caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

Când corectitudinea politică duce la abuz

de (25-11-2012)

În Marea Britanie decizia unui consiliu local de a revoca atribuirea în adopţiune temporară a unor copii pe temeiul afilierii politice a părinţilor adoptivi a provocat o reacţie de indignare.

Ministrul educaţiei, Michael Gove, membru al Partidului Conservator, a spus că decizia serviciilor sociale ale oraşului Rotherham din nord-estul Angliei este una de natură ideologică şi “de neapărat” şi a cerut declanşarea unei anchete. Însuşi consiliul local Rotherham, controlat de Partidul Laburist, a declanşat propria anchetă. Iar liderul Partidului Laburist, Ed Milliband, s-a distanţat de decizie, spunând că afilierea politică a părinţilor adoptivi nu trebuie să constituie un impediment în calea adopţiei.

Cotidianul Daily Telegraph a publicat sâmbătă 24 noiembrie un interviu cu părinţii adoptivi, care au povestit că doi lucrători sociali ai consiliului Rotherham le retrăseseră custodia temporară a trei copii adoptaţi, proveniţi dintr-o ţară membră a Uniunii Europene din estul continentului.

Lucrătorii sociali au invocat faptul că cei doi prinţi adoptivi sunt membri ai Partidului Independenţei Regatului Unit (UKIP), care are ca principal obiectiv ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Serviciile sociale şi-au exprimat îngrijorarea cu privirea la opoziţia UKIP la multiculturalism şi imigraţie şi de aceea au ajuns la concluzia că plasamentul celor trei copii est-europeni (a căror ţară de origine nu a fost dezvăluită pentru nu permite identificarea lor) este nepotrivit în această familie.

Părinţii adoptivi – un fost rezervist al marinei regale care lucrează cu persoane cu dizabilităţi şi o asistentă medicală pensionară – au declarat că cei trei copii s-au adaptat foarte bine şi că îi numeau “tăticu” şi ”mămica”. Mai mult, cei doi au povestit că îi încurajaseră pe copii să le vorbească în limba lor maternă şi le-au căutat o şcoală potrivită religiei lor.

UKIP este considerat un partid democratic, care în 2009 s-a situat pe locul doi în alegerile europene, cu 16,5% din voturi, obţinând 13 mandate din totalul de 72 şi devansând Partidul Laburist.

Partidul nu are reprezentare în Camera Comunelor, dat fiind scrutinul majoritar uninominal, dar într-un sondaj recent apărea cu 9% din intenţiile de vot.

Decizia consiliului Rotherham a fost considerată discriminatorie de majoritatea celor care s-au pronunţat public asupra ei.

Ea survine la mai puţin de trei săptămâni după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului a hotărât că decizia de concediere de către un consiliu local a unui şofer de microbuz pentru persoane cu dizabilităţi în 2005 datorită faptului că era membru al Partidului Naţional Britanic (BNP, cu vederi de extrema dreaptă) încălca dreptul la liberă asociere.

Şi tot în luna noiembrie, o curte din Marea Britanie declarase ilegală retrogradarea unui manager al unui trust locativ pentru faptul că-şi exprimase pe un forum Facebook închis opoziţia faţă de legalizarea căsătoriilor homosexuale.

Recent, 118 deputaţi ai Partidului Conservator, de guvernământ, şi-au anunţat intenţia de a se opune adoptării proiectului de lege al guvernului, prin care se doreşte legalizarea căsătoriilor homosexuale.

Iar Sinodul Bisericii Angliei a respins recent prin vot posibilitatea ca femeile să fie numite episcopi, este drept prin votul unei singure camere din trei câte numără Sinodul, cea a laicilor, şi doar prin faptul că au lipsit şase voturi pentru obţinerea majorităţii de 2/3 necesară adoptării schimbării.

Toate acestea sunt semne că societatea britanică reacţionează la ceea poate fi perceput ca abuzuri sau exagerări în sensul corectitudinii politice.

Cuplul de la Rotherham a fost descris ca un model pentru părinţi adoptivi, care adoptă copii de aproape şapte ani. Aparenta persecutare a unor astfel de persoane exemplare pentru vederile lor politice nu este doar ilegală, ci poate genera o reacţie de respingere într-o societate care a făcut paşi enormi pe calea eliminării sau discriminării de orice fel.

Un prim test politic îl va constitui scrutinul parţial de joi pentru Camera Comunelor de la Rotherham, unde deputatul în funcţie, Denis MacShane (fost ministru pentru Europa şi, a propos, de origine poloneză), a fost nevoit să demisioneze din cauza incorectitudinior descoperite în deconturile sale parlamentare.

Este greu de crezut că Partidul Laburist va pierde mandatul de deputat – la alegerile generale din 2010 MacShane a obţinut 44% din voturi – dar UKIP (6% în 2010) are şansa unei ascensiuni spectaculoase, care-i poate permite să depăşească ambii candidaţi ai coaliţiei de guvernare (Conservatori şi Liberal Democraţi, fiecare cu 16% din voturi în 2010) şi să demonstreze nemulţumirea electoratului faţă de corectitudinea politică devenită abuz.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Salada de Cous Cous

O reteta simpla cu tenta mediteraneana.

Închide
18.97.14.84