caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Perspective spirituale



 

Biserica Angliei nu acceptă hirotonirea femeilor episcopi

de (20-11-2012)

Sinodul Bisericii Angliei a respins printr-un vot la limită hirotonirea femeilor în funcția de episcop.

Votul negativ care survine după un proces care durează de 12 ani este considerat un eșec sever pentru un cult care deține în continuare o poziție privilegiată în Regatul Unit, dar care în ultimele decenii a cunoscut un declin constant.

Cele trei camere ale Sinodului au votat cu majoritate în favoarea propunerii de hirotonire: Camera Episcopilor cu o majoritate covârșitoare – 44 la 3, la fel și Camera Clerului – 148 la 45, dar în Camera Laicilor au lipsit doar șase voturi – 132 la 74, pentru atingerea majorității de 2/3 necesară în toate cele trei camere pentru aprobarea propunerii.

Votul a avut loc după o pledoarie în favoarea schimbării făcută atât de Arhiepiscopul de Canterbury, Rowan Williams, cel mai înalt prelat al Bisericii Angliei, cât și de succesorul său Justin Welby, care urmează să-și preia mandatul la începutul anului viitor.

Votul din Camera Laicilor este un rezultat al influenței putenicelor minorități conservatoare, anglo-catolică și evanghelică din sânul credincioșilor anglicani.

Femeile sunt hirotonite preoți în Biserica Anglicană din anul 1994, dar după 12 ani de dezbatere intensă, majoritatea reformatoare nu a mai reușit să-și impună voința.

Votul din Sinod a fost deplâns de Episcopul de Norwich, Graham Jones, care a spus că e dezamăgitoare lipsa atâtor de puține voturi ca propunerea să fie adoptată, iar Rachel Weir, președinta Campaniei Femeile și Biserica, a declarat: “Aceasta e o zi tragică pentru Biserica Angliei , după atâția ani de dezbatere și atâtea încercări de compromis”.

Respingerea posibilității ca femeile să devină episcopi riscă să agraveze falia care există deja în Biserica Angliei între liberalii majoritari și conservatorii minoritari, pe fondul tendinței de reducere continuă a numărului de credincioși.

Studiile arată că doar 1,7 milioane de anglicani merg la biserică cel puțin o dată pe lună, dintr-o populație de peste 50 de milioane de locuitori câți numără Anglia. Duminica, participarea la slujbe este în medie de un milion.

Biserica Angliei are în continuare statut de religie de stat, Regina Elisabeta fiind capul acestui cult, care a luat naștere din schisma cu Roma inițiată de Henric al VIII-lea în secolul al XVI-lea. Și chiar dacă acest statut nu mai este decât unul simbolic în ziua de azi, instituția continuă să se bucure de prestigiu, deși acesta a pălit mult odată cu declinul numărului de aderenți.

Reformatorii au avertizat deja că Biserica Angliei riscă să se transforme într-o sectă.

Acum, o nouă reformă nu mai poate fi introdusă decât peste cinci ani. Cum orice schimbare adoptată de Sinodul anglican trebuie ratificată de parlament printr-un proiect de lege, promulgat apoi de Regină, rezultă că primele femei nu au șanse să devină episcop înainte de 2019.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Carte din Tel Aviv

Am primit cateva ganduri iscate in asa zisa liniste a orasului Tel Aviv aflat mereu in stare de asediu. Sunte...

Închide
18.97.9.174