita mea prezentare am descris cum Vatican II, mai ales in capitolul bine cunoscut „Nostra Aetate”, care se ocupa de evrei si alte „minoritati nationale”
    anumite aspecte imporatante legate de BISERICA, sint foarte clare.
    Claritatea care trebuia accentuata , este ca Biserica a constituit agentul primordial al raspindirii intentionate, programatic, a respingerii evreilor pe linii bine definit dogmatic. Asta a fost „botezta” cam prin 1879 ca antisemitism.
    Eu nu m-am referit deloc la episoade pre-crestine.Deci, daca e sa ne polemizam, s-o stiu si eu !!
    Cu totul „intimplator” , Vatican II a fost una din temele mele de lecturi publice si advarate polemici ani de zile.

  • Sorin Paliga: (23-12-2013 la 12:19)

    @Tzvi Saita

    Am priceput acuma. Da, propaganda de secol 19 a condus și la ceea ce s-a numit „antisemitism”, dar povestea e mult mai veche.

  • Tzvi Saita: (23-12-2013 la 13:03)

    Geneza antisemitismului comporta o discutie diferita de simpla introducere sintetica a termenului de „antisemitism”. Acceptind forma curenta, putem fara nici o grije sa o aplicam la orice data care prezinta fenomenul.
    Aici, insa, trebuie sa fim foarte atenti. Un mic exemplu. Conflictele intre Babilon si Iudeea, exilul etc. nu se incadreaza in conceptul de antisemitism gasit in realitati istorice din Spania sec. XV, Rusia sec,XIX-XX, Germania, Ungaria, Croatia al 2lea razboi, sau Romania Antonesciana si, evident imediat precedenta in guvernarea Legionara, asta ca sa atingem citeva nervuri.

    Categoric astept reactii…….

  • Sorin Paliga: (23-12-2013 la 16:03)

    De, sigur că, am și spus, în dezacord cu mulți de aici, că „antisemitism”, care este un construct ideologic și politic de sec. 19, este caduc și foarte imprecis. El denotă, concret, „antievreism” și/sau „antiiudaism”, iar în context contemporan, în lumea arabă numai, „antiisraelism”.

    Termenul are însă o istorie deja consacrată, deși nu foarte lungă, un secol și ceva, ca atare va fi, presupun, greu de redefinit și, eventual, de înlăturat. Mai mulți au spus că antisemitismul face parte din istoria recentă a evreilor, iar înlăturarea sa ar conduce cumva la uitare. Nu cred. Istoria a fost așa cum a fost, aici vorbim de redefinirea unui termen incorect oricum chiar de la început, nu de rescrierea istoriei. Problema pare însă mai complexă decît simplul său enunț.

  • Tzvi Saita: (23-12-2013 la 21:57)

    @ Sorin Paliga

    notiunile la care va referiti sint prezentate intr-o maniera care reclama interventie imediata si destul de radicala.
    Cu respect, eu unul sint tentat sa reafirm mai totul intr-un mod incredibil de diferit atit nominal cit si substantial.
    Iau eu micul dejun acum si voi revenii pe stomacul plin….

  • Gabellus: (28-12-2013 la 16:00)

    Domnilor, va rog, haideti sa nu facem excese! Nu mai suntem in deceniul trei al secolului trecut. Avem aproape sapte decenii de pace. Vorbele sunt de multe ori exagerate. In Europa actuala nu mai are rost sa vorbim de xenofobie si antisemitism, astea sunt doar niste nostalgii ale unor retardati.

    Orice cetatean european nu accepta nici xenofobia rasismul decit unii izolati pe care trebuie sa ii acceptam, asa cum sunt pentru ca nu prezinta o amenintare. Europa, asa cum este, a ajuns la un inalt nivel de constiinta!

  • Wanda Lucaciu: (28-12-2013 la 16:50)

    @Gabellus

    Poate ca Europa „a ajuns la un inalt nivel de constiinta!”, dar dv ?
    „Vorbele sunt de multe ori exaggerate” – care vorbe? Cele din colinda?
    Si inca ceva… La cine va referiti ca fiind „retardati”?

  • Corneliu: (28-12-2013 la 17:18)

    D-le Gabellus, cred ca esti rupt de realitate.

  • Wanda Lucaciu: (28-12-2013 la 22:35)

    Pt cititorii nostrii:

    Dl.Gabellus este troll-ul legionaroid Gabellus care nu se lasă:

    Ionel Purdea
    0 approved
    purdeai@yahoo.de mailto:purdeai@yahoo.de
    89.123.139.102

  • Tzvi Saita: (29-12-2013 la 01:46)

    @ Gabellus

    deceniul al treilea se refera la anii 1920. Legionarii si camarazii lor si-au rasarit capetele oligofrene in anii ’30. Eroarea Nr. 1.
    Eroarea Nr. 2: din nefericire neo- facsismul scirbeste actualmente Europa cam din Anglea pin in Grecia aia falimentara si, in drum lasa dire de mizerii si prin traditioanla Ungarie sovinista ( Jobik). Deci, mai avem noi de inlaturat fenomenul sanchi disparut.
    Cred ca, intr-o sintaxa putin ametita, Gabelus se refera la „retardati” ca fiind propovaduitorii respectivelor monstruozitati xenofobe, antisemite. Chiar daca el nu o face, o fac eu.

  • Wanda Lucaciu: (29-12-2013 la 02:15)

    Dl Saita, vorbiti la pereti! Gabellus aka Ionel Purdea are ideile lui nenorocite si nu merita sa-i dam atentie.
    Din pacate, comentariul lui a fost publicat, inainte de a ne documenta cine este acest individ.

  • Tzvi Saita: (29-12-2013 la 03:00)

    @ Wanda Lucaciu

    complet d’acord, dar nu pot sa las ciinii sa latre in timp ce caravana trece elegant prin urbe.

  • Tzvi Saita: (29-12-2013 la 12:37)

    @ Sorin Paliga

    promisei ca revin dupe micul dejun. Cu el bine digerat trebuie sa insist ca nu prea digerez eu notiunea aia de „lume araba” care ar fi specializata „NUMAI” in antisraelism. Sa avem pardon, dar lumea aia araba ar fi „bine” ( auirea ) daca ar fi numai antiisraeliana. Din pacate dinsa este mai antisemita ca antisemitii si asta nu numai ca o stie ea farte bine, dar lucreaza asiduu la perfectionarea urii fata de evrei oriunde ar fi ei mai abitir ca monstrii traditional acredidati. Daca au ajuns ei sa se ingratieze prin locuri pe care noi le credeam decente, recte Danemarca, Suedia si citeva universitati BUNE americane si alea duse si ele cu sorcova „privilegiilor academice”.

  • Sorin Paliga: (29-12-2013 la 13:41)

    @Tzvi Saita

    Văd că sîntem de acord pe chestiune esențiale. Pentru amănunte, mai discutăm. Da, a durat mult digerarea aia, dar a venit, pînă la urmă. 🙂

    Nu am afirmat că lumea arabă, toată „lumea arabă” ar fi NUMAI antiisraelită, presupun că mai fac și altceva, de ex. bani mulți din țiței. Nu e rău deloc, prosperitatea este cel mai bun medicament împotriva urii și intoleranței.

    Nu știu cine sînt „monștrii tradiționali acreditați”, nu știam că monștrii se acreditează.

  • Tzvi Saita: (29-12-2013 la 14:46)

    @ Sorin Paliga

    Anumite subiecte e mult mai indicat sa fie tratate NUMAI cu o digestie bine si ireversibil completata.
    Draguta marturisirea de lacune in cunostinte specifice inspirate de viziunea decemvirilor, dar sa nu ne exageram cu confluentile alea de pareri, mai ales cind ne dam pe derdelusul aburerilor de devieri de la subiect. Si ca sa intindem mai virtos coarda fabulatilor, ce ar avea ura cu prefectura. Cum adica, arabu nu poate sa faca si cisterna de parale si haznaua de antisemitism, asta asa din bizdicu lui de panshant pt. luxuriante !!??

    [Din partea moderatorulu: vă rog să abordaţi un limbaj/ton ceva mai academic. Mulţumesc anticipat.]

  • Arcadius: (23-1-2014 la 00:33)

    Mi-a luat ceva timp pana am citit cu capul limpede, si neatins de digestia serala, tot ce s-a scris aici.

    Hmm… Interesante lucruri: puncte de vedere divergente, convergente, paradoxale, incomode etc., etc. Si toate pornind de la un colind. Va spun sincer ca, daca nu ar fi fost punctate atat de OK de domnul AL. LEIBOVICI si d-na TANIA IANCU, poate nici nu as fi avut curiozitatea sa citesc totul pana la capt despre… ce …si cum. Colind pe care, personal, nici nu-l consider colind. Si nici folclor. Este o facatura de folclor. Un kitch.

    Cel care „l-a cules”, sincretic sau mai putin sincretic(sic), nu avea niciun motiv serios de a-l retine. Altul decat prostia, ura irationala (asa izbucneste ea uneori, de la te miri ce refulari!), lipsa de pregatire „propesionala”… Nu pe ultimul loc ar fi, fireste, intentia rea, funciar resimtita. In fine. Procedeul confectionarilor folclorice este, in satul romanesc de azi, inca bine inradacinat. Nu, nu mai exista demult acei zeci, zeci de ani de gestatie, nici nu se mai datoreaza unor virtuti poetice ale unui autor colectiv mistuit din interior de „cerul de de-asuprã”.

    Confectiile astea sunt facatura tipica a fostelor case de cultura, a caminelor culturale si a „centrelor judetene de indrumare a artei populare”. „CORU si FOLCLORU”. Nu le stitị? Ei, bine … ati pierdut mult ca nu le cunoasteti mecanismul si comanda sociala de la care purcedeau neobositii lor creatori. Si indrumatori. Indrumatori comunisti, care se inganau nu odata cu cei nazi-legionari, de nu li se mai putea distinge verdele de rosu. Pe scurt – propaganda comunista. Alambicata. Foarte alambicata. Si doamne, ce prolifice erau toate astea pana nu demult. Se cultivau si se descopereau noi talente care sa dovedeasca … CE? Cum ce? Genialele talente innascute si latente ale poporului nostru atat de inzestrat de … la natura.

    Asa au aparut si s-a imbogatit cultura noastra cu … POETII TARANI si BRIGAZILE ARTISTICE DE AGITATIE. Plachete, texte, cartulii, carti, foi volante zac si azi prin bibliotecile de la sate, de la casele de cultura si chiar prin cele judetene. Zac pentru … posteritate ? Pai, mai stii? Asa…

    Ce vreau sa zic, totusi, lungindu-ma la vorba? Poetii tarani s-au dus, i-a luat la ea cea cu coasa, dar nu bag mana in foc pentru toti. De soi si de samanta or mai fi ramas cate unul. Pe ici, pe colo. Poate. (As putea exemplifica prin tatal unui mare deputat PSD-ist clujean, originar din Bistrita-Nasaud, deputat care azi e prof. univ . dr. indeobste stimabil, chiar daca e… cum e). Sigur insa este un lucru : procedeul de fabricatie a folclorului a ramas. Frunza verde si-o lalea /ce frumoasa-i tara mea/ si partidul cand ne-o face / cea mai mandra si cu …pace!!

    Ati vazut, ati auzit? Sa mai improvizez frumuseti din astea? Sa pun pe versuri si cu tralala la coada si pe nea Nicu Ceausescu, si pe Ileana lui cea Cosanzeana? Ma opresc , dar nu inainte de de va face invitatia sa urmariti noul folclor democratic dela ACASA TV. De pilda. Cu solistii sai parlamentarizati cu tot. Asadar, nu bag mana in foc, vorba ceea, ca nu tot asa s-o fi nascand si colindul anti-semit despre care s-a facut vorbire.

    Nu stim cu e romanul? Sugubat din fiere si colindator din fire. Nu-i o scuza. E o realitate care l-a alungat inclusiv pe Mircea Cartarescu de la … vatra stramoseasca. Cu voia domniilor voastre, as mai aminti apoi si despre bancurile cu Itic si Strul, tot din epoca celei mai mari genialitati romanesti – EPOCA DE AUR. Si unul si altul din cei doi eroi erau cand pozitivi, cand negativi, dupa cum era naduful si voia securitatii responsabile cu bancurile si internationalismul proletar. De ce n-ar fi si acum – stau si ma gandesc – in iepoca d-lui profesor VOICULESCU si-a gadelor lui subordonate, tot asa?

    Eu unul nu cred ca nu vom mai avea parte de astfel de binefaceri ale culturii noastre folclorico-comuniste, inca semete si pline de … trufie.

  • Sorin Paliga: (23-1-2014 la 06:49)

    @Arcadius

    Nici că se putea concluzie mai clară, mai profundă, mai analitică: vinovat de colindul (era să scriu răscolindul) de la Cluj este, cine altul, dl. Voiculescu. Prin reflex, Ponta și Antonescu, prin reflex secund USL-ul. Et in Arcadia ego.

  • nicolae waldmann: (23-1-2014 la 07:52)

    Dl.Paliga
    Dvs. afirmati intr-o interventie anterioara (fraza similara cu situatia in care EL o impinge pe EA in camera de hotel la care EA spune ‘nu ma duce in ispita,Ionele!’ la care Ionel spune ‘Da unde vrei sa te duc,draga?”) ca a fost necesat ca Isus sa fi fost rastignit,pentru ca sacrificiul sa fi fost punctual de pornire al unei credinte,etc.etc.(‘etc. etc.’ tine locul AICI a miilor de biblioteci pline cu lucrari la aceasta tema).
    Ne fiind, dupa cum ati ghicit, cunoscator in materie (cu toate ca eu ma consider ateu ci nu ‘necunoscator’ -as in ‘agnostic’)v-a intreb pe Dvs. – cu riscul de a-l excita si pe Dl.Saita sau dupa caz Arcadius – cum sta treaba cu amucul Mohamed,care a murit la batranete de moarte buna,alturi de cele cateva sotii in etate de 13 ani si 2 luni?

  • Sorin Paliga: (23-1-2014 la 10:52)

    @Nicolae Waldmann

    Mi se pare o întrebare prea grea pentru competența mea teologică, îmi cer scuze. Între altele, Muhammad nu mi-e amic, dar l-am citit în traducere. Nu cunosc amănunte despre viața sa personală, despre viața sa intimă și nici despre amantele sale minore sau majore.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Accente naziste difuzate pe un canal TVR

Un act inadmsibil pentru difuzarea pe TVR3 a unui cantec cu pronuntat continut antisemit, ce nu se poate reduce doar...

Închide
18.217.220.114