caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Album



 

Oameni la muncă

de (2-12-2013)

 
Pe vremea „realismului socialist”, aceasta era o tema comună. Dacă vroia să reuşească, pictorul trebuia să aleagă un loc de muncă, o uzina, un atelier, un furnal, o arie, o sondă… Şi să populeze spaţiul cu oameni care lucrează entuziaşti şi gata să îndeplinească cincinalul în patru ani.

Corneliu Baba, Oţelarii

Corneliu Baba, Oţelarii

Dar chiar şi în aceste condiţii, cu subiectul impus, au fost pictori care au reuşit să surprindă emoţia şi intensitatea trăirilor sufleteşti ale personajelor. Maestrul Corneliu Baba, care a considerat arta sa că o meditaţie asupra lumii şi a vieţii, ne oferă o lucrare ca „Oţelării” în care atmosfera este gravă, iar chipurile sînt marcate de tristeţe…

Ilia Repin, Edecarii de pe Volga

Ilia Repin, Edecarii de pe Volga

Încă în Rusia ţaristă, pictorul Ilia Repin, în celebra să pictură „Edecarii de pe Volga”,descrie condiţiile în care oamenii trebuiau să tragă ambarcaţiile în susul fluviului. Tensiunile sociale, muncă neomenească, sentimentul de nedreptate constitue o miză politică strecurată insidios în tematică.

Diego Rivera

Diego Rivera

Muncă nu ar trebui să fie reprezentată ca un izvor de conflicte, dar se pare că cel mai frecvent au preferat această tema revoluţionarii, revoltaţii, care au căutat s-o prezinte ca o confruntare continuă. Emblematic este pictorul muralist mexican Diego Rivera, activist comunist pasionat. Talentat, şi-a creat propriul stil bazat pe figuri mari, simplificate, purtătoare ale mesajului revoluţionar.

Yohanan Simon, Constructori

Yohanan Simon, Constructori

Yohanan Simon, pictorul israelian născut la Berlin, a trăit o vreme în chibuţ, în atmosfera de entuziasm colectiv şi egalitate deplină. Lucrările din această perioada sunt optimiste, compoziţiile lui sunt cu bărbaţi şi femei care lucrează pe ogor sau la construcţii, într-o atmosfera aproape idilică, dar plauzibilă. Edificatoare în acest sens este pictura intitulată „Constructori”.

Henri Catargi

Henri Catargi

Bineînţeles că în toate timpurile, chiar dacă nu era o tematică prioritară au existat pictori care au surprins oamenii care muncesc. De la clasici la contemporani, lucrările au reflectat cu robusteţe aspecte din activitatea acestora, subiectul fiind focalizat pe detalii specifice, dar şi pe interacţia cu mediul şi perioada descrisă.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Secretul (ziceri)

Îi admir pe oamenii care ştiu să-i admire pe alţii. // Intelectualii se înmulţesc prin idei. // Ceea ce unora...

Închide
18.117.9.186