caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ultima Ora



 

Tel-Aviv-ul – în „prima linie” a frontului

de (21-11-2012)
8 ecouri

Chiar de la primele ştiri de dimineaţă, după o noapte de „dormit iepureşte” în tot Israelul, s-a comunicat că există avertismente că s-ar putea comite atentate în marile oraşe. Am decis că nu mai am destulă forţă spirituală să-mi fac griji şi pentru asta. Mai ales că au existat încă de ieri avertismente la fel de… încurajatoare, recomandând maximă prudenţă populaţiei, dat fiind că tocmai datorită febrilelor tratative de la Cairo, în vederea încetării focului, tirul de rachete în chip „de la revedere, cu un improbabil adio” al Hamas-ului s-ar putea înteţi. Astfel încât, cu cafeaua lângă mine (o reînnoiesc doar în pauzele de reclame ale televiziunii) şi după ce am constatat că provizia de ţigări este încă îndestulătoare, am decis că nu voi ieşi din casă şi mi-am luat în primire „postul”, cu ochii în faţa computerului, la agenţiile de ştiri, şi cu urechile la televizorul deschis în camera învecinată! Astfel, pot auzi şi mai bine vreo alarmă!

Autobuzul dupa explozia bombei in Tel Aviv

Pe la amiază, am auzit deodată la televiziune ţipete disperate şi am dat fuga! Ca toată lumea, am crezut că era vorba de vreo rachetă Fadjer, pe care o ratase „antidotul” Cupolă de fier şi care căzuse în vreo zonă populată! Ceea ce-am văzut mi-a amintit că se poate şi mai rău! Era vorba de un atentat în centrul Tel-Aviv-ului, o explozie într-un autobuz, la o distanţă de zece minute de mers pe jos de locuinţa copiilor mei! M-am şi repezit la telefon, era acasă nora mea cu fetiţele, pe care au decis să nu le trimită la grădiniţă! În schimb, cel mare era la şcoală şi – ca un făcut – îşi uitase acasă telefonul mobil!

De astă dată, era serios rău! Din sfert în sfert de oră, numărul răniţilor, comunicat la televiziune, creştea! Nu, nu erau victime mortale, iar dintre răniţi, trei erau în stare gravă, spre nivel mediu. Până la ora când scriu aceste rânduri, din cei 28 care au fost transportaţi de urgenţă la spitalul Ihilov, s-a dovedit că cei trei mai grav au fost operaţi şi că sunt în afara oricărui pericol, iar o parte din cei cu răni uşoare, au fost trimişi acasă, după câteva ore de examene şi observaţie.

Autobuzul din Tel Aviv dupa explozie

Foarte curând, poliţia a transmis că nu a fost vorba de un atentat sinucigaş, dar totuşi atentat, în care teroristul a lăsat în partea de mijloc a autobuzului o geantă cu o şarjă improvizată, după care a părăsit autobuzul. Deocamdată, nu a putut fi capturat.

La scurt timp după transmisia de la televiziune, a venit la mine buna şi devotata mea prietenă Mariana Grünn, care locuieşte la vreo cinci minute de mine: atentatul a fost comis la câţiva metri de clădirea în care lucrează fiica ei! Chiar că aveam nevoie una de alta! Se pare că Mariana s-a molipsit de la mine, mai ales că de fapt, a cam tunat şi ne-a adunat: din multe necazuri ne-a salvat faptul că simţul umorului, la amândouă, funcţionează „ceas elveţian”, nu alta! Palidă încă după ce aflase unde s-a produs explozia, mi-a venit cu două pachete de ţigări: „Na, ţi-am adus „medicamentul” tău, fi-ţi-ar al dracului să-ţi fie”, după care tot ea mi-a povesit un banc de cea mai strictă… actualitate. Vă cer scuze, este puţin cam… decoltat, dar vă asigur că se încadrează perfect în ceea ce trecem noi acum: ci-că un „şahid”, adică un terorist sinucigaş-martir, proaspăt ajuns în raiul musulman, l-a întrebat pe Allah unde sunt cele 72 de fecioare promise, iar răspunsul a fost: „Ah, nu, imamii voştri n-au înţeles bine, de fapt avem o singură fecioară, de 72 de ani, şi dat fiind că şahizii dinaintea ta nu s-au arătat interesaţi, e încă… disponibilă”! Se pare că de atunci au renunţat teroriştii să se mai facă „şahizi” şi au procedat precum atentatorul de astăzi! Desigur, spre norocul nostru, fiindcă după spusele medicilor de la spitalul „Ihilov” şi din analizele poliţiei, şarja improvizată, de 3 kilograme, a avut mai puţine cuie, şuruburi şi bile de fier ca în alte cazuri, ceea ce n-ar fi împiedicat ca, în cazul unui terorist sinucigaş, „bilanţul” victimelor ar fi fost de-a dreptul tragic!

Între timp, atacul cu rachete a fost astăzi de-a dreptul furibund. Până în primele ore ale după-amiezii, când l-am „prins” la telefon pe nepotul meu care a ajuns cu bine acasă, cred că am îmbătrânit cu cel puţin zece ani, de grijă”!

Între timp, în jurul orei 19.00, s-a anunţat că s-a ajuns la o înţelegere asupra încetării focului, cu începere de la ora 21.00. La intervenţia secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, şi a secretarului de stat Hillary Clinton, preşedintele Egiptului, Mohamed Morsi, împreună cu guvernul egiptean, a acceptat să-şi asume responsabilitatea, mai exact, un fel de „tutelă” asupra Hamas-ului, soldată cu supravegherea riguroasă a scurgerii de armament şi muniţie, în mare proporţie de provenienţă iraniană, prin Peninsula Sinai, către Gaza.

Cu câteva minute înainte de ora 21.00, a avut loc conferinţa de presă, transmisă la televiziune, a primului-ministru Beniamin Netaniahu, a ministrului apărării Ehud Barak şi a ministrului nostru de externe Avigdor Lieberman. În timp ce toţi trei mulţumeau factorilor americani şi în general, externi, care au contribuit la succesul operaţiunii „Pilon de apărare”, care şi-a atins toate obiectivele propuse, a apărut pe ecranul televizorului subtitlul „Încetarea focului a intrat în vigoare”, pentru ca la mai puţin de un minut, să apară, sub acest titlu, un altul: „Alarmă la Beer Sheva”, urmată de alte două subtitluri, la interval de câteva minute între ele, „alarmă în compexul de aşezări Shaar Haneghev” şi „alarmă în complexul de aşezări Eshkol”, totul chiar în toiul discursurilor de mulţumire ale celor trei „protagonişti” ai acestei operaţiuni, tocmai când ministrul de externe Avigdor Liberman le mulţumea atât celor din guvern, cât şi comandanţilor superiori ai armatei, dar şi cetăţenilor Israelului, care au dovedit seriozitate, spirit de disciplină şi simţ de răspundere, permiţând – şi ajutând – astfel armatei noastre să-şi îndeplinească misiunea cu succes. Totul, cu subtitlul privitor la încetarea focului şi la alarmele din respectivele zone din sudul ţării!

Reacţia mea? Pentru o fracţiune de secundă, aproape că am izbucnit în râs, într-o străfulgerare de gând că aceasta este posibil numai… în Israel! După care, aşa cum extrem de rareori în cele aproape şapte decenii de viaţă mi s-a întâmplat, proverbialul meu simţ al umorului, a făcut… scurt circuit! Se pare că mi-a preluat ştafeta unul din eroii acestei perioade, prezentatorul de televiziune Dani Kushmaru care, transmiţând de pe teren, din sud, a spus că desigur, în Gaza fie că au probleme să-şi potrivească ceasurile, fie că Hamas-ul a ţinut neapărat să-şi rezerve… acordul final! Acestuia, ca şi multor altor prezentatori care în toate aceste opt zile ne-au menţinut la curent cu tot ce se petrece în ţară, trebuie să le mulţumim noi, israelienii, fiiindcă în primul rând, ei au fost eroii noştri!

 

Ecouri

  • Alexandru Leibovici: (22-11-2012 la 06:45)

    Înţelegere privind încetarea focului în Fâşia Gaza

    (originalul în engleză – mai jos)

    1a. Israelul trebuie să pună capăt tuturor ostilităţilor terestre, maritime şi aeriene în Fâşia Gaza, inclusiv incursiuni şi vizări ale indivizilor.

    1b. Toate facţiunile palestiniene trebuie să pună capăt tuturor ostilităţilor lansate din Fâşia Gaza împotriva Israelului, inclusiv atacurilor cu rachete şi tuturor atacurilor de-a lungul frontierei.

    1c. Deschiderea punctelor de frontieră, facilitarea deplasării indivizilor şi transporturilor de mărfuri, abţinerea de la impunerea restricţiilor asupra deplasării libere a rezidenţilor, vizarea rezidenţilor din zonele frontaliere precum şi procedurile de implementare, vor fi soluţionate la 24 de ore de la începutul încetării focului.

    1d. Vor fi rezolvate orice alte problemă ridicate.

    2. Mecanismul de aplicare

    2a. Fixarea unei ore zero de intrare în vigoare a acordului de încetare a focului.

    2b. Fiecare parte trebuie să se angajeze în faţa Egiptului că va respecta termenii acordului.

    2c. Fiecare parte trebuie să se angajeze să nu comită nici un fel de acţiuni care ar constitui o încălcare a acestui înţelegeri. În caz oricăror observaţii, Egiptul, în calitatea sa de sponsor al acestei înţelegeri, va trebui să fie informat pentru a acţiona în consecinţă.

    Textul acordului de încetare a focului, în original, în engleză:

    Understanding Regarding Ceasefire in Gaza Strip

    1. a. Israel should stop all hostilities in the Gaza Strip land, sea and air including incursions and targeting of individuals.

    b. All Palestinian factions shall stop all hostilities from the Gaza Strip against Israel including rocket attacks and all attacks along the border.

    c. Opening the crossings and facilitating the movements of people and transfer of goods and refraining from restricting residents’ free movements and targeting residents in border areas and procedures of implementation shall be dealt with after 24 hours from the start of the ceasefire.

    d. Other matters as may be requested shall be addressed.

    2. Implementation Mechanism:

    a. Setting up the zero hour for the ceasefire understanding to enter into effect.

    b. Egypt shall receive assurances from each party that the party commits to what was agreed upon.

    c. Each party shall commit itself not to perform any acts that would breach this understanding. In case of any observations Egypt as the sponsor of this understanding shall be informed to follow up.

  • itzhak bareket: (22-11-2012 la 08:36)

    Stimata doamna Rodica Grindea, ISHAR KOHEIH.

    Trebuie sa-ti marturisesc ca ti-am citit articolul-stenograma-beletristica pe nerasuflate. E o dare de seama a ultimelor evenimente politice militare, scrisa cu „ci foc si para” incandescente si in acelasi timp stralicitoare.

    Multa sanatate – mai putine tigari-NAHAT de la copii si nepoti si *dai inainte, dai inainte, nu te lasa*

    Cu drag,

    Itzhak Bareket

  • George Gross: (22-11-2012 la 10:36)

    Cu toata atmosfera, Studio 6 Netanya a facut vernisaj de pictura. Am fost de accord cu ideea de a ne continua viata normala dupa normele noastre, nu ale Teroristilor. Expozitia e deschisa pina simbata seara.

    Scriu aceste rinduri cunoscind foarte bine ce inseamna in atentat in autobuz urban in zona centrala.

  • Petru Clej: (22-11-2012 la 14:24)

    Domnule Bareket, o rugaminte: vreti va rog sa traduceti cele spuse in din ebraica in romana? Revista ACUM se adreseaza vorbitorilor de limba romana oriunde s-ar afla ei in lume, iar limba ebraica, spre deosebire de engleza care este folosita uneori in comentarii, NU este o limba de circulatie internationala, iar cititorii din Israel reprezinta doar 7% din audienta.

    De asemenea, aceatsa este o relatare jurnalistica si n-are nimic in comun cu beletristica.

  • itzhak bareket: (22-11-2012 la 16:06)

    raspuns d-lui. PETRU CLEJ : 1.ISHAR KOAH= FELICITARI . 2 .NAHAT=MULTUMIRE SUFLETEASCA .
    DUPA UMILA MEA PARERE ,STRALUCITUL ARTICOL AL D-NEI RODICA GRINDEA ,A TRECUT CU BRIO BARIERELE JURNALISTICE ,SPRE CATEGORII BELETRISTICE DE INALTA CALITATE .

    [Nota moderatorului: vă rog să notaţi că scrierea cu majuscule încalcă pct.4 din Regulament. A.L.]

  • Wanda Lucaciu: (22-11-2012 la 17:40)

    Este fara discutie ca Dna Grindea este o jurnalista de prima clasa. Acest articol este scris si din inima.
    Dna Grindea, va urez dv si celorlati contribuitori la revista ACUM care locuiesc in Israel si intregii populatiei israeliene PACE !!!!

  • Wanda Lucaciu: (22-11-2012 la 22:18)

    Associated Press November 22, 2012

    Autoritatile israeliene au arestat o persoana de origine araba-israeliana, care pare ca a pus bomba in autobuzul care a explodat in Tel Aviv , miercuri 21 noiembrie, 2012. 27 de persoane au fost ranite in acest atentat de a sabota eforturile Egiptului si a Statelor Unite de a incheia un acord intre Hamas si Israel.
    Acesta persoana care a lasat bomba in autobus a admis ca este vinovat de acest act de terorism si ca are conectii cu Hamas si Islamic Jihad. El locuieste intr-un orasel care se numeste Taybeh, in Israel . Numele acestei persoane nu a fost facut cunoscut.

    Pentriu mai multe detalii, click on http://abcnews.go.com/International/wireStory/israel-arrests-tel-aviv-bus-bomber

  • Rodica Grindea: (23-11-2012 la 05:27)

    @Wanda Lucaciu: Mulțumesc mult pt. completarea-actualizare la articol. Recunosc că ieri seara, pe la 22.30, am… adormit în post și a fost prima noapte, de la începutul operațiunilor, în care am dormit și eu ca oamenii, nu ca iepurii. În schimb, am găsit azi-dimineață la Agenția de știri nrg informația despre reporterul de la BBC Jon Donnison, carea publicat fotografia unei sărmane fetițe ucise în războiul civil din Siria, explicând că micuța este o victimă a bombardamentelor israeliene din Gaza. În ochii mei, respectivul ziarist (demascat de organizația BBC Watch) este un adevărat complice al teroriștilor din Hamas! Știrea a fost postată încă de ieri, pe FB, dar am „prejudecăți” în a folosi rețeaua drept sursă de informații. Să sperăm că voi avea teme mai… optimiste de articole.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Biserica Angliei nu acceptă hirotonirea femeilor episcopi

Sinodul Bisericii Angliei a respins printr-un vot la limită hirotonirea femeilor în funcția de episcop. Votul negativ care survine după...

Închide
3.142.98.108