caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Polemica



 

Acum 12 ani – 11 septembrie 2001

de (11-9-2013)
6 ecouri

The Tourist GuyAtacul terorist din septembrie 2001 a provocat un val de negaţionism rar întâlnit până acum şi care mai tulbură încă multe minţi dispuse să creadă fără dovezi suficiente sau să creadă „dovezi” inventate, de multe ori în funcţie de nişte idei preconcepute.

La puţine ore şi zile după atac s-a ştiut că sunt 19 terorişti, s-a ştiut numele lor şi faptul că lucrau pentru reţeaua al-Qaida condusă de Osama bin Laden (1957-2011). Chiar şi faptul că toate aceste lucruri au ieşit la iveală atât de repede a stârnit bănuieli, deşi motivul este simplu: indivizii au fost identificaţi după listele de pasageri din cele 4 avioane deturnate, coroborate cu informaţiile pe care diferitele agenţii guvernamentale americane le aveau despre aceşti oameni, dar care nu fost exploatate.

Aşa numitele „legende urbane” legate de acest eveniment sunt de mai multe tipuri. Iată câteva:

1. Guvernul SUA şi/sau anumite grupuri au avut cunoştinţă prealabilă despre acest atentat, fie lăsându-l să aibă loc, fie dirijându-l activ.

2. Cele două turnuri ale lui World Trade Center au fost demolate în mod intenţionat, ele nu s-au prăbuşit ca urmare a impactului celor două avioane.

3. Clădirea Pentagonului n-a fost lovită de zborul de linie AA-77 ci de altceva – o rachetă, un avion militar al Statelor Unite sau un camion cu explozibil. O variantă este că acest avion deturnat a fost intenţionat lăsat să percuteze Pentagonul, deşi ar fi putut fi doborât.

4. Zborul UA-93 nu s-a prăbuşit în Pennsilvania pentru că pasagerii i-au împiedicat pe terorişti să-l dirijeze spre Washington (Capitoliu?), ci pentru că a fost doborât de avioane de interceptare.

5. Numele celor 19 terorişti, aşa cum au fost ele comunicate de FBI, sunt false, şi deci totul nu este decât o înscenare. În fapt, unul din numele comunicate iniţial, la trei zile după atentate, s-a dovedit a fi o transcripţie greşită a unui nume arab comun.

6. Nu al-Quaida, ci guvernele unor alte state sunt cei care au organizat şi/sau finanţat atentatul. Sunt citate: Pakistanul, Arabia Saudită şi Israelul (eventual împreună cu CIA), în mai multe variante.

Una din „dovezile” pentru ultima variantă, frecvent citată şi cu mulţi adepţi printre funcţionarii ONU, în ţările arabe şi altele, este că evreii care lucrau la World Trade Center au fost preveniţi din timp să nu vină la serviciu în acea zi.

7. Nu au existat nici un fel de avioane deturnate, şi deci şi nici un fel de terorişti. Toate imaginile difuzate la TV, inclusiv cele provenite de la amatori, sunt imagini de sinteză. WTC şi Pentagonul au fost lovite de rachete care au fost machiate holografic să arate ca avioane.

8. Un număr de teorii sunt destinate să „identifice” acţiuni de muşamalizare din partea autorităţilor.

Astfel, se pretinde că au fost găsite cutiile negre ale tuturor celor patru avioane, iar nu din numai două, cum afirmă autorităţile. Se mai afirmă că înregistrările video şi audio ale lui bin Laden, în particular cele în care îşi asumă implicit sau explicit rolul în atacurile din 11 septembrie, ar fi fost trucate. Se mai afirmă că doi dintre terorişti ar fi fost recrutaţi de CIA.

Printre adepţii unora dintre aceste teorii, sau chiar printre autorii lor, se numără persoane cu carte, de la cadre didactice universitare din vest şi până la miniştri din ţările vestice. În SUA asemenea teorii au căpătat popularitate începând cu 2004-2005, probabil în legătura cu antipatia crescândă faţă de preşedintele George W. Bush.

Există mai multe situri serioase unde se pot găsi informaţii suplimentare despre teoriile conspirative privitoare la atentatele din 11 septembrie 2001. Un punct de pornire pentru descrierea şi demontarea acestor teorii este articolul din Wikipedia în engleză (v. aici şi linkurile sale interne şi externe. Varianta românească, mai puţin extinsă, a acestui articol se găseşte aici.

Informaţii generale despre atentatele din 11 septembrie pot fi găsite în limba română aici şi în engleză aici.

Un sit care mi s-a părut demn de încredere este „Snopes.com”. Aici se găseşte o listă de circa 200 de „zvonuri” legate de atacul terorist din 11 septembrie, împreună cu confirmarea sau demontarea lor, după caz.

Ilustraţia de la începutul articolului este o mistificare cunoscută sub numele de „The tourist guy” („Turistul”). Se presupune că vedem un turist pe acoperişul lui World Trade Center, câteva secunde înainte de impactul avionului. De fapt este o fotografie făcută în 1997, iar avionul a fost adăugat ulterior; avionul nici nu este de modelul care trebuie. Mai sunt multe alte detalii care nu se potrivesc, aşa că această fotografie a fost considerată de la început drept un fals. Persoana din fotografie a fost identificată în noiembrie 2001: este un turist maghiar. Chiar el este şi autorul falsului, care s-a dovedit a fi o farsă nevinovată pe care a făcut-o prietenilor săi.

Ecouri

  • Ghita Bizonu': (12-9-2013 la 13:51)

    Azi in Siria al Qaeda lupat de partea „Binelui” si asteapta Help US !!

  • Sfartz Pincu: (12-9-2013 la 18:31)

    Stimabilul Domn Ghiţă Bizonu a sesizat corect că lumea Democrată a ajuns să susţină o mişcare fundamentalistă, nevăzând pericolul şi mai mare al expansiunii prozelitizmului islamist şi terorist. O fi petrolul de vinã ??

  • Charlie: (13-9-2013 la 23:39)

    @Alex Ai uitat sa mentionezi ca luna e albastra si e facuta din branza!

  • Sorin Paliga: (14-9-2013 la 18:50)

    S-a mai întîmplat ceva după 9/11. După ce lumea și-a revenit din șoc, au început să apară diferite variante, lansate – cred eu – de diverse instituții americane pentru a justifica cumva disfuncțiile majore din sistemul american de securitate: că s-a știut de acești teroriști dar că nu a fost bună coordonarea. În fapt, 9/11 a arătat niște servicii de securitate prinse pe picior greșit. Pt a-și justifica oarecum incompetența, au început să lanseze zvonuri. Urmarea a fost că, relativ repede, scenarita a prins, apărînd scenariile enumerate mai sus.

    Ca să nu credeți că vorbesc aiurea, vă redau experiența mea personală de pe aeroportul din Chicago în 1998. După 10 zile, gazdele îmi făcuseră multe daruri, mai ales cărți. În ultima zi, apărea clar că trebuie să le pun într-o cutie mare, solidă, de carton. La aeroport, nu a fost niciun control, pur și simplu au luat cutia și au pus-o pe banda rulantă. Eu am rămas încremenit, fiind obișnuit cu controlul foarte strict de la Otopeni. Țin minte că în 1978, cînd am călătorit prima oară la Praga cu avionul, mi-au depistat un briceag turistic în bagajul de mînă și m-au pus să-l pun în bagajul mare. Revin la Chicago. Stupefiat, l-am întrebat pe domnul care mă însoțea: la dv. nu se controlează bagajele astea? Dacă cineva pune acolo o bombă? Omul se uită stupefiat la mine, face ochii mari și întreabă generic: păi cum să pună cineva o bombă în propriul bagaj? eu am înghițit în sec, mi-am dat seama că venim din lumi diferite și am tăcut. Am avut o presimțire atunci, efectiv mi-a fost teamă că face bum în timpul călătoriei. A făcut bum mulți ani mai tîrziu, așa cum am presimțit. Acuma, suflă și-n iaurt, știu, la aeroporturile din America (nu am mai fost recent), dar e deja tîrziu.

  • Alexandru Leibovici: (14-9-2013 la 20:30)

    @Sorin Paliga

    > Pt a-şi justifica oarecum incompetența, [serviciile de securitate americane] au început să lanseze
    > zvonuri. Urmarea a fost că, relativ repede, scenarita a prins, apărînd scenariile enumerate mai sus.

    Care este sursa dv. pentru afirmaţia că serviciile secrete americane sunt la originea acestor zvonuri?

  • Ghita Bizonu': (15-9-2013 la 14:31)

    „Binele” unora este uneori chiar „raul” cu care lupta!!!

    Hai sa ne amintim : anii 90 – Algeria. Gruprui „integriste” iau cu aslat societatea algeriana in numele „democratiei”. Tinere slutite cu vitriol ca nu purtau hijabu, asasinate mergand pana la decapitari in masa (cate juma de sat sau cam tot satu) …

    Bosnia-Hertzegovina, unde in numele „democratiei” si „multiculturalitatii” un conflict religios demn de sec XVI devine „lupta ptr democratie” si „integristii” sunt sprijiniti de „democratii” si se lasa cu o constitutie model libanez. Aici au particpat si unii algerieni „integristi”… care mai apoi au ajuns in Afganistan!!! Si au pus osu la trebsoara cu 9/11 (nu un simplu act terorist ci un „act de razboi”!)

    2003 Irak… militii „integriste” incep lupta armata (scarba de Sadam ii tinea in lesa ..si cu botnita!!!)

    Azi in Siria al Quaeda lupta de partea „binelui”.

    Mersoa cu asa „pretenei” dusmanii sunt inutili!!!

    Acu unica intrebare este de ce?! Ce se intampla cu „analistii” miliari si ai „serviciilor” ?
    Nu cumva fandacsile religioase ale unor „conservatori” se regasesc in ineptriile religioase ale „integristilor” ?!?



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Atacul chimic din Damasc: indicii tulburătore

Atacul chimic din Damasc: indicii tulburătore

Închide
54.197.64.207