caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Sport



 

Antisemitismul îşi face din nou apariţia pe stadioanele din Anglia

de (27-11-2012)
7 ecouri

Clubul de fotbal londonez West Ham a exclus pe viaţă un suporter al său care a proferat insulte antisemite la meciul de duminica trecută cu echipa Tottenham Hotspur.

Incidentul urmează la doar câteva zile după atacarea la Roma a unor suporteri ai echipei Tottenham, privită în mod tradiţional ca un club apropiat de comunitatea evreiască din Londra.

Co-preşedintele clubului West Ham, David Gold, care este evreu, a avertizat că nu va tolera absolut niciun fel de atacuri antisemite de genul aceluia petrecut acum câteva zile, când mai mulţi suporteri au făcut salutul nazist şi au scandat lozinci care făceau referire la Hitler.

Unii suporteri ai lui Tottenham îşi spun „Yid Army” – „Armata Jidanilor”.

 

Poliţia investighează incidentul şi deocamdată cei doi suporteri arestaţi pentru insulte cu conotaţie rasistă au fost sancţionaţi cu avertisment.

Gold este extrem de sensibil la antisemitism. Bunicul său, evreu polonez, s-a sinucis la începutul secolului trecut ca urmare a discriminărilor şi insultelor neîncetate la care era supus.

Yossi Benayoun, internaţionalul israelian care este împrumutat de Chelsea lui West Ham, a declarat că s-a simţit jenat când a auzit scandările antisemite din tribune în timpul meciului din Premier League câştigat de Tottenham cu 3 – 1.

Scandările au inclus şi ameninţări cu înjunghierea suporterilor, aluzie la incidentul petrecut săptămâna trecută la Roma, când un grup de fani ai lui Tottenham, veniţi cu echipa la meciul din Europa League împotriva lui Lazio, au fost atacaţi de 50 de huligani, apropiaţi de rivala lui Lazio, AS Roma.

Un suporter al lui Tottenham a fost rănit grav şi alţi câţiva răniţi uşor. Doi dintre atacatori rămân în stare de arest preventiv, fiind inculpaţi pentru agresiune.

La meciul Lazio – Tottenham, suporterii romani, cunoscuţi pentru simpatiile lor de extremă dreaptă şi mai ales pentru Mussolini, au afişat două pancarte, una pe care scria “Juden Tottenham” şi cealaltă pe care scria “Free Palestine”.

Preşedintele Congresului Mondial Evreiesc, Ronald Lauder, a cerut suspendarea echipei Lazio din competiţiile europene. Lazio a fost recent amendată pentru scandări ale suporterilor de natură rasistă la adresa unor jucători de culoare.

Tottenham este perceput ca un club “evreiesc”, avându-l ca preşedinte pe Daniel Levy, succesorul în funcţie al Lordului Alan Sugar, ambii oameni de afaceri evrei britanici.

Clubul este situat în nordul Londrei şi se bucură de sprijinul numeroasei comunităţi evreieşti din această zonă a capitalei britanice.

În ultimii ani, în fotbalul englez au fost luate măsuri drastice pentru eliminarea rasismului, dar iată că în schimb apar manifestări antisemite, care dovedesc ce greu sunt de eradicat în mijlocul suporterilor astfel de apucături.

Ecouri

  • Dorian Galbinski: (27-11-2012 la 13:28)

    Ginerele meu este și el suporter al echipei Tottenham Hotspur. La un meci al acesteia, acum câțiva ani, la care asista împreună cu vărul său, un suporter al echipei adverse, care stătea lângă ei, profera în gura mare insulte antisemite la adresa jucătorilor echipei Tottenham. La un moment dat, vărul ginerelui meu îi spuse acestuia: ”În locul dumitale aș fi ceva mai prudent. Nu știu dacă ești la curent, dar la toate meciurile echipei Tottenham, printre spectatori se află și mulți agenți ai Mossad-ului (serviciul israelian de contraspionaj) care îi fotografiază pe toți cei care strigă insulte antisemite. Așa, că ai grijă!” Tipul s-a reașezat pe locul lui și nu a mai scos o vorbă pe toată durata meciului.

  • Petru Clej: (27-11-2012 la 13:34)

    Exemplul dat de Dorian arata inca o data ca nu e nevoie de evrei (in speta fotbalisti la Tottenham, imexistenti) ca sa existe antisemitism.

  • Alexandru Leibovici: (27-11-2012 la 13:36)

    > … îi fotografiază pe toți … nu a mai scos o vorbă pe toată durata meciului

    Foarte simpatică metodă!

  • Lyz Taylor: (27-11-2012 la 13:58)

    In cazul de fata, orice metoda este buna daca da rezultate!

  • Rodica Grindea: (27-11-2012 la 15:06)

    @ Dorian Galbinski: Tot respectul pt. ingenioasa dv. rudă prin alianță, fie și mai îndepărtată, nu numai pt. ingeniozitatea cu care l-a redus la tăcere pe suporterul antisemit, ci și pt. faptul că a demonstrat în acest fel lașitatea și primitivismul respectivului suporter.

    Dintr-unul din articolele dvs. am reținut că ați locuit o vreme cu familia în Israel. Vă mai amintiți ce înseamnă „Kol Hakavod”? Dacă nu, nici o problemă, vă reamintesc eu, înseamnă „toată cinstea”! Și vă rog să transmiteți asta rudei dv., din partea unei israelience care, în viața ei, dacă a asistat la două meciuri de fotbal!

  • Alexandru Leibovici: (27-11-2012 la 15:50)

    Omul a căzut pradă propriului său delir conform căruia evreii sunt peste tot, împânzesc lumea, o supraveghează şi o manipulează.

  • Dorian Galbinski: (27-11-2012 la 16:00)

    Vă mulțumesc doamnă Grindea pentru aprecieri. Da, am locuit în Israel între februarie 1965 și decembrie 1970, când am plecat la Londra. Deci știu ce înseamnă Kol Hakavod și mă simt onorat să o pot transmite rudei mele din partea Dvs.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Nada, Ma che freddo fa, San Remo, 1969

Nada, Ma che freddo fa, San Remo, 1969, Text IT, EN

Închide
3.17.74.227