caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Album



 

„Show–off, of, of”: expoziţie a pictoriţei Marilena Murariu

de (9-12-2012)
4 ecouri

Marian Constantin, curator expoziţie

Zece si un sfert pentru Romania

Dacă în „Despre Elena în general” regimul spectacular al puterii se configura întru-câtva  subsidiar (însă nicidecum marginal), ocultat fiind de debordanta „vivacitate” a ilustrei defuncte, acesta devine subiectul nodal al actualei expoziţii a Marilenei Murariu, sugestiv intitulată „Show –off, of,of!”

În deja cunoscuta-i manieră echivocă pictoriţa se inspiră din (şi reeditează pe pânză) „inocente”programe televizate, axate pe spectacolul „pur” de varietăţi sau pe emisiuni cu „asumat” conţinut cultural-educativ, pentru a desconspira de fapt circul mediatic grotesc, subversiv întreţinut de politicieni.

Plasa de stele

Perversitatea agresivă a „sforarilor”,demersul lor viciat, sunt exprimate în plan formal -anatomic prin corporalitate dezlănţuită  ori surplus epidermic. Pectorali şi fesieri  proeminenţi, ocheade şi gesturi complice, hohotele şi chicotelile protagoniştilor sugerează defularea violenţei într-un cadru controlat, decompresia prin exces.

Te-mpui cu blondele

Alăturarea şocantă sau burlescă în acelaşi cadru a unor politicieni „incompatibili”, asocierea dintre aceştia şi alţi actanţi aparent apolitici trimit la încâlcitele iţe ale manipulării, din strânsoarea cărora – pare a afirma pictoriţa – nu scapă nimeni. Cel puţin aşa se explică prezenţa în expoziţie a ilariantului autoportret în  dublă ipostază de balerină ( M-a făcut mama artistă) – fabuloasă autoironie şi parafrază a lumii duplicitare în care trăim.

În ciuda notorietăţii figurilor reprezentate, a prezenţei  lor  „strălucitoare”, personajul cheie, cel care le reuneşte invariabil de fiecare dată , este şi singurul anonim. Inspirat de chipul unui erou emblematic (autoportret) al artistului chinez Yue Minjun, împieliţatul motociclist al Marilenei îşi dezvăluie doar rictusul  larg şi pomeţii  îmbujoraţi de satisfacţie. De satisfacţia reuşitei show-ului zămislit.

Expoziţia rămânde deschisă în perioada 29 noiembrie – 10 decembrie 2012, între orele 10-18, la Muzeul Municipiului Bucureşti (Palatul Suţu), vis à vis de Spitalul Colţea.

Marilena Murariu

Despre pictorita Marilena Murariu

website: www.marilenamurariu.ro

Pictura Marilenei Murariu se manifesta intotdeauna sub forma exercitiului de tip “eseu”, mecanismul ei creator pornind de la registrul perceptiilor cele mai acute, senzoriale, si ajungand la rarefierea cea mai conceptuala, oferita publicului ca iconografii. Drumul care transfigureaza perceptiile in viziuni si apoi in eseuri picturale presupune o activitate intensa de studiu si concentrare, ca si o disponibilitate genuina spre identificarea universului de referinte culturale ale temelor abordate.

Astfel, ceea ce face din pictura Marilenei Murariu o manifestare artistica remarcabila, majora, este in primul rand disponibilitatea pentru a dezvolta Teme conform unei Poetici, spre deosebire de pictura realizata atat de des ca un automatism creator.

Strict pictural, viziunile Marilenei Murariu se configureaza asemanator viselor, cu povesti discret schitate si cu imagini de o pregnanta acuta. Indraznelile si stridentele se armonizeaza reciproc ca intr-o simfonie nocturna, in care extremele se ating, si totul e posibil ca intr-un vis.
 

Ecouri

  • nicoleta: (10-12-2012 la 07:45)

    Este o expozitie care arata realitatea trista in care traim. Felicitari pentru curajul de care a dat dovada in abordarea subiectelor.

  • LUCIA: (10-12-2012 la 07:47)

    Un univers expozitional ce reflecta dureros „cancerul politic” in care ne zbatem de peste 22 de ani, o agonie maligna a timpurilor prezente fara sanse de vindecare.

    Amprenta timpului in care traim face ca aceasta rabufnire curajoasa si tenace a artistei MARILENA MURARIU sa fie declarata personalitatea marcanta a lunii decembrie si desigur a anului 2012. Acumularile sale sufletesti au cunoscut explozia de revolta manifestata prin arta desavarsita a penelului si nu au transformat-o in sclavul obisnuintei cotidiene, in resemnarea pe care din lasitate dam toti dovada si ne prezinta o realitate murdara a manipularilor pe care media o imprastie obsedant si consecvent seara de seara, zi de zi, promovand subcultura, mediocritatea si sexualitatea in exces.

    Expozitia constituie o „anvelopare” a mizeriei imense in care traim. Merita sa acordati atentie si sa vizitati expozitia.

  • Stefan N. Maier: (10-12-2012 la 10:50)

    De mult astept niste imagini care ar putea inlocui portretele lui Ceausescu pe frontispiciul fiecarei clase de scoala, sali de spital, gradinite de copii, birou de organizatie sindicala a intreprinderii, etc., etc., etc.
    Cred ca picturile Marilenei Murariu sunt cele mai potrivite pentru a fi utilizate in acest scop! Dintr-o ocheada ele ar oferi copiilor, bolnavilor, activistilor sindicali, viitoarelor mame, o imagine a unui ideal catre care sa tinda si sa se inalte sufleteste. Reproducerile, pentru a avea legitimitate ar putea fi sfintite de BOR la numai 100 de lei bucata.

  • DANA: (12-12-2012 la 03:58)

    Plasa de stele – o parte din ” plasa de ministrii ” ai viitorului guvern, plasa am luat-o noi electoratul care am facut un parlament cu 600 de parlamentari, record de GUINESS BOOK – SUNTEM UNICI IN LUME cu un numar atat de impresionant de mare de candidati .



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Sfârşitul Lumii

Programul ultimelor zile ale lui 2012, in Romania // 20 decembrie 2012 – pregătirea pentru sfârşitul lumii...

Închide
3.149.239.110